Provincie stopt mogelijk met verhandelen stikstofrechten

De provincie Flevoland besluit binnenkort of er een streep wordt gezet door het verhandelen van stikstofrechten door bedrijven. Dat heet extern salderen. De provincie Overijssel is hier ook al mee gestopt.

Als bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf stopt, produceert het geen stikstof meer. Een deel van die zogeheten ‘stikstofruimte’ kan dan gebruikt worden voor andere activiteiten of worden overgedragen aan andere bedrijven. De natuurvergunning wordt in dat laatste geval dan verkocht of verhandeld. Maar het is de vraag of dat wel mag.

Bij de provincie Flevoland liggen momenteel nog zes verzoeken voor extern salderen. Het gaat om vier veehouderijen en twee industriële aanvragen uit de energiesector. Welke projecten dat precies zijn kon de provincie maandag niet vertellen.

Uitspraken zorgen voor twijfels
De Raad van State heeft in november dat de juridische onderbouwing voor extern salderen onvoldoende is. Die uitspraak ging over plannen van de provincie Noord-Brabant om een gebied op de schop te nemen. Om dat te compenseren had de provincie een bedrijf in Drunen opgekocht en de natuurvergunning ervan ingetrokken. Maar de Raad van State floot de provincie Noord-Brabant terug. Overijssel wil nu meer juridisch onderzoek voordat er nieuwe vergunningen worden verleend.

Daarnaast heeft de Raad van State in een recente uitspraak geoordeeld dat de natuurvergunning zaaksgebonden is. Dat betekent kort gezegd dat de stikstofrechten gekoppeld zijn aan de eigenaar van het bedrijf. Maar de bestuursrechter heeft daarbij niet expliciet gezegd dat het extern salderen niet door de beugel kan. Dat wordt wellicht nog duidelijker in uitspraken die nog komen. Vergunningen die al verleend zijn en waar geen bezwaar tegen is gemaakt, blijven rechtsgeldig.

[info]Waarom is stikstof een probleem?
Stikstof slaat neer op de natuurgebieden, waarna de bodem verzuurt en biodiversiteit vermindert. Daarnaast zorgt stikstof voor smogvorming en extra fijnstof in de lucht, hetgeen schadelijk is voor de gezondheid. [/info]

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN