Illustratie van: fendtje310

Volle mestkelders bij veehouders door natte grond: "Moment suprême voor mestexplosie"

Een mestexplosie in de stal: het is de schrik van iedere boer. Bij een incident eerder dit jaar in het Utrechtse Maarsbergen belandden twintig koeien in de mestkelder. In 2019 was het ook raak in Markelo. In beide stallen lag een emissiearme vloer. Inmiddels zitten de mestputten van veehouders weer vol, want door de vele regenval kunnen zij de mest niet uitrijden. Ammoniakdeskundige Gerrit Stobbelaar waarschuwt: "Dit is het moment suprême voor weer zo'n knal."

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Sensatie verhaal
+11
Weidezicht
Het is het gas wat explodeerd. Als de put vol zit met mest, blijft er geen ruimte over voor veel gas. Dus een halfvollw put lijkt mij gevaarlijker dan een volle.
Oh ja, ik ga nu eerst ff het artikeltje lezen...
+1
slagakker
@Weidezicht Niet juist geredeneerd. Als de put halfvol zit is er nog genoeg ruimte voor het gas dan heb je ook geen schuim maar als de put vol zit gaat het gas druk opbouwen omdat het minder ruimte krijgt. Wij hadden (toen we nog koeien hadden) ook een een emmissie arme vloer. Er hebben 8 jaar koeien in gestaan en heb hem maar 4 keer gemixt in die tijd gewoon omdat het veel te link is. En als de schuim tussen de kleppen uitkomt stinkt het gruwlijk in de stal. Heeft niks met voeren te maken. Had ook een stuk tradionele vloer in dezelfde stal met dezelfde melkkoeien en daar nooit geen last van schuim.Probleem is gewoon dat de gassen zich ophopen in de put die moeten er gewoon uit. Dus gewoon hier en daar een klep er tussenuit halen zodat de gassen eruit kunnen. Geen controleur die het ziet of er moeilijk over doet.
diekman
@slagakker of extra gaten boren in de emissieARMEvloer
slagakker
@diekman Opletten dat je de bewapening niet aanboort dan krijg je betonrot ben je helemaal de sigaar.
Weidezicht
@slagakker dus het is de gasdruk die de vloer omhoog drukt. Ik dacht dat het door onsteking kwam, dus vuur (sigaret of wat ook ) dat het met steekvlam ( daar was sprake van in markelo dacht ik. ) . Maar als ik u begrijp is het meer een soort gasdrukcilinder?
Weidezicht
Nou de titel is beetje sensatie, artikel wel aardig.
diekman
Wie is de volgende met deze bomvloeren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouders , mestkelder en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0