Boerderij van de toekomst

Hoe zo'n ideaalplaatje voor de boerderij van de toekomst eruit ziet?

De koe loopt in een halfopen stal op rubberen matten. Daaronder zit een ‘intelligente vloer’, die de urine van de koeien scheidt van de poep. Aan dat laatste gedeelte wordt biogas onttrokken. Dat gas wordt gebruikt voor de verwarming van het boerenbedrijf en voor de opwekking van elektriciteit. De boerderij voorziet zichzelf van energie.

De stal zelf wordt schoongehouden door een robot, die op gezette tijden langskomt. Doordat de koeien niet op beton liggen maar op rubberen matten, is hun welzijn hoger en leven ze langer. De boer heeft daarom minder kalveren nodig.

Het voer van de koeien wordt geteeld in een eendenkroosvijver, die vlak naast de stal is aangelegd. Als voedingsstof voor het eendenkroos wordt de mest van de koeien gebruikt.

Rondom de veestal staan notenbomen. Vliegen houden niet van notenbomen en blijven weg bij de koeien. Dwars door de stal voert een wandelpad, zodat recreanten zelf kunnen zien hoe de koeien leven. Op het erf staat eventueel nog een grote houtkachel, waarin afvalhout van het bedrijf gestookt kan worden. Op de stallen zelf worden zonnepanelen gemonteerd.

Allemaal onrealistische toekomstmuziek? Nee, over twee jaar moet deze boerderij van de toekomst klaar zijn. Onder leiding van agrariër Beerd Flier en directeur Harm Post van het Arnhemse stedenbouwkundig bureau Oostzee werkt een stichting aan een model voor dit type boerderij.

Zie voor het complete artikel De Gelderlander van zaterdag: [www.gelderlander.nl]

Deel dit topic

Reacties

anonymous_134
Opbrengst eendekroos is onder labo- omstandigheden max 30 ton ds per ha. dit schiet dus niet op. is allemaal op te zoeken op google. Vloer zou ik niet te technisch maken. alles wat onder de rooster zit, geeft ellende. Verder is het idee wel leuk. Zelf zie ik het al voor me: koe aan het kalven, alle "voorbijgangers" van het wandelpad stoppen en blijven kijken, koe stopt met geboorte, even later moet de boer toch helpen. ik heb het allemaal al meegemaakt, we zitten bij een camping. Maar toch knap dat iemand een idee heeft gevonden om uit het brusselse plattelandsontwikkelingspotje te kunnen plukken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , koeien , erf , koe , kalveren , voer , boerderij , stallen , zonnepanelen , boer en biogas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1