Voedselvoorziening door oorlog weer EU-prioriteit

nieuweoogst.nl/nieuws/2022/…

Gaat veel verandering brengen. Beperkingen en plafonds zijn niet meer uit te leggen aan burgers die zwaar geraakt worden door de huidige situatie.

Deel dit topic

Reacties

jg
Woensdag in Brussel al een ingelaste vergadering van de LNV-ministers.
+1
Noorderling
@jg
Hoe zou timmerfrans om gaan met z'n farm to fork gezichtsverlies?
+1
jg
@Noorderling Nieuwe realiteit haalt Staghouwer en Timmermans in. Bestaat gezichtsverlies in deze situatie ?
Noorderling
@jg
Als een oplossing geen oplossing is, misschien wel.
Nevergiveup
@jg tuurlijk wel , regeren is vooruit zien , dat kunnen de 20 cijfers en 26 letter gegeten elite niet
+1
Nevergiveup
@Nevergiveup twee jaar , of eigenlijk is al 10 -15 jaar te zien dat dit ging gebeuren , al is het niet corona , of oorlog , dan is het wel china of nog zoveel andere mogelijk heden.

De wal gaat het schip keren , toen al vaak gezegd

En dit is nog maar een klein begin , logistiek begint de wereld in elkaar te vallen.

Fasten your Seatbelts
Achso
@Nevergiveup shut up, buckle up and enjoy the ride
jg
@Nevergiveup Turkije heeft momenteel de zeggenschap wie de zwarte zee in of uit mag ……,
Achso
@jg dat is ook helemaal niet verontrustend..
+1
Koeien boertje
@Achso het is waarschijnlijk dat daar een conflict komt.
Dan komt de navo ook in actie.
We hebben oekraine al gewoon nodig voor voedsel
+1
Johannushoeve cv
@Nevergiveup zat een stukje in de veeteelt te lezen over china zijn melkvee . Daar schrok ik wel van hoeveel hooi en luzerne ze uit Australië halen .
+8
pieta
@Noorderling Ik ga er vanuit dat ie nu Poetin ff op zijn donder gaat geven. Eerst kon ie niet op de hoogste positie komen en nu gaat zijn FtF-plan zometeen de prullenbak in. Timmermans wordt forever Plop.
+3
Marco de 1ste
Meer dierlijkmest toestaan per hectare= meer voedselzekerheid en minder energieverbruik(kunstmest).
ted9
@Marco de 1ste Allemaal heel leuk maar wat denk je dat een overaanbod van voedsel met jou te ontvangen prijs gaat doen?
+1
robbies
@ted9 het invullen van de stikstofgebruiksnorm met dierlijke mest gaat de productie niet veel verhogen
ted9
@robbies Dat geloof ik ook niet maar gaat me meer om det zinnetje voedselzekerheid
+1
Herbert
@Marco de 1ste hoeveel mest gaat er nog op export en in de verwerking? Gaan hogere normen voor intensieve niet voor tekorten bij de extensieve en akkerbouw zorgen?
bio boer
@Herbert ja kortzichtig juist meer mest naar de akkerbouwer geeft eerder meer voedsel productie meer mest bij melkveehouders doet niet veel verwacht ik
+2
Porky
Het gaat goed, moet nog wel ff tandje bij, dr is nog ff geen grote tekorten, als dit in Oekraïne nog verder uit de klauwen gaat lopen gaat het nog veeeeel meer pijn doen, ( buiten de onschuldige burgers die dit moeten ondergaan vanwege een gek met grootheids waanzin) want vergeet niet dat het de graan schuur v Europa is, en hier ouwehoeren ze er over om goede land bouw grond onder water te zetten, hoe gek kun je het verzinnen!? Er zal niet eerder wat gebeuren als de gewone burger niet in opstand komt tegen absurde regels die tekorten en hoge prijzen veroorzaken.
+3
weurding
@Porky burgers halen eerst de schouders op tot het kalf verzopen is, en dan is het te laat
+1
Porky
@weurding komen ze nog wel achter, al zijn er ook best veel burgers die dit klimaat en milieu en boertje pesten gedoe kots misselijk zat zijn hoor
+8
Kars
@Porky een gek met grootheidswaanzin. Oke ken jij Guy Verhofstadt? Teken een snor onder zijn neus en hij lijkt wel Hitler. Die Europese gek is geen haar beter dan Poetin. Die grootheidswaanzin is alleen maar Europa. Hoeveel landen is de EU al niet uitgebreid in 20 jaar en dan staan er alweer enkele landen klaar om toe te treden.
Als Ukraine volwaardig EU land wordt en je vindt dat goed, dan geef ik jouw nu op papiertje dat west europese landbouw exit is!!!
Achso
[@Karsdan heb je nog Van Rompuy die in 2014 Ukraine van alles beloofd heeft.
Het is EU natuurlijk helemaal niet om de oa de Lithium te doen,om de electrische natte droom te verwezenlijken
+2
Kars
@Achso juist. Grond en grondstoffen daar wordt bijna elke oorlog mee begonnen.
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @Achso:
Ukraine van alles beloofd heeft.

nu hebben we von der Leyen die ff olie op het vuur gooit.... Ze zijn echt slim daar
+1
Achso
@cs-agrar sensationele idioten. Kaploop wie er de idiootste is: Trump, EU debielen, Johnson, Putin. Doe een gooi
Porky
@Kars verhoffstad is niet te vergelijken met putin, en als Oekraïne bij eu komt ( wat nog wel even duurt) zullen ook zij met de eu regels te maken krijgen, en dat land is niet te vergelijken met ons land, daar is ruimte en grond in overvloed, DAAR kun je boeren, DAAR kun je honderden koeien houden , je moet hier in Nederland geen duizenden koeien willen houden zoals koole en v bakel nu willen ,dat is niet uit te leggen aan de gewone man waarom je zoiets wil op een postzegel
+3
weurding
@Porky klopt , maar waarom wel steeds meer volk op die postzegel, het besef moet er toch ook een keer zijn dat de infrastructuur dat allemaal niet aan kan, wat dat betreft is een stal met 500 koeien op 250 ha makkelijker te accepteren dan 250 ha vol woningen
achterhoeker2
@weurding Waar kies jij voor: boerderij verkopen voor woningbouw, of aan een andere boer?
+1
weurding
@achterhoeker2 eerst nog niks, woningbouw is hier niet geoorloofd ook, maar stel ik beur 2 miljoen van boer, en3 van projectontwikkelaar.. Weet het niet, krijg beide niet op, feit is wel dat als ik op huidige plek blijf liever landbouw om me heen heb dan woningen
+2
de Tank
@weurding dan verkoopt die boer het door voor 3
weurding
@de Tank dat kun je in een contract opnemen
jg
In o.a. Duitsland en Frankrijk meer graanproductie , in o.a.Nederland Ierland en Denemarken meer zuivel productie zonder allerlei stikstof en fosfaat regels . Beperkingen gaan verdwijnen om de EU voedselzekerheid te bieden. Bestuurders/politicie die denken in beperkingen kwa voedselproductie maken beslissende fouten .
+2
ted9
@jg Voedsel onzekerheid is beter voor onze prijs.
jg
@ted9 Dat geldt ook voor energie, EU-inwoners kunnen deze inflatie niet opbrengen.
+2
ted9
@jg jawel hoor iets minder luxe leven. Boeren kunnen die bulkprijzen niet opbrengen. Of wil je de wereld van goedkoop voedsel voorzien en zelf in je 20 jr oude bedrijfswagen door de straten rijden met een goed gevoel... dat kan ook.
Spuit11
@jg Nee, maar dat gaan we wel "samen" doen. En wee degene die er wat van vindt. Die maken we meteen uit voor Putin lover. Einde discussie.
Galebreaker
@ted9 hoeft niet voor saldo te gelden...
+3
de hoef
Quote Reactie van @jg:
Beperkingen gaan verdwijnen om de EU

dit is wat wij willen horen, maar denk je nu echt dat onze regering dit gaat zien, er zit daar geen 1 nuchter denkende vooruit kijker
+2
jg
@de hoef We wachten het af , weet zeker dat voedsel producenten de bevolking achter zich krijgen als voedsel onnodig duur wordt gemaakt/gehouden.
+1
Spuit11
@jg Nee hoor. Dan wordt het wel zo gespind dat die boeren er over de ruggen van de arme bevolking er met de poet vandoor gaan. Er wordt zo doorgeborduurd op de hetze tégen de landbouw.
+1
jg
@Spuit11 Daar zijn we zelf bij.
de Tank
@Spuit11 denk je dat voedselproductie in NL onmisbaar is?
+1
Spuit11
@de Tank Wat mij betreft niet.
+1
Achso
@de Tank fransje denkt van wel..
aldert
@jg En wie moet er meer graan gaan telen dan ? In Frankrijk zijn de meeste boeren bijna aan hun pensioen toe.
+1
spotmelker
@aldert worden die bedrijven dan niet verkocht of overgenomen dan? Laat het graan a.u.b. 50 cent worden, dat geeft rust in andere agrarische takken en komt de prijzen ten goede.
aldert
@spotmelker Dat zie je verkeerd , als het graan 50 cent word dan kan er geen varken of kip meer gemest worden en komt een heuse hongersnood rap dichterbij.
pieta
@aldert Tuurlijk kan dat wel. Prijzen gaan gewoon mee. Probleem is dat als Rusland en Oekraïne oorlog voeren en de teelt vermindert daar dat er tekorten zullen ontstaan. Dan zit het tekort het houden van kippen en varkens in de weg en niet als eerste de prijs.
aldert
@pieta ok , alles kan maar dat houd wel in dat varkens en kippen 3x zo duur gaan worden , en wie betaald dat ????
pieta
@aldert Wie het geld er voor over heeft. Mensen met wat meer te besteden dus. Komt gewoon een nieuw evenwicht.
bio boer
@aldert als de kip en varken ook 2x zo duur wordt is geen probleem
+2
Frans1
@jg tot een week geleden was het .minder,minder,minder! Bij jou,nu is het ineens andersom. Een waailap ben je
jg
@Frans1 Ineens was er oorlog .
+2
Limburgs boertje
Hun plannetje de graanschuur in te palen is mislukt geen gas olie staal kunstmest eieren en graan uit Oekraïne
Raben
@Limburgs boertje Daar was het EU wel om te doen , schreeuwen dat Oekraine van de EU is , pardon , het is ook niet van de Russen of indirect van de Chinezen , maar iedereen wil grip hebben op de bodemschatten van dat land ,en daarmee zekerheden voor voorziening , WEF had Poetin nog even bij gepraat over de plannen , en Poetin knikt , en denkt no way , en zie hier .
Albert Altena
@Raben Een land moet vrij kunnen kiezen.
JohnDeere7serie
@Raben bizarre gedachte eigenlijk, alsof wanneer Oekraine bij de EU hoort ze alle graan en alles wat er groeit hier gratis komen brengen??? Dan moet je het ook kopen. Als het een staat zoals wit rusland zou worden moet je het ook kopen. So what's the difference? Volgens deze redenatie zou het dus inderdaad meer om de bodemschatten gaan.
Quote:
Oekraïne heeft een enorme voorraad aan mineralen, onder andere de grootste titaniumvoorraad ter wereld, de op twee na grootste ijzerertsvoorraad en 30% van de wereldvoorraad mangaanerts. Verder beschikt Oekraïne over voorraden uranium, kwik, nikkel, kalk, zout, zwavel, grafiet en wat goud.
cs-agrar
Quote Reactie van @JohnDeere7serie:
alsof wanneer Oekraine bij de EU hoort ze alle graan en alles wat er groeit hier gratis komen brengen??? Dan moet je het ook kopen. Als het een staat zoals wit rusland zou worden moet je het ook kopen. So what's the difference?

Als ze bij EU zijn zorgt EU wel dat ze blijven en de handel voornamelijk naar EU gaat, gewoon, door met centen te zwaaien. Em die haal je gewoon bij dat kleine lage landje tegen zee
Achso
@cs-agrar inderdaad: IMF heet zoiets. Onder de noemer van: wij wetem wat goed voor je is, maar je mag niks. EU/US functionarissen nemen de leiding over.
Oh , dat wil je niet: dan wachten we even met geld geven.
+5
Melkboer16
Het is dat er een oorloggie voor nodig is maar het is toch om je ziek te 😜
Gisteravond ff naar de buis gekeken en dan zie je die verwende links schreeuwers roepen dat het defensiebudget omhoog moet!
Hoorde ik het goed, de moffen met die linkse Schulz aan de leiding 100 miljard extra voor defensie en zelfs die rat van Klaver schreeuwde om verhoging.
4!dagen een paar Russen die in een afvallige provincie heen en weer crossen met een leider die seniel aan het worden is door de eenzaamheid.
Je zag het toch aankomen of ben ik nou helderziende??
Laat het voedsel maar lekker duur worden of zelfs schaarste dan horen we Tjeerd en Jesse nog een keer zeggen dat ze toch die boeren in Nederland willen houden.
Nog een paar keer dreigen met een bom op Tjernobyl en een paar beelden hoe we toen in de wedstrijd stonden!
Zal een palletje jodiumdip bestellen om de angst nog verder op te voeren.
cs-agrar
Quote Reactie van @Melkboer16:
Je zag het toch aankomen of ben ik nou helderziende??

vega maakt meer kapot dan je lief is..
Achso
@Melkboer16 ja wat Trump niet gelukt is, doet Putin in 2 dagen
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Melkboer16:
100 miljard extra voor defensie

Ja, zag het ook, en voor dat bedrag ook nog nieuwe straaljagers ontwikkelen.......... de ontwikkeling van de JSF duurde geloof ik 15 jaar. is de nieuwe er vast wel voor Putin 80 is...............
+6
Kars
@Melkboer16 die klaver stond met ploumen goed week geleden nog te roepen om paar miljard te bezuinigen op defensie.
Echt een linkse populist. Waardeloze vent, die is totaal niet bekwaam in de politiek.
Albert Altena
@Kars "Zo de wind waait".
Frans1
@Kars dat is het mooie van in de oppositie blijven, sp is net zo'n partij
Galebreaker
@Kars je drukt je nog mild uit.
+1
Achso
Ah joh: Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid namens de SGP, vindt dat Europa er alles aan moet gaan doen om Oekraïne te steunen, zelfs al gaat dat pijn doen. „En dat het ons pijn gaat doen is zeker“, stelde hij. „Vanwege de sancties, vanwege de wegvallende exportmarkten.“ Hij pleitte ervoor om die pijn eerlijk te verdelen, en om de sectoren die het zwaarst worden getroffen, te compenseren.

„Deze oorlog toont ook de afhankelijkheid van Europa wat betreft zijn voedsel“, stelde hij. „En de Farm to Fork-strategie zal die afhankelijkheid vergroten. Moeten we die strategie niet opnieuw tegen het licht houden?“
Klavertje
nieuweoogst.nl/nieuws/2022/…

Zo
Allemaal weer rustig
+3
demelkboer
@demelkboer wacht maar af. met 30% van het graan van de wereld uit RUS en OEK, schijt brussel 7 kleuren stront. En China koopt alles op.
de Tank
@demelkboer zolang de productie niet daalt en in Rusland zou ik niet weten waarom het daalt, 20% van de wereldmarkt. De 10 %uit de Ukraine komt wel in gevaar en zal hetgeen ze wel produceren nodig zijn voor eigen gebruik. Dat graan uit Rusland vindt zijn weg wel in de wereld. Op korte termijn zal levering van de oogst 2021 uit Ukraine niet of moeilijk plaatsvinden.
robbies
@de Tank denk je dat '22 wel een oogst gaat geven i Oekraïne?
weurding
@robbies denk ik wel, mits ze diesel genoeg hebben, zaaizaad zal wel aanwezig zijn, hier ging ten tijde van oorlog de productie ook wel door, Oekraïne is een immens land, of Poetin moet de graanvelden platbranden
+1
robbies
@weurding ik zou er niet op rekenen
+1
weurding
@robbies we gaan het zien, misschien niet de volledige oogst maar schat toch wel een groot deel, kan me niet voorstellen dat alles braak komt te liggen
Galebreaker
@weurding Stalin heeft laten zien dat honger vele zaken vloeibaar maakt...
de Tank
@robbies zal lastig worden, wellicht niveau zelfvoorzienend(30%)
+1
JohnDeere7serie
@Nevergiveup als je dat leest... En dan zegt die pipo vanmiddag in Brussel er is niet veel aan de hand in de voedselketen....
Quote:
Wojciechowski noemt de cijfers zeker belangrijk, maar niet bepalend voor de landbouw en voedselzekerheid in Europa.

Zo'n paniek als nu uitbreekt moet hij nog voor het einde van de week op deze woorden terugkomen.
Klavertje
JohnDeere7serie
@Klavertje het was ook wel een wonder dat de varkens nog zo goedkoop waren.
Weidezicht
@JohnDeere7serie dat snap ik ook niet, slachtkoeien duur, schapen keurig aan de prijs en varkens niets waard.
weurding
@Weidezicht in duitsland steeg de varkensprijs
pigbusiness.nl/artikel/…
achterhoeker2
@Weidezicht China importeert minder.
Johannushoeve cv
@achterhoeker2 wat importeren ze minder ?
weurding
@Johannushoeve cv voedsel denk ik
achterhoeker2
@Johannushoeve cv varkensvlees.
Johannushoeve cv
@achterhoeker2 en melkpoeder . Ik weet niet of je veeteelt leest dat ging over het leveren van sperma . Hoeveel koeien er zijn en hoe groot de bedrijven zijn . En hoeveel veevoer ze invoeren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's burgers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN