Tegen twee boeren uit Ypecolsga dreigt een strafzaak na het omkeren van grond

Tegen twee boeren uit Ypecolsga is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, omdat zij hun veengrond tot twee meter diep hebben uitgegraven en omgekeerd. De provincie spreekt van een strafbaar feit.

Deel dit topic

Reacties

BertK
Alsnog vergunning aanvragen.
bio boer
Sinds wanneer is dat verboden of willen ze veenweide sprookje in standhouden
+1
diekman
In de natuur mag je graven wat je wilt
bio boer
Scheinbaar heb je verguning nodig nooit geweten net als deze boer waarschijnlijk
fryslan.frl/ontgrondingsvergunning/
+1
demelkboer
Maar goed. De grond is wel mooi op de kop gezet. Dat draaien ze niet meer terug😂
+1
JohnDeere7serie
Als het veen nu onderin ligt heb je toch minder co2 uitstoot? Ze verdienen juist een pluimpje.
bio boer
@JohnDeere7serie kost wel klauwen met geld lijkt mij en de bouwvoor zal wel verschraald zijn
Noorderling
@bio boer 5000euro per hectare kom je een heel eind mee. Zijn ook wel akkerbouwers op zware grond die zo lichtere grond krijgen en ook in de uien en pootgoed kunnen.

Het is een hele investering, maar kwalitatief betere grond kopen is vele malen duurder, zit je zo op 20k. Al met al is het denk ik geen verkeerde investering.
bio boer
@Noorderling raak je dan niet ontzetten veel vruchtbaare teelt aarde kwijt hier in 2008 ook wel percelen met grepels vlak gemaakt die zijn nog steets schraal heeft zo maar pis kleur met plekken waar stuk minder groeit
Noorderling
@bio boer
Zitten hier op kalkrijke klei ook maar op 1,5-2,5 procent organische stof, wat je niet hebt kun je ook niet kwijt raken.

Grond is wel arm en een paar jaar fljnk vaste mest is altijd goed. Maar jongste zavelpolders zijn ook ontzettend vruchtbaar en groeit veel, opbrengsten schijnen eerste jaren minimaal gelijk tot hoger te zijn.

Doorworteling en ontwatering is ook direct optimaal. Je tackelt ook direct wel een aantal problemen met diepspitten die normaalgesproken opbrengst kosten.
bio boer
@Noorderling we zijn al bang voor 30 cm diep ploegen 🙈 ook wel 8% tot 15% organische stof volgen grondmonsters van 25 cm diep
bio boer
@bio boer meschien ben ik wel veel afhankelijker er van met de biologische bedrijfs voering gras vraagt wel veel
+1
Noorderling
@bio boer
Grasklaver groeit bij mij ook het beste op de armste grond, wel is ontwatering en mineralen verder optimaal.

Grasdrogerij haalt bij akkerbouwers zonder bemesting op lichtere grond ook 12-14ton drogestof. Denk dat organische stof overschat wordt ten opzichte van andere factoren.
bio boer
@Noorderling verschild per gewas denk ik voor puur gras maakt het veel uit is mijn ervaring op veen doet gras het best goed rode klaver kun je vergeten meestal is dat een teleurstelling
boer03
@bio boer ph te laag op veen? Klaver houdt van hoge ph wordt vaak verteld
bio boer
@boer03 ph boven de 5 kan eigelijk niet volgens mij op veen en hoog stikstof leverend vermogen kan 300 kg n zijn hoog grontwater sloot pijl is vaak 90 cm en willen ze naar 40 cm dan kun je met drainage ook niet zo veel zijn factoren waar klaver en luzerne niet van houden

heb paar ha veen gras kwaliteit valt ook lang niet mee van goede klei grond en veen zit zo 100 vem 950 vem op goede grond en op veen 850 keer apart gemonstert wel meer ruweiwit op veen dat op goede grond was nog redelijk nieuw gras kun je wel na gaan wat voordeel is als je op goede grond zit 13 kg ds gras is 1300 vem exstra in de koe dan is het ook nog smakelijker dan moet je dat al compenseren met 2 kg brok de brok verdringt ook nog beetje ruwvoer voor zelfde melk producrie
+2
Raben
@Noorderling kan ook gruwelijk fout gaan , je moet wel weten dat je goede zand boven haalt , zit er verkeerde type zand onder , dan beste het mooi laten zitten , hier in de buurt verschillende percelen waar het mislukt is , daar winter tarwe telen is geen optie meer , verslempt allemaal .
spotmelker
@Raben andere grond vraagt andere bewerking en ontwatering. In de polder is veel zware klei gediepploegd en waar voorheen de drains op 40 m lagen moeten ze nu op 6 tot 8m. En bij sommige gewassen moet je van wintervoor naar nog till.
bio boer
@spotmelker drainage is ook niet alle heb ook wel percelen staan vaak plassen op maar als je gat graaft van 50 cm diep loopt er geen drup grond water in moet ook in de grond willen zakken met de ganzen hier slemt het snel dicht
spotmelker
@bio boer je moet drainage niet als riolering zien maar egaal verlagen van de grondwaterstand. Daardoor kunnen gewassen dieper wortelen en nemen opbrengsten i.h.a. toe. Als je snel water afvoeren wil kun je goedkoper een greppel frezen. Allleen lost dat verder niks op. Hier is drainage ( ligt tussen 2 en 4 meter) de rendabelste investering.
JappieJo
@spotmelker Zo is het! Investeren in draineren is rendement van elke cent!😃
bio boer
@spotmelker waar een grepel zit groeit weer slechter gras en minder dan zou ik eerder moldrains willen treken in oktober
weurding
Aspergegrond bewerken ze toch ook diep? Geen 2 m maar mest komt er wel meer dan meter onder meende ik
de hoef
@weurding de bult van de asperge is al ,80 cm
+1
weurding
@de hoef buurman had hier jaren 90 asperges, kwam vaste mest onderin, had maar 30 are maar ging bar diep op de kop
+1
zomaar
@weurding ze ploegen de bouwvoor naar onder en dan 30 gele erbovenop. de bedden zijn dan geel en warmen snel op. de wortels staan dan op de oude bouwvoor. of dat na de asperges voor de volgende teelt weer goedkomt weet ik niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grond en veengrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN