37

Wie betaald mijn rekening?

Afgelopen zaterdag mest uitgereden. Met twee sleepslangsetjes hebben ze 2000 m3 drijfmest uit gereden. 35 m3 per ha.
Daarnaast moeten we natuurlijk denken om het minimaliseren van de stikstof emissie. Ook is het bij deze hoge stikstof prijzen (veroorzaakt buiten de schuld van de landbouw ) zaak om te zorgen voor een maximale benutting van de stikstof . Dus is er per ha 17 a 18 m3 water per ha toegevoegd.
De kosten waren dit jaar fors hoger. De tarieven waren per 1 januari 22 al zo'n 12 % gestegen door hogere arbeids, energie en onderhoudskosten. Daar kwam vorige week ook nog een dieseltoeslag bij van 35 cent per verbruikte liter. Allemaal kosten veroorzaakt buiten de schuld van de landbouw om.
Maar ik wil eigenlijk het kostendeel van het toevoegen van water onder de aandacht brengen. 1 euro per m3, dus 18 euro per ha, naast de dieseltoeslag.
Het landbouwcollectief durfde nog geld te vragen voor deze emissie reducerende maatregelen. Groen doen kan niet door rood te staan. En als de maatschappij de natuur in een betere staat van in standhouding wil (KDW verlagen) dan moet de beurs getrokken worden.
Maar ja, het landbouw collectief is niet meer. En LTO heeft ook duidelijk laten weten dat niet meer te willen. Wel hebben ze samen met NAJK, Rabobank en NZO de coalitie toekomstgerichte melkveehouderij in het leven geroepen.
Zeg maar de "coalition of the willings ".
En budget? Misschien voor hun eigen zakken....Maar niet voor de natuur...of zij die de natuur hoog in het vaandel hebben omdat ze op eigen kosten emissie reducerende maatregelen nemen.
Wie vertegenwoordigd ons nog? Ik zie er weinig meer....de meeste zijn bezig met de in standhoudingsdoelstellingen......
Maar niet voor de natuur...... !

Deel dit topic

Reacties

+2
Het is natuurlijk een keuze, je kan ook gewoon zodebemesten 😅
@weurding Genoemde partijen hebben een afspraak met LNV gemaakt, er moet een emissie reductie gerealiseerd worden. 🤔
+1
@John Spithoven benieuwd hoelang dat nog stand houdt, schaarste doet wetten en overeenkomsten veranderen
+2
Wat een gezeur. 57 ha bemesten met 35m3. Dan lopen er ook wel een mooie koppel koeien. Kleine halve ton melkgeld per maand?
+1
@komelker 2 wil jou over een paar maanden wel es weer horen...
@komelker 2 Wat wordt uw bijdrage? Los van de discussie of ammoniak stikstof vermesting en verzuring veroorzaakt. Men hangt nu eenmaal in die tunnelvisie en niet alleen de overheid 🤔

Dus zal je investeringen moeten doen, je zal zelfs gedwongen worden door genoemde partijen. De coalitie heeft laten weten dat de emissie in 2030 8.5 kg ammoniak per melkkoe is......🤔
+2
@John Spithoven het antwoord op jou vraag is heel simpel john.
wij betalen de extra kosten en verder niemand ,
sleepslangt van de Woerd bij jou trouwens ?
@de hoef Ja.
Doen het netjes, maar kost ook wat.
+2
@John Spithoven zag zaterdag een filmpje van een medewerker van hun ,dat ze met twee stuks reden ,
mooi bedrijf heb je
@de hoef Dank

Heb je een link?
@hans m Dit is wel mijn loonwerker maar niet bij ons.
@hans m daar zitten schijfjes aan dan is water toch niet verplicht?
+3
@de hoef precies en het kan zo lang het kan en daarna niet meer
+1
@mlkvhoudr Dus we gaan stikstof leveren, omdat de overheid middels een kreupel model heeft bepaald dat dat moet. We moeten daar kosten voor maken. Onze vertegenwoordigers vragen in beginsel een zak geld van 1.3 miljard euro. En vervolgens komt niemand zijn afspraken na, maar wij moeten wel voor eigen rekening leveren.

Vreemde wereld....
+5
@John Spithoven had jij er serieus vertrouwen in dat de overheid met een grote zak met geld over de brug zou komen ?

Het leven is niet eerlijk voor niemand,dus ook niet voor ons
@mlkvhoudr Sterker nog : ze gaan gedwongen handhaven indien er geen vergunning is .
@mlkvhoudr Overheid smijt met geld, kijk maar in de zakken van de NGO'S. En dan weet je meteen wie de vrijkomende landbouwgrond mag/gaat beheren. En er zijn altijd mensen die dat spel betalen en daar zitten wij door kennisgebrek ook tussen.
@spotmelker daar heb je wel een punt natuurlijk, maar de vervuiler betaald in zijn algemeenheid even los van het feit dat het een gecreëerd papieren probleem is
+1
@mlkvhoudr Echte vervuilers betalen niet, die zijn creatief en beuren subsidies.
@John Spithoven en je wist het al van te voren, en het loopt precies zo af
+3
Hoeveel kunstmest kun je hierdoor besparen? Of hoeveel meer ds opbrengst krijg je? Het levert ook geld op.
De kosten gaan voor de baten uit. Helaas haalt de (r)overheid de baten ook nog eens op en verhoogd ze de kosten
gelderlander.nl/bronckhorst/…

Water is opbrengstverhogend.
Er zal een extra drijfveer zijn om die kosten te maken, anders had je het ook niet gedaan neem ik aan?

Overheid is vanuit de basis onbetrouwbaar, dat wetende moeten we er het beste maar van maken. Zo veel mogelijk voer van je land halen en dan kan water een mogelijkheid zijn.

Zelf verwacht ik er nu weinig van, 20kuub per ha is 2mm water. Denk dat er ongeveer evenveel rijp aan het gras hangt elke ochtend.
Ik veel reacties. En ja, het is nu nog een eigen keuze. Maar dat verandert. Het wordt een gedwongen maatregel, overigens is het op de klei in de zomer ook al een verplichting.

Dus de laconieke reacties bevreemden mij. Maar goed, er zal nog wel meer dan voldoende contanten zijn bij melkveehouders om links en rechts wat geld rond te strooien 🤔
@John Spithoven Ik voeg al jaren water toe en voldoende contanten. Deze regel lig ik niet wakker van inderdaad.
+1
@John Spithoven exact het lijkt alsof ze al murw gebeukt zijn door overheid en hun eigen melkfabriek. Nog meer regeltjes en minder verdienen? Welja kom maar op
@John Spithoven
Quote:
. Ik veel reacties. En ja, het is nu nog een eigen keuze. Maar dat verandert. Het wordt een gedwongen maatregel,

Zolang er niet precies bekend is wie en wat verplicht wordt zullen de reacties zo lauw blijven.
nu.nl/politiek/6188044/…

"De wereld is dramatisch aan het veranderen en is veel minder maakbaar dan we vanuit het veilige Nederland vaak gedacht hebben. Dus laten we daar ook met realisme naar kijken."

(klik om te vergroten)

@Klavertje hoop voor diegene die dat beweerd dat zijn of haar ouders niet alles opgemaakt hebben toen de schroeven aangedraaid werden
@weurding of een berg schuld heb
Stuur de rekening maar naar LTO
De NAJK graaft zijn eigen graf maar ziet dat niet
Bij sleepslangen wordt toch standaard water toegevoegd om mest verpompbaar te maken/capaciteit te draaien?
Of heb je extra water toegevoegd?
Voeg zelf in de zomer al enkele jaren water toe bij bemesten, in mijn ogen geeft het betere benutting en mooier resultaat.Die paar euro/ha verdien je vast terug met extra gewasopbrengst. Weet niet of dat in dit geval(voor 1e snede ook geld)
@Leo,s vriend Dit is extra water.

Iedereen redeneert hierboven vanuit zijn eigen beweeg reden. Dat is prima. Wij voegen ook al jaren water bij in de zomer in de verhouding 1 deel water op 2 delen mest.

Mijn topic was vanuit de benadering 'instandhouding van de natuur' en het verlagen van de overschrijding van de KDW's. En dat is een bijdrage in het kader van het algemeen belang waarbij sectorpartijen steeds aangegeven hebben dat het kosten neutraal moet. En dat gebeurd niet.

En nu is dit maar een kleine kostenpost, die wrs ook nog een niet gedefinieerd rendement op kan leveren. Maar als de overheid geen beleidswijziging door voert op basis van voort schrijdend inzicht en ook sectorpartijen blijven vasthouden aan doelstellingen die het algemeen belang op dit moment meer schaden dan dat zij bij dragen aan een mogelijk gemodelleerd natuurherstel , dan zullen er nog meer maatregelen over de sector uitgerold worden die bijdrage aan een forse kostprijsverhoging zonder compensatie.
+1
Quote Reactie van @John Spithoven:
verhouding 1 deel water op 2 delen mest.

dat is het nu toch ook?

Onderste deel van je reactie overigens helemaal mee eens.
Met de kanttekening dat de definitieve overheidsplannen nog niet bekend zijn, dus hopelijk reageer je te vroeg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , getrokken en onderhoudskosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0