CDA'er over stikstofprobleem: spijt me dat we het zover hebben laten komen

CDA-landbouwwoordvoerder Boswijk is in een debat over de stikstofproblematiek door het stof gegaan. "Ik wil bij deze mijn excuus aanbieden voor de afgelopen dertig jaar. Het spijt me dat we dit als CDA zover hebben laten komen." Hij zei dat we "een heel mooie agrarische sector hebben, die toch uit de bocht is gevlogen" qua stikstofuitstoot.
Het debat gaat onder meer over het al dan niet gedwongen opkopen van vervuilende boerenbedrijven in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Het CDA vindt dat vooral moet worden ingezet op vrijwillige medewerking van boeren, terwijl oppositiepartijen als GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren vinden dat dit te weinig zoden aan de dijk zet.
PvdA-Kamerlid Thijssen vroeg Boswijk om excuses te maken. Hij zei dat Nederland vanwege het stikstofprobleem "op slot" zit. "Er worden geen woningen meer gebouwd, terwijl er ik weet niet hoeveel vluchtelingen deze kant op komen. Provincies geven geen vergunningen meer af, omdat ze met hun handen in het haar zitten."
"Het spijt me, het spijt, het spijt me", antwoordde de CDA'er. "Maar dit gaat ons dus niet helpen." Hij vindt dat er toch vooral moet worden ingezet op vrijwillige medewerking om het vertrouwen van de boeren niet te verliezen.
'Boerenpartij'
Dat vertrouwen is volgens Boswijk soms ver te zoeken. "Ik krijg ook de schuld en dat is deels ook terecht, want het CDA heeft zijn vingerdrukken hier ook op zitten en daar loop ik niet voor weg. We hebben als overheid te weinig gestuurd, en daar hebben we als CDA een verantwoordelijkheid in."
Het CDA wordt wel een boerenpartij genoemd, omdat er van oudsher veel boeren op stemmen. Kort na zijn aantreden als Kamerlid presenteerde Boswijk een nieuwe landbouwvisie, waarin de partij voor het eerst zei dat de veestapel in Nederland op den duur kleiner zal moet worden. Hij zei vanmorgen in het debat dat hij daarmee al heeft aangetoond dat het CDA bereid is over zijn eigen schaduw heen te stappen.
In het regeerakkoord staat dat het kabinet staat dat er gestreefd wordt naar vrijwillige medewerking van boeren aan bijvoorbeeld de opkoopregeling, maar dat "vrijwilligheid" in bepaalde gevallen "niet langer vrijblijvendheid betekent". De overheid wil dan "op het boerenbedrijf in gesprek gaan" om oplossingen te zoeken.

Deel dit topic

Reacties

+8
hypotheekboer
Quote:
"een heel mooie agrarische sector hebben, die toch uit de bocht is gevlogen" qua stikstofuitstoot

als er één uit de bocht vliegt is het Boswijk.... Begin eerst eens bij de basis.
+2
Jawis
@hypotheekboer bij de kop dacht ik nog.....hij gaat zeggen dat het hele stikstofverhaal 1 grote fout is. Ze hadden nooit zo veel natuur in moeten laten kleuren door de milieumaffia.... maar helaas...nou hiermee nemen de laatste boeren ook wel afscheid van het cda
+3
Galebreaker
We hebben een bevolkingsprobleem dunkt me.
+1
aldert
Heeft de Nederlandse politiek niks beters te doen , blijven maar over die stikstof miauwen Hier is de politiek druk om te kijken of ze de boeren kunnen helpen met de te dure diesel.
achterhoeker2
@aldert Waarom moeten de boeren geholpen worden met de dure diesel?
+2
Plak
Lto is de grote schuldige
George
@Plak
De club met de grootste misvisies allertijden.
+6
de Tank
@Plak Speel je zelf ook een rol in je eigen leven of laat je alles afhangen wat een ander vindt en doet?
Plak
@de Tank ik zit er prins heerlijk bij .
+5
Porky
@Plak hou toch op met LTO is de schuldige, de schuldige zijn diegene die dit allemaal bedacht hebben, en ik denk niet dat dat de lto was.
Plak
@Porky wie onder tekende het convenant?
pa
Quote Reactie van @Plak:
Lto is de grote schuldige
GELUKKIG IS R NOG EEN BETROKKEN LID. GEWELDIG
+2
mlkvhoudr
Daar is mijn CDA dan mooi op tijd mee dat ze dat eindelijk ook eens door hebben dat de boel in de breedste zin in balans moet zijn
+5
Porky
@mlkvhoudr zijn er soms verkiezingen in t voor uitzicht?
+12
Weidezicht
@Porky hoezo? Hij zegt geen sorry, voor het feit dat hij vind dat het stikstofprobleem een verzonnen, door de overheid gecreeerd probleem is, hij zegt sorry dat ze de veehouderij " uit de bocht " heeft laten vliegen. Oftewel hij erkent volmondig het bestaan van het zo door de regering en groene rakkers gewenste " stikstofprobleem" en gaat dan nu zeker extra zijn best doen om dit " probleem" op te lossen, dat wil dus zeggen dat het cda helemaal om is en dat ze dus hun steun gaan geven aan "hun" coalitie (huidige regering incl. Cda) om dit probleem over de rug (met dr smoes "vrijwilligheid" ) van de boeren op te lossen. Het zijn allemaal een stel smeerlappen.

Of lees ik het verkeerd?
+1
Noorderling
@Weidezicht
En ook even je grond omkatten naar landschapsgrond. Wij weten wat goed voor u is.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
Of lees ik het verkeerd

Nee, je ziet het heel scherp.
+1
Bennie Stevelink
@mlkvhoudr meteen met invoering van het melkquotum had de eis gesteld moeten worden dat je melkquotum mag kopen tot maximaal 18.000 liter per ha. Dan hadden we nu een geheel grondgebonden melkveehouderij gehad.

Het was vooral ZLTO die grondloze groei van het melkquotum wilde, omdat de achterban dat eiste. Het CDA gaf hier aan toe.
Ook bij afschaffing van het melkquotum werd door de achterban van ZLTO (de vuist-op-tafel boeren) geëist dat ze grondloos moesten kunnen groeien. Dit keer vond ZLTO politieke steun bij de VVD (Helma Lodders).
Het CDA zat op dat moment in de oppositie maar ondernam geen initiatief om tijdig begrenzing te regelen. Chaos en veel te laat ingevoerde fosfaatrechten was het gevolg.
+1
Jean-PierreK
@Bennie Stevelink, dus in het extensieve LTO Noord gebied is er geen stikstof probleem? In de Flevopolder is er veel minder dan 18.000 kg melk per hectare en nog heeft vliegveld Lelystad geen zicht op vergunning...

Er zijn gebieden in NL waar helemaal geen vee mag zijn en waar dan nog altijd de normen (KDW) overschreden worden. Daar helpt geen grondgebondenheid aan.
+2
Kars
@Bennie Stevelink geloof je het zelf?? Naief figuur dat je bent. Dat bij 18000 kg melk er niks aan de hand was?
Het ga ze om de grond en die stikstof is het middel. Grondgebonden is weer zon wensballon dat daarmee alle problemen opgelost zijn. Stel daarmee krimpt de veestapel. Daarmee zijn de wensjes van huizenbouw, natuur en wegen enzo nog niet ingewilligd. Die willen goedkope grond hebben die binnen bebouwde kom niet te vinden is.
Bennie Stevelink
@Kars een stikstof probleem hadden we ook gehad bij grondgebonden groei.

Mijn kritiek op grondloze groei van melkquotum betreft vooral de economische kant. Door de grondloze groei werd melkquotum in Nederland vier maal zo duur als in andere landen. Boeren met een beneden gemiddeld melkquotum konden hun boerderij niet meer ontwikkelen en moesten vanaf midden jaren negentig kiezen tussen stoppen of Nederland verlaten.
Door de grondloze groei ontwikkelde de melkveehouderij zich als verdienmodel voor de periferie: een steeds groter deel van het melkgeld vloeide weg naar de periferie. Hoge kosten voor mestafvoer op grotere afstand of mestverwerking. De prijzen voor mestafzet op korte afstand pasten zich hier op aan waardoor dat net zo duur werd. Hoge kosten voor transport van ruwvoer op grote afstand. De prijzen van ruwvoer op korte afstand pasten zich hier op aan waardoor dat net zo duur werd. Ook de prijs van losse pacht paste zich hier op aan. Of luchtwassers op de stal omdat er lokaal te veel ammoniakemissie is door teveel vee op korte afstand bij elkaar.

Bij grondgebonden groei tot maximaal 18.000 liter per ha had het quotum waarschijnlijk maar een kwart gekost. Groeiende boeren hadden de helft van de benodigde grond kunnen kopen van het geld wat het quotum minder gekost had. Driekwart van het geld wat de afgelopen dertig jaar uit de sector is gevloeid via quotum was nu nog in de sector geweest in de vorm van grond. De melkveehouderij had op dit moment een veel lagere kostenstructuur gehad en veel meer eigen vermogen.
weurding
@Bennie Stevelink was geld niet in quotum gestopt, was grond duur geworden, betwijfel of er meer grond overgebleven was, woningen en wegen en industrie slokken ook groot deel op, en grond komt er niet meer, misschien dat er een deel van de grond niet in handen van beleggingsmaatschappijen was gekomen, maar dat zijn veelal ook keuzes van boeren zelf
+1
Albert Altena
@Bennie Stevelink Bennie. Heb je nu echt zelf niet door dat jezelf stellingen maakt en van daaruit conclusies trekt.
+1
Noorderling
@Bennie Stevelink
Maar als dat grondloos boeren echt zo failliet zou zijn, was dat vanzelf ook wel een doodlopend spoor geweest, je moet het goed doen, maar er zijn nog steeds boeren boer mee.

De veestapel of N emissie krijg je er niet mee ingedamt. De helft van de landbouwgrond hangt niet aan een melkveebedrijf, dat is allemaal potentiele groei.
In Nederland is ca 1,8miljoen hectare, laten we als creatieveling er 1,5miljoen aan melk kunnen koppelen. Zou de nederlandse melkproductie nog kunnen verdubbelen.

Dan moet je naar 1gve per hectare om geen normen of plafonds te overschrijden. En dan gaat het wel knellen en willen we het niet. Laten we gewoon ieder doen waar we goed in zijn, er ontstaat al flinke vraag naar mest, akkerbouwers moeten al een kleine vergoeding betalen. Welke onbalans moet er dan nog opgelost worden?
+1
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink ik ben het deels met je eens maar je was ook in het oosten een lulletje rozenwater als je niet ging intensiveren, dat was immers de weg om cashflow te genereren
marcsterreborn
@mlkvhoudr dan zijn we maar een lulletje rozenwater
mlkvhoudr
@marcsterreborn tijdsgeest, mais was toen spot goedkoop, ik heb ook wel eens gedacht kan het beter gaan aankopen dan zelf verbouwen.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
tijdsgeest, mais was toen spot goedkoop, ik heb ook wel eens gedacht kan het beter gaan aankopen dan zelf verbouwen.

Met dat geld wat je er dan mee verdient zou je grond moeten kopen.
Maar dat is natuurlijk niet hip, hefbomen, grond in erfpacht drukken en stallen bouwen 😬
+3
Albert Altena
@Bennie Stevelink Waarom moeten er eisen gesteld worden.
Veehouderij is ALTIJD grondgebonden.
Ze moeten toch te vreten hebben!
Weidezicht
@Albert Altena juist, en hoe komt de akkerbouw dan aan mest?
Wij pachten paar ha van SBB, dat was weidevogelland en mocht nog wat mest op. Door het kweken van vossen, ganxen, ooivaars is er geen weidevogel (volgens de natuurregels tellen kievitten NIET mee in de weidevogelstand!!!!!), al zijn die er uiteraard ook niet meer door bovengenoemde reden, net als de eend en haas) is voor SBB allemaal geen probleem, die passen het gewenste beheer gewoon aan naar "kruidenrijk grasland" en dan mag er helemaal geen mest meer op, zelfs geen ruige mest.

Wat een apenland is het hier.
+1
pieta
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
eteen met invoering van het melkquotum had de eis gesteld moeten worden dat je melkquotum mag kopen tot maximaal 18.000 liter per ha

Hadden we dan geen stikstofprobleem gehad volgens jou?
+1
Kars
@pieta nooit beginnen aan grondgebondenheid. Daarmee kunnen ze ook teugels steeds strakker aan trekken. Want wat is grondgebonden? Ruwvoer eigen land? Mestproductie op eigen land met steeds scherpere normen?
Of is dat ruw en krachtvoer van eigen land.
Als je daar aan begint is het einde zoek.
+3
pieta
@Kars Het gaat mij er om dat je grondgebonden zijn geen oplossing is voor het zogenaamde stikstofprobleem. Maar Bennie is zo slim om maar geen antwoord te geven.
robbies
@pieta
Quote:
Maar Bennie is zo slim om maar geen antwoord te geven.

Zijn eigen vragen beantwoordt hij wel. Het liefst nog in dezelfde post.
Vdejong
@Bennie Stevelink had, was, werd. Allemaal verleden tijd, draai niet meer terug.
+3
Melkveehouder.
@Bennie Stevelink waarom alleen de melkveehouderij grondgebonden?? De kippen en varkens liepen vroeger ook allemaal buiten, net zoals de koeien.

Vertel jij me maar eens waarom er één sector uitgepikt wordt.
jan 10
Wat een onzin weer,je moet het zien in welke tijd de landbouw zich mocht ontplooien,nu is er weer een andere tijd,kijkt men anders tegen de dingen aan.
Maar het kan zomaar weer veranderen...
De politiek loopt altijd achter de feiten aan.
+2
labella
De mestproductie is inmiddels al zover gedaald dat we op het niveau van de jaren 70 zitten. De bevolkingsgroei is het probleem!!
Spantenknooier
Voor wie spreekt hij?
Klavertje
Exit intensieve melkindustrie
+5
Albert Altena
Met de uitspraken van van Boswijk wordt er "toegegeven" dat veehouderij een probleem is!!!
Is er wel een probleem of wordt die ons aangepraat moet de discussie zijn.
Zoals hierboven ook al enkele malen aangegeven:
De mensheid is het probleem.
de Tank
Quote Reactie van @Albert Altena:
De mensheid is het probleem

Zonder is 1 melkveehouder nog te veel.
+3
j h p
Heel veel onhaalbare doelen en hij zegt dat wij uit de bocht zijn gevlogen, nee meneer Boswijk het beleid is uit de bocht gevlogen.
Plak
Doe aangifte tegen het cda wegens verwaarlozen vd zorgplicht, art 19l nbwet.
+2
kanniewaarzijn
@Klavertje Dat krijg je in een land waar activisten de dienst uitmaken en een "recht"erlijke macht waar diezelfde activisten geïnfiltreerd zijn.
+1
Klavertje
I’m sorry
I’m nobody
Nobody is sorry
+15
weurding
Zijn toch echt knettergek in dit land, stikstof en co2, niet bouwen omdat het stikstofdepositie veroorzaakt🙈🙈
Ondertussen schieten ze 2000 km verderop een half land naar de galamiezen waarvan zowel de destructie als wederopbouw zoveel stikstof en co2 de lucht inpleurt dat Nederland in 100 jaar de schade niet inhalen kan.....en intussen draait de wereld door😢
+6
mlkvhoudr
@weurding er word enorm veel uitstoot bespaard, de meeste machines die ik kapot heb zien schieten op filmpjes waren overduidelijk nog niet hybride
+2
pieta
+4
wimpie61
Al dat gel.. over die stikstof
Het wordt tijd dat de voedselprijzen net zo uit de pan uit rijzen als de energieprijzen
Kan het wel is zijn dat de nieuwe natuur toch maar weer landbouwgrond wordt
+18
George
Mafkezen zijn het allemaal , ongelooflijke lamme joekels zonder verstand. Je gunt ze eigenlijk een boel honger aan hun flikker.
marcsterreborn
@George je gaat weer lekker tekeer
Spuit11
@George Het probleem is dat deze wereldvreemde mafkezen geen honger krijgen. Jan modaal mag het allemaal ophoesten.
Aan de andere kant, "we" (ze) stemmen zelf massaal op de kartel partijen.
Als je doet wat je deed, hou je wat je had.
+1
demelkboer
Ik wil graag namens de bv Nederland mijn excuses aanbieden voor het gigantisch uit de klauwen laten lopen van de industrie
+1
kanniewaarzijn
@demelkboer En het verkeer.
+1
George
Instroom van gelukzoekers
Twentsch Land
Dat komt vaak zat voor .... maar toch ook niet altijd.....zoals nu de mensen uit de Oekraïne ..... ben er wel blij mee dat meerdere landen hun grens open hebben gezet.

@George
de Tank
@George Gelukszoekers zijn we allemaal toch?
+1
George
@de Tank
In feite wel , maar wel gewoon handjes laten wapperen . Als ik zie wat hier in Budel is gebeurd met dat soort volk . Daar wil je de echte oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne niet bijzetten. Dan vraag je af of het wel veiliger is. Dat is dan wel wat overdreven , maar het geeft wel aan wat een misstanden hier bij de COA zijn.
Bovendien hebben ze het telkens over woningentekort en teveel stikstof en laten we bevolkingsgroei gewoon toe. Veestapel moet 30% krimpen en dat volk komt massaal hier heen. Daar zal toch een andere oplossing voor bedacht moeten worden.
+3
kanniewaarzijn
@George Als ze al die "veiligelanders" eens bij kop en kont pakten en over de grens gooiden, dan zouden er meer plekken zijn voor echte vluchtelingen.
George
@kanniewaarzijn
Ja juist en dat gepeupel zit hier , stelen als raven ,
steekpartijen om de haverklap. Politie moet er dagelijks meerdere malen naar toe.
+3
Jan-T
Waar maken we ons met zijn allen druk om.
Laten we met zijn allen de kosten besparen, en als er dan minder voedsel is dan zij dat zo.
In Den Haag worden ze toch pas wakker als de hele wereld al maanden schreeuwt om voedsel.

Ben dus van mening dat den Haag zijn probleem niet mijn probleem moet maken.
Dus laten gaan de oelewappers in Den Haag.
+3
achterhoeker2
Die boswijk is ambitieus die doet alles om hoger op te komen, zijn overbodige excuses zijn niet gemeend maar bedoeld voor de media.
Boswijk is een echte politicus, die kijkt alleen maar omhoog en dan is landbouw niet meer dan een opstapje voor een betere positie.
+1
Albert Altena
@achterhoeker2 Gisteren bij een CDA vergadering bleek dat de plaatselijke CDA ers behoorlijk met het landelijk CDA in de clinch liggen.
de jonge
@Albert Altena dan is het een mogelijkheid om de plaatselijk cda"s op te heffen...
+2
Albert Altena
@de jonge Niet opheffen, maar je in Haagse kringen laten horen.
De BBB zegt lokale partijen te stemmen, maar als je ziet wat voor populistische gepeupel daar bij zit ga ik plaatselijk zeker voor het CDA.
de jonge
@Albert Altena als alle plaatstelijke cda"s opheffen is er landelijk geen cda meer...
achterhoeker2
@Albert Altena Ik stem altijd cda/vvd deze keer cda zijn toch minder populistisch dan de vvd.
Albert Altena
@achterhoeker2 Bij CDA is het net als met LTO.
Plaatselijk mijn steun. Maar landelijk!!! Totaal andere inzichten.
George
@Albert Altena
Plaatselijke ZLTO is hier net zo klote als de rest. CDA lijkt ietsje beter dan landelijk.
+6
hans1980
Nooit meer CDA

Spijt me voor sommige goede locale bestuurders 😪
George
@hans1980
Daar heb je helemaal gelijk in.
Bij landelijke verkiezingen echt nooit meer.
Klavertje
W.I.U.

(klik om te vergroten)

kanniewaarzijn
@Klavertje Stopt dit gezeik nu nooit?
Klavertje
@kanniewaarzijn Zeker wel
Wanneer de natuur gered is
Water schoon is
En klimaat leefbaar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stof , partij voor de dieren , cda , pvda , groenlinks , overheid , dieren , natuurgebieden , veestapel en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0