Geschillencommissie CRV verklaart klacht NVO niet-ontvankelijk

Een klacht van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) over oneerlijke concurrentie bij de fokwaarde voor voerefficiëntie werd maandag niet-ontvankelijk verklaard door de geschillencommissie van Coöperatie Rundveeverbetering (CRV). Enkel deelnemers aan het stamboek of leden van de coöperatie kunnen een klacht indienen.

Deel dit topic

Reacties

Willemijn82
Er staat in het artikel:

EU-wetgeving staat zeggenschap van stiereigenaren en importeurs die geen lid zijn van de coöperatie niet toe, geeft Duursma aan. 'En dat is maar goed ook. Hiermee worden veehouders beschermd tegen inmenging van partijen met commerciële belangen in het stamboek.'

Uhm… hoe zit het dan met de verplichte data afgifte aan de database van CRV bv voordat gegevens in de stamboek database komen te staan? En het stamboek dmv deze meldprocedure veehouders verplicht (lees er is geen andere meldroute mogelijk) een vinkje laat zetten en CRV bv daarna de gegevens van alle NL veehouders mag gebruiken voor eigen commercieel belang.. Hoe zit het dan met de inmenging van die commerciële belangen in het stamboek? 🤔 Mag dat wel? En is dat wel wenselijk voor de Nederlandse veehouders?

De EU-regelgeving zegt helemaal niet wat Duursma zegt.. De EU-regelgeving zegt wel dat fokkers/leden (lees de stamboekdeelnemers die dus iets anders zijn dan de leden van CRV) van CRV ua als stamboekorganisatie eerlijk moeten concurreren en dat voor een ieder dezelfde rechten en plichten gelden. Dus geen discriminatie (voortrekken of benadelen) van stamboekdeelnemers. Dus vanuit het stamboek gezien mag Pietje (CRV bv als veehouder) niet meer privileges hebben dan Henkie (andere ki-organisaties/melkveehouders/veehouders).

Ik ben wel nieuwsgierig naar iets meer uitleg hierover hoe CRV als stamboek deze eerlijke concurrentie tussen stamboekdeelnemers waarborgt. Moeten stiereigenaren dan eerst lid worden? Of zou het stamboek directe inschrijving moeten gaan toestaan en dat verplichte vinkje voor afgifte van diergegevens aan CRV bv achterwege moeten laten voor het idee van gelijke monniken, gelijke kappen en het stoppen van eenzijdige commerciële inmenging?
Willemijn82
En nog een vraagje over deze uitspraak:

“Het door het hoofdbestuur vastgesteld fokdoel was gebaseerd op de uitkomsten van een enquête onder de leden en gesprekken met partijen uit de keten, adviseurs en maatschappelijke organisaties. Daarbij is volgens de geschillencommissie de juiste procedure gevolgd en zijn de leden er op de juiste manier bij betrokken.”

Welke partijen uit de keten beslissen hier precies mee? Welke adviseurs worden hier bedoeld? En welke maatschappelijke organisaties zitten hier achter? Het fokdoel wordt toch bepaald door de deelnemers van het stamboek? Daarbij is het natuurlijk verstandig dat de stamboekdeelnemers weten wat er speelt in de keten en wat de maatschappelijk wensen zijn en dit meenemen. Maar waarom hebben deze partijen/adviseurs/maatschappelijke organisaties een stem gekregen in het bepalen van het fokdoel? Deze procedure schrijft de EU-regelgeving namelijk helemaal niet voor. Dat is zelfs strijdig met hoe de regelgeving het voorschrijft.
Noorderling
Quote Reactie van @Willemijn82:
Maar waarom hebben deze partijen/adviseurs/maatschappelijke organisaties een stem gekregen in het bepalen van het fokdoel?

Zou het niet zo letterlijk nemen.
Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel, gezonde koeien die oud worden, de melk komt dan vanzelf wel.
Stop een aantal mensen die overal wat van vinden een veer in hun reet dat je die zaken meeneemt, wat uiteindelijk ook je eigen doelen zijn en zijn ze ook weer een poosje stil.
Ons eigen belang hierin is heel groot, wie je mee krijgt is winst.
Willemijn82
@Noorderling maar waarom is deelname aan de dienstverlening omtrent de fokwaarde voerefficientie (wat grotendeels ook een maatschappelijke wens is vermoed ik) niet aan alle stamboekdeelnemers beschikbaar gesteld, maar wordt het als commercieel fokwaarde voor CRV bv stieren beschikbaar gesteld. Nu wordt het niet vanuit het stamboek voor alle deelnemers aangeboden.. Daar gaat echt iets mis (qua naleving EU-regels ook). Zelfde geldt voor de dienstverlening mbt merkertesten voor de genomische fokwaardeschatting. Die is ook niet voor iedereen beschikbaar gesteld. Dit zorgt voor scheve verhoudingen, schenden van het recht om onder gelijke rechten/plichten deel te kunnen nemen aan dienstverlening van het stamboek. En daarbij je kan je afvragen hoe goed de kwaliteitscontrole op de gegevens is als de gegevensverzameling in commerciële handen is..
pieta
Quote Reactie van @Willemijn82:
Zelfde geldt voor de dienstverlening mbt merkertesten voor de genomische fokwaardeschatting

Wat is hier niet beschikbaar voor iedereen? Gaat dit over KI-organisaties of (ook) over veehouders die hun eigen vee willen testen op merkers?
Willemijn82
@pieta Het gaat over het beschikbaar stellen voor alle stamboekdeelnemers. Dat zijn ook ki-organisaties (eigenaren van stieren). Melkveehouders hebben wel toegang tot merkertesten. Alleen het wordt niet aangeboden vanuit het stamboek (wat wel zo hoort aangezien het onderdeel is van het fokprogramma), maar wordt als commerciële dienst aangeboden. De data beland dan ook in eerste instantie in de database bij 1 commerciële speler ipv in de stamboek database. Recept voor scheve concurrentie verhoudingen in de sector die ook niet ten goede komen aan alle melkveehouders. En de EU- fokkerijregelgeving is nou net bedoeld om wel die eerlijke concurrentie te stimuleren. Alleen dat bereik je dus niet door dit zo in te richten..

Of zeg ik nu dingen die jij anders ziet?
pieta
Quote Reactie van @Willemijn82:
Of zeg ik nu dingen die jij anders ziet?

Nee, ik vroeg me gewoon af wat er niet beschikbaar was/is. Ik heb zelf ook weleens gedacht de kalveren te laten testen. En ik gebruik behoorlijk wat niet CRV-stieren. Dat is dan niet het probleem zo te horen. Verder niets.
Hans van Bergen
De meeste leden van nvo kunnen de info voor voer efficientie niet aanleveren omdat het land waaruit ze importeren daar geen kennis van heeft. Net zoals klauwgezondheid. Dus issut allemaal kwats. En dat zal altijd zo blijven. En altijd weer sufneuzen die erin trappen
Hans van Bergen
Mooi voorbeeld is Rubicon. Schitterende stier met supergehaltes. Maar ook 95 mortellaro 99 stinkpoot 98 tyloom. Maar dat scoren ze niet in de usa en dan zeg je gewoon dat het toch niet erfelijk is en sommigen trappen erin met alle ellende van dien.
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
niet erfelijk is en sommigen trappen erin met alle ellende van dien.

ervaring?
Hans van Bergen
@cs-agrar Jij niet? Jij hebt nog nooit een koe gezien?
Noorderling
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Maar dat scoren ze niet in de usa en dan zeg je gewoon dat het toch niet erfelijk is en sommigen trappen erin met alle ellende van dien.

Allemaal gevolgen van.
Koetjes kunnen de melkproductie niet aan, conditiescore/bevleesdheid is laag, vruchtbaarheid slecht door negatieve energiebalans waar ze niet bovenop komen, cysteus, weerstand omlaag en komen de klauwproblemen en noem het maar op.

Het draait om weerstand x infectiedruk
Weerstand is combinatie van voeding en fokkerij of dat matcht met elkaar.
Infectiedruk kun je ook vanalles aan doen, zijn ook stallen waar je geen koe met mortellaro vind, kun je over die ene regel heen kijken, maar vaak zit er meer achter en moet je naar oorzaken kijken, niet gevolgen bij infectieziekten.
Hans van Bergen
@Noorderling Sander laat je toch niet alles wijsmaken door de verkopers en leer ook eens zelf kijken en nadenken.
Jan-T
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Maar ook 95 mortellaro 99 stinkpoot 98 tyloom.

Waar haalt u deze info weg?
Hans van Bergen
Maak je daar eens druk over Willemien 82
Willemijn82
@Hans van Bergen waar moet ik me dan precies druk om maken?
Hans van Bergen
@Willemijn82 Over het feit dat sperma verkopers sperma verkopen van stieren met gebreken en erfelijke ziektes en dit gegeven proberen te verbloemen door crv af te kraken en alle nederlandse koeien uit te maken voor rotsooi en rechtzaken te beginnen. Daarover. En het feit dat boeren dit kots beu zijn
Bekkink
@Hans van Bergen en daar maak jij je druk om?
Jij doet nergens aan mee en gebruikt eigen stieren🤣🤭
Hans van Bergen
@Bekkink Jij gaat weer eens een wedstrijdje napraten doen?
Bekkink
@Hans van Bergen nee hoor, heb gewoon m n eigen mening. Maar als ik die vertel moet ik altijd mijn muil houden van jouw😜🤣
Hans van Bergen
@Bekkink AAA melkveehouders hebben allemaal EXACT dezelfde mening en gebruiken ok ALLEMAAL EXACT dezelfde stieren. Dat laat zich alleen verklaren door uitgebreide communicatie tussen aaa man enerzijds en klant anderzijds. Mijn voorstel was om het gespreks gedeelte over crv, wat zon man op ieder adres weer op nieuw aanhoort, eruit te knippen, zodat de aaa man zich kan CONCENTREREN op het nummertjes geven. Dat zij ik.
Bekkink
@Hans van Bergen en hoe weet jij welke stieren die aAa boeren gebruiken?
Hier is het crv, ki kampen, ki samen, veecom wat er gebruikt word. Dus ik gun ze allemaal wat...
En jij??
Jouw mening is erg aanwezig maar gebaseerd op welke feiten?
jan w
@Hans van Bergen
Wat een onzin. Een aAa analist is onafhankelijk. We praten wel over stieren maar ze doen niet aan stierenadvies. Dat is jouw mening en dat is bij deze dus een onzin verhaal.
Bekkink
@jan w dat gaat er bij Hans niet in. Denkt in z n eigen cirkeltje.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stamboek , coöperatie en concurrentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0