Schumacher

De baas van FrieslandCampina zegt zulke onnozele dingen dat je medelijden met hem krijgt

13 februari 2022
De baas van FrieslandCampina gaf in deze krant een ontzettend dom interview. Vanuit mijn ivoren strookje in deze krant is het makkelijk om zo iemand de maat te nemen. Als ik dan ook nog oprechte woede voel, dan doe ik er een schepje bovenop en ram ik er een kwaadaardig stukje uit. De vraag is of Hein Schumacher, zo heet die baas, zo’n aanpak verdient. Hij zegt zulke onnozele dingen, dat je je afvraagt of hij ze wel allemaal op een rijtje heeft. Dat verdient eerder compassie dan de knoet.

Heintje heeft zoals zoveel mannen (sla deze krant maar open) niet door dat de tijden veranderd zijn. Daar kun je kwaad om worden en roepen dat het godgeklaagd is dat iemand die aan het hoofd staat van een miljardenbedrijf dat duizenden melkveeboeren vertegenwoordigt, die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van ons stikstofprobleem, nog steeds ouwe oplossingen voor nieuwe problemen aandraagt, maar daar schieten we niks mee op. Heintje denkt oprecht dat hij goed bezig is. Hij weet niet beter.

Het interview begint meteen goed. De gisse journalisten willen met onze Hein een gedachtenexperiment uitvoeren: wat nu als we de veestapel halveren en de melkprijs verdubbelen? Leuk, zinnig en voor wie de discussie over uitstoot en vee een beetje bijhoudt ook weer niet heel verrassend. De druk van de melkindustrie op onze natuur is immens en de boeren verdienen te weinig. Eén en één is twee. De oplossing kan toch niet nog meer schaalvergroting en een verdere race naar de bodem zijn? Gek genoeg snapt Hein er niks van. Hij heeft er nog nooit over nagedacht. In lichte paniek begint hij wedervragen te roepen: Waarom? Wat? Hoe dan? Heintje raakt de weg kwijt en dat is zielig.

Hij zet nog maar weer eens een grijsgedraaide plaat op. Technologische oplossingen zullen de uitstoot verminderen! Wordt dat niet al jaren beloofd, zonder enig succes? En natuurlijk is driekwart van onze productie voor de export , we opereren immers in een Europees landbouwsysteem. Maar hoe zit het dan met de 30 procent van de export naar buiten Europa? Waarom gaat er bijvoorbeeld zoveel melkpoeder naar Nigeria? Hein: ‘Als we dat niet zouden doen, moet je eens kijken wat de geopolitieke gevolgen dan zijn.’ Mijn wakkere collega’s begrijpen hem meteen: ’U bedoelt dat mensen met honger deze kant op zouden komen?’ ‘Natuurlijk.’ O, Heintje toch, moet je echt de Infantino uithangen en de angst voor vluchtelingen gebruiken als argument om de Afrikaanse markt te overspoelen met melkpoeder?

Het sneue van Hein is dat hij alleen maar in een vast stramien kan denken: meer en efficiënter. Stel nu, zo zegt hij, dat we de Afrikaanse koeien net zo doorfokken als de Nederlandse, zodat ze ook tienduizend liter melk per jaar produceren, in plaats van drieduizend, dan lost dat veel milieuproblemen op. Dan moet je ze wel na vijf jaar doodmaken: ‘Uiteindelijk is een koe een economisch activum. Dat moet renderen. Als je een koe 25 jaar melk zou laten geven, wordt ze steeds inefficiënter. Dan krijg je een gigantisch CO2-probleem.’ Het grootste CO2- probleem wordt natuurlijk veroorzaakt doordat we voedsel dat geschikt is voor menselijke consumptie als diervoer gebruiken. Maar daar kan Hein met zijn hoofdje niet bij.

Deel dit topic

Reacties

+1
Albert Altena
Ik heb medelijden met Sjaakiee.
Geloofd blindelings in de milieu bijbel.
Sjaakiee
@Albert Altena Haha echt niet snap alleen niet dat ie zulke mensen niet met feiten te lijf gaat.
+1
richard-de-wolff
@Sjaakiee die mensen schrijven wat ze willen dat word nooit iets positiefs over de veehouderij
+1
richard-de-wolff
@Albert Altena sjaakiee vind het mooi als campina negatief in beeld komt, daar zit denk ik wat oud zeer.
Sjaakiee
@richard-de-wolff zeker geen oud zeer waarom zou ik?
matt
Teun van de keuken,trekt hier een hele grote bek open maar

Als je iets niet mag, kun je vaak aan niets anders denken. Zo concludeert Van de Keuken tijdens zijn vegan maand dat hij “niet kan leven zonder kaas”. Onder het keto-regime kan het hele gezin geen vlees meer zien, maar droomt hij van brood. “Ik miste brood zo erg dat ik een stukje van vier gram afwoog, zodat ik het toch kon eten zonder het dieet geweld aan te doen.”

Teun kan niet zonder ons 😀))

linda.nl/persoonlijk/…
+2
Gerrit v Schaick
Teun kraamt een hoop onzin uit. Hein is helemaal niet de baas van FrieslandCampina.. dat zijn wij😅
+1
Johannushoeve cv
@Gerrit v Schaick dat denk jij . We hebben niks te vertellen want de nv verteld wat goed voor ons is en coöperatie knikt ja .
George
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
dat denk jij . We hebben niks te vertellen want de nv verteld wat goed voor ons is en coöperatie knikt ja .

Waar ik me altijd over verbaasd heb is dat ze altijd zichzelf enorm de hemel in prezen over hun goede melkprijs die ze zogenaamd uitbetaalden. Het ging dan vaak over een prijs van het niveau van 30 -40 jaar geleden , maar ze noemden het zonder schroom en zonder zich te schamen een goede melkprijs gerealiseerd. En de leden melkveehouders geloofden het ook nog , dat er weinig verdiend werd lag aan de te hoge kostprijzen. 😂 😂 😂
Maar ze konden het hoofd boven water houden omdat ze dubbel of meer zoveel kilo's melk zijn moeten gaan leveren om wat over te houden. Maar wat hebben we een goede melkprijs hoorden we telkens.
jan w
@Gerrit v Schaick
Zo zou het moeten zijn, maar heb al veel langer het idee dat wij als melkveehouders aan de laatste speen liggen.
Coen
@jan w , in een overschotmarkt hangt de producent altijd aan de laatste speen/mem.
Jawis
Tekenend voor schumacher is dat hij meent een lekker groen verhaal te moeten houden in de boerenvijandkrant nummer 1 en er dan achterkomt dat welliswaar het interview zijn goedkeuring heeft verdiend maar dat de columnist van de volkskrant (natuurlijk met goedkeuring en in opdracht van die krant) zijn hele interview en zijn groene ambities met de grond gelijk maakt.....think twice hein.....
cornelissen
@Jawis Je gaat er van uit ,dat als het interview niet in de krant had gestaan deze "nep"onderzoek columnist zijn mond houdt ?
Jawis
@cornelissen nee maar nu wel fantastische aanleiding om de hele boel af te branden. Hein voelt zich echt wel in de zeik genomen door de volkskrant......
+1
Greetje
@Jawis En de andere mensen die aan het stuk gewerkt hebben ook wel denk ik. De Volkskrant heeft kennelijk geen vertrouwen in haar eigen journalistiek. Hoe moeten wij daar dan wel vertrouwen in houden..?
+12
Frans1
Als je als journalist meent zo neerbuigend over een topman van een wereldconcern te moeten schrijven moet je jezelf misschien eens afvragen waarom hij daar zit, en jij als journalist niet meer presteren kunt dan zulke mensen afzeiken. Snap zn verhaal wel, maar om het zo te stellen.. verschrikkelijk slappe hap zo
cs-agrar
Quote Reactie van @Frans1:
journalist

columnist. die pakken zaken altijd wat scherper aan. Denk dat Schumacher niet zo heel veel verkeerde dingen zegt, maar in de linkse (vd) keuken is een opmerkingen welke neer zou komen op vluchtelingen in hun eigen land houden olie op het vuur
+1
Greetje
@Frans1 Je zou je als NL burger best kunnen afvragen of mensen die 2,- dollar per dag verdienen voor de winst van rfc moeten zorgen. Maar daar staat het ontwikkelen van de veehouderij in bijvoorbeeld Nigeria tegenover. Dit is toch een deal die tussen de overheid aldaar en rfc gesloten. Dat heeft vd Keuken gewoon te respecteren.
Frans1
@Greetje  Je zou je als NL burger best kunnen afvragen of mensen die 2,- dollar per dag verdienen voor de winst van rfc moeten zorgen

Volgens mij kun je dan alle grote concerns wel opdoeken
Greetje
@Frans1 "onze welvaart wordt door de derde wereld betaald" ook zo'n mooie oneliner. Maar dat is een heel complex probleem, dat zal elke hulporganisatie beamen. En dat gaan we niet oplossen door vanaf de zijlijn te roepen, dus mijn vraag aan Teun is: "wat doe jij eigenlijk aan de oplossing van het voedsel/klimaat/armoede vraagstuk?"
+1
Frans1
@Greetje dat was ook een deel van de strekking van mijn reactie😉
Greetje
En 10.000 liter per koe in Afrika.. kun je ook over discussiëren. Misschien is 7.000 met lokaal geteeld ruwvoer wel net zo economisch. Maar de insteek is toch dat ze worden geholpen om een efficiënte melkveehouderij op te zetten waar ook wat verdient wordt. En niet de 0t&Sien grachtengordeldroom daar naartoe te exporteren.
Bartlehiemboer
Vandaag in LC dat Friesland Campina nu ook met plantaardige chocolademelk komt. (Naast de onlangs uitgebrachte plantaardige slagroom)

Hij vertelde in het artikel heel gemakkelijk, dat er veel boeren wel van de veehouderij over gaan in granen...

Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat Friesland Campina boeren zo denken
Albert Altena
@Bartlehiemboer Indoctrinatie via de RFC
Twentsch Land
Meer graan !

Zal het niet worden ... blijvend grasland claim zal toegepast worden.

@Bartlehiemboer
+5
de Tank
Niet gehinderd door enige kennis schrijft deze columnist zijn neerbuigende shit in de krant, weinig verrassend.
Smitjuh
Wat een ongelooflijk droeftoeter die Van de Keuken: een hele column vol koeienpoep geschreven. Was het maar koeienpoep, dan kon er nog iets van groeien. Dit is echt een probleem, als de kranten dagelijks volstaan met dit soort bullshit, dan gaan mensen dat geloven. 'Want het staat in de krant.' En niemand die ziet dat dit vol staat met totaal ongefundeerde beweringen en hele laagdunkende beweringen die van alles insinueren, zonder enige onderbouwing.
+3
de Tank
@Smitjuh wen er maar aan, ieder gelooft het liefst zijn eigen interpretatie van de werkelijkheid, onszelf incluis.
+1
Frans1
@de Tank maar wij hebben het😎
de Tank
@Frans1 Dat dan weer wel 😬
Frans1
Leo,s vriend
Onderaan de column staat het al, de huispopulist...............

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , schaalvergroting en melkindustrie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!