NRC doorziet (armoedige) strategie Vogelaar c.s.

Zeer kritisch artikel van Tom-Jan Meeus, politiek journalist van NRC Handelsblad.

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Proberen agrifacts een afteserveren
NRC is het vakblad van Groen links D66
mlkvhoudr
Er staat ook dat de Jan cees vogelaar lijn soms wel gelijk heeft.....
Bennie Stevelink
@mlkvhoudr hij heeft wel eens gelijk met punten die beleidsmatig niet relevant zijn. Voor het beleid heeft het dus geen betekenis.
Limburgs boertje
@Bennie Stevelink hoe zit het met de subsidie heb je al wat kunnen lobbyen we hebben nog 950 miljoen nodig
+3
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink ik heb je andere bijdrage ook gelezen en dan snap ik beter wat je bedoeld, naar mijn idee bedoel je dat de gebiedsgerichte aanpak een logische is als het om stikstof gaat.

Hoe vervelend dat ook is als je door wilt naast een stikstof gevoelig natuurgebied, er is bij mij ook geen twijfel dat er stikstof neerslaat in de buurt van de stallen, dat is meestal prima omdat het de gewassen laat groeien. Maar het is niet bevorderlijk voor natuur die gebaat is bij een stikstof arme natuur. Dat de kdw nooit gehaald worden door achtergrond depositie is bekend maar als je met de kont tegen zo n stikstof gevoelig natuurgebied aanzit zou ik je aanraden pak t geld, stop of ga elders verder.

Ik zie daar geen andere opties meer voorbij komen
sorry
Even voor de duidelijkheid de nbwet staat geen toename toe ,dat een grote stal naast een n2000 staat doet er niet toe ,ze wisselen het het in voor verrkeer en industrie
mlkvhoudr
@sorry klopt dat grote stal er al staat maakt voor NB niet uit maar als ik daar zat en ze boden me veel geld zat ik ergens anders, ik ging er geen energie in stoppen
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
maar als ik daar zat en ze boden me veel geld zat ik ergens anders

En dan komt de vraag, wat is de tent nog waard als je de stempel "landschapsgrond" al hebt gekregen?
Een paar ton voor je oude stallen of vergunning is leuk. Maar 5000euro minder ontvangen per hectare is netto meer geld. Denk dat dat laatste al aardig in werking is gezet.

Gele gebieden waar ruimte zou zijn, vooral de kleigebieden is de grond flink aan de prijs. Wat kun je dan nog weer kopen?
+1
mlkvhoudr
@Noorderling dat zou je misschien kunnen ondervangen door aan te geven dat je best wilt vertrekken en ook zult gaan zodra ze een goede ruil lokatie aanbieden waar je verder kan?
+6
Noorderling
@mlkvhoudr
boven de marktprijs betalen is weer staatsteun, en dat mag dan weer niet.
Zie de uitweg niet zo in de neerwaartse spiraal voor een bedrijf, behalve dat je er misschien al lang weg had moeten zijn.

Staghouwer had er in de provincie Groningen al doorgedrukt dat intensieve veehouderij niet meer uit mocht breiden in dieraantallen. Met grootste moeite is er toestemming gegeven dat je met verbouw wel in oppervlakte toe mocht nemen voor andere concepten. Is uiteindelijk ook dood in de pot als je nooit een dier meer kunt houden. Als er ergens ruimte is voor varkens en kippen is het hier in de provincie wel.
Zie hem zoiets dergelijks ook nog wel naar het landelijke kopiëren, alles is geoorloofd voor zn positie, heeft hij in Groningen gedaan om Den Haag te bereiken, nu hij daar weer wat lager in de pikorde staat zie ik nog wel een paar boeren geofferd worden voor beoogde doel.

Van der Wal is enthousiast als een jonge hond. Maar heeft geen flauw benul waar ze aan begonnen is, welke belangen er spelen, wat voor belangen een agrarisch ondernemer heeft, waarom iets gaat zoals het gaat.
Nu hebben ze weer bedacht dat er magnesium door de drijfmest moet, juist met rundveedrijfmest bouw je al een kali en magnesium overschot op. Is er weer een wetenschapper op zijn gebiedje heel druk mee, overziet het geheel niet, geen boer doet mee en dan zijn wij als sector weer dwars. Ook daar komen we niet zomaar uit.
+2
mlkvhoudr
@Noorderlingdan houd een boer die wil vertrekken een crowdfunding actie dat hij of zij heel graag minder stikstof op het NB gebied wil uitstoten maar dat de overheid te weinig geld bied on de natuur te kunnen redden.....
+2
Vdejong
@mlkvhoudr dream on
+6
@Bennie Stevelink Bennie als het geen betekenis zou hebben dan zou de ex PA van Schouten niet tegen TJ Meeus gezegd hebben dat hij Staf,SSC, BBB en mij maar eens moest onderzoeken want wij schijnen van alles op te houden en te frustreren. Als ze niet over je schrijven ben je niet van betekenis. Wanneer stond jij het laatst in de Volkskrant het NRC of Trouw of andere landelijk dagblad?
+2
robbies
Quote Reactie van @jan-cees-vogelaar:
Wanneer stond jij het laatst in de Volkskrant het NRC of Trouw of andere landelijk dagblad?

Regelmatig in de Nieuwe Oogst, waar hij hier tot vervelends toe naar verwijst.
@robbies Dat is LTO reclame blaadje voor LTO leden geen landelijk dagblad
+2
Bennie Stevelink
@jan-cees-vogelaar
Quote:
Wanneer stond jij het laatst in de Volkskrant het NRC of Trouw of andere landelijk dagblad?

Toen ik werd bedreigd door FDF, in de tijd dat FDF achter de schermen door jou werd aangestuurd.
Ik had het gewaagd kritiek te uiten op de samenwerking tussen FDF en het Uilskuiken van Minerva. Dat viel slecht omdat jij op dat moment nog bij het Uilskuiken in het nest zat.
+1
Twentsch Land
Toen ik werd bedreigd door FDF, in de tijd dat FDF achter de schermen door jou werd aangestuurd.

Hier insinueer je toch wel dat Jan Cees verantwoordelijk was ...... dat zijn wel een aantal stapjes te ver !

@Bennie Stevelink
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Toen ik werd bedreigd

Ach.....riepen ze "BOE"?
Vario512
Stel je eens voor dat na het publiceren van het UvA-rapport, het stikstofverhaal grote onzin blijkt te zijn.
+7
kanniewaarzijn
Als deze journalist werkelijk zo kritisch zou zijn, zou hij ook naar de onderbouwing van het stikstof"probleem" van de landbouw hebben gevraagd. Zodra hij die onderbouwing heeft ontvangen kunnen we verder praten. Ik denk dat we nog heel lang kunnen wachten, tot die tijd is zijn "kritische artikel" niet serieus te nemen.
+3
Farma_boerke
Als het niet inhoudelijk kan, gaat het op de man.
nescio
Wat is het probleem? waarom 'armoedig' noemen als het om feiten check gaat? Hij vergeet de andere kant te noemen: activistische clubs gefinancierd door postcode loterij gelden.
+5
Farma_boerke
@nescio die wordt door volkskrant vandaag aangestipt:


nescio
@Farma_boerke er staat vandaag ook artikel over vollebroek in vk, 4 bladzijdes. Hij geeft aan niet subsidie afhankelijk te zijn. En dat z'n neef het met hem eens is. Zal hij de stikstofvergunning van de ligfietsen fabriek ook gecontroleerd hebben?
Bennie Stevelink
Ik kan mij wel vinden in dit NRC-artikel.

Toen Agri Facts werd opgericht was ik daar enthousiast over. Al jaren ergerde ik mij aan “wetenschappelijke” rapporten van milieuorganisaties, opgesteld door bevriende activistische onderzoeksbureaus. Agri Facts zou het gemanipuleer en de valse beeldvorming doorprikken. Zij zouden de modder van milieuorganisaties wegspoelen en een helder beeld geven.

Al snel merkte ik dat Agri Facts de modderstroom van milieuorganisaties niet wegspoelde maar een eigen modderstroom in tegenovergestelde richting ging produceren. Ik raakte teleurgesteld wat ik ook heb geschreven in mijn column in augustus vorig jaar.

Op grond van stalbalans kan op de kg nauwkeurig worden uitgerekend hoe groot de ammoniak emissie is. Die is enorm. Die ammoniak moet ergens weer neerslaan. Omdat die laag aan de grond wordt uitgestoten zal de ammoniak niet in Duitsland neerslaan maar op beperkte afstand.

Als je vervolgens weet dat het voor het beleid niets uitmaakt of het aandeel van de landbouw 46%, 41%, 35% of 30% is, welk verschil zal aanvullende metingen dan opleveren voor het beleid? Het kan dan wetenschappelijk wel interessant zijn, beleidsmatig is het niet relevant. Agri Facts is dus in feite bezig om onrealistische verwachtingen te wekken bij een deel van de boeren om de stikstof-ontkenning nog een tijdje in stand te houden.

Ik vind het prima dat ze de stikstof meten, maar ze moeten eerlijk zijn tegenover de boeren, en expliciet zeggen dat boeren niet de verwachting moeten hebben dat de metingen veel verschil in beleid zullen opleveren. Op dit moment zijn ze bezig bij de boeren een vals beeld en valse verwachtingen te wekken, net zoals milieuorganisaties dat met het brede publiek doen.
+4
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Op grond van stalbalans kan op de kg nauwkeurig worden uitgerekend hoe groot de ammoniak emissie is.

Nee beste Bennie, dat kan niet!! Dit is je al meerdere keren uitgelegd.
GJKlaassen
@Bennie Stevelink Dan kun en moet je je dus ernstig afvragen of het beleid op basis van metingen of aannames wordt vorm gegeven. Het is eerste zal als gevolg hebben dat de landbouw dat moet accepteren. Het tweede is niet verdedigbaar in een 'crisis' als dit.

Beleidsvorming is beïnvloedbaar door realistische metingen. Niet door links milieugeroep.
+1
spotmelker
@Bennie Stevelink Op grond van stalbalans.....kun je helemaal niks! In 2003 kwam Directie Kennis van LNV met rapport nr 198. Duidelijker bewijs is niet te vinden. Maar helaas, zelfs mensen uit eigen gelederen willen het niet weten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
willen het niet weten.

Denk eerder dat het te groot is voor zijn kleine hersentjes.
+1
Albert Altena
@Bennie Stevelink Simpele vraag aan @Bennie:
"Geloof jij dat de natuur gebaat is bij 50% vee reductie?
newholland6640
@Bennie Stevelink

Daar ga je mank, ze berekenen. Dat is wat anders dan meten.
+4
familie pelle
@Bennie Stevelink je intense hekel aan alles wat kritisch is op het huidige stiksstofbeleid is inmiddels wel duidelijk.
Dat een onafhankelijke commissie Hordijk bevestigd heeft dat de huidige “meet” modellen met een onzekerheid van 100 % niet geloofwaardig is ga je aan voorbij.
Daarnaast blijf je maar een eenzijdige blik houden op de metingen. Er is veel meer verrot aan het stiksstofbeleid. Bekijk de rapportage van EenVandaag. Bekijk alle bijdrages van Jan salden. Lees de blogs van Jaap hanekamp. Lees de tweets van hermen Vreugdenhil. Bekijk de bijdrages van René de jong. Tegelijkertijd weet ik dat jij dit niet zult doen omdat deze bijdrages je geen munitie geven om kritische mensen af te serveren.
Bennie Stevelink
@familie pelle
Quote:
Dat een onafhankelijke commissie Hordijk bevestigd heeft dat de huidige “meet” modellen met een onzekerheid van 100 % niet geloofwaardig is ga je aan voorbij.

In de vergunningsverlening wordt geprobeerd om de emissie van een individuele boer om te rekenen naar depositie op specifieke natuurgebieden. Dat is inderdaad een onmogelijke opgave en niet geloofwaardig.

Dat is echter niet waar ik het over heb.
Ik heb het over de ammoniak-emissie van de gehele landbouw. Als je die gelijkmatig verdeelt over alle grond in Nederland, hoe groot is dan de depositie? Metingen zullen daar nooit onder komen.
+1
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. Dat is echter niet waar ik het over heb.

Jawel,Je schrijft letterlijk het volgende;

Quote:
Al snel merkte ik dat Agri Facts de modderstroom van milieuorganisaties niet wegspoelde maar een eigen modderstroom in tegenovergestelde richting ging produceren.

Je haalt 1 punt van kritiek aan om de gehele organisatie agrifacts onderuit te halen. Jammer.

Quote:
Metingen zullen daar nooit onder komen.

Dat weten we dus niet. We weten ook niet wat de invloed is van die stikstof op de natuur. Notabene de plaatselijke lto-ers lopen hier de benen uit het lijf om aan te tonen dat stikstof van naast gelegen boerderijen geen invloed heeft op het nabij gelegen natura 2000 gebied korenburgerveen. Ondanks een grote overschrijding van de kdw doet het natuurbied het uitstekend! Dat onderschrijven ook ecologen.
Daarnaast is de uitstoot van de industrie niet in beeld. Dus we weten ook niet hoe de N verhoudingen op dit moment liggen. Dan kun jij wel willen deugen met je stalbalans. Maar dan nog blijft er genoeg over om gehakt te maken van het stikstofbeleid.
Bennie Stevelink
@familie pelle
Quote:
We weten ook niet wat de invloed is van die stikstof op de natuur.

Hoe groot de invloed van stikstof op de natuur is en hoe groot de invloed van andere factoren is, is inderdaad niet duidelijk. Dan moet dáár onderzoek naar gedaan worden en niet alleen naar de hoeveelheid stikstof.
Het te voeren beleid moet zich dus niet alleen op stikstof richten maar ook op andere factoren (standpunt van LTO en CDA).
Door zich in het onderzoek volledig te focussen op stikstof wordt het beeld versterkt dat het alleen maar om stikstof gaat.

Een punt wat ik zelf interessant vind is hoeveel stikstof weer uit een natuurgebied verdwijnt als gevolg van emissie of uitspoeling. Milieuactivisten gaan er namelijk vanuit dat stikstof in een natuurgebied zich ophoopt. Er is wel depositie maar er is geen oogst zoals op landbouwgrond, waarmee de stikstof weer van het land afgehaald wordt. Daardoor zou stikstof in een natuurgebied zich ophopen.
Die ophoping gaat echter niet eindeloos door: naarmate de stikstofrijkdom toeneemt zal er emissie naar de lucht en grondwater ontstaan. Op een gegeven ogenblik ontstaat er een evenwicht tussen depositie en emissie. Het zou een interessante onderzoeksvraag zijn bij welk stikstofniveau dit evenwicht ontstaat en welke vorm van natuur daarbij kan bestaan.
Dat zegt iets over de zin/onzin van de KDW.
+2
rene-de-jong
@Bennie Stevelink En dat is nu juist wat ontbreekt Bennie, de (significante) invloed is niet bekend.

Dit terwijl de HR alleen maar gaat over de instandhouding en nergens niks over stikstof.
Dat is het grote manco van het beleid in Nederland; een beleid bijna geheel gefixeerd op stikstof, alsof met die knop de natuur zal veranderen (qoud non)....

Een beleid wat enkele ambtenaren in stand houden en waardoor een onophoudelijke stroom geld richting de TBO's gaat.
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. Het te voeren beleid moet zich dus niet alleen op stikstof richten maar ook op andere factoren (standpunt van LTO en CDA).

Met alle respect Bennie, Je zit er weer naast. Lto en najk gaven hun goedkeuring aan de wsn. Deze wet fixeert zich vooral op het halen van de kdw’s. De goedkeuring van de landelijke lto was een mes in de rug van de plaatselijke lto-ers die juist die eenzijdige kijk op kdw bekritiseren.
Quote:
.
Een punt wat ik zelf interessant vind is hoeveel stikstof weer uit een natuurgebied verdwijnt als gevolg van emissie of uitspoeling. Milieuactivisten gaan er namelijk vanuit dat stikstof in een natuurgebied zich ophoopt. Er is wel depositie maar er is geen oogst zoals op landbouwgrond, waarmee de stikstof weer van het land afgehaald wordt. Daardoor zou stikstof in een natuurgebied zich ophopen.

Gelukkig dat je het dus van harte eens bent met Jancees Vogelaar want die pleit al jaaaaren voor bodembemonstering van natuurgebieden . Ook hier geld meten is weten.
Johannushoeve cv
@Bennie Stevelink bennie je zit ook geregeld op foodlog dan moet je toch onderhand wel beter weten of heb je zulke oogkleppen op dat je niet meer ziet de overheid het niet om de stikstof gaat maar om de grond .
Jan-T
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Metingen zullen daar nooit onder komen.

Nee denk ook niet dat de natuur zo werkt.
De natuur trekt zijn eigen plan.
Die zal niet te beïnvloeden zijn door wat reken modelletjes en beterweters / rechters.

Het leuk hieraan is dat de toekomst zich niet laat voorspellen. het gaat altijd anders dan men in Den Haag en de MOB zich realiseren.
Zodra rechters de wet gaan beïnvloeden komen financiële problemen de energie prijs is nog maar het begin.
Maar ga er vanuit dat dit niet in het zinloze LTO bladje komt, maar wel in de algemene landelijke dagbladen.
de Tank
@Bennie Stevelink waarom berekenen als je kunt meten? en bij mij worden geen valse verwachtingen gewekt.
@Bennie Stevelink Op grond van de stalbalans kun je bij benadering nog met 50% tot 100% onzekerheid de ammoniak emissie uitrekenen. Dus dat zegt geen fluit. Maar het gaat toch om depositie op de natuur? Immers N depositie op grasland is geen probleem. De depositie op natuur wordt ook weer uitgerekend met onzekerheden tussen de 50% en 100%. Dus wat klets je weer voor onzin
Frits1
@Bennie Stevelink als die berekende ammoniak wel zou kloppen, prima. Maar verwacht jij dat de Nederlandse natuur ook maar iets "mooier" wordt als alle veehouderij weg is uit Nederland?
+5
jordi 1455
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Al snel merkte ik dat Agri Facts de modderstroom van milieuorganisaties niet wegspoelde maar een eigen modderstroom in tegenovergestelde richting ging produceren. Ik raakte teleurgesteld wat ik ook heb geschreven in mijn column in augustus vorig jaar.

O je bedoelt die column in nieuwe oogst van die organisatie die niets meer dan gecontroleerde oppositie is. Agri Facts probeert tenminste de onderste steen naar boven te krijgen terwijl de LTO de sector in de uitverkoop doet en geen tegenargumenten levert tegen het wanbeleid van de overheid.
+1
GJ Bosch
Opvallend is de rol van Klaas van der Horst, voormalig journalist van het Agrarisch Dagblad en Boerderij, en nu werkzaam voor Boerenbusiness.nl. Hij blijkt, volgens de laatste zin in het stuk in NRC, sinds kort ook onderzoek voor STAF, een belangenclub.

Dit doet mij denken aan de vreemde rol die Geesje Rotgers speelt. Ook zij noemt zich “(onderzoeks)journalist” en werkt ook voor STAF. Dat gaat niet samen. Van een journalist mag je onafhankelijkheid verwachten, en als je voor een belangenbehartiger werkt moet je voor belangen opkomen ( en verlies je dus je onafhankelijkheid)

Waar dit toe kan leiden laat de uitzending van “Medialogica” van mei 2020 zien. Daarin is de rol van Geesje Rotgers kritisch beoordeeld. Zo kritisch dat Rotgers een rechtszaak heeft gevoerd tegen de omroep die het programma heeft uitgezonden. Een zaak die Rotgers overigens heeft verloren.

uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…
GJ Bosch
@GJ Bosch op de website van Agrifacts is niets over deze uitspraak te vinden. Wel het volgende

stichtingagrifacts.nl/?s=medialogica
+5
nescio
@GJ Bosch Van een journalist mag je ook verwachten dat hij/zij onderzoekt of er een stikstofprobleem is en niet zoals 99% van de journalisten er vooringenomen van uitgaan dat het stikstofprobleem een feit is.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @nescio:
en niet zoals 99% van de journalisten er vooringenomen van uitgaan

Klopt helemaal. We hebben in dit land niet eens onafhankelijke journalistiek.
+1
familie pelle
@GJ Bosch wat is je punt? Doordat ze wellicht niet geheel onafhankelijk is wil niet zeggen dat ze niet geloofwaardig is. Met o.a haar bijdrages over het stiekem bijplussen van natuur heeft ze toch veel voor elkaar en gelijk gekregen.
GJ Bosch
@familie pelle Lees het vonnis maar. Dat is op sommige punten echt pijnlijk.

Het is zo goed als onmogelijk om en belangenbehartiger te zijn, en onafhankelijk journalist. En dan verliest een journalist zijn geloofwaardigheid bij mensen van wie hij/zij de belangen niet behartigt.
+1
familie pelle
@GJ Bosch ik denk eerder dat je wat rancuneus bent jegens jancees. Beetje kinderachtig maar kenmerkend voor de agrarische belangenbehartiging anno 2022.
prikkebord.nl/topic/234007/
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @familie pelle:
wat rancuneus bent jegens jancees.

Ah...hier komt de aap uit de mouw.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @GJ Bosch:
vonnis

Vonnis....rechters....ook al niet onafhankelijk.
Jan-T
Quote Reactie van @GJ Bosch:
Het is zo goed als onmogelijk om en belangenbehartiger te zijn, en onafhankelijk journalist.

Denk jij dat een journalist van NRC dan wel onafhankelijk is??
Deze journalisten zullen wel ergens van moeten leven, ook hun brood komt niet aanwaaien en zelfs de bijstands- uitkeringen zijn niet gratis.
En als belangen behartiger leg je verantwoording af naar de achterban en hoor je de goedkeuring te krijgen.
Verder een journalist moet kritisch zijn en bijna alles kunnen schrijven.
Twentsch Land
Van een journalist mag je onafhankelijkheid verwachten,

Bijna allemaal hebben ze hun mening of voorkeur wel ergens tussen de regels staan.

@GJ Bosch
+5
rene-de-jong
@GJ Bosch Je kunt van de personen vinden wat je wilt, als de feiten die ze onderzoeken niet kloppen kun je het tegendeel publiceren.

De personen hier affakkelen voegt weinig toe en trouwens ze zijn géén belangenbehartiger.
+3
Grasbaal
@GJ Bosch STAF is geen belangenbehartiger, alleen factchecker en daarvoor worden onderzoekjournalisten ingehuurd.
+2
Bennie Stevelink
@Grasbaal in augustus was er bij Foodlog een discussie over de betrouwbaarheid van Agri Facts. Geesje Rotgers deed er zelf ook aan mee. Ze wees er bij herhaling op dat zij journalist is en geen wetenschapper.
Iemand anders wees erop dat er een verschil zit tussen wetenschappelijk onderzoek en journalistiek onderzoek. Je kunt journalistiek onderzoek dus niet beoordelen met dezelfde criteria als wetenschappelijk onderzoek.
Het verschil is dat wetenschappelijk onderzoek waarheid zoekt en journalistiek onderzoek feiten zoekt voor een bepaalt standpunt.
Bij wetenschappelijk onderzoek moeten alle feiten worden meegenomen en worden gewogen. Bij journalistiek onderzoek selecteer je bepaalde feiten die nodig zijn om een bepaalt standpunt te onderbouwen.

Het selectief omgaan met feiten zien wij ook bij milieu- en dieractivisten. Het selectief omgaan met feiten is het verwijt wat in het NRC-artikel gemaakt wordt ten aanzien van Agri Facts. Het is ook het verwijt wat boeren maken over bv Zembla.
De discussie bij Foodlog heeft mij geleerd dat je wetenschappelijk onderzoek en journalistiek onderzoek verschillend moet beoordelen en begrijpen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Bij wetenschappelijk onderzoek moeten alle feiten worden meegenomen en worden gewogen

Waarom gebeurt dat dan niet?
Achso
@Bennie Stevelink in wetenschappelijk onderzoek wordt er wel degelijk eerst een thesis opgemaakt en daar de feiten bij gezocht, indien mogelijk. Daar is zeer zeker wel een bias, dus je verhaal gaat mank
@GJ Bosch Opvallend is dat jij niet eerder een topic plaatste en nu vol op het orgel gaat. Je doet me denken aan een NGO trol
+5
jan 10
Quote Reactie van @jan-cees-vogelaar:
Opvallend is dat jij niet eerder een topic plaatste en nu vol op het orgel gaat. Je doet me denken aan een NGO trol

Kijk aan,als iemand een andere mening heb als jou ben je gelijk een trol...
Het siert je niet...
+1
Bennie Stevelink
@jan 10 de manier waarop Vogelaar reageert als hij kritiek krijgt is onwaardig voor iemand die voorzitter is geweest van de vakgroep melkveehouderij van LTO, die hoofdbestuurder is geweest bij Frieslandfoods, die zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap van LTO en eerder een ministerspost ambieerde.
Ik krijg hier vaak harde op de persoon gerichte kritiek omdat ik nogal eens een andere mening heb. Maar ook al moet ik het zelf zeggen, mijn manier van reageren is ondanks de op de persoon gerichte kritiek, in de regel veel beschaafder en inhoudelijker dan dat van Vogelaar.
En ik heb nooit een bestuursfunctie vervult.
Achso
@Bennie Stevelink nee je doet het handiger. Je reageert helemaal niet herhaalt de standpunten als een grammofoon met een kras
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
mijn manier van reageren is ondanks de op de persoon gerichte kritiek, in de regel veel beschaafder en inhoudelijker dan dat van Vogelaar.

Je kunt het maar getroffen hebben met jezelf 😆
Bennie Stevelink
@kanniewaarzijn
Quote:
Je kunt het maar getroffen hebben met jezelf

Niet getroffen met mijzelf maar wel grote bedenkingen over Vogelaar. Het is toch gewoon absurd dat iemand die verschillende landelijke bestuursfuncties heeft vervult reageert op een manier die ver onder het niveau ligt van iemand die nog nooit enige bestuursfunctie vervult heeft.
Van iemand die verschillende landelijke bestuursfuncties heeft vervult verwacht ik een totaal andere manier van reageren.
kanniewaarzijn
@Bennie Stevelink Ik begrijp uit je relaas dat je iemand die een bestuursfunctie heeft (gehad) automatisch indeelt bij de categorie "hoog niveau". Daar zou ik maar niet teveel van uitgaan! Net zomin als dat iemand die nog nooit een bestuursfunctie heeft gehad valt onder "laag niveau". Dat vind ik nu absurd.
+1
@Bennie Stevelink Bennie hou toch op met elitaire gezever. Al dat hoogdravende gezever over hoe bestuurder zich volgens jouw zouden dienen uit te laten. We zijn allemaal naakt geboren en gaan allemaal horizontaal de wereld uit. Ondertussen laat de één zich wat meer in een formatje drukken dan de ander.
Leer er maar mee leven.
Ik doe mijn dingen op mijn manier . Daar heb jij klaarblijkelijk de pest aan. Wat mij betreft prima
Fijne zondag
+4
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
hij kritiek krijgt is onwaardig voor iemand die voorzitter is geweest van de vakgroep melkveehouderij van LTO,

Waarschijnlijk was hij de minst slechte LTO er ooit. 😄
+1
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
. Maar ook al moet ik het zelf zeggen, mijn manier van reageren is ondanks de op de persoon gerichte kritiek, in de regel veel beschaafder en inhoudelijker dan dat van Vogelaar.

Ik heb wel eens “nachtelijke” bijdrages van jou gezien die het daglicht ook niet konden verdragen.
+1
matt
@familie pelle gelukkig hebben we de screenshots nog van “beschaafdebennie” zijn bijdrages.
jan 10
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
de manier waarop Vogelaar reageert als hij kritiek krijgt is onwaardig voor iemand die voorzitter is geweest van de vakgroep melkveehouderij van LTO, die hoofdbestuurder is geweest bij Frieslandfoods, die zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap van LTO en eerder een ministerspost ambieerde.Ik krijg hier vaak harde op de persoon gerichte kritiek omdat ik nogal eens een andere mening heb. Maar ook al moet ik het zelf zeggen, mijn manier van reageren is ondanks de op de persoon gerichte kritiek, in de regel veel beschaafder en inhoudelijker dan dat van Vogelaar.En ik heb nooit een bestuursfunctie vervult.

Het is wel JC zijn stijl,als straatvechter kom je dan meestal een heel eind.....:😁
+2
Vdejong
@Bennie Stevelink
Quote:
. de regel veel beschaafder en inhoudelijker
aangezien wij je niet op een voetstuk zetten, doe je dat zelf maar?🤔
Bennie Stevelink
@Vdejong nee, ik geef weerwoord op Vogelaar die zichzelf boven mij plaatst.
+1
Vdejong
@Bennie Stevelink waar doet hij dat?
Bennie Stevelink
@Vdejong
Quote:
waar doet hij dat?

Hier:

prikkebord.nl/topic/278963/…
Vdejong
@Bennie Stevelink ik weet niet of hij zichzelf daarmee boven jou plaatst. Ik weet wel dat hetgeen dat hij verkondigt in de kranten hout moet snijden,. Anders kan hij zich beter stil houden. Belangrijk zijn of belangrijk voelen, zijn 2 verschillende dingen.
+7
@GJ Bosch niet iedere gerechtelijke uitspraak is juist. Vredepeel werd tot twee jaar terug nog wel in presentatie Rivm aan Tweede Kamer meegenomen ondanks dat Rivm dat in een verklaring ontkende. Het deksel op de rioolput was niet gasdicht ben daar zelf geweest gas kan prima langs de randen ontsnappen en aangezien ammoniak lichter is dan lucht snel omhoog gaat kon je het onder de snuffelpaal goed ruiken. Verder staan in Wekerom op korte afstand van de snuffelpaal veehouderijbedrijven daarmee voldoet die locatie niet aan eigen Rivm richtlijn van geen Nh3 bron binnen 350 meter van meetopstelling.

Je vergeet blijkbaar bewust te vertellen dat Universiteit Twente door Staf in beeld is gekomen bij LOWI en tik op vingers heeft gehad.
Ook het watergebruik voor vlees onderzoek werd door Staf rechtgezet en KDW onzin.

Je hebt blijkbaar beetje last van Staf en mij dat betekend dat we dichtbij je Achillishiel komen.

Dat doen we graag.
+4
mlkvhoudr
@jan-cees-vogelaar wat ben je toch ook een charmantje als iemand een andere mening heeft 🙂
De heer Bosch is ook gewoon een melkveehouder, gelukkig is het ook binnen de melkveehouderij ook niet zo dat er maar 1 mening mag zijn.

Ik snap zijn punt wel
+7
marcsterreborn
@mlkvhoudr Bij een beetje tegengas begint JC wild om zich heen te slaan. Jammer. Dat zou zo'n jongen toch niet nodig hoeven hebben..
@marcsterreborn heb je inhoudelijk ook nog iets marc? Ieder zn eigen vorm
+2
@mlkvhoudr charme dat weet je dat zou mn tweede naam kunnen zijn geweest maar dat is ergens verloren gegaan de afgelopen dertig jaar weggeschuurd door de ervaringen dat er clubs tientallen miljoenen euros ter beschikking hebben gekregen om continu hard werkende mensen en gezinnen de toekomst te verpesten. Dus ja dat schuren heeft me de afgelopen jaren scherper in reacties gemaakt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan-cees-vogelaar:
tientallen miljoenen euros

Was het maar bij tientallen gebleven!
+4
mlkvhoudr
@jan-cees-vogelaar als je er vrij strak in zit kan ik me de emotie voorstellen, ik behoor tot de grijze middenmoot meerderheid. Iets links voor een ondernemer, meer rechts van het midden, de groep die uiteindelijk op de regeringspartijen stemt zeg maar.
Die meerderheid moet je uiteindelijk ook mee krijgen.

Als ik mensen spreek buiten de landbouw hebben die geen moeite met de melkveehouderij in zijn algemeenheid, wel word me geregeld gevraagd je behoort toch niet tot de radicale boeren?

Daar zit het spanningsveld hoe worden we niet onder de voet gelopen op basis van mogelijk onjuiste feiten en voorkomen we dat we onszelf in de voet schieten door als radicaal te worden gezien.

De krw is ook zo n voorbeeld zien we dat als sector als mogelijkheid om aan te tonen dat veehouderij in staat is voedsel te produceren zonder negatieve impact op de waterkwaliteit te hebben of zien we het als bedreiging?

Ik wil uiteraard als burger dat we in een land leven wat milieu en natuur technisch voor uit boert dus wat dat betreft zou ik zeggen omarm nu juist de krw, zoek naar manieren om er mee om te gaan en er geld mee te verdienen.

Tegelijkertijd zie ik jullie ook zaken aan leveren waar jullie zeker een punt hebben waar ik afhaak is omdat het elders ook niet perfect geregeld is, dat dat ons als veehouderij zou ontslaan van een inspanningsverplichting om het beter te doen.

Nu zit ik zelf overigens ook nog in de ergenis mode er over dat ze nu de waterkwaliteit onder de derogatie bedrijven op orde is en ze daar geen stok meer hebben om te slaan ze weer wat nieuws verzonnen hebben om het de veehouderij moeilijk mee te maken.

Maar winnen gaan we dat niet want wie kan er in vredesnaam tegen een betere waterkwaliteit zijn
+2
Realisme
@mlkvhoudr die waterkwaliteit is gewoon meten met 2 maten. Ik ben absoluut voor een goede waterkwaliteit en daar doe ik binnen mijn bedrijf ook me best voor maar vervolgens beginnen ze nu over een bemestingsvrijezone. Terwijl er riooloverstorten bij een iets bovengemiddelde regenbui de polder staan vol te hozen met ongezuiverd rioolwater. Dat word amper erkend en geen klote aan gedaan wat er voor zorgt dat je als landbouw je altijd wel kan blijven inspannen, maar wat heeft het voor zin als de politiek niet geïnteresseerd is in het daadwerkelijk oplossen van het probleem. Stikstof gebeurt precies hetzelfde. Ze proberen je als landbouw achter het zoet aan te laten rennen maar ze zorgen er wel voor dat je het nooit te pakken krijgt
mlkvhoudr
@Realisme ik weet er eigenlijk weinig van van die riooloverstorten waar die zitten en dergelijke, ik vind pfas ook zoiets, onafbreekbare chemische shit die dan geloosd mag worden op oppervlakte water
GJ Bosch
@jan-cees-vogelaar Volgens de rechtbank (3.6) heeft Rotgers onderzoeksrapporten naar buiten gebracht waarmee twijfel wordt gezaaid over door RIVM en overheid gepresenteerde cijfers, en daarbij heeft zij bepaalde feiten achtergehouden. De rechtbank noemt dit een misstand die aan de kaak mag worden gesteld.

Jij zegt vervolgens dat de rechtbank het bij het verkeerde eind heeft. Betekent dit dat er hoger beroep is ingesteld tegen de uitspraak?
+2
@GJ Bosch ik lees de hele uitspraak en zie dat in de argumentatie waarmee de rechtbank haar oordeel onderbouwd aantal onjuistheden zitten waardoor deze uitspraak door deze rechter een misser is. Heb genoeg procedures meegemaakt waar rechters onzinuitspraken hebben gedaan. Je referentie aan een uitspraak inzake medialogica om Staf en of Geesje de maat te nemen is daarmee voor mij bijster zwak. Maak eens een lijstje met hoe vaak Staf gelijk kreeg en ongelijk en dan zul je zien 95% score gelijk.
Dat onder een niet echt positief gesternte is een uitermate goed resultaat.
En natuurlijk zal ook Staf niet altijd de slag winnen. Maar wees blij dat er een club is die de energie, tijd moeite en de bedreigingen voor lief neemt en de slag wel aan gaat.
GJ Bosch
@jan-cees-vogelaar Maar is Rotgers/STAF in hoger beroep gegaan?
Frans Z.
Kan artikel niet lezen.
GJ Bosch
@Grasbaal In de statuten van Agrifacts staat het doel omschreven:

“De stichting heeft als doel: Te bevorderen dat uitingen (waaronder publicaties en documentaires) over de Nederlandse landbouw op feiten zijn gebaseerd.”

Agrifacts komt dus op voor een deel van de belangen van de Nederlandse landbouw, te weten dat uitingen over de Nederlands landbouw op feiten zijn gebaseerd. Dus is Agrifacts een belangenbehartiger.

Als Geesje Rotgers alleen factchecker is, waarom laat zij dan relevante informatie weg in een van haar onderzoeken? (zie vonnis 3.6 en 3.7)

(3.6)De programmamakers zijn in hun onderzoek gestuit op onderzoek dat [eiseres] heeft gedaan en projecten waaraan zij heeft meegewerkt en zij hebben dat betrokken in de reportage. Waar het publiek geconfronteerd wordt met onderzoeksrapporten waarmee twijfel wordt opgeworpen over door het RIVM en de overheid gepresenteerde cijfers, moet zij erop kunnen rekenen dat de informatie die zij krijgt volledig is. Dat klemt temeer als, zoals in dit geval, relevante informatie wordt weggelaten. In dat geval is sprake van een misstand, die met een zekere voortvarendheid in de publiciteit moet worden gebracht om het publiek te informeren.

(3.7)[eiseres] heeft in 2018 samen met [F] een onderzoeksrapport gepubliceerd met als subtitel: “de impact van een foutief geplaatst meetstation op het Nederlandse ammoniakbeleid”. Dit gaat over het meetpunt Vreedepeel dat te dicht bij een pluimveebedrijf is geplaatst. Het RIVM heeft in een reactie direct laten weten dat dit meetpunt niet meedoet in de berekening van het aandeel per sector in de stikstofdepositie (hierna: de depositieberekening). Dit is een belangrijk aspect van de boerenprotesten en de vraagtekens die zij zetten bij het aandeel van de stikstofuitstoot dat wordt toegeschreven aan de agrarische sector. Ook heeft het RIVM aangegeven dat zij voorafgaand aan publicatie van dit rapport door [eiseres] niet is benaderd voor informatie.
Het meetpunt Wekerom brengt [eiseres] onder de aandacht omdat dit meetpunt zich bevindt in de buurt van een rioolput en omdat daaruit ammoniakgas ontsnapt. Het Waterschap heeft laten weten dat dit incidenteel is en in zeer lage concentraties, maar deze nuance vermeldt [eiseres] niet. De put is gekneveld (wat betekent dat er alleen gas ontsnapt als het deksel voor onderhoud wordt geopend, of bij zeer warm weer, in beide gevallen in zeer lage concentraties). Ook voor dit meetpunt geldt dat het RIVM de gegevens hiervan (al sinds 2015) niet meeneemt in de depositieberekening.
[eiseres] neemt dus actief deel aan de discussie over de stikstofberekeningen van het RIVM. Zo geeft zij bij het opnieuw aanzwellen van de boerenprotesten op 9 oktober 2019 een interview in het radioprogramma EenVandaag bij het meetstation in Wekerom, naar aanleiding van de twijfels van de boeren met betrekking tot de stikstof depositieberekeningen van het RIVM. Zij benadrukt opnieuw de ammoniakgassen die uit de put ontsnappen, zonder daarbij te vermelden dat dit meetpunt bij die depositieberekeningen dus niet meedoet en zonder de nuance dat het gaat om incidentele gevallen en zeer lage concentraties.
Frans Z.
@GJ Bosch oud zeer?
+1
nescio
Quote Reactie van @GJ Bosch:
Agrifacts komt dus op voor een deel van de belangen van de Nederlandse landbouw, te weten dat uitingen over de Nederlands landbouw op feiten zijn gebaseerd. Dus is Agrifacts een belangenbehartiger.
Wat een onzin, het is toch voor iedere nederlander van belang dat uitingen over de landbouw op feiten gebaseerd zijn, anders worden ze voor de gek gehouden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @nescio:
iedere nederlander

Precies, er hangt een stevig kostenplaatje aan alle bedenksels. Te betalen door de belastingbetaler!
marcsterreborn
@GJ Bosch Fact checken kun je beter overlaten aan echte journalisten. Niet aan belangenbehartigers die alleen zoeken naar informatie die in hun straatje past...
+5
robbies
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Fact checken kun je beter overlaten aan echte journalisten. Niet aan belangenbehartigers die alleen zoeken naar informatie die in hun straatje past...

Als dat het criteria is dan houden we in de Nederlandse kranten bar weinig meer over. Je kunt van STAF vinden wat je wil, maar het gros van de rapporten waarover de traditionele media berichten zijn gestuurd en geen haan die er naar kraait.
+1
Achso
@marcsterreborn geef eens een naam van een ‚echte‘ onafhankelijke journalist, die niet gestuurd wordt door geld?
@Achso die werken vaak voor regionale bladen maar met de verdieping van een luciferhoutje want ze hebben vaak niet het budget voor onderzoek
Achso
@jan-cees-vogelaar ook dat klopt. Maar een journalist met vegane levenstijl gaat geen positief verhaal schrijven over de veehouderij.
Zover over onafhankelijk en objectief waar dhr Stevelink dan over roemt
George
Quote Reactie van @marcsterreborn:
kun je beter overlaten aan echte journalisten.

Je bedoeld dan aan een mislukt links soort die voor B mediagroepen mag werken?
+3
Jan-T
Quote Reactie van @GJ Bosch:
In de statuten van Agrifacts staat het doel omschreven:

Ben er blij mee dat STAF er is.
Anders waren we al lang verkocht.

De andere Europese agrarische landen hebben dan onze agrarische handel overgenomen.
De EU verkwanselt de Nederlandse kennis en kunde onder leiding van de VVD.

De oost Europese landen lachen zich de ballen uit de broek van het domme Nederland.
Die zeggen kom maar op met alle subsidies,
Dat kunnen wij wel gebruiken binnen onze maffia.
mlkvhoudr
@Frans Z. Hij is nog geen 62 is nog veel te jong voor oud zeer😎
Albert Altena
Wie en wat doet GJ Bosch.
Belangenbehartiger (functie in) van het LTO?
Dus ongeloof waardig. ( Volgens zijn eigen theorie)
Erco
@Albert Altena ja bosch moet wel een keer op z’n pikkie getrapt zijn anders doe je dit niet
+1
demelkboer
Er komt voor het eerst tegengas uit de agrarische sector. Dat vind de politiek niet leuk. Dan gaan ze de media gebruiken om de publieke opinie weer bij te draaien
Realisme
@demelkboer niet alleen de media als je dat hier leest😂 zonder voor welke partij dan ook te kiezen snap ik niet waarom mensen met een zogenaamd heldere blik niet de meerwaarde in kunnen zien van partijen met een andere blik. Ik zou er niet aan moeten denken als de hele sector achter FDF of LTO aanloopt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's politiek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
105
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN