Extra maatregelen brengen derogatie stapje dichterbij

Een verlening van de derogatie is een stapje dichterbij gekomen. Minister Henk staghouwer (LNV) heeft vrijdag van Brussel groen licht gekregen voor het vervolgtraject. Wel zal Nederland ingrijpende maatregelen bovenop het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn moeten nemen om de verbetering van de waterkwaliteit te borgen.

Deel dit topic

Reacties

Klavertje
П??👍👍
+1
Noorderling
Dichter bij de afgrond?
+2
bio boer
Derogatie is elke keer weer mooie reden voor exstra regels elke keer weer stapje gekker waar van je denkt dat kan toch niet waar zijn ze houden er wilde ideeën op na met lisdodden en rijst teelt in veenweide gebied verdienmodel komt wel 🙈
+1
cs-agrar
Drukken nu gewoon alles dr door onder mom van "derogatie".
Noorderling
@cs-agrar
Krijg de klere 🖕🏻
Niet te vergelijken qua ernst, wel het eerste wat in me op kwam...
Jaap40
1e kamer gaat ook nog beslissen....
+1
HansBa
Buffer stroken van 100 tot 250 meter! Zijn ze helemaal gek geworden!
+1
Klavertje
@HansBa Nee. Dankzij inzet lto is erger voorkomen
bio boer
Maar wanneer ben je grondgebonden?? Lijkt mij onmogelijke taak voor velen met deze grondprijs als je nu 4 koeien per ha hebt verdubbelen in grond? Helft minder koeien? Ook nog inversteren in een emissiearme vloer ?
kaas
@bio boer iedereen kon het weten dat dit er een keer aan zat te komen
+2
ted9
@kaas Ik neem aan dat dit over alle diersoorten gaat? Waarom moet juist de melkveehouderij elke keer bloeden en de overige sectoren niet?
bio boer
@ted9 om dat koeien alleen gras kunnen eten kippen en varkens eten mais graan en soja ze willen meer gras
Koeien boertje
@bio boer een kip kan toch ook gras eten?
Die van mij pikken het wel
bio boer
@Koeien boertje zelfde als melkkoe kan toch ook natuur hooi eten
bio boer
@kaas dat is waar de mogelijkheden moeten er ook zijn in de regio hier is de grond altijd stuk goedkooper nu nog met met 60/70k
Melkveehouder.
LTO en het NAJK waren toch de pleitbezorger voor behoud van derogatie.
Kijk nu eens wat we er een ellende door krijgen en al gekregen hebben.
+3
KOC1981
@Melkveehouder. Geloof je nu echt zelf dat als we geen derogatie aanvroegen we deze gekkigheid niet zouden hebben? Is gewoon uitvoering van het plan (scenario 😎 wat al een tijdje terug is gepubliceerd. Het derogatieplan is slechts de kapstok die gebruikt wordt.
+1
Melkveehouder.
@KOC1981 Nee hoor, maar daar gaat het niet om. We denken er allebei hetzelfde over. Maar ik erger me er groen en geel aan dat destijds LTO en het NAJK de Minister deze stok hebben aangereikt waar hij nu mee kan slaan, en die twee clubs nu zwijgen als het graf.
+1
Farma_boerke
Geen derogatie is een betere optie met deze maatregelen (en er volgen er nog meer)
+2
bio boer
@Farma_boerke zonder derogatie moeten we ook aan de bak van de eu verwacht ik 🤔
+2
spotmelker
@bio boer de EU vraagt niet zoveel maar houdt lidstaten aan hun afspraken. En dan komt het onbenullenlegioen Nederlanders met het plan dat uitsluitend de landbouw verantwoordelijk is voor de grond/oppervlaktewater kwaliteit. Net als bij het bezopen stikstofgewauwel. En we pikken het nog steeds....
Cowboy3
@Farma_boerke De meeste die derogatie al vaarwel hebben gezegd de afgelopen jaren, in Oost brabant worden nu weer opgeofferd of moeten boeten om rest aan derogatie te helpen.
matt
@Cowboy3 ze willen meer grasland,maar de melkveehouder stoppen er hier
Massaal mee.
En spannen de ploeg in.
Klavertje
@matt 2022 is peildatum % grasland
Twentsch Land
Waarom ?

Zal het percentage per bedrijf verschillen ?

Kan ook nog een vast en gelijk percentage worden voor elk melkvee bedrijf.

@Klavertje
+1
Klavertje
@Twentsch Land tijdelijk grasland moet overgangstermijn
matt
Klavertje
@matt 🤫🤫🤫
Klavertje
@Klavertje de boer ploegde voort

knack.be/nieuws/geschiedenis/…

Het boerenberoep stond toen al een tijd onder druk. De internationale vrijhandel en de schaalvergroting eisten een steeds grotere tol. Veel keuterboertjes hadden de spade al opgeborgen en waren als proletariër naar een stad, een industriebekken of naar Noord-Amerika geëmigreerd. Anderen probeerden met seizoensarbeid (suikerbieten, hop) de eindjes aan elkaar te knopen.
Klavertje
@Klavertje melddatum mais verbouwen is.........
verlopen.
Jammer.
Twentsch Land
Op zand ..... klei heeft geen melddatum.

@Klavertje
+1
Cowboy3
@Klavertje Je kunt rustig maiszaaien als je dit niet gemeld heb( als je maar niet bemest hebt tussen half febr en half maart) heb nog al wat hectaren mais(zand) niet gemeld afgelopen jaar en nvwa controle gehad, geen opmerkingen gehad hiervoor.
Hooibaaltje
@Klavertje had je alles moeten opgeven ..
Tommie1
@matt Ik heb het laatst ook al gemeld de peildatum van (blijvend) grasland komt niet ik het verleden te liggen, daar hebben ze al genoeg gezeik mee gehad, als ze zoiets doen pakken ze gewoon straks 1-7 ofzo.
Twentsch Land
Overgangs termijn tijdelijk grasland

Die begrijp ik niet.

@Klavertje
Klavertje
@Twentsch Land vraag voor Jos
Twentsch Land
Waarom voor Jos .... niet afschuiven !

Als je a zegt zeg dan ook b

@Klavertje
Twentsch Land
Goed zo ..... zo kennen we je weer .

@Klavertje
Tommie1
@Klavertje Kunnen de melkveehouders die stopen straks nog van hun grasland af als ze zouden gaan akkerbouwen? Of blijft de ha's in 2022 altijd aan je bedrijf hangen, dus ook als je geen dieren meer hebt?
Klavertje
@Tommie1 geen idee
bio boer
@Tommie1 denk meer aan de gemengde bedrijven die zullen dan 2 aparte bedrijven maken met elk eigen relatie nummer bij rvo en aparte mestboekhouding
Waar bij de rundveehouderij voldoende blijvend grasland moet houden grondgebonden met blijvend grasland dus roteren in niet meer zo veel mogelijk
Hooibaaltje
@Tommie1 terechte en goede vraag.
Ik zou zeggen gooi de ploeg erin , ik vertrouw die linkse kliek niet meer.
+1
bio boer
@Twentsch Land dat doen ze dan ook lijkt mij anders krijg je ongelijk speelveld
Twentsch Land
Verwacht wel verschillen t.a.z van afstanden natura 2000 en klei/zand gronden maar per bedrijf individueel niet op bestaande blijvend grasland

@bio boer
+1
bio boer
@Twentsch Land had eens gelezen dacht ik van ergens iets van 50% blijvend gras 25% tijdelijk gras land 25% bouwland kan het zo even niet vinden
Twentsch Land
Bedankt

@bio boer

Klavertje zou jij zo vriendelijk willen zijn om uit te leggen wat het betekend ?
Klavertje
Noorderling
@bio boer
Dat gaat al mooi niet lukken als je nu eenjarig grasland hebt.
Ben er bang voor dat mn ploeg het meest rendabele werktuig is op het bedrijf en dat die van 't najaar maar weer aan de bak moet. Stempel blijvend grasland zoals dat in 2012 toegekend is, is de grootst mogelijke kapitaalvernietiging.

Volledig grondgebonden, meer grasopbrengst dan dat je koeien op kunnen vreten, waar blijft de perspulp, aardappelvezels, tarwegistconcentraat, bierbostel, raapschroot? Als we daar nu eens een dagproductie van op het malieveld kiepen begint het misschien wat te dagen.

Het is toch van de zotte dat je eigen geteelde suikerbieten je reststroom niet van op mag voeren, hoe wil men die gewassen uberhaubt bemesten?
Men denkt in den Haag volledig eendemenisonaal, Als je ook maar iets afwijkt met je bedrijf van de natte droom van GL en D66 gaat je kop er af. Derogatie is het grootste fuik waar we ons als sector in laten drijven, alles is geoorloofd omdat we er geen paragraaf is ten koste van wat, angst doet gekke dingen met mensen.
bio boer
@Noorderling als je nu veel tijdelijk grasland hebt mag je niks scheuren tot je voldoende blijvend gras hebt tot je aan de normen voldoet als overgangs periode

Het lijkt mij raar als melkveehouder nu 100% blijvend grasland heeft toch weer eens besluit weer 5 ha mais zelf tetelen om de mais duur is dat het dan niet mag
terweil de buurman melkveehouder wel mais en luzerne mag telen om dat hij dat daar voor ook had
Dan krijg je ongelijk speel veld en concurrentie verschil
Noorderling
@bio boer
Tot dusver zijn het nog voorstellen, in 2022 is er nog niets verplicht om in 2027 ergens te staan. Dus dat gaan we al niet redden, of ik op die manier mn kapitaal ga vernietigen heb ik ook nog grote twijfels bij.

Een ongelijk speelveld dat is er al.
2012 is het referentiejaar voor het aandeel blijvend grasland in Nederland.
Wanneer er teveel geploegd wordt, kan er een herinzaaiplicht ingevoerd worden voor de percelen die in 2012 blijvend grasland waren.

Zijn hier verscheidene bedrijven in de buurt waarbij akkerbouwers percelen of hele bedrijven hebben gekocht met die herinzaaiplicht die er op rust en geactiveerd kan worden. Gaat tot dusver goed, maar hoe het loopt weet je nooit, dus die ongelijkheid hangt al in de lucht, en door die angst zijn veel boeren juist aan het ploegen geslagen na 5 jaar gras. Dit terwijl in de praktijk een perceel ook prima 8 of 10 jaar mee kan.

We hebben al zoveel referenties gehad welke ongelijkheid hebben geschept, te beginnen met fosfaatrechten.
Nu beekdallen bestempelen, N2000, bufferzones, landschapsgrond, blijvend grasland en dat rijtje wordt vast langer.
+2
pieta
@Noorderling Men lijdt het meest van het lijden dat men vreest! Ik kan me er gewoon niet al te druk om maken. Ik heb hier een berg blijvend grasland. Deels was het dat in 2012 ook al. Ik zet echt de ploeg niet in goed grasland vanwege referentiekoorts. Ik probeer nu wat te verdienen en wat de toekomst brengt zie ik wel als ie er is. 😁 Leeft lekker makkelijk.
Noorderling
@pieta
Eten of gegeten worden. Ieder zn keuze, kan me wel druk maken om een paar miljoen euro wat een ministertje of ambtenaar even denkt te kunnen afpakken. Het werkt toe naar een communistisch systeem waarbij je als boer het risico mag dragen.
Als dat mijn doel was geweest was ik wel loonslaaf geworden al dan niet bij de overheid in plaats van een bedrijf overnemen.
bio boer
@Noorderling hier is alles gras land kost de grond ook 70.000 euro is geen akkerbouw voor nodig
bio boer
@Noorderling zo het er nu staat komt er blijvend gras eis alleen voor rundvee houder dus als het verkocht wordt aan een akkerbouwer kan die er voorlopig gewoon bouwland van maken het percentage grasland stijgt de laaste jaren is het herstel plicht niet alleen voor de percelen die als laaste zijn omgezet ?

(klik om te vergroten)

Noorderling
@bio boer
voorlopig, maar ze leggen gerust 80.000euro neer voor grond. En wat als er wel een herstelplicht komt?
Het aandeel gras kan alleen maar dalen als er 30% minder vee komt, de koeien zijn er immers niet om dat gras op te vreten. Overal waar 30 jaar geleden akkerbouw zat, keert het nu weer terug.
Tommie1
@Noorderling terugvallen op 2012 qua percelen blijvend grasland gaat niet gebeuren, daar komt een juridische strijd van jaaaaren over. Momenteel is het aandeel blijvend grasland hoger als toendertijd. Dus referentie (als die komt) in de toekomst.
Hooibaaltje
@bio boer dat klopt. Het kan hun niks schelen als dat zo zou zijn. Volkomen de weg kwijt ..
+2
bio boer
@Klavertje als je nou wat duidelijker bent met wat je plaatst is dit iets wat je verwacht heb je het gehoord als gerucht of gelzen en heb je een link

Nu leverd het alleen onrust op en wij wetten nog niks dus waardeloze bijdrage
+2
familie pelle
@bio boer
Quote:
. Nu leverd het alleen onrust op en wij wetten nog niks dus waardeloze bijdrage

Doet me denken aan die persoon die met 26 verschillende namen op dit prikkebord zit. 😅
bio boer
@familie pelle ja deze style zie ik ook vaker voor bij komen onder andere namen
Klavertje
@bio boer waardeloos
Zozo
Onaardig
Gele kaart
+1
Albert Altena
Derogatie als PURE CHANTAGE
Plak
Lto en NAJK brengt ons boeren naar de afgrond. Boer sta op en verdedig u
Limburgs boertje
Schiet je derogatie de maan op ik gebruik het niet... en ik mag mee bloeden voor jullie derogatie te behouden nou lekker weer goed bezig

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nitraatrichtlijn , waterkwaliteit en staghouwer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0