Meer mest minder kunstmest.

Als de overheid nu niet verandering brengt. Dan hebben ze een ongelooflijke plaat voor de kop.Het gas is nu wel ergens anders voor nodig.

Deel dit topic

Reacties

jg
Kunstmestfabrieken stoppen hun productie door extreme gasprijs, bron NOS-journaal
+1
Dirk van Zetten
@jg de EU moet 400 kg N per ha uit drijfmest toestaan dit jaar, zodat we geen kali, andere grondstoffen en gas voor kunstmest meer nodig hebben van Rusland.
jg
@Dirk van Zetten Dat klopt als je de Europese bevolking wilt blijven voeden . Als je een andere agenda hebt is het lastig…..
+2
bio boer
@Dirk van Zetten waarom zo over de top met 400 kg n uit dierlijke mest ? Zo veel n mag je nu ook al niet bemesten geen enkel gewas zo ver ik weet fosfaat al helemaal niet kun je beter eerlijk delen met akkerbouw
+7
de hoef
Quote Reactie van @bio boer:
waarom zo over de top met 400 kg n uit dierlijke mest

omdat er vreten moet komen je gaat de wereld niet voeden met BIO, is voor een enkeling weggelegd, als er te korten komen is de bio vraag het eerste wat stopt,
Weidezicht
@Dirk van Zetten daar is in geen velden of wegen genoeg mest voor. Dan zal degene die het heeft, er zoveel op doen, dat is dan niet voor de ander beschikbaar, dus produktie zal niet toenemen.
bio boer
@Weidezicht dat is alleen aan je zelfdenken
Vantveen
@Weidezicht Alle kippenmest wordt nog verbrand. Er valt nog veel te winnen met dierlijke mest. 400 kilo N is niet nodig maar dierlijke mest tot de fosfaatnorm kan op grasland makkelijk. Zaai je voor de rest maar klaver bij.
+1
overstekend wild
@Dirk van Zetten en stoppen met het verkwanselen van kippenmest in verbrandingsovens
Zwaagdijk
Ze hebben een plaat voor hun kop!
+2
de hoef
@Zwaagdijk rij de mest er maar vast op, onze regering keurt het in sept wel goed
+1
Koeien boertje
@de hoef t is dat we er een boot voor nodig zijn momenteel, anders had ik je advies direct opgevolgd.
Het water aan de dijk staan, dus dan zakt het niet weg met tegendruk
+2
Terwisscha
Hebben ze dan nog geen plaat voor de kop????
Volgens mij al heel lang.
En wat betreft meer mest minder kunstmest, uitstekend idee👍 sommigen honderden kuubs mest afvoeren en bulten kunstmest aanvoeren.....
Wat mij betreft meer mestplaatsing op land verhogen, kunstmest quotum verlagen. Scheelt heel veel gas, gesleep met mest en kunstmest. En scheelt idd dus stikstof + uitspoeling dus komt de water kwaliteit ten goede.....
+1
Noorderling
@Terwisscha
Zou een mooi proefballonnetje zijn, en dan van 't winter maar zien hoe we volgend jaar aanvliegen. Zijn er meetresultaten, als Brussel dan zo zeker is van haar zaak hebben ze terecht een stok om mee te slaan, maar of ze dat lef hebben..
Terwisscha
@Noorderling weet dan bijna zeker dat de meet resultaten beter zullen zijn. stikstof uit dierlijke mest is namelijk gemakkelijker op te nemen dan uit kunstmest. Als de derogatie er afgaat, zal de waterkwaliteit simpelweg verslechteren want dan wordt er meer gestrooid.
Wat Brussel betreft, kan daar niet over oordelen. Daar heb ik te weinig kennis van en houdt niet bij welke uitspraken ze allemaal doen.
+2
Noorderling
@Terwisscha
Mee eens, einde derogatie is op die manier ook nooit terug te draaien. Nieuwe krijgen we pas als waterkwaliteit beter wordt, maar dat lukt nooit op kunstmest. Dat is een fuik waar we ingedreven worden.
Hooibaaltje
@Terwisscha zou zeggen laten we het doen. Meer drijfmest minder kunstmest ik denk dan nog minder uitstoot.
Terwisscha
@Hooibaaltje alleeen zo ontzettend jammer dat de overheid hier niet mee komt.
komelker 2
Prediken voor nog minder kunstmest, waar zijn jullie mee bezig ?
Frederika
@komelker 2 al jaren geen kunstmest gewoon gangbaar en voer zat
bio boer
@komelker 2 wat zou je liever hebben kunsmest ruimte kwijt of geen derogatie gewoon tot 300 kg n uit dierlijke mest zonder kunstmest kun je prima gras laten groeien zelf met 250 kg zou prima kunnen met klaver als ik zie hoe ver ik al kom met 170 laaste kg n worden steets slechter benut alleen met 170 kg n uit drijfmest kom je vooral fosfaat tekort met de n p verhouding van drijfmest
Terwisscha
@komelker 2 Tja dat is het intensieve tegen het extensieve. Zoals @bio boer zegt met stikstof uit mest groeit ook gewoon gras. Het is makkelijker op te nemen en in combinatie met water bij mengen kan je het veel beter vast houden.
Kunstmest daar integen verzuurt de grond ook nog eens waardoor je eens in de zoveel jaren kalk moet gaan strooien om de ph optimaal te houden.
January
@Terwisscha ik ben voor 300 kg uit mest ka1wn ik nog wat laten aan voeren heb ik geen kunst mest meer nodig 👍
Terwisscha
@January
Hier wordt ook lange na niet maximaal kunstmest gestrooid. Maar 300 kg N lijkt mij wel een beetje weinig niet? Alleen met mest is het (hier) al 250 kg N.
Mest aanvoeren is inderdaad een leuk potje!👍👍
January
@Terwisscha ik bedoel 300 kg n uit dierlijke mest dat is nu maar 170 , als dat verhoogt zou worden naar 300 mag ik bijna dubbel mest rijden
Cowboy3
@January 300kg N uit mest is 112.5 P per ha, dat mag nooit, hier 50% bouwland en op de meest percelen
P hoog daar mag je nog 40kg per brengen(dat is hier nog geen koe per ha en dan ben je al heel snel niet grond gebonden)40kg P per ha is nog geen 27³drijfmest per ha en net iets meer als 100kg N per ha en dan zal er toch wat kunstmest bij moeten.
+1
bio boer
@Cowboy3 hoe kan de p toestand zo hoog zijn ? Geschiedenis?
+1
Terwisscha
@Cowboy3 wat voor invloed heeft fosfaat dan op de bodem/ uitspoeling?
Er zijn nu al verhalen dat er vee is dat te weinig fosfaat krijgt. Dan kan je er niet genoeg op brengen/bemesten.
Op deze manier met de derogatie die er is, mergel je de grond uit. Kijk maar op de bodem analyse. Daar is de fosfaat gehalte een dalende lijn....
bio boer
@Terwisscha heeft type voer wat je voert daar ook geen invloed op in combinatie met hoge productie veel mais met laag fosfor gehalte met hooge productie hoge fosfor afvoer vs veel gras met meer fosfor lagere productie minder fosfor afvoer ?
Noorderling
@bio boer
of een te lage voeropname, en daardoor fosforopname in de droogstand.
Gehaltes zegt niet zoveel als het aan de massa kant verkeerd gaat.
bio boer
@Noorderling dit jaar genoeg mooi drogenkoeien voer gewonnen met die late eerste snedes vaak smakelijk als wat vochtig is ingekuid
Terwisscha
@bio boer @Noorderling speelt meer dus. Dat van type voer en melkproductie was mij niet bekend. Toch weer wat geleerd vandaag!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , kunstmest en overheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN