Kabinetsaanpak stikstof zal veestapel komende jaren met 30 procent verminderen



Quote:
De kabinetsplannen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot zullen de komende jaren zorgen voor een flinke krimp van de veestapel. Over zeven jaar zal in Nederland 30 procent minder vee zijn dan nu. Dat staat in ambtelijke stukken die zijn gemaakt voor de kabinetsformatie. De stukken zijn openbaar gemaakt.

Deel dit topic

Reacties

Greetje
Lees het net op de NOS site, plan B wordt het, geen technische oplossingen dus.. De Volkskrant zal wel groot uitpakken met dit nieuws..
+4
mlkvhoudr
@Greetje technische oplossingen moet je ook gewoon niet willen, de belangenbehartiging zit al jaren op een dood spoor met steeds maar weer inzetten op technische maatregelen
+2
Noorderling
@mlkvhoudr
Plan b is ook exit derogatie.
Pakken ze makkelijk 20kuub drijfmest en een halve koe per hectare die uit Nederland moet verdwijnen.
Dat lijkt me toch onacceptabel?
mlkvhoudr
@Noorderling weet je dat zeker ik kan er nog geen info over vinden
+1
Deutzrijder
@Noorderling Is natuurlijk van de zotte
Mest afvoeren en weer kunstmest aankopen.
Hier is de natuur ook niet gebaat
+1
Greetje
@mlkvhoudr Daar geloof ik ondertussen ook niet meer zo in hoor, en de rest van nederland denk ik ook niet.
+2
Braboboer
@mlkvhoudr Blijft vreemd natuurlijk dat de gehele industrie incl. Schiphol met technische innovatie komt. We moeten allemaal elektrisch gaan rijden en een warmte pomp.

Maar de veehouderij kan niet technisch innoveren, daar is alleen krimp de oplossing.
j h p
@Braboboer Wat nog debieler is dat die inovaties zijn voor de CO2 uitstoot en dat de vermindering van de stikstofuitstoot een neveneffect is, deze wordt wel meegenomen al is het nog toekomstmuziek, de pas is om die reden afgeschoten op het voorschot nemen op, bij de andere sectoren mag dit wel gedaan worden, zoiets heet geloof ik regeringsbeleid.
de Tank
@j h p Bij de 30% krimp wordt juist andersom geredeneerd, met de zgn Co2 reductie als bijvangst zijn de klimaatdoelen ook dichterbij, win-win zal het verhaal zijn. Dat het verhaal aan alle kanten rammelt is niet belangrijk.
mlkvhoudr
@Braboboer daar heb je wel een punt natuurlijk maar ik blijf er bij dat de problemen grotendeels komen door dat er steeds minder areaal beschikbaar is en de veestapel gelijk was gebleven, dat dat dan een keer vast loopt ook al is het in een papieren werkelijkheid viel wat mij betreft al lang geleden te voorzien.
Daarom vind ik goede belangenbehartigers zij die er voor zorgen dat er structureel oplossingen komen en niet zij die de sector zaken voorspiegelen die toch niet gerealiseerd gaan worden.

Maar je hebt gelijk wat betreft je punt gelijke monniken gelijke kappen
+2
George
@mlkvhoudr
Over 10 jaar is er door natuurlijke afvloeiing de veestapel makkelijk 30% kleiner. Let maar eens op. Er zijn nog bedrijven genoeg zonder opvolgers of waar opvolgers alsnog afhaken.
+2
mlkvhoudr
@George dat denk ik ook dat het veel via "natuurlijk verloop" zal plaats vinden
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dat denk ik ook dat het veel via "natuurlijk verloop" zal plaats vinden

Allerlei domme regelgeving en strenge eisen aan producten en lage opbrengstprijzen missen hun uitwerking niet. Verder hoeven ze niks te doen en lost het zichzelf op. Dat zie je toch overal gebeuren. Hig.
de Tank
@mlkvhoudr aantal boeren zeker, de blijvers zullen toch graag het aantal koeien van de stoppers gaan melken.
George
Quote Reactie van @de Tank:
zullen toch graag het aantal koeien van de stoppers gaan melken.

Nee hoor niet graag.
HansBa
@George als de krimp hierdoor plaats vind wil dat ook zeggen dat de overblijvende bedrijven dus niets meer groeien. Dan moet de melkprijs jaarlijks wel met 10% omhoog anders komt het niet goed.
George
Quote Reactie van @HansBa:
ls de krimp hierdoor plaats vind wil dat ook zeggen dat de overblijvende bedrijven dus niets meer groeien. Dan moet de melkprijs jaarlijks wel met 10% omhoog anders komt het niet goed.

Daar stond de afkorting KNMEG toch ook voor. 😀 De groei gaat er een keer uit. Het valt op den duur niet meer te behappen en bedrijven zijn steeds moeilijker over te nemen. Je hoeft geen echte kenner of visionair te zijn , je ziet het toch gewoon gebeuren in den landen.
Als je pech hebt is er over 10 jaar de krimp nog groter dan die 30%. Ik zie dat eigenlijk wel gebeuren.
weurding
@HansBa afroming is nog steeds 20%
HansBa
@weurding dat is alleen bij overdracht, daarvan is er geen 30% krimp. Stoppers verkopen hun fosfaat rechten dus dat vee komt er elders weer bij. Mits de overheid de rechten opkoopt, dan gaat het hard.
+1
pieta
Quote Reactie van @HansBa:
Stoppers verkopen hun fosfaat rechten dus dat vee komt er elders weer b

Minus de korting. 1.5 miljoen koeien, 1 miljoen stuks jongvee (schatting). 3% stoppers bij 20% korting geeft een vermindering van 9.000 koeien en 6.000 stuks jongvee.
+2
weurding
@mlkvhoudr hoeven we ook niet electrisch rijden als technische maatregelen niets helpen🙈
+1
jan 10
We willen het niet,maar voedsel wordt net als energie , schaars en veel duurder.
+3
Greetje
@jan 10 én geproduceerd uit het zicht, in landen waar maffe leiders aan de macht zijn, waar wij dan afhankelijk van worden.
klant
Veel bla bla, maar wordt um niet.
jan 10
Als je tijd heb.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veestapel en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0