Illustratie van: fendtje310

Noord-Brabant klopt aan bij Rijk voor geld stalaanpassingen

Provincie Noord-Brabant wil eerder gebruikmaken van de 25 miljard euro van het Rijk voor de transitie naar een circulaire landbouwsector. Met dat geld moeten 2.200 Brabantse veehouders worden geholpen om hun stallen voor 1 januari 2024 aan te passen. Dat zegt landbouwgedeputeerde Elies Lemkes (CDA).

Deel dit topic

Reacties

+2
Kars
Een vergunning indiem voor stalaanpassing is toch voldoende. Ze berekenen toch alles theoretisch en niks in de praktijk. Laat die roosters wel achterwege.
Thomas2000
@Kars Goede opmerking, we stellen de emissie gewoon naar beneden dan is er niets meer aan de hand. We kijken toch niet in de natuur hoe het werkelijk gaat. Als we net zolang bijstellen en rekenen totdat we onder de kdw zitten dan is de crisis voorbij.
mrpieter
Brabant zit momenteel aardig te slapen met hun alles of niks beleid...
Kars
@mrpieter how er is nog een weg. Boeren volgens de wenslandbouw van de provincie. Dan zijn je traditionele roosters geen probleem meer.
mrpieter
@Kars klopt. Alleen van de conventionele naar de wenslandbouw gaan word momenteel aardig onmogelijk gemaakt.
Zo hebben wij hier een plan liggen waarin we bijna 7000kg in stikstofuitstoot gaan verlagen.
Alleen huidig beleid is alleen saneren met beeindigen vergunning. Maatwerk word nog niet aan meegewerkt.
de hoef
Quote Reactie van @mrpieter:
7000kg in stikstofuitstoot gaan verlagen.

hoeveel kg is je nb nu al dan
Stro
Als de provincie denkt dat er dan stikstof ruimte vrij komt hebben ze het mis ieder boer zal een uitbreiding.,s vergunning aanvragen waar die stikstof voor nodig is
Noorderling
@Stro moet je die aanvraag wel realiseren neem ik aan?
Als dat op houdt, of je over de MER grns heen komt moet het wel een aannemelijk verhaal zijn wil je je rechten behouden. Met latent zou ik me niet veilig wanen.
Stro
@Noorderling binnen 3 jaar
mrpieter
@Stro dan moet je vergunde ruimte wel gaan invullen. Ruimte jarenlang latent laten gaat problemen geven ben ik al achter gekomen.
+1
T60401
@mrpieter bij mijn weten niet. In Brabant moet ik een andere vloer leggen dit moet ik met een melding doorgeven tbv het activiteiten besluit. De NB vergunning hoef ik niets mee te doen.
mrpieter
@T60401 we hebben een stuk latent ivm een vergunning voor een stal die uiteindelijk niet gebouwd is.
Ineens gebruikt gemeente nu uitstoot die op dieraantallen is gebaseerd en niet de vergunde. Daar gaat ineens 1500kg die een vorm van verzilvering zou moeten krijgen.
robbies
@mrpieter dan zou ik snel een goeie adviseur zoeken, want bij Kerkwerve en Lage Mierde is de provincie heul creatief geweest om dieraantallen te plaatsen die eigenlijk latent zouden moeten zijn
mrpieter
@robbies we zijn er volop mee bezig.
Het is maar een tip aan alle ondernemers om je latente ruimte te borgen.
KOC1981
@Stro volgens het onderzoek wat de provincie vorige week presenteerde stopt 1/3 van de melkveehouders (=2/6). das de eerste winst al.
Stel dat de helft van de overblijvers, net als jij zegt zijn ruimte volledig terug invult (en dit ook werkelijk doet, anders vervalt het alsnog binnen 3 jaar. betekend verdubbelen in aantal ligboxen) (=2/6). de andere helft van de overblijvers doet dat niet, is weer een 2/6 die 50%gaat reduceren (=1/6). Dus netto 3/6 werkelijke reductie ofwel 1/2 = de helft. = doel bereikt. (en nog geen euro uitgegeven aan opkoop, enkel wegpesten)
Noorderling
@KOC1981 legalisatie zal ook uit dat potje moeten, en die behoefte is steeds nog onbekend. Hier heeft 1/3 een nb. Blijft er 0 kilo over?
KOC1981
Heb je gelijk in. Maar ook die (de landbouwers dan toch) moeten dezelfde stappen zetten. Verwacht jij daar dan andere aantallen stoppers/aanpassers/uitbreiders? Als dit in dezelde verhouding is wordt ook dat probleem maar half zo groot.
Noorderling
Quote Reactie van @KOC1981:
Verwacht jij daar dan andere aantallen stoppers/aanpassers/uitbreiders?

Ze zijn in ieder geval wel hard bezig om overnames te ontmoedigen, dat lukt ook bij steeds meer bedrijven. In die zin is de wetgeving al succesvol.

Durf er verder geen inschatting van te maken. Zijn een aantal kleinere bedrijven die wel een NB of referentie hebben, maar ook bedrijven met een paar honderd koeien op een voormalig akkerbouwbedrijf zonder NB of referentie. Daar moet nogal wat tegenover staan.

Zijn hier veel bedrijven weer terug naar akkerbouw van melkvee en als het zo blijft gaat dat nog hard door ook. Bedrijven zijn als melkvee ook slecht te verkopen zonder vergunning, hebben een lage depositie maar kunnen deze ook niet verkopen. Ook een pluimveehouder die stopt, net buiten de 25km cirkel, eigenlijk zijn die kilo's al bijna niks waard, maar iemand zou er maar mee geholpen kunnen zijn.
Hij kan zijn ruimte nu dus niet verkopen aan melders een paar kilometer verderop. En zo blijft de chaos in stand, al zou je soms iets willen, dan kun je het niet eens.

Denk verder niet dat er boeren zijn die niet willen groeien zullen gaan salderen. Dat doe je pas als je de ruimte kunt verzilveren of het moet heel veel geld opleveren. Dat gaat bij melders toch niet gebeuren omdat het over zeer weinig depositie gaat. In welke mate de wetgeving aantrekkelijk is om stappen te zetten zie ik niet.
+2
George
@Noorderling
Veel boeren hier in Brabant zitten in een zeer moeilijk spagaat. Vooral boeren zonder opvolgers en 50 plus met de prachtigste bedrijven weten het niet meer. Ken voorbeeld die offerte heeft liggen voor alle stallen vloeren te vervangen met emissiearme vloeren voor €230000 euro , robots van 15 jaar die bijna aan vervanging toe zijn en dan ben je bijna 55 jaar en is het een moeilijke keuze om nog 3,5 ton te investeren om te beseffen dat als je ze over 12 jaar al hebt terugverdiend dat je dan pas weer even ver bent als nu. Zulke mensen weten het even niet meer en zijn vertwijfeld tussen doorgaan en stoppen. En dan echt prachtige bedrijven.
Die Brabantse regelgeving heeft een enorme impact op zulke boeren.
Het is een schande dat er verschil zit in provinciaal beleid van één en hetzelfde land. Grote schande.
Albert Altena
@George Tja als je niet meer hoeft te werken voor je inkomen ga je anders denken.
+1
George
Quote Reactie van @Albert Altena:
Tja als je niet meer hoeft te werken voor je inkomen ga je anders denken.

Anders denken? Deze mensen moeten ook nog wel een jaar of 10 -15 een inkomen halen . Maar wat ik schrijf is gewoon de waarheid. Velen zitten voor een moeilijke keuze , vooral als ze geen opvolger hebben en eigenlijk nog een jaar of 10-15 willen uitboeren zonder gekke investeringen te doen. Maar daar ontkomen ze nu niet aan hier in Brabant en dat maakt het heel vervelend.
Albert Altena
@George Laat ik het dan anders zeggen.
Als de investeringen niet meer terug verdient kunnen worden, dan kan je beter je land inzetten voor de verkoop van mais e.d.
George
@Albert Altena
Wie wil die nog hebben als ze allemaal stoppen?
Albert Altena
@George Tja dan! Beetje vertrouwen is er toch nog wel?
+1
George
@Albert Altena
Niet meer zoveel.
+1
Noorderling
@George
Vreselijk maar vooral een onnodig dillema. Helemaal als je leest wat de provincie zelf uitvreet wordt de motivatie die al klein was, helemaal negatief.

Aan de andere kant, courante bedrijven houden hun waarde ook wel. Als de rest bij de tijd is komt het ook wel weer naar je toe. Nu is het ook niks waard of wordt van koopsom afgetrokken door kopers. Het blijft helaas geld over de balk smijten.
bio boer
@George bedrijf wat bij de tijd is ben je wel eerder kwijt aan een verplaatser of bedrijf die exstra locatie wil eenmaal gestopt met melken start je het niet zomaar weer op dus heb je alleen nog grond teverkopen moet je stallen slopen huis met nog schuurtje kun je meschien nog verkopen aan particulier is maar net wat de regels zijn
+1
KOC1981
@bio boer vraag is welke verplaatser blijft dan in Brabant? Als ze hier een zak geld brengen, en ik zou blijven boeren dan zou ik mij oriënteren naar het zonnige zuiden.
George
Quote Reactie van @bio boer:
bedrijf wat bij de tijd is ben je wel eerder kwijt aan een verplaatser of bedrijf die exstra locatie wil

Tja dat zal dan over 10-15 jaar nog moeten blijken hoeveel animo er dan nog over is.
Kars
@bio boer ken genoeg jonge grote bedrijven. Maar staan leeg komt nooit meer vee in.
Noorderling
@Kars
Grond maakt de waarde van de stal. Zat dat er ook voldoende en courant bij?
Kars
@Noorderling eentje wel. Mja 10 euro de meter begin maar 125 ha te kopen. En dan de rest nog.
bio boer
@Kars als de grond nog zo duur is zijn er schein baar nog genoeg boeren die graag willen of wordt niet verkocht om ze teveel vragen voor de grond grond stijgt hier ook nog lekker door zit nog tussen de 60 en 70 k beetje afhankelijk van de ligging huiskavel ontsluiting aan de weg en kwaliteit van de klei zwaar of lichte 🤷‍♂️

Er is ook nog druk op grondgebonden en exstensieveren
bio boer
@Kars bedrijf van 400 koeien dat moet treffen met koper die koop je er niet zo bij bedrijf waar 80 melkoeien kunnen lopen met goede huis kavel met 40 ha worden er nog wel eens bij genomen als 2e locatie moet het totaal plaatje wel kloppen met grond en gebouwen met eventueel koophuur constructie met verkoper kun je mooi stap nemen je hebt in 1 koop grond en capaciteit om meer temelken dat is makelijker te financieren dan alleen grond
+2
Kars
@bio boer hier kopen de grote akkerbouwers wel eens compleet melkveebedrijf.
Koeienboeren kopen hier geen compleet bedrijf erbij. Die kopen nauwelijks iets. Beetje goede grond vlot 10 euro.
Als brabants beleid niet veranderd dan wordt het rustig op het brabantse land.
Meeste zijn er gewoon klaar mee, er is hier zoveel gestopt aan bedrijven. Enigste wat nog vooruit gaat is akkerbouw en sierteelt.
+1
pieta
@bio boer Dat doen ze misschien in het bovenland wel maar onder de rivieren hoor je zoiets bitter weinig.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Dat doen ze misschien in het bovenland wel maar onder de rivieren hoor je zoiets bitter weinig.

Boven in het land komt het over enkele jaren ook hetzelfde als in in Brabant. Ook daar gaan er nog velen stoppen , net zo goed. In 2028 gelden daar dezelfde regels voor de stallen als in Brabant.
robbies
@bio boer en @Noorderling zouden jullie naar Brabant verkassen?
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
zouden jullie naar Brabant verkassen?

Als ze wisten dat het hier zo gezellig en levendig is misschien wel. 😂
Noorderling
@robbies
Het totaal plaatje moet kloppen van een bedrijf.
Dan kijk je wat de zwakste schakel is en of dat op te lossen is en wat dat kost.

Intern salderen is goed uit te buiten, ligt er alleen aan wat je wilt.
Wachten loont in de regel niet en daarvan heb ik de deksel ook wel op mijn neus gehad.
Zitten hier in de omgeving ook genoeg brabanders die destijds voor de goedkope grond hier gekomen zijn, dat verschil is minimaal, wie weet blijven ze nu wel in de buurt als ze weg moeten voor het een of ander.

Wat ik zie is dat courante bedrijven zo verkocht worden, oncourant met goede grondkwaliteit wordt vaak verdeeld of erbij gekocht, houdt de grondkwaliteit, verkaveling en gebouwen allemaal niks over, dan staat het lang te koop of er moet wat van de prijs af. Bijna overal is wel wat aan te doen alleen gaat dat ook niet vanzelf. Huiskavel is me ook niet aan komen waaien, kansen pakken en betaal elk jaar ook nog ruilverkavelingslasten, dat laatste is wel een van de beste investeringen ooit geweest.

Als je voor 1-2ton zoals @de hoef ook al zegt rubberen vloeren kunt realiseren, pak je 2 vliegen in 1 klap.
Op termijn moeten we toch kalfjes langer houden, teken dat al vast maar in en die veldschuur kan verder ook wel vol met vee. Bij het toewijzen van quotum was men ook slim genoeg om boxen te maken.
+1
George
@Noorderling
Het maakt natuurlijk wel een enorm verschil als dat je dikke 50 bent en opvolgers hebt of dat je die niet hebt. Ik begrijp de twijfels wel hier onder Brabantse boeren die geen opvolger hebben. Als dat mensen zijn met goede gebouwen die graag nog een jaartje of 10 probleemloos zonder investeringen wilden uitboeren wordt ze dat nu afgenomen en gedwongen om flink te investeren. En nee we veranderen het niet , maar het is triest dat provinciaal beleid van 1 provincie anders is dan in de rest van het land.
Noorderling
@George
Heb me er nooit echt in verdiept omdat het me niet aanging, hoe lang is al bekend dat 2024 een harde datum is?
Dit is al eens uitgesteld toch?

Hadden beter verplicht bij renovatie of nieuwbouw wat kunnen doen, voor hoeverre zon vloer werkt.
dat dit voor 10 jaar lang weggegooid geld is en als zinloos voelt kan ik wel inkomen. Maar niet ieder bedrijf met roosters zal toch gesloopt worden neem ik aan voor 2030 bij verkoop? Wie weet is een stal + vergunning tegen die tijd wel geld waard en is het nu een goede investering doordat er straks schaarste optreed.

Heb ook een stal van bijna 50 jaar oud, maar zijn ook al een keer nieuwe roosters ingekomen en 3x nieuwe inrichting. Onderbouw is technisch nog perfect, alleen is de maatvoering helaas gedateerd. Als je stopt met onderhouden gaat het ook heel erg hard van je af. Als je nu niks meer doet weet je ook zeker wat de bestemming over een paar jaar is.
robbies
@Noorderling hoe wil jij een veldschuur intekenen voor vee? Dat gaat hier zomaar niet hoor. Boven een bepaalde intensiteit wordt je in bepaalde gemeenten als intensieve veehouderij aangemerkt en dan ben je klaar met uitbreiden in dakoppervlak. Ook als melkveehouder. Daarnaast mag je nog aan een hele rits voorwaarden voldoen, zoals Brabantse zorgvuldigheidsscore veehouderij inclusief buurtdialoog voordat je überhaupt een aanvraag in mag dienen voor uitbreiding van dierverblijven.
Noorderling
@robbies
Ook een idee waar zon grens ligt?
Maakt dat een bedrijf als potentiele 2e locatie ook niet meer waard dan dat een bedrijf ergens anders in het land zou liggen mits de verdere situatie hetzelfde zou zijn?

Worden hier al wel bedrijven bijgekocht als jongveelocatie omdat het op de hoofdlocatie met melkvee niet past, of ruimte vrij wil maken op papier voor meer koeien, bouwen voor jongvee nodig is en zo de uiteindelijke som het meest gunstig is. Als uitbreiden lastig is en bouwen duur, zal zon stal toch niet direct gesloopt worden?
bio boer
@robbies zijn alle melkveehouders daar zo intensief dan ? Neem aan dat daar toch ook genoeg zijn die gewoon 80/100 mk op 50/65 ha hebben
pieta
@bio boer Grapjas. 😁
George
@bio boer Nee die zijn er echt niet veel.
matt
@George niet veel idd
robbies
@bio boer ik ken er genoeg met 80-100 koeien, maar die hebben geen 50-60 ha grond. En die ik ken met 50-60 ha grond hebben geen 80-100 koeien. Vaak zelfs geen enkele koe. Ik geef je in West Brabant de meeste kans om zulke boeren te vinden, maar die zijn vaak met een goedgevulde portemonnee elders vertrokken.
T60401
@robbies Mag ik mijn hand op stekken. ben nergens uitgekocht. Is niet allemaal eigendom maar dat stelt bio boer ook niet. Maar als ik mij niet vergis heb jij @robbies toch ook veel grond er onder zitten.
de hoef
Quote Reactie van @bio boer:
p 50/65 ha hebben

eerder 10 ha
bio boer
@de hoef ken geen melkveehouders met minder dan 30 ha
de hoef
Quote Reactie van @bio boer:
ken geen melkveehouders met minder dan 30 ha

dan heb jij in je kennisen kring geen arme boeren
bio boer
@de hoef hoeft niet altijd in eigendom tezijn natuurlijk in gebruik efrpact of zo
+1
de hoef
@bio boer dacht dat het om huiskavel in eigendom ging , erfpacht is meer iets van het noorden, dat gebeurt hier niet veel , wordt wel meer nu
+1
bio boer
@de hoef huiskavels zijn wel veel groter hier ja veel hebben alles om huis de bedrijven staan ook meer op de ruimte en door ruilverkaveling
pieta
@bio boer Kijk maar ff op fundainbusiness. Staat nu een melkvee annex vleesvarkensbedrijf te koop. Stal voor 100 koeien, 60 stuks jongvee en bijna 3.000 vleesvarkens. Heeft in totaal 14 ha grond, gaat 2 ha erf af. Vind ik wel weinig overigens.
Koeien boertje
@Noorderling maar als je met een nb en roosters 100 koeien mag melken.
Vervolgens een bom vloer er in en dan heb je voor 100 koeien latente ruimte.
Deze word gewoon afgehaald, dat is stelen op het hoogste niveau in Brabant straks, over de pas melders nog niet gesproken
bio boer
@Koeien boertje het miet in ider geval niet opnieuw ingezet worden de reductie moet 100% ten goede van de natuur moeten komen anders zitten wij hier inversteren zo dat ander ruimte krijgt
Kars
@Koeien boertje daarom moet geen enkele boer eraan meedoen. Als boer mag je dure maatregelen nemen. En de provincie geeft je reductie wel weg of verkoopt het. De honden lusten er geen brood van zo crimineel.
de hoef
@Koeien boertje heb nog geen 1 stal de lucht in zien vliegen, van anders beton , en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen ,dure roosters die 25 jaar meegaan is niet het probleem ook , de boeren zijn het zat
+1
matt
@de hoef veel boeren zijn 50 plus,die vloer is nog wel te doen.
Maar ze blijven aan je stoelpoten aan het zagen.
de hoef
@matt dat bedoel ik , de roosters wordt elke keer benoemd, maar dat is het probleem niet, ik zie de roosters van anders beton als een levensduur verlenger van je vee
bio boer
@de hoef stallen voor 1995 zijn roosters vaak toch wel eens aan vervanging toe dingen vervangen is nooit leuk uitgaven het hoort er nou eenmaal bij
Koeien boertje
@bio boermaar als je ze nu vervangd gooi je er emissie arme roosters op.
Dan krijg je latente ruimt.
Gooi je je eigen glazen in mochten ze daar aan gaan trekken
bio boer
@Koeien boertje dat is toch eigelijk de bedoeling dat je emissie arm gaat zo er minder stikstof uitstoot hebt .
Niet dat je meer koeien met zelfde emissie gaat houden 😁

Of dat is het doel van de wet
+2
robbies
@bio boer Die ruimte wordt verveolgens voor niks aan andere industrieen gegund. Hoe noemen het bij jullie wanneer jij iets hebt en een ander neemt het mee zonder er voor te betalen?
Stro
@robbies roven .jatten
bio boer
@robbies is dat ook echt zo de reductie zou tengoede moeten komen voor de natuur ook voor de doelen die ze voor 2030 hebben anders ga je die nooit halen als je alle stikstof reductie weer opnieuw inzet
bio boer
@bio boer dan doel ik hier op
Quote:
Om de Europese natuurdoelen te kunnen halen moet de stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden sterk verminderen. Daarom zijn er stikstofreductiedoelen opgesteld. In 2025 moet voor tenminste 40% van de stikstofgevoelige natuur in deze gebieden de kritische depositiewaarde (KDW) niet meer worden overschreden. In 2030 moet dit 50% zijn en in 2035 74%. De KDW is de grens waarboven het risico bestaat dat de kwaliteit van een habitat significant wordt aangetast door de stikstofneerslag.
bio boer
@bio boer volgens mij is er voorlopig nog geen ruimte om stikstof ruimte uitegeven zeker die van reductie maatregelen niet alleen op plaatsen waar kdw niet wordt overschreden is ruimte op andere plaatsen is geen toename mogelijk alleen reductie
robbies
@bio boer ik heb de bewijzen dat de stikstofruimte aan andere sectoren toebedeeld moeten worden. Als je ze wil hebben, dus stuur me maar een PB met je nummer. Krijg je ze via de app wel
bio boer
@robbies dan zou het corrupt zijn idereen moet dan even veel kans hebben op die ruimte als ze die toch weer gaan benutten
George
Quote Reactie van @de hoef:
de boeren zijn het zat

Door allerlei regelgeving en eisen speelt ook dat zeker wel mee.
Stro
Ook goed realiseren als je de stal moet aanpassen er een nieuwe berekening op los gelaten wordt met het gevolg dat je van je oude NB vergunning zomaar PAS melders wordt omdat je onder o.o5 mol uitkomt
JohnDeere7serie
Ik denk dat zolang er geen wetgeving is dat een salderingsverzoek bij de rechter stand houdt, je geen euro kan en moet investeren in je stal.
Stro
We worden genaaid

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

robbies
@Stro mooie aardappelloods op de voorkant
Klavertje
Knock knock
Annieboddiehome?
Noboddie notathome
I’m Sorry

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stallen , veehouders en stalaanpassingen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
79
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0