Melkprijzenvergelijking 2021 incl. nabetaling

Melkprijzenvergelijking 2021

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

Cowboy3
@GJ Bosch Weer een mooie prijsvergelijking, maar het prijsverschil bij RFC tussen weidemelk en stalmelk is hier 1.5 ct ben je de weideheffing van 0.35 ct vergeten ?
pieta
@Cowboy3 Het verschil klopt. Want dat is 1.5 cent. 😁 Of de 0.35 heffing meegenomen is kan ik niet zien.
pieta
@pieta De garantieprijs over november is 41.25, in het overzicht 40.71. Daar kan dus de 0.35 in meegenomen zijn.
GJ Bosch
@pieta Boerderij trekt (inderdaad) van de garantieprijs de heffing weidegang af, en ook de vaste kosten.
Hans van Bergen
Nabetaling arla is 1.62 dus veel moeiete om aansluiting te vinden gezien ook de verplichte ggo
jvt
@Hans van Bergen juist, tel daar cent kosten gmo vrij vanaf en arla bungelt onderaan
Erco
Vlog verplichting kan je n cent met gemak eraf trekken. Kostprijs verhogend
The Hurminator
@Erco als je de juiste producten uitzoekt samen met voerleverancier, dan kan vlog prima uit en levert het je mooi wat extra's op.
+2
Erco
@The Hurminator laat me niet lachen šŸ˜‚
mlkvhoudr
@Erco een poos terug met enkelvoudige grondstoffen wou ik er nog wel in mee gaan en in de zomer misschien
GJ Bosch
Hier een de grafiek voor weidemelk over de laatste 5 jaar. CONO steekt er met kop en schouders bovenuit @Erco. En verder valt de dramatische daling van Lactalis Leerdammer natuurlijk op. Van een derde plaats in 2017 en 2018, naar een zesde plaats in 2021

(klik om te vergroten)

Het moet maar
@GJ Bosch blijft weinig melk over bij rbl op
Deze manier
GJ Bosch
@Het moet maar Over de eerste 2 maanden in 2022 is LL zelfs naar de laatste plaats gezakt, 1,5 cent achter DOC
Het moet maar
@GJ Bosch klopt ben ook in opzegging nog 3 maandenšŸ‘ŽšŸ»
mlkvhoudr
@GJ Bosch lastige situatie voor de leveranciers van lactalis Leerdammer
klompen
@mlkvhoudr er is nu vraag naar melk dus volgens mij is de situatie niet zo lastig
mlkvhoudr
@klompen die keuze moet iedereen voor zichzelf maar maken, ik heb vaak genoeg mijn mening gegeven, ik ben het met je eens dat er nu wel meer smaakjes op de markt zijn
GJ Bosch
@klompen Ik heb mij laten vertellen dat de visverenigingen uit Nijkerk en Hoogeveen druk aan het vissen zijn in de visvijver van Schoonrewoerd. En ze halen de mooiste vissen eruit.
labella
@klompen hier in de buurt vertrekt er 1 bij leerdammer en gaat naar farmel.
labella
@mlkvhoudr de keuze lijkt mij niet zo moeilijk!
mlkvhoudr
@labella ok waar zou je heen gaan dan?
labella
@mlkvhoudr Als het kon naar Cz Rouveen of Cono anders Farmel of eventueel DOC en Arla.
+1
mlkvhoudr
@labella bijna overal is prima begrijp ik zolang ze er maar geen Leerdammer makenšŸ˜„
+1
puddingbroodje
@GJ Bosch aware is toch echt matig! als je geen ah melk kunt leveren is het gewoon niet best! moet je bij aware standaard vlog leveren?
Chocomel
De rangschikking verandert ook als we zouden kijken naar de kostprijs die nodig is om te komen tot een bepaalde toeslag voor duurzaamheid of maximale melkprijs. Zo is de kostprijs van AH melk hoger dan die van PP, net als die van VLOG melk en ook de duurzaamheidstoeslag van Arla kan je niet krijgen zonder extra investeringen. Zou je die correcties toepassen dan zou stijgt de positie van RFC tot de tweede plaats onder CONO. In die zin is de nabetaling weinig zeggend over het uiteindelijke resultaat op je eigen erf. De relatief hoge positie van Vreugdenhil is vermoedelijk van tijdelijke aard. Net als Aware destijds wordt er gezocht naar melk. Zodra die binnen is gehaald, zakt het niveau weer terug naar de middenmoot.
mlkvhoudr
@Chocomel yesterdays zero todays hero en andersom, het is voor iedereen van belang dat het de FC goed gaat.

Ik hoor er wel positievere geluiden over
+3
KOC1981
@Chocomel hoge positie van Vreugdenhil is vermoedelijk van tijdelijke aard. Net als Aware destijds wordt er gezocht naar melk. Zodra die binnen is gehaald, zakt het niveau weer terug naar de middenmoot.

je moet de koe eerst in de stal hebben vooraleer je ze kan melken noemen ze dat hier.
mlkvhoudr
@KOC1981 als je naar Vreugdenhil over te stappen is dit wel verreweg het logiste moment na een uittreedperiode van een half jaar begin je bij Vreugdenhil in de wintermelktoeslag maanden, dat is wel lekker begin
+3
GJ Bosch
@Chocomel De ranglijst maximale melkprijs is inderdaad appels met peren vergelijken. Die ranglijst heb ik er bij gezet om A-ware fans een plezier te doen.
@GJ Bosch om het compleet te maken ook een inschatting welk percentage van de melk in de maximale melkprijs zit Dat maakt het beeld iets completer
+2
GJ Bosch
@jan-cees-vogelaar Het gaat er om wat het doel is van de vergelijking

Wat ik wil weten is welke melkprijs de gemiddelde melkveehouder (standaardgehalten, 1.100.000 kg.) bij de zeven zuivelondernemingen krijgt voor zijn melk als hij aan een bepaalde melkstroom meedoet. Dan is het uitrekenen van het gewogen gemiddelde van de melkprijzen van alle melkstromen van een zuivelonderneming niet erg zinvol, want een melkveehouder kan maar aan 1 melkstroom meedoen. Of om Willem Koops te citeren uit een artikel in Melk van het Noorden (2019): ā€œdaar rolt een vrij nietszeggende prijs uitā€.

Misschien maakt een getallenvoorbeeld het nog wat duidelijker.

Stel je hebt twee zuivelondernemingen A en B, die beiden in 2020 een kale melkprijs hebben uitbetaald van ā‚¬ 0,40 en een weidepremie hebben van ā‚¬ 0,02. Het enige verschil tussen A en B is dat bij onderneming A 95% van haar verwerkte melk weidemelk is, en bij onderneming B is dat 50%.

Je zou voor onderneming A en B het gewogen gemiddelde van de uitbetaalde melkprijzen kunnen uitrekenen. Bij onderneming A is dat ā‚¬ 0,419 en bij onderneming B is dat ā‚¬ 0,41.

Maar wat heeft een melkveehouder aan deze informatie? Die wil weten wat hij voor zijn stalmelk of weidemelk bij A en B kan krijgen. En dat was in 2020 gelijk.
GJ Bosch
@jan-cees-vogelaar In de melkprijsvergelijking van LTO wordt er ook op gewezen dat het doel is om te kijken wat een melkveehouder voor zijn melk zou ontvangen als hij zijn melk aan een andere afnemer zou leveren (zie afbeelding)

Er wordt ook duidelijk gezegd dat de melkprijsvergelijking niets zegt over het presteren van de verschillende ondernemingen.

(klik om te vergroten)

@GJ Bosch die laatste tekst staat er al in sinds 2000 dat was een voorwaarde om het rekenwerk door het pz te laten verrichten.
labella
-
+1
Melkboer16
A ware valt toch echt door de mand nu.
Ben wel benieuwd wat straks de nieuwe voorwaarden gaan worden om aan te haken bij RFC.
+1
Noorderling
@Melkboer16
Ligt er aan, Aware AH stroom is bijna even hoog als de RFC biologische melkprijs.
Met een 18.000kg melk per ha en veel lagere krachtvoerkosten is dat toch wel het optimum om zo veel mogelijk te verdienen momenteel.

Het is niet meer zo eenvoudig te stellen wie het meest betaald. Wat past bij je en welke weg sla je in wordt steeds belangrijker met ook nog wel een aantal obstakels. Arla zoekt alleen weiders, RFC heeft voor planetproof besloten of je wel of niet op de juiste plaats boert, Aware heeft een wachtlijst, Cono laat amper/geen leden toe. Al zou je willen, kun je het ook nog niet altijd.
+1
mlkvhoudr
@Noorderling wachtlijst is een trucje dat durf ik je wel met bijna zekerheid te garanderen,dat soort teksten word altijd alleen gezegd tegen boeren die er al zitten
Sjaakiee
@Noorderling aware stroom is nogal wat hoger als campina zat over januari op 53.2 ex btw
+1
mlkvhoudr
@Sjaakiee er zijn er maar weinig hier meer die enthousiast over aware zijn, dat was aan het begin veel meer of dat een teken aan de wand is of dat men het wel gelooft om hier te reageren dat weet ik ook niet maar ik hoor alleen enthousiaste reacties over aware in het hoge segment, de rest van de aware mensen die ik spreek zijn niet enthousiast, maar zelf geen ervaring met aware.
Wel weet ik dat er ook boeren zijn die uit het Appie concept stappen, dus het zal niet overal passen
Sjaakiee
@Melkboer16 vorige week heeft een vriend van me laten uitrekenen als ie in 2021 had geleverd bij aware. Zit nu bij Campina daar kwam uit dat hij 1.3 cent hoger uitkwam bij aware. Gewoon in De basisstroom.daar kwam bij dat ie ook niet hoefde mee te betalen aan weidegang.
+1
mlkvhoudr
@Sjaakiee laten uitrekenen door wie?
cjw73
@mlkvhoudr die lijstjes van hem drugfn voor geen meter. Hij rekent ook nooit de kosten mee als je niet aan weidegang doet bij rfc.
GJ Bosch
@cjw73 De kale melkprijs is uitgerekend door Boerderij. Die hebben 0.35 cent afgetrokken van de garantieprijs. Misschien kun je aangeven wat er nog meer niet klopt, dan kan ik verbeteringen aanbrengen
Melkboer16
@Sjaakiee de meesten die vertrokken naar A Ware of DOC waren gewoon contanten nodig!
Noorderling
@Melkboer16
Dat is uiteindelijk iedereen. maar waardoor worden die liquide tekorten gecreƫerd?
Als je het daadwerkelijk zo goed zou doen als RFC, zou zon overstap niet zo slim zijn toch?

Hoeveel cent is er nu dit jaar van de 8cent afgelost door de nabetaling?
Dat gaat in dit tempo nog >50 jaar duren. Of zoals afgesproken in het laatste jaar het restbedrag aanvullen a 7cent.
Dan wordt de keuze opnieuw, of 5cent oprotpremie er uit halen of 7cent storten waar je geen extra vergoeding op krijgt. De nabetaling is er immers amper. Men creƫert als RFC de keuze van 12cent per kilo gram melk welke afslag je als (jonge) boer wilt gaan nemen.

En dan je mond vol hebben van boeren die massaal lid willen worden.
Open u ogen en ontwaak, we zullen ons zelf eerst moeten redden en met resultaten afdwingen dat iedereen lid wil blijven, kunnen we ons dan weer druk maken om iedereen die lid zou willen worden.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
f zoals afgesproken in het laatste jaar het restbedrag aanvullen a 7cent.

Of volgend jaar 1,5 cent nabetaling.
+1
Noorderling
@pieta
We moesten niet zo piepen, de garantieprijs was hoog genoeg volgens Hein, daar hoefde geen (hoge) nabetaling bij. Tussen de regels door hoor ik dat er nog amper marge is in Q1 2022.
Waarom dan niet? ife-ev.de/attachments/article/…
En dan een paar minuten ervoor nog piepen over inflatie, gestegen grondstofkosten(melk). Gaat die vlieger voor ons leden dan niet op?
Het is schandalig dat de noteringen nog niet verzilverd kunnen worden. De laatste 2 maanden was het gat in garantieprijs en noteringen fors, daarmee zijn flink wat gaten gedicht waardoor de schade beperkt is gebleven, een welkkome meevaller, maar er zit veel meer in.

Er zijn geen excuses, garantieprijs is een gemiddelde van de markt. Als je dat amper of niet waar kunt maken presteer je beneden gemiddeld, en dat gebeurt al jaren op rij. Daarna zegt Jansen nog even iets wat niet helemaal de bedoeling was dat er op de thuismarkt, Nederland nog steeds geld bij moet.
Je kunt er tevreden mee zijn, maar dan moet je ook geen eisen stellen en modderen we zo nog een jaar of 5-10 door voordat alles vast loopt, fuseren we met arla en zien we dan wel weer.
Als je wel wat eist of vraagt, heb je ook te leveren wat je afspreekt. Ik vind het naief om te geloven op de woorden van bestuur en CEO dat het wel goed komt met die 1,5cent, 2021 zou het ook goed komen..
pieta
@Noorderling Ik geef ook geen garantie. Maar de cijfers vielen mij mee. Ik heb er wel hoop op. Al moet ik wel toegeven dat de situatie in OekraĆÆne me wel zorgen baart.
Melkboer16
@Noorderling maar waarom zit je nog bij de coƶperatie dan? Je had allang je biezen kunnen pakken.
Als ik het goed begrijp moet je die 8 cent nog volstortten maar waar is dat geld dan gebleven wat je de afgelopen 10-12 jaar in obligaties hebt opgebouwd?
+1
Noorderling
@Melkboer16
Als je het niet eens bent moet je maar vertrekken, en als je vertrekt ben je economisch vluchteling..

Je zou ook blij kunnen zijn dat er nog mensen verder willen en op termijn wellicht jou obligaties moeten kopen middels coƶperatieve "oplossing". Een oplossing voor het bestuur, niet voor de leden.

Meerdere leden in bedrijf, mede door lage winsten afgelopen jaar nog geen cent vermogen opgebouwd maar mag straks wel alles overnemen. Kapitaal wat er nu in zit is persoonlijk vermogen en geen bedrijfsvermogen, dat ga ik m'n ouders niet afstelen omdat het bestuur en onderneming niet levert.

Hoef de factuur nog niet te betalen, misschien tegen beter weten in dat de wal het schip nog eens gaat keren. Als de betaaldatum in beeld komt kan vertrekken altijd nog, tot zover leven we maar op de pof.
Melkboer16
@Noorderling had er 1,5 ton uit kunnen trekken! Niet gedaan ben coƶperatief gelijk de meeste melkveehouders in Nederland.
Heb er genoeg gezien die zijn gaan zwerven maar uiteindelijk of grƔƔg weer coƶperatief werden of het loodje legden.
Bijna al het vee gaat hier ook via VION voorheen du/co weg en altijd geld gebeurd.
cornelissen
Quote Reactie van @Melkboer16:
ben coƶperatief gelijk de meeste melkveehouders in Nederland.

Die mening deel ik wel, maar het fosfaatreductieplan was wel een hele vuile streek Zorg ,dat er nooit meer dergelijke politieke acties komen van een zuivelcoƶperatie, dat is onvergefelijk
Noorderling
@cornelissen
De coƶperatie is geen schuilplaats, ook niet voor directie en bestuurders. Zesjes halen kan ergens anders wel.
Melkboer16
@cornelissen hou op met klagen, je leeft nog en verdiend ook nog geld!
75 hectare en een nieuwe stal.
cornelissen
@Melkboer16 Ik vindt ,dat dergelijke politieke acties niet thuishoren bij een zuivelcoƶperatie en ik geloof ,dat daar meerder achter zijn gekomen.
merolie
@Sjaakiee ja rekenen kunnen ze in Heerenveen wel
Sjaakiee
@merolie Boekhouder gedaan
Chocomel
@Sjaakiee Ben ik blij dat het niet mijn boekhouder is.
cjw73
@Chocomel weet ik niet. Als ik de melkprijzen van rfc lees wordt ik soms jaloers. En als ik dan van de rfcers zelf hoor wat ze beuren dan weet ik niet wie er liegt.
pieta
@cjw73 Wij hadden over 2021 39 nog wat ex BTW, ex PP, ex weidegangtoeslag(1.5 wel de inhouding van 0.35). Gehalten 4.75 3.67, vlak leverpatroon. Wat beurde jij dan?
cjw73
@pieta had 37.8 met vergelijkbare gehaltes en doe ook verder nergens aan mee. Alleen leverbaar tegenwoordig veel minder liters op jaarbasis dan jou. Omdat ik fors minder koeien heb. Bij 1.1 miljoen heb je bij aware ruim een halve cent meer.
pieta
@cjw73 Wij hebben vorig jaar slechts 870.000 geleverd. 😁 Ben niet zo fanatiek. Nogal wat vaarzen van de vorige eigenaar verkocht de laatste jaren. Zat mij teveel rommel bij. De oudere koeien maar zoveel mogelijk laten lopen. Kost wel wat melk maar sinds december melk ik weer eigen gefokte vaarzen aan. Die bevallen me beter. Ik kan nu alleen geen vaarzen verkopen enkel wat zware oude afgemolken koeien. Vd week mijn 110 duizend liter koe naar de slacht gedaan. Bijna 1.500 netto opbrengst. 😁
+1
cjw73
@pieta ik melk nog maar net 550000 . Maar dat heeft te maken met mijn lichaam. Ik doe rustiger aan in de hoop dat ik nog een paar jaar door kan.
+1
T60401
Quote Reactie van @pieta:
ek mijn 110 duizend liter koe naar de slacht gedaan. Bijna 1.500 netto opbren

Was dat ook 1 van die rommel vaarzen die de vorige eigenaar opgefokt had. 😂
pieta
@T60401 Een bedrijf met 100 koeien wat elk jaar er 35 weg doet en er 35 aanmelkt heeft ook wel goede er bij natuurlijk. Mij viel hier het ontzettend wisselende fokresultaat op. Wij ruimen vrij weinig koeien op maar de gemiddelde afvoerleeftijd lag de laatste 3 jaar maar enkele maanden als de gemiddelde leeftijd. Dat is niet goed.
T60401
@pieta waar ging het dan mis volgens jou? Je hebt immers nog steeds het zelfde uitgangsmateriaal (veestapel) .
pieta
@T60401 Lukraak gebruik van insire-stieren. Pech met de combinaties. Niet dat er goedkope stieren gebruikt zijn maar gewoon veel slechte combinaties. Ik heb een vermoeden dat de DHZ-ers de beste insire stieren gebruikten en ze de weinig gevraagden hier hebben ingezet. De fokkerij bestond hier ook uit een Belg op de oudere koeien en fokken met de nieuwe lichting. Van die nieuwe lichting is bepaald niet bekend of ze goed zijn.
Melkboer16
@pieta waar is je eigen veestapel gebleven dan? Je had toch ook eigen vee šŸ„
pieta
@Melkboer16 Verkocht aan degene die mijn boerderij gekocht heeft.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
at elk jaar er 35 weg doet en er 35 aanmelkt heeft ook wel goede er bij natuurlijk. Mij viel hier het ontzettend wisselende fokresultaat op. Wij ruimen vrij weinig koeien op maa

Wat kun je bij de eerste generatie al zoveel beter doen?
Vind 35% vrij fors, dan vallen er niet alleen probleemgevallen uit, maar wordt de gemiddelde koe ook flink geplaagd zodat die in lijst 3 al toe is aan vertrek.

Is dat ook op een onderdeel van de koeien terug te herleiden, benen of uiergezondheid?
Blijft een ongrijpbaar iets, maar denk zelf dat genetica redelijk overschat is ten opzichte van milieu, zouden je verdiensten van een betere jongveeopfok niet groter zijn dan een andere stierkeuze?
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Vind 35% vrij fors,

Dat vind ik dus ook. Maar ik heb hier genoeg vaarzen aangemolken waar je nooit een oude koe van gaat maken. Maandag gaan er weer 2 op transport.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
en onderdeel van de koeien terug te herleiden

Het gemis van souplesse, lenigheid en kracht. Het nodeloos grote koeien fokken terwijl de maatvoering er niet voor geschikt is.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
denk zelf dat genetica redelijk overschat is ten opzichte van milieu

Wij melken nu vaarzen aan van stieren met amper melkvererving. Wellness, Big Winner, Suarez, Big Position en Europol. Zit gewoon prima productie onder maar redden zich veel beter in de stal. Zijn sterker gebouwd.
Sjaakiee
@Chocomel bij sommige mensen gaat het licht nooit branden
+2
Mh12
Mooi overzicht weer. Kan dat grafiekje met lijntjes van de laatste 4 jaar ook in getallen gezet worden......

Dan kan je zien wat het verschil is over 4 jr gemiddeld......

Vreugdehil en aware verhogen altijd de prijs wanneer ze serieus op zoek zijn naar nieuwe leveranciers. Periode tussen die zoektochten vallen ze vaak bar tegen.......

Rfc lijkt na cono gewoon goeie tweede te zijn ....
GJ Bosch
@Mh12 Hierbij de melkprijzen over de afgelopen 5 jaar en het gemiddelde

(klik om te vergroten)

Hans van Bergen
In dit overzicht staan de prijzen die je ZOU kunnen beuren als of indien je ALLE duurzaamheids punten haalt. En die haal je niet. Dus je moet de du toeslag halveren en die van de melkprijs afhalen.
CorRijneveld
@Hans van Bergen klopt ik heb gister nog in een gesprek met de hoge heren gezegd dat ze de gemiddelde uitbetaalde melkprijs moeten bekend maken, want niet iedereen gooi 6
Hans van Bergen
De weidemelk prijs van Cono moet je vergelijken met PP van RFC, Immers de Cono's hebben een vuistdik eisenpakket en ook vlog. Conclusie Cono is niet meer beter dan RFC
ek
@Hans van Bergen Als je bij CONO alleen de deelnamepremie rekent voor het duurzaamheidsprogramma, en dus geen beloningspunten haalt, en je vergelijkt die melkprijs met de maximale melkprijs bij RFC betaald CONO nog een cent meer. Dan reken ik de VLOG premie niet mee. Dus beter kijken of beter rekenen.
GJ Bosch
@Hans van Bergen RFC, CONO en DOC publiceren de gemiddelde toeslagen. Maar de andere zuivelondernemingen doen dat niet. Daarom heb ik er voor gekozen om de maximale duurzaamheids en kwaliteitspremies mee te nemen. Voor een eerlijke vergelijking

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0