Kaag vreest lange economische klap: ’Er dreigt grote instabiliteit’



Quote:
De oorlog in Oekraïne laat zich ook voelen in onze economie en de portemonnee van de burger. Minister Kaag (Financiën) vreest dat die klap over een langere periode kan nadreunen.

Deel dit topic

Reacties

+1
paul1
Kwestie van prioriteiten stellen
+9
Porky
@paul1 dat kunnen de meesten niet meer, ze MOETEN op vakantie ((liefst 2x p jaar) ze MOETEN zich mooier voordoen dan de buren ,mooi huis ,mooie auto, vaak uit eten , dure telefoons, heb altijd gezegt dat als de tijd terugloopt en alles wat minder word velen stapelgek worden omdat ze er niet mee om kunnen gaan , ze baden in weelde en luxe, denken dat alles van zelfsprekend is ,nou daar gaan er velen nu achter komen dat dat niet zo is, en ik vind het prima, laat ze maar weer eens nederig met de benen op de vloer landen , is voor velen wel eens goed.
bio boer
@Porky dat is bij velen wel het minimum levens standaard ja 😁
+4
bio boer
@bio boer dat elke nieuwe type smartphone duurder wordt is normaam als boodschappen een keer duurder worden is de wereld teklein
Die nieuwe smartphone is status volle boodschappen kar niet
+4
Leo,s vriend
@bio boer Ja, dat is het probleem, voedsel is een vanzelfsprekendheid geworden, altijd, overal, en voor weinig.
Wordt het iets duurder, breekt de pleuris uit.
@bio boer Heb niet eens een Smartphone een gewone uitklapbaar gevalletje met bel tegoed erop . Tot nu toe zeer tevreden erover .
Johannushoeve cv
@Porky en dit allemaal op de pof en als de rente om hoog gaat of er vallen massa ontslagen is leiden in last
+3
demelkboer
Deze oekranie crisis verdoezelt mooi dat we met 2 jaar corona crisis de economie mooi naar de klote hebben geholpen
+1
oubi
Poetin rookt onze economie uit; de energieprijzen stijgen enorm voor burger en bedrijven. Voor een burger kan het zomaar 500-800 euro per maand omhoog gaan als de gasprijzen blijven stijgen. Dit geeft enorme onrust onder het volk. Krijgt de eigen regering oorlog met het eigen volk.......
Maar we gaan niet tornen aan de klimaat- en stikstofplannen.......
Hoe ver staat dat Haagse volk af van de eigen bevolking van van de realiteit in de wereld.......
+1
jg
@oubi Voedsel is een mensenrecht, een overheid die in crisistijden de voedselproductie remt neigt naar misdadig.
bio boer
@oubi als dat zo aan houd drukt idereen ze huis wel snel vol isolatie en warmte pompen
+6
de jonge
@oubi alles steeg al voor poetin hoor, en kaag zei zelf dat we voor 20% afhankelijk zijn van het russisch gas. het is gewoon zoals iemand laatst zei in de kamer en iedereen weer eens over hem heen viel,we worden de crisis ingerommeld!!!
+1
de jonge
@de jonge wat denk je van de bedrijven die geld hebben geleend bij de staat om de corona crisis te overbruggen,die moeten straks weer terugbetalen ook nog een x. you will own nothing!!
Johannushoeve cv
@de jonge we leven niet op een eiland . Europa leeft op 40% gas uit rusland . Dat krijgen nooit met schepen aangevoerd.
weurding
@Johannushoeve cv er komt een run op long john's
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
er komt een run op long john's

en houtkachels
de jonge
@Johannushoeve cv bijzondere redenatie hebben sommigen. er zijn mensen die bij hoog en bij laag volhouden dat als alleen in nederland de melkaanvoer iets minder is,dat effect zal hebben op de melkprijs terwijl er in europa dan wel veel meer gemolken kan worden,en het dus geen effect heeft op de melkprijs en als nederland maar 20% gas uit rusland heeft dan wonen we ineens niet op een eiland.... waarom zijn dan in nederland de prijzen nu al veel meer gestegen voor gas en brandstoffen dan in de rest van europa?
bio boer
@de jonge de accijns is een % hoe hoger de prijs hoe meer accijns
Vdejong
@bio boer en BTW niet? Je spreekt jezelf tegen.
bio boer
@Vdejong er gaat pas meer btw betalen als iets ook meer kost
Vdejong
@bio boer dat is toch wat ik zeg in het andere topic
Johannushoeve cv
@de jonge omdat hier de belastingen op energie zo hoog is .
overstekend wild
@de jonge staat in puntje 6 he
+1
de jonge
@overstekend wild puntje 6? of fase 6? als je fase 6 bedoelt dan begrijp ik wat je bedoelt..
@de jonge De olie voor de pomp komt gewoon nog uit het midden oosten , heeft ook iets te maken met het Russisch gas .
+4
Porky
@oubi ik heb voorspeld dat deze regering er niet lang zit, de bevolking pikt deze linkse fratsen net zolang totdat het geld gaat kosten, het is van de zotte dat we dit allemaal pikken , we lopen leeg op energie kosten ooh wat was die gek van jetten trots dat de kolen centrale Hem weg in Adam dicht ging, flikker open dat ding, haal t gas uit Groningen , en regel de beving schade daar , compenseer die mensen daar ruim ,dr zit v meer dan 100 miljard in de grond, alles moet wijken v dat linkse tuig, 25 miljard v klimaat en milieu, wat een stel imbecielen, en die geestelijk gestoorde kut Rutte laat het gewoon toe ,om maar lekker op t pluche te blijven plakken, het hele land heeft ie in 10 jaar tijd naar de god ver geholpen met zn grijns op zn smoel, dan zijn er nog die beweren dat ie t goed doet, wat een zooitje ,en wij maar betalen v die gekkigheid
+1
bio boer
@Porky windmolen molen is nu wel rendabel zonder subsidie 😁
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Porky:
de bevolking pikt deze linkse fratsen

Ik ben bang dat als de huidige regering zou vallen, er een nog linkser kabinet komt. Linkse partijen gaan schreeuwen dat ze de arme burgers gaan helpen, en zo langzamerhand voelt iedereen zich arme burger.
Porky
@Leo,s vriend denk het van niet ,denk dat velen er nu wel klaar mee zijn, denk ook niet dat het gezwam van dat kaagmens dat er wel van alles moet gebeuren ,maar dat er geen cent van de 25 miljard die bestemd is voor het klimaat af mag, dat de mensen daar wel klaar mee zijn, velen hebben nu toch wel door dat voedsel veiligheid/borging belangrijker zijn dan al die lucht ballonetjes van links, allemaal leuk dat gelul om van het gas af te gaan en de kraan dicht draaien ,maar zorg dan wel dat er een alternatief is op het moment dat je dat doet.
Leo,s vriend
@Porky op zich helemaal met je eens, maar zo werkt het denk ik niet, d66 is nog relatief rechts vergeleken met partijen op de echte linkervleugel, en die zullen de burger gouden bergen beloven, en de ondernemers kunnen het (deels) betalen. Daar is een groot deel van het electoraat gevoelig voor, helaas.
Johannushoeve cv
@Leo,s vriend waar wordt de andere deel van betaald?
Leo,s vriend
@Johannushoeve cv geldpersen laten draaien
+1
Johannushoeve cv
@Leo,s vriend en nog meer inflatie. Ik mag hopen dat jij geen kinderen heb . Anders mogen ze straks de rekening betalen .
achterhoeker2
@Leo,s vriend Klopt ,er heerst een klaag en slachtoffercultuur en alles krijgt compensatie.
de Tank
@achterhoeker2 'klaag en slachtoffercultuur'

Prikkebord heb je het over?
achterhoeker2
@de Tank Nee vooral maatschappelijk, ik heb geen schuld aan de misstanden in Indonesië, nog aan de slavernij.
Men kan ook een keer zeggen zand erover en verder.
de jonge
@achterhoeker2 door wie worden die slachtoffers gemaakt dan?
+1
achterhoeker2
@de jonge Jij ziet de overheid als een grote moloch, die de bevolking een loer wil draaien en die gewantrouwd dient te worden.
De regering is gekozen door ons allemaal en heeft een democratisch en wettige basis, dat de gekozen regering niet jouw voorkeur heeft is genoegzaam bekend ,maar het laar onverlet dat alles volgens de regels is gegaan.
+4
de jonge
@achterhoeker2 alles volgens de regels gegaan? net zoals de verkiezingen toendertijd waar de vrouw van pieter omtzigt op hugo de jong stemde? en alles zo transparant gebeurde? laat me niet lachen. Vertel jij mij eens wat voor goeds de politiek voor de mensen doet dan? en inderdaad hoe meer ik mij in de politiek verdiep, hoe verrotter het systeem blijkt te zijn...Mooie praatjes voor de verkiezingen en de dag na de verkiezingen laat het geheugen de meesten alweer in de steek.
de jonge
@de jonge Op 13 februari 2018 legde minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer een verklaring af waarin hij meedeelde zijn ontslag bij de Koning aan te bieden. Zijlstra was in opspraak gekomen nadat hij had gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin. Eerder erkende Zijlstra al dat hij niet zelf bij de bijeenkomst aanwezig was.
Kars
@de jonge klopt. Ik volg laatste jaren politiek intensiever.
Me vriendin is zich ook meer in gaan verdiepen. Pas dan kun je goed stemmen. Die verkiezibgspraatjes is echt klinkklare onzin.
achterhoeker2
@de jongeIk snap wel wat je bedoelt,maar ik zie geen alternatief voor het huidige systeem.
de jonge
@achterhoeker2 D66 vraagt naar het eventueel dichtdraaien van de gaskraan door Rusland
25 januari 2022, mondelinge vragen - Wat doet Nederland als Rusland de gaskraan dichtdraait? D66'er Boucke bevraagt minister Jetten (Klimaat en Energie).
Door het conflict tussen het Westen en Rusland over Oekraïne stopt Rusland misschien wel met de gastoevoer naar Europa, aldus NU.nl. Boucke wil van de minister horen wat Nederland doet als deze "zorgwekkende situatie" ontstaat. Kunnen Nederlanders hun huis dan nog wel verwarmen?

Bij een normale winter zijn de gasvoorraden in Nederland voldoende op orde, zegt Jetten. Maar elders in Europa zou het wel degelijk impact hebben als Rusland de gaskraan dichtdraait. Daarom blijft de minister de vinger aan de pols houden. Ook overlegt hij in Europees verband over deze situatie en mogelijke scenario's.
+2
de jonge
@de jonge we hebben een normale zelfs zachte winter toch? Elders in europa zou het wel gevolgen kunnen hebben aldus jetten...Dus betekend het dat wij nu het gas voor europa aan het betalen zijn,terwijl de toevoer nog niet eens afgesloten is??
+2
Porky
@achterhoeker2 hoho, deze regering is NIET gekozen ,deze regering is er gekomen doordat partijen die WEL veel stemmen kregen buiten de deur zijn gehouden,omdat er NU partijen in de regering zitten die hun bek vol hebben over democratie en wij sluiten niemand uit, maar dit bijvoorbaat al deden voordat er gestemd werd , en zo werden wij opgezadeld met een stel nono,s die totaal niet weten wat ze aan het doen zijn, dus kom nou niet aan met de praatjes ; ze zijn democraties gekozen, want als dat zo was zaten er andere partijen.
+2
de jonge
@Porky deze regering blijft wel zitten hoor, die hebben een zogenaamd doel en een protestje meer of minder gaat hun plannen niet keren.
oubi
En laten ze gas uit Groningen oppompen; driekwart van de opbrengst blijft bij de Groningers voor hun schade.
Dan denk dat de gaskraan snel weer open kan.
+3
Noorderling
@oubi
Dan maken ze het geld maar even gauw over, ik wacht en procedeer nog maar 50maanden..

Van mij mag het nog wel even duren en koud worden. Voor de pijn zonder gezichtsverlies politiek er weer mee weg te laten komen is te makkelijk. Jaartje spiegel voorhouden van het VVD handelen voorhouden lijkt me op de langs termijn ook effectiever en leerzamer.
+1
j h p
@oubi Dan gaan ze beloven dat alle schade hersteld/vergoed wordt en als dat dan moet gebeuren, is het geld op, heb er niet zo veel vertrouwen in
+1
oubi
@j h p vooraf betalen
Porky
@oubi 62% van de groningers gaat er mee accoord als dat zou gebeuren las ik ,mits er voldoende gecompenseerd word ,en dat vind ik meer dan reëel , maar zeggen en beloven en doen is 2
+1
Noorderling
@Porky
zullen die 2/3 wel niet de gedupeerden zijn of in het gebied wonen.

weurding
@Noorderling gisteren nog even visje gegeten in termunten, wat een grote nieuwe stal ergens bij nijstaotenziel, wel een 12 silos erbij.
Wat verbouwen ze hier?
weurding

(klik om te vergroten)

+3
Noorderling
@weurding
winterveldbonen
+1
Porky
@Noorderling dat zou ik niet weten, ik las het, maar je hebt gelijk ,als het je niet raakt hebben we makkelijk praten, denk ook dat het heeeel erg frustrerend is dat er niks gebeurd, heb het fragment gezien dat aan Rutte werd gevraagd of het aardbeving debacle nu tijdens zijn nieuwe regeer periode werd opgelost, zijn antwoord was ; "het zal moeilijk worden en zwaar, en zn tijd moeten hebben, hij hoopte van wel ,maar geloofde v niet" sorry ,maar je zou m toch een knal v zn harses geven, de viezerd, de leugenaar. Bah wat een viespeuk
sorry
@oubi laten ze het onder de waddenzee vandaan halen en uit de eu gaan
Johannushoeve cv
@oubi en dan Groningen over 3 jaar klagen dat ze in een kuil leven .
+14
casev
Dus mevrouw kaag geeft nu Poetin de schuld? Volgens mij heeft zij, en haar clubje, de afgelopen jaren al hun stinkende best gedaan de nederlandse economie de nek om te draaien....
+3
achterhoeker2
Alles en iedereen kreeg er geld bij en werd gecompenseerd er is gesmeten met geld .
25 miljard voor natuur ,woke cultuur, excuses maken voor gebeurtenissen van decennia geleden en uiteraard weer compensatie.
Vind het verschrikkelijk voor Oekraïne maar hopelijk worden ze nu wakker in den haag.
weurding
@achterhoeker2 die 25 miljard is er nog
+1
ted9
@weurding Die moeten ze nog lenen.
oubi
@weurding die moest nog geleend worden. Die is er dus nog niet.
+5
sorry
De big reset van klaus....maja als je dat denkt ben je een wappie...
ted9
@sorry Santa klaus?
Vantveen
@Noorderling 2.1 op de schaal van richter. Met langs rijdende vrachtwagens hebben we hier op het veen 4.6 gemeten. Als je door zoiets schade heb snap je niet dat een ouder gebouw onderhoud nodig heeft. In de kern van de bevingen is er echte schade. 80% is overspannen wijven.
Noorderling
@Vantveen
Magnitudes zijn niet te vergelijken onderling, doordat ze hier minder diep zitten, is het effect aan het oppervlakte groter dan aardbevingen bij natuurlijke bevingen bij aardplaten.

Maar 2 is inderdaad niet zo spannend, gaat er om dat het nog niet is gestopt.
3 is al wel 10x zo sterk als 2. 3,5 is dan al weer ca 5x sterker dan 3. Dat zijn wel rake klappen met forse grond versnellingen van 30 tot 130mm per seconde.
+1
Jaap40
@Vantveen nou nou nou
Schade moet gewoon direct betaald worden agv gaswinning
+2
Vantveen
@Jaap40 Moet idd meer geld naar Groningen. Om meerdere redenen. Maar de afhandeling duurt zo lang omdat nu iedere haarscheur wordt geclaimd. Bij onze stolp zitten ook scheuren. Zelf in kaart hebben. En met plannen meenemen dat je het een keer voegt/ondersteund/anders inricht. Zijn zat gebouwen in Groningen waar 50 jaar achterstallig onderhoud nu op de aardbevingen wordt gegooid.
+1
Noorderling
@Vantveen
Nu neem je wel heel erg de binnenbocht.
Kleine schades worden juist zo betaald, klein geld en iemand stil, afgevinkt.

Grote schade wordt in twijfel getrokken ondanks omgekeerde bewijslast. Nieuwe stallen die doormidden breken, betonkanaalplaten in nieuwe huizen die doormidden gaan, goed onderhouden monumenten die er aan gaan. Waarom zat die schade er na 70 jaar nog niet en na 90 wel? Als het echt zo beroerd was, zat het er wel eerder. komen ze 2jaar na melden van schade en gaan ze dan zeiken over "oude" scheuren, eigen foto's willen ze niks mee. Juridisch rapportjes afwerken en veel meer gebeurt er niet. En in de rest van Nederland denkt men dat het over is, hun groot goed, praktijk is even anders.

Trek je parallellen met pas en toeslagenaffaire. Hoe hard gaat het daar met het oplossen van gecreëerde slachtoffers van de overheid?
Ook 0,0. Dat wetende kun je ook de toekomst wel voorspellen, dan moeten de hakken maar in het zand.
+2
Jaap40
@Noorderling en gelijk hebben ze in Groningen. Eerst maar eens schade betalen dan gaspompen en niet andersom.
+1
demelkboer
Even nieuwsuur met Kees Huizina terug kijken voor wie het nog niet gezien heeft
+4
George
Het economische systeem van gratis geld en rente betalen op spaargeld was op den duur toch niet te houden . Nu gaan ze zeggen dat ze goed de coronacrises door zijn gekomen maar dat de oorlog van Poetin deze economische crises heeft veroorzaakt.
Maar die systeemcrises kon een ieder zien aankomen. Rente betalen om te lenen en rente betalen op spaargeld klopt gewoon niet.
demelkboer
BINGO!
+2
de jonge
@George u hebt hem door,, nu word alles afgeschoven zogenaamd op rusland..dat is gewoon mist creeeren van wanbeleid wat al jaren gaande is en we nu allemaal de ellende van op het bord krijgen.En niet alleen wij,ook de generaties na ons, en dan heb je nog te maken met een jesse, tjeerd en robbie met hun gewauwel en je ziet van kilometers afstand al alleen maar meer ellende aankomen,want die zetten gewoon door. Die hebben in huis de kachel niet uit staan omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen,zoals steeds meer nederlanders..
+3
demelkboer
Bij deze crisis(en natuurlijk al langer terug want een crisis ontstaat ooit in 1 keer, en al zeker niet in 12 dagen) zien we grote gelijkenis met de val van het (west)Romeinse rijk:

1. Een decadente maatschappij zonder oog voor proletariaat(de arbeiders klasse)
2. Liegen bedriegen en politieke intrige
3. Verwaarloosde defensie uitgaven
4. Verwaarloost landbouw systeem
5. Gevaar uit het oosten
6. Totaal geen grip meer op overheids uitgaven
+9
George
Ik zoek er wat minder achter dan jullie , maar ik weet wel dat ze niks geleerd hebben sinds de kredietcrisis van 2008. Toen was het geld verstrekken op overwaarde voor beleggingen hip , 125 %financieren voor woonhuizen en dat ook nog eens aflossingsvrij. Nu is het bijna gratis geld verstrekken om de economie maar kunstmatig aan te jagen. De welvaart vooruit leven noem ik het altijd maar. Rente betalen op spaargeld en andere waanzin. We zitten nu in een uitgewerkt economisch systeem. Er is geen oplossing meer om het systeem te redden. Ze hebben de rente veel te ver laten dalen. Dat gratis geld was een heel slecht idee. Dat kunnen ze nu verdoezelen door deze oorlog van Poetin. Ik verwacht een moeilijke tijd de komende jaren. Maar zonder oorlog was het ook moeilijk geworden. Gewoon omdat de welvaart vooruit is geleefd. En dat door falend overheid- en bankenbeleid.
+1
Nevergiveup
@George laat maar klappen dat kaarten huis , we zullen er allemaal last van hebben maar het is de enigste (leerzame) weg voor den haag en brussel
+1
George
@Nevergiveup
Tja ik word er niet blij van. Ik heb liever dat alles heel goed gaat. En alles leek heel goed te gaan , het kon niet op. Maar als je het nuchter bekijkt kon het eigenlijk gewoon niet.
+2
j h p
@George Dat kon je 6/7 jaar geleden al zien, met heel veel kunst en vlieg werk is het alleen maar uitgesteld en de klap wordt heel veel groter, de eerste schade nemen is meestal het beste.
+2
demelkboer
@George we konden niet accepteren dat welvaart soms afneemt. Dus dan maar gratis geld uitdelen. De rest kun je wel uit denken
j h p
@demelkboer Kosten wat kost om inflatie in de benen te houden, terwijl deflatie af en toe gewoon nodig is om de boel in toom te houden, een brood koste van ong 16e eeuw tot half 19e eeuw, met wat ups en downs het zelfde.
j h p
@j h p martinvrijland.nl/nieuws-analyses/…
Hier een interessante uitleg over inflatie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's economie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
84
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN