Zware straf veehouders voor kopen 'fout’ voer

Zware straf veehouders voor kopen 'fout’ voer

12 nov 2010 18:55

Impulsaankopen van niet-gecertificeerd veevoer zijn enkele leden-melkveehouders van FrieslandCampina duur komen te staan.

Dit bevestigt een woodvoerder van het zuivelbedrijf. De woordvoerder wil niet zeggen om hoeveel melkveehouders het gaat, maar spreekt van "een zeer klein aantal." Het gaat, zo blijkt uit andere informatie, om onder meer veehouders uit de Achterhoek.

De aankoop van het 'foute' voer is ontdekt door controleurs van controle-organisatie Qlip en leidde tot een bestraffing met een half jaar code oranje. Dit houdt in dat FrieslandCampina de veehouders een half jaar lang 20 tot 30 strafpunten geeft op een maximum haalbaar aantal van 100 punten. In geld vertaald komt dit neer op een korting van €?9,00 tot €?13,50 per 100 kilo melk. Voor een gemiddeld bedrijf komt dit neer op vele tienduizenden euro's boete. Eén strafpunt staat volgens het Foqus-kwaliteitssysteem van de zuivelverwerker voor een korting van €?0,45 per 100 kilo melk. De strafpunten komen bovenop eventuele andere kortingspunten voor afwijkingen in de melkkwaliteit.

FrieslandCampina eist van de leden/leveranciers dat ze uitsluitend voer betrekken van veevoerbedrijven en fouragehandelaren die op een zogenoemde witte lijst staan en gecertificeerd zijn. De gekorte leden hebben het betreffende voer afgelopen zomer aangekocht, toen een aantal bedrijven vanwege de heersende droogte niet genoeg ruwvoer meer had voor de veevoeding. Het voer komt veelal uit Duitsland of uit andere Europese landen. De nu tegen de lamp gelopen veehouders hoefden het aangekochte, maar niet-gecertificeerde voer niet te vernietigen. Het mocht worden opgevoerd, maar met de nadrukkelijke kanttekening dat ook dat voor eigen risico was. Zouden door het voeren van het niet-gecertificeerde voer afwijkingen optreden aan de melkkwaliteit, dan zou dit tot extra kortingen kunnen leiden. Code oranje is de op één na laagste kwaliteitsstatus volgens het Foqus-systeem. Wie code rood heeft, ontvangt 30 of meer strafpunten.

bron; AGD

Deel dit topic

Reacties

brabo
en voor zulke informatie wil AGD voortaan betaald hebben?
pieta
Samenvattend: storm in een glas water???
anonymous_8
Als jij dat zou moeten doen, zou je het ook erg druk krijgen..
Farmer_
Wat moet of kan daar dan inzitten wat niet goed is?.
Farmer_
Ah, zware metalen uut twente.
cs-agrar
Nou kan wel, maar dan zijn bijv de loonwerkkosten ff hoger..
Grasbaal
Het gaat vooral om ruwvoer, in de krachtvoerhandel is iedereen al maximaal gecertificeerd. Je mag bij dit soort controles dus ook geen snijmais of gras van een niet gecertificeerde loonwerker of buurman in voorraad hebben.
Grasbaal
En om op die lijst te komen kost +- 2500 euro en dat is voor kleineruwvoerhandelaren een groot bedrag bovenop alle andere GMP certificatie kosten. Dit jaar komt daar ook nog hetmeedoen met een bemonsteringsplan bij:

COLLECTIEF BEMONSTERINGSPLAN VOEDERMIDDELEN KLAAR VOOR GEBRUIK: [www.nieuwsgrazer.nl]

Op zich is het natuurlijk allemaal geen enkele probleem om overal aan mee te doen, de tijd heeft geleerd dat verontreinigd veevoer zeer grote consequenties heeftin de gehele keten. Iedereen in de keten is er ook van overtuigd dat je door een goede borging veel problemen kan voorkomen. En daarom worden de touwtjes voor mensen die niet meedoenlangzamerhand al meer aangehaald. Het is meedoen of stoppen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/11/2010 11:26 door Co Scholten.
Grasbaal
De touwtjes zullen hieromtrent langzamerhand strakker worden aangetrokken, je kan de handel niet verplichten te voldoen aan allerlei (kostbare en tijdrovende) voorwaarden terwijl een niet gecertificeerd bedrijf (buurman/loonwerker) de kuilplaat vol zou mogen rijden.
Grasbaal
Niemand wacht op onnodige bureaucratie maar je kan het niet maken om deze wel aan de een op te leggen en niet aan de ander. De tijd zal het leren.......
Grasbaal
Vrijwel alles wat er aangekocht of verkocht wordt (ook jullie melk en vee) op melkveebedrijvenis gecertificeerd, dus waarom zou je het voer van de buurman uitsluiten??.
Grasbaal
Dat vinden de meeste fouragehandelaren ook....
Grasbaal
Dat is het mooie van internet, hierop kun je berichten altijd nog verbeteren/aanpassen. In een krant wordt dat wat lastiger en is er alleen een rectificatie mogelijk.
ejb
volgens mij gelden de regels niet als je ruwvoer rechtstreeks van collega boeren uit nederland koopt zo is mij de vorige keer verteld maïs van collega was geen probleem

koop je van collega middels tussenpersoon dan moet die tussenpersoon wel gecertificeerd zijn


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/11/2010 09:04 door ejb.
adrie Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ouwe fietsen uut Holland, vroag mar an DTOT.

Ja das een goeie adrie , ik vind het een kul verhaal het word tijd dat dit hele QLIP GENEUZELvedwijnt op de mesthoop.
niels Schreef:
-------------------------------------------------------
> Bij 600.000 kg melk betaal je dus rond 30.000 euro
> boete bij Campina als je een ronde baal koopt waar
> toevallig niet het juiste labeltje aanhangt. .
> Doorgeschoten bureaucratie bij de zuivelreus?

Het is gewoon communisme.
casev
Gaat dit overruwvoerof krachtvoer?

Klinkt overigens wel als `n belachelijk zware straf,voor iets wat waarschijnlijk ten goede trouwisgedaan.
casev
dus je kangeen balen gras, of vracht mais,net over de grensin duitslandkopen? Echt `n heel vreemd verhaal dit.

en hoe weet zo`n controleurdit?Ik heb ze bij mij nog nooithoren vragen waarde balen gras vandaan komen.....


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/11/2010 21:13 door Casev.
Grasbaal
Onjuiste informatie in Agrarisch Dagblad over gevolgen van aankoop niet-gecertificeerd voer

Het Agrarisch Dagblad meldde eind vorige week ten onrechte dat aankoop van niet-gecertificeerd veevoer door leden-melkveehouders van FrieslandCampina tot een boete van tienduizenden euro’s kan leiden. “Deze informatie baseerde het Agrarisch Dagblad op een eigen en onjuiste berekening. Als blijkt dat melkveehouders niet-gecertificeerd voer hebben aangekocht, en bij een beoordeling code oranje hebben gekregen, worden ze niet gekort op melkgeld”, zegt Atze Schaap, directeur Coöperatieve Zaken.

“We hebben hierover nadrukkelijk contact gehad met het Agrarisch Dagblad, maar de berichtgeving in het Agrarisch Dagblad heeft reacties onder leden-melkveehouders opgeroepen. Vandaar dat wij dit onderwerp oppikken en nogmaals de juiste informatie over dit onderwerp naar buiten brengen”, zegt Schaap.

Juiste informatie
“FrieslandCampina vindt het haar verantwoordelijkheid de hele keten naar de consument toe geborgd te hebben, van koe tot consument.” Als bij een controle blijkt dat een veehouder niet-gecertificeerd veevoer heeft aangekocht, krijgt hij de code ‘oranje’. Dit houdt in dat het betreffende melkveebedrijf na een half jaar opnieuw wordt getoetst. “Als FrieslandCampina adviseren we de melkveehouders wel om in ieder geval wel zo snel mogelijk om te schakelen naar gecertificeerd voer”, zegt Schaap. Na een halfjaar vindt er opnieuw een beoordeling plaats, op kosten van de veehouder. “Als het dan in orde is, krijg je als gevolg van die toetsing code ‘groen’. Maar de melkveehouder ontvangt in dat jaar echter geen kwaliteitsbonus van 50 euro per 100.000 kilo melk, vanwege de code oranje eerder dat jaar.” Voor meer informatie klik hier

Amersfoort, Nederland, dinsdag 16 november 2010 -

Bron: Melkweb
Grasbaal
Is dit bij de andere fabrieken ook zo??:

U mag als lid van FrieslandCampina alleen voeders aankopen van veevoerleveranciers met een adequate borging en aansprakelijkheidsverzekering. U dient te weten van wie wanneer welke voeders aangekocht zijn en wanneer deze aan de
dieren gevoerd zijn. Dit geldt ook voor aangekocht ruwvoer.

Heel concreet betekent dat dat leden van FrieslandCampina alleen veevoer mogen afnemen van bedrijven die op de lijst van FrieslandCampina vermeld staan. Van bedrijven op deze lijst is de verzekeringspolis getoetst en voldoende bevonden door een onafhankelijk deskundige.

Bron: Melkweb


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/11/2010 01:38 door Onze Verslaggever.
Wimsumar
Beste Jan W.: De (Poolse) veevoedergrondstoffen zullen toch weldegelijkbemonsterd/onderzocht worden!
Wimsumar
Beste JAn W.: Nog meer nieuws. Wat zijn dan de G.M.P. voorwaarden voor de chauffeur en z'n truck ?
Wimsumar
Beste K.o.C:
Wimsumar
Beste FH: Hé psssst, F.C.D.F.bestaat al jaren niet meer, na F.F. is het nu al F.C..

(Friesland Campina)
Karsjen Tamminga
binnen de 6 mnd regelen dat het in orde is.
Met de papieren en alles komt goed Weet ik uit ervaring
Zijn jullie het dramavan de lood vergifting in veevoer vergeten van slumpvroeger
Een kennis van me had er toen mee te doenDit wil een boer gewoon niet meemaken
Karsjen Tamminga
Je hebt het lood drama van vroeger niet meegemaakt van slump?
paul1
komt er nog een rectificatie van het agd ?
paul1
misschien lusten koeien wel geen ongecertificeerd voer.....
euroknaller
Hier komt vast nog heel wat achter weg..
Wie bijvoorbeeld snijmais koopt wat op 10 kilometer van zijn/haar bedrijf ligt en voor het transport een lokale transportondernemer inschakelt die zijn vak verstaat maar toevallig niet "GMP, QLIP, CLIB, GMP+, TRUSQ" gecertificeerd is (zijn de meeste loonbedrijven toch ook niet??) heeft dus een probleem (aldus de controleurs van QLIP.)
jan w
Als je het koopt van de buurman moet je van die beste man ook een verklaring hebben.
jan w
Je mag wel voer aankopen rechtstreeks van een boer en de loonwerker het werk en het vervoer laten doen, maar je mag het niet van de loonwerker kopen als die een boer weet die voer over heeft. Dan moet zowel de loonwerker als het vervoersmiddel over een GMP verklaring beschikken.
jan w
Hier in de buurt staan ook een paar voerfabrieken, dan zie je er Poolse chauffeurs staan met hun vrachtwagen met graan. Maar die pool is niet GMP waardig, moet er ff een chauffeur van de Aviko komen die wel het papiertje heeft en alles is weer in orde.
jan w
Wordt ook wel bemonsterd, alleen die pool en de wagen zijn niet gmp waardig.
jan w
Nu praat je alleen maar om voor een relatief klein bedrag om op de lijst te willen komen. Fabricanten die een dip en of spraymiddel geregistreerd willen hebben kost het insturen al € 5000.00wordt zo'n product geregistreerd komt er nog eens 80.000 euro bij.Dat moet wel weer door verkoop van het product terug verdiend worden. Dus kostensteiging.
De bedragen zijn gewoon absurd.
Weet van een fabrikant die had een jodium dip met daaraan toegevoegd eterische olieen om vliegen te weren. Dit stond ook op de verpakking. Ik vond het een perfect spraymiddel, maar komt niet door de keuring. Had er alleen maar opgestaan dat het speenverzorgend werkte was het wel gelukt. Puur krom.
jan w
Bij de controle moest ik ook een verklaring hebben van de teler van de aangekochte snijmais.
jan w
Daar zit nu juist het probleem, dat mag dus niet!!
jan w
Op zich is kwaliteits borging natuurlijk goed. We zien nu dan de chinezen massaal de baby voeding van RFC wegsleept.
Alleen op de manier zo ze het nu uitvoeren ben ik het niet altijd mee eens. RFC schuift alles op de boeren af en dit wekt toch agressie bij de boeren op.
Dit voorjaar bij de controle van qlip kreeg ik ook in eerste instantie code oranje, dit omdat ik het bedrijf waar ik de melkpoeder betrok voor de jongveeopfok niet was gecertificeerd. Achteraf bleek dat de fout bij het oude friesland foods lag. Maar het balletje wordt wel bij de boer op het bordje gelegd. Toen ik alles nakeek, bleek ook de dealer van Hendrix -utd ook niet over de juiste papieren te beschikken.
In dit stuk kan de kwaliteitsborging nog wel wat leren uit de varkenshouderij, daar gaat de kwalteitsborging zelf naar de leveranciers toe, komt het dan niet in orde , dan komen ze bij de boer terug dat er wat veranderen moet.
Dit voorkomt een heleboel ergenis.
jan w
Heb een mail naar de binnendienst gestuurd met tekst en uitleg en met de vraag hoe het nu precies zit en wat kan en niet kan.
jan w
De vraag is of dat zo is.
jan w
Je kunt ook stro aankopen via de fouragehandel,die zijn veelal wel gecertificeerd en dan maal je het toch zelf.
jan w
Ik heb een reactie van de binnedienst gehad van RFC.

Geachte heer,

Diervoeders dienen uitsluitend aangekocht te worden bij een GMP+ gecertificeerd bedrijf of een bedrijf dat gecertificeerd is voor een aantoonbaar gelijkwaardige regeling. Producten van eigen bedrijf of geteeld en rechtstreeks geleverd door collega-veehouders, akkerbouwers, fruitkwekers, tuinders etc. (boer-boer) zijn vrijgesteld.
jan w
Maar het thema is nu wel weer goed aan de orde geweest en iedereen weet nu hoe het zit.......
kaas
ja en zo gaat het ook met de melk die uit duitsland gehaalt word en hier verwerkt wij moeten overal aan voldoen maar die duitse boer niet
anonymous_66
Je kunt wel via de loonwerker kopen,moet de loonwerker koper en verkoper bij elkaar brengen en dan zijn commissie in de hakselprijs rekenen
anonymous_78
>>Natuurlijk snap ik dat je voor de laagste voerprijs wilt melken maar in de Friesland Campina reglementen staat toch >>duidelijk dat je alleen GMP+ voer mag aankopen

alle regels zijn verzonnen door rfc , maar iets extra's betalen naar alle regels doen ze niet bij rfc , wij krijgen het gemiddelde van alle melk die in nw europa gelevert word ,geen cent meer ondanks extra regels
anonymous_78
>>Eén strafpunt staat volgens het Foqus-kwaliteitssysteem van de zuivelverwerker voor een korting van €?0,45 per 100 kilo >>melk.Voor een gemiddeld bedrijf komt dit neer op vele tienduizenden euro's boete.

ik heb iets gemist , sinds wanneer is deze onzin ingegaan ??????
anonymous_78
theo12/11/2010 21:53

>>Eén strafpunt staat volgens het Foqus-kwaliteitssysteem van de zuivelverwerker voor een korting van €?0,45 per 100 kilo >>melk.Voor een gemiddeld bedrijf komt dit neer op vele tienduizenden euro's boete.

ik heb iets gemist , sinds wanneer is deze onzin ingegaan ??????

dus ik was wel goed bij
anonymous_78
boeren hebben weinig of geen invloed binnen rfc
anonymous_78
wim je vergeet de ROYAL FC , of vind jij ze niet rojaal
anonymous_78
rfc geeft op melkweb tekst en uitleg
anonymous_78
een beetje creatief zijn JR

mais rechtstreeks aan de boer betalen en de hakselkosten betalen aan de loonwerker , als de loonwerker op jou rekening werkt mag het wel als je gehakselde mais koopt moeten er papieren bij
anonymous_78
ik gebruik het niet , maar maak effe geen slapende bloedhonden wakker
anonymous_78
dus als je mais koopt van een ongecertificeerde loonwerker , mais aan boer betalen en het werk en de winst aan de loonwerker
anonymous_78
dit is wel erg makkelijk , zeg gewoon dat je onzin geschreven heb inplaats van het originele bericht wijzigen
anonymous_78
>>Flauwe reactie marcster,........

joh lees je wel eens wat anders van hem ?????
George
Het moet niet gekker worden. Wie bedenkt al die onzin . Honger moet er komen , honger lost veel op.
George
Zucht..........Regelgeving die als sector zelf wordt verzonnen , echt ongelooflijk al die flauwekul.
George
Ik heb altijd graag gemolken , maar als je deze onzin leest wordt je steeds blijer dat je er niks meer mee te maken hebt.
George
Wat een onzin allemaal.
hookwood
Ik neem aan dat dit over ruwvoer gaat. Vind dit nogal ver gaan eerlijk gezegd. Dat zou betekenen dat je al het voer wat je aankoopt via de fouragehandelaren moet laten lopen. En dat je geen mais of gras van je buurman kan kopen of via de loonwerker.
hookwood
Lijkt me tamelijk vergezocht. Als ik het land huur en daar zelf mais op verbouw, dan is er niets aan de hand en als mijn buurman het verbouwt en ik koop het dan van hem, dan is het opeens vergif? Lijkt me dat ze daar in Apeldoorn wat ver van de praktijk af staan.....
hookwood
Leek me ook wel wat overdreven idd.

Maar dit is wel wat er op de site van RFC staat:

Alleen voer afnemen van veevoerleverancier van wie de polis getoetst is
U mag als lid van FrieslandCampina alleen voeders aankopen van veevoerleveranciers met een adequate borging en aansprakelijkheidsverzekering. U dient te weten van wie wanneer welke voeders aangekocht zijn en wanneer deze aan de
dieren gevoerd zijn. Dit geldt ook voor aangekocht ruwvoer.

Heel concreet betekent dat dat leden van FrieslandCampina alleen veevoer mogen afnemen van bedrijven die op de lijst van FrieslandCampina vermeld staan. Van bedrijven op deze lijst is de verzekeringspolis getoetst en voldoende bevonden door een onafhankelijk deskundige.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/11/2010 09:06 door J.R. Jalvingh.
hookwood
Hoe moet ik die mais thuiskrijgen als de loonwerker het niet mag vervoeren. Moet ik zelf met mijn 5 tons kiepertje naast de hakselaar gaan rijden?
hookwood
Dat lijkt me wat kort door de bocht Co. Onnodige bureaucratie zitten we niet op te wachten. Dat zou betekenen dat je iedereen aan de handel overlevert en dat kost de sector gewoon klauwen vol geld.
hookwood
Die is er al.

[www.agd.nl]
Jannus
Erg kort door de bocht,de handel in grondstoffen heeft het juist zo gemaakt dat we nu opgescheept zitten met een systeem waarin alle voeders gecertificeerd traceerbaar dienen te zijn,daarvoor was het gewoon een 'wildwest' in de meest duistere partijverhandelingen waar veel meel- en fourageboeren groot mee zijn geworden
Jannus
theoretisch gezien kan ik me vinden in je stelling,praktisch heb ik zo mijn ????
anonymous_100
Flauwe reactie marcster,Theo heeft natuurlijk gelijk dat voor een dergelijk staaltje riooljournalistiek best een excuusje gemaakt kan worden
anonymous_107
Tja, als men altijd op zoek is naar een stok, bekijkt men de berichtgeving die hen daarbij past niet al te kritisch natuurlijk.

Daarbij zit men dus op hetzelfde niveau als deze verslaggever.
frank b
frank b
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zucht..........Regelgeving die als sector zelf
> wordt verzonnen , echt ongelooflijk al die
> flauwekul.

Het wordt idd binnen de sector verzonnen, alleen degenen die het verzinnen hebben er zelf geen last van. Regels voor een ander, zonder er ook maar iets tegenover te zetten. Het geijkte smoesje van voedselveiligheid en marktpositie beginnen me onderhand de strot uit te komen. Als ze het zo veilig willen, dan moeten ze daar maar voor betalen. (Een oom van me rijdt zijn hele leven al VW golf (ok, iedereen maakt fouten ) Vergelijk de Golf 1 eens met het laatste model, is welliswaar een stuk verbeterd, maar ook veel duurder. Kwestie van commercie lijkt me.)
frank b
En die lijst staat op de site van RFC?
frank b
En als je rechtstreeks van loonwerker zelf koopt?
frank b
Zucht............
frank b
De loonwerker hier heeft zelf mais verbouwd. Moet hij dan maar een akkerbouwtak beginnen. Mag je dan wel van een akkerbouwer mais kopen?
frank b
Dergelijk geintje had ik ook de laaste x met qlip. Gebruik voor de tank duo a+s van REca, dat is chloorvij en hoeft derhalve geen toelatingsnr (oid) te hebben. Die meid van qlip wist dat niet en begon uit te pakken over strafpunten enz. Bij Reca (terplekke gebeld) snapten ze niet eens waar het over ging.Reca is ook niet helemaal achterlijk leek me. Ik pissig. Toen die meid aan het bellen met rfc, hoefde er helemaal geen nr op te staan, want er zat geen chloor in. In plaats dat dat snotblaag álle regels eens uit de kop leert................. Eerst moeilijk doen en dreigen met strafpunten enz en niet eens weten hoe het eigenlijk moet. Maar je bent wel van zo'n @#$@#$ afhankelijk. Als ze had verrekt om te bellen met rfc, was het weer een mooit gezeik geworden om het weer recht te krijgen, wat zí'j krom maakte.
frank b
Zoiets ja. Als de buurman dezelfde mais aan zijn eigen koeien had gevoerd, was er nix aan de hand. Nu het aan de andere kant van de erfgrens wordt ingekuild, is het toch bijna vergif, zo zonder certificaat
frank b
Co springt er meteen op in
frank b
strooi een paar baal door kalverhok of boxen. Meteen verantwoord. Een dag zonder stro overleven ze wel
frank b
Toch weer mooi een topic gevuld
frank b
Wat zal het dan vroegen afzien zijn geweest voor de koeien....
puddingbroodje
ow dus daarom geven de koeien veel meer melk als vroeger
adrie
Ouwe fietsen uut Holland, vroag mar an DTOT.
matt
wel van de buurman toch alleen handelaren,moeten gecertificeerd zijn,dacht ik gmp waardig

[www.pdv.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/11/2010 21:15 door matt.
Coen
Ik moet dit alles nog maar eens goed nalezen, maar voorheen mocht je wel direct van een collega-boer gras, kuilgras, mais en voerstro kopen maar dit mocht niet via een loonwerker of transporteur tenzij die GMP-gecertificeerd was.
anonymous_228
Kan iemand mij uitleggen wat FrieslandCampina doet om dit bedrag te rechtvaardigen? Ik neem aan dat ze dit ook doen bij melk die ze in het buitenland opkopen? Zijn er nog meer melkafnemers die zo'n lijst hanteren?
anonymous_319
Als ik graan aflever ( Agrifirm) wordt ik0,65 eurocent per kg gekort i.v.m.dat ik niet gecertificeerd ben,voor de rest geen
problemen,moet overigens wel tekenen dat ik aan de wachttijden van de bespuitingen heb voldaan.
anonymous_350
Ik weet niet hoor, maar in plaats van allerlei kromme constructies te verzinnen, is het niet mogelijk deze belachelijke voorschriften en ideeën te veranderen.
Of gaat de invloed van de boeren/eigenaren van RFC niet zover?
anonymous_359
Dus in de toekomst kopen we geen mais meer van de buurman, maar huren(mondelinge pacht) we zijn land heel toevallig voor hetzelfde bedrag als dat de mais zou opbrengen.
anonymous_359
omdat ik een ontzettende hekel heb aan onnodig papierwerk..............as simpel as that
anonymous_359
vanmiddag nog even bij mijn loonwerker geweest, die overweegt toch wel om ook maar weer aan deze rompslomp mee te gaan doen.
anonymous_366
Als je rechtstreeks ruwvoer van collega koopt, kan dat zonder certificering. Je moet wel bijhouden van welk perceel het vandaan komt, het moet nl. traceerbaar zijn.
anonymous_452
Wie bedenk die onzin ?een aantal zotten samen met jawel de LTO
anonymous_465
De tendens bij de reacties is dat dit te ver gaat.
Laat me niet lachen ,jullie hebben er zelf mee ingestemd.
Jullie ondertekenen dus zomaar iets alleen om geld te krijgen, al worden daar normaal handelende collegas de dupe van?
Daar hebben ze een woord voor.
En dan ook nog laten opvoeren, dan lig je toch dubbel.
anonymous_537
zo mag ik officieelgeen (eigen) stro naar het hakselbedrijf brengen die het als gehakseld product weer verkoopt .
Ik moet dan ook een GMP verklaring hebben alleen voor het transport , die heb ik als boer natuurlijk niet ,en zo ben je dan weer in overtreding volgens NAK AGRO.
als er een erkende GMP transporteur (met een rekening) tussen zit mag het wel.
Ik bedoel maar ,het gaat hier over en boerenstrowagen

regelgeving....................................zucht
anonymous_537
je kunt bijvoorbeeld geen gehakseld koolzaadstro voeren als pensprik , omdat dit nu nog nergens gecertificeerd is om het op te voeren

hiermee gaan veel boeren voor de bijl als het bekend is bij Qlip

Het gaat natuurlijk nergens over ,maar welstrafpunten .
anonymous_537
theo Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik gebruik het niet , maar maak effe geen slapende
> bloedhonden wakker

iedere boer die dit leest en het wel voert is hierbij gewaarschuwd en kan toch zijn eigen draai er aan geven ,voordat hij zich vorbij praat met de Qlip mapjesman , een gewaarschuwd mens.............
......................................................................................................................!
anonymous_599
Uit deze verklaring lees ik dat dat rechtstreekse ruwvoer aankoop van boer tot boer niet mag.

Dat kan toch niet waar zijn…….

Is mijn gedachtegang juist ??

In de praktijk betekend dit dat ik geen snit gras of ander ruwvoer rechtstreeks mag kopen vaneen buurman.

Er moet dan eerst een bedrijf het ruwvoer kopen van deze buurman welke op de lijst staat van FC.

(Op deze lijst staan bedrijven welke een aansprakelijkheidpolis hebben die voldoet aan het criterium
welke FC eist).

Vervolgens mag ik dan van dat bedrijf het ruwvoer “terug” kopen (uiteraard verhoogd met administratiekosten, kosten risico m.b.t. aansprakelijkheid etc.).



Het moet toch niet gekker worden ……….
k.o.c
Volgens mij een hoogstaand stukje journalistiek van de verslaggever van Boerderij/AGD.
code oranje is idd vanaf 80 punten of lager op de kwaliteitsbeoordeling van Q-lip.
--> gevolgen: sneller controle
binnen de 6 mnd regelen dat het in orde is.
Hij verwart dit echter met strafpunten voor melkkwaliteit waar een boete van 0,45€/100kg melkopstaat per strafpunt.
Dus voor we met z'n allen gaan roepen hoe een bandieten RFC wel niet zijn, eerst eens even goed navragen!!!







jop 456 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zware straf veehouders voor kopen 'fout’ voer
>
> 12 nov 2010 18:55
>
>
> Impulsaankopen van niet-gecertificeerd veevoer
> zijn enkele leden-melkveehouders van
> FrieslandCampina duur komen te staan.
>
> Dit bevestigt een woodvoerder van het
> zuivelbedrijf. De woordvoerder wil niet zeggen om
> hoeveel melkveehouders het gaat, maar spreekt van
> "een zeer klein aantal." Het gaat, zo blijkt uit
> andere informatie, om onder meer veehouders uit de
> Achterhoek.
>
> De aankoop van het 'foute' voer is ontdekt door
> controleurs van controle-organisatie Qlip en
> leidde tot een bestraffing met een half jaar code
> oranje. Dit houdt in dat FrieslandCampina de
> veehouders een half jaar lang 20 tot 30
> strafpunten geeft op een maximum haalbaar aantal
> van 100 punten. In geld vertaald komt dit neer op
> een korting van €?9,00 tot €?13,50 per 100
> kilo melk. Voor een gemiddeld bedrijf komt dit
> neer op vele tienduizenden euro's boete. Eén
> strafpunt staat volgens het
> Foqus-kwaliteitssysteem van de zuivelverwerker
> voor een korting van €?0,45 per 100 kilo melk.
> De strafpunten komen bovenop eventuele andere
> kortingspunten voor afwijkingen in de
> melkkwaliteit.
>
> FrieslandCampina eist van de leden/leveranciers
> dat ze uitsluitend voer betrekken van
> veevoerbedrijven en fouragehandelaren die op een
> zogenoemde witte lijst staan en gecertificeerd
> zijn. De gekorte leden hebben het betreffende voer
> afgelopen zomer aangekocht, toen een aantal
> bedrijven vanwege de heersende droogte niet genoeg
> ruwvoer meer had voor de veevoeding. Het voer komt
> veelal uit Duitsland of uit andere Europese
> landen. De nu tegen de lamp gelopen veehouders
> hoefden het aangekochte, maar niet-gecertificeerde
> voer niet te vernietigen. Het mocht worden
> opgevoerd, maar met de nadrukkelijke kanttekening
> dat ook dat voor eigen risico was. Zouden door het
> voeren van het niet-gecertificeerde voer
> afwijkingen optreden aan de melkkwaliteit, dan zou
> dit tot extra kortingen kunnen leiden. Code oranje
> is de op één na laagste kwaliteitsstatus volgens
> het Foqus-systeem. Wie code rood heeft, ontvangt
> 30 of meer strafpunten.
>
>
> bron; AGD
anonymous_706
Wat een bureaucratie daar bij FCDF. Zijn die nou voor of tegen de boeren.
Dit begint te lijken op een ambtenaren instelling. Wat staan die lui ver van de praktijk af!!
anonymous_730
Bij 600.000 kg melk betaal je dus rond 30.000 euro boete bij Campina als je een ronde baal koopt waar toevallig niet het juiste labeltje aanhangt. . Doorgeschoten bureaucratie bij de zuivelreus?
anonymous_898
Onze melk is tot in china het graagst gewild........tenminste als we de kranten mogen geloven. kunnen we met zijn allen toch ook een beetje moeite voor doen om dit zo te houden. Natuurlijk snap ik dat je voor de laagste voerprijs wilt melken maar in de Friesland Campina reglementen staat toch duidelijk dat je alleen GMP+ voer mag aankopen.
anonymous_900
gelijk stoppen en naar een andere lev gaan het zijn bloed zuigers

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , duitsland , melk , frieslandcampina , campina , voer , veevoer , melkveehouders , ruwvoer , qlip en kwaliteitssysteem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
104
DEELNEMERS
41
WEERGAVES
7