Nederlandse landschap verloor 225.000 kilometer heg, roep om herstel groeit



Quote:
Een eeuw geleden werd het Nederlandse boerenland doorkruist door een netwerk van duizenden kilometers heggen en houtwallen. Ruilverkaveling en prikkeldraad maakten daar na de Tweede Wereldoorlog een abrupt einde aan. NU.nl sprak vier mensen uit een groeiende beweging die de heggen willen herstellen, om de natuur weer in het landschap te krijgen.

Deel dit topic

Reacties

+25
Bekkink
Laten we de randstad dan ook maar in de ouwe staat herstellen. Terug naar 100 jaar geleden....
Bekkink
Laten we de randstad dan ook maar in de ouwe staat herstellen. Terug naar 100 jaar geleden....
kanniewaarzijn
@Klavertje Mooie taak voor de natuurorganisaties. Waarom hoor ik nooit iets over de 500.000 ha. die zij in bezit hebben? Daar kan e.e.a mooi gerealiseerd worden.
+1
Albert Altena
De natuur die er nu is wordt al totaal niet onderhouden.
Heel veel aanplant wat alleen kale bomen behelst, met nog een groen puntje.
Laten we ervoor zorgen dat wij boeren niet voor dat karretje gespannen worden maar dat de betweters hiervoor aangesproken worden.
Klavertje

(klik om te vergroten)

No way back.
+3
richard-de-wolff
Ik ben wel bereid een groot stuk landschap voor hun te beheren en extensief gebruiken denk dat ik dat ik ook goed kan liefst aansluitend aan onze huidige kavel
Utzalwal
@richard-de-wolff . Goed plan en daar ook correct voor beloond worden.
wimpie61
Nederland wordt een groot openluchtmuseum
ted9
Bij de de cultuurorganisaties kan dit mooi aangeplant worden. Of moeten er bepaalde natuur doelen behaald worden? Word tijd wij boeren ook bepaalde doelen stellen op onze cultuurgrond bv het verhogen van organischestof, stikstof en fosfaat dmv meer bemesten met dierlijke mest.
grös
@ted9
Die hebben juist overal metalen afrastering, geen heg te bekennen, die paar schapen en hooglanders kunnen het gras ook niet eens kort houden en dan word de draad ook nog machinaal schoongemaaid door ingehuurde bedrijven.
Maar als het goed betaald word wil ik best een paar heggen aanplanten.
+1
apel
Hier net weer gebeld met de gemeente. Wanneer gaan jullie sloten is schonen? Groeien al behoorlijke stammen onderin de sloten. Beleid was ene jaar de ene kant van de weg andere jaar de andere kant. Ik zeg dan hebben jullie dat al een jaar of 10 niet uitgevoerd want er groeien complete struiken in de sloot met al stammen van 10-15 cm dik.
Nu staat alles blank met zoveel regen. Heb gezegd dat ze de rommel eruit kunnen halen en anders rechtsbijstand er maar is op zetten. Ben zo klaar met alles onder biodiversiteit te schuiven. Ze doen steeds minder en de lasten rijzen de pan uit. Dus ergens gaat er iets goed mis.
paul1
@apel doet het waterschap bij jullie geen schouw ?
grös
@paul1
Hier zijn ook gemeentesloten en die worden weer uitbesteed aan boermarken of bij aanbesteding aan de laagste inschrijver, waterschap houd zijn sloten wel bij.
Noorderling
@grös
Er is geen kaart welke sloten op 1 november schoon moeten zijn?
Waterschap vliegt hier op 2 november rond met de helikopter, krijg je vanzelf bericht als je sloten nog niet schoon zijn, samen met de eigenaar van de andere helft van de sloot en mag je het zelf samen uitzoeken. Particulier, gemeente, waterschap, boer, iedereen heeft zich er maar aan te houden en dat gaat gelukkig goed.
Leo,s vriend
@Noorderling sommige waterschappen hebben een ander systeem,hier zijn alle zgn A watergangen in eigendom en onderhoud waterschap, voormalig B watergang(schouwsloot) zijn in particulier eigendom , laat het waterschap door loonwerker maaien, op kosten waterschap.Aanliggende eigenaren hebben ontvangstplicht maaisel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuur en landschap geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN