Ok RFC leden 10% krimpen

Hooguit 10 procent minder koeien, meer hoeft de veestapel niet te krimpen, zegt de hoogste baas van FrieslandCampina

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Hein zal vast en zeker bedoelen 10 % minder koeien behalve bij Friesland Campina leden 🤔
labella
@Twentsch Land ik denk 10% minder RFC leden, maar dat gaat snel lukken als ik zie hoeveel er hier vertrekken.
+5
George
@labella
In ieder gebied zijn er ook zomaar weer plotselinge niet verwachte stoppers.
Jaap40
@George dat zeker
+15
KOC1981
Als je dit wil gebruiken, dan moet je het wel juist overnemen, en niet framen alsof Hein zegt dat de veestapel 10% moet krimpen. want dat staat er niet.

Krimp? Hooguit 10 procent minder koeien in Nederland voorziet Schumacher voor 2030. Door technologische oplossingen in stallen en hogere productie bij koeien denkt hij dat de melkproductie met een kleinere veestapel zelfs zal stijgen.

Hij geeft enkel weer wat zijn verwachting is. en zijn verwachting zoals hij ze daar schetst is dat er tegen 2030 hooguit 10% minder koeien zijn met een licht stijgende totale productie. Das iets heel anders dan de zin die jij er van maakt. En als je het hier aan de gemiddelde prikker vraagt, dan denk ik dat zijn/haar verwachting nogal een stuk pessimistischer is dan die 10% bij stijgende productie.
+2
klant
@KOC1981 hij hoeft helemaal zijn verwachting niet weer te geven, alle verwachtingen die hij tot nu toe had zijn volgens mij niet uitgekomen.
+5
KOC1981
@klant Heb je gelijk in, maar die lui staan wel aan zijn deur voor een interview met en een hoop beschuldigingen hoe een milieuvervuilers wij met z'n allen zijn. Had jij dan willen lezen in de krant, Hein was niet beschikbaar voor commentaar? Dan vind ik zijn reactie nog redelijk. Kan vast beter hoor, dat hoor je mij niet zeggen.
+1
@KOC1981 doet hij deze uitspraak als RFC CEO of als NZO voorzitter? Is hierover overleg geweest met bestuur RFC of met NZO bestuur? Is het zijn rol en taak om dit zo aan te snijden? Of moet hij zorgen voor goed lopende onderneming met voor melkveehouder goede resultaten?
JohnDeere7serie
Kansloos Hein. We zijn die 8,3% nog niet eens te boven. Hoeveelheid veestapel mag nooit een uitgangspositie zijn in vaststelling / onderhandeling over wat dan ook. Dan verlaag je je tot het niveau van linkse politieke partijen. Daarnaast kan het bedrijf waar jij CEO van bent echt geen 10% hoeveelheid omzet kwijt raken. Er is maar 1 oplossing, gewoon naar de waarheid blijven graven en dat uitspreken, die wint namelijk uiteindelijk altijd.
+4
JohnDeere7serie
Over 5 jaar lezen we in documenten na WOB verzoeken (als die wet tegen die tijd nog bestaat) dat ambtenaren nu koortsachtig overleg hebben met RFC en LTO en dat ze de aankomende krimp alvast bij de boeren in de week gaan leggen. Of dat ze vaststellen dat de sector zelf al aangeeft 10% te willen verminderen dus dat inzetten op 30 - 40% niet irreëel is.
+1
tok achterhoek
@JohnDeere7serie Lto zal wel zeggen 10% is te weinig. Wij[zegt hij dan] kunnen wel 30% halen
jan 10
Denk dat bij 55 cent per liter voor komende jaren 10% minder koeien bij veel boeren wel bespreekbaar is,mits overbodige regelgeving afgeschaft wordt.
+6
Noorderling
Quote Reactie van @jan 10:
komende jaren 10% minder koeien bij veel boeren wel bespreekbaar is,mits overbodige regelgeving afgeschaft wordt.

melkprijs zegt niets over marge. Levensgevaarlijk om je op 1 kant in te dekken, dat is niet meer dan gokken.
jan 10
Quote Reactie van @Noorderling:
melkprijs zegt niets over marge. Levensgevaarlijk om je op 1 kant in te dekken, dat is niet meer dan gokken.

Wat is jou voorstel?
+2
Noorderling
@jan 10
Je hebt toch zelf nu wel ervaren wat inflatie doet, hoeveel voer en kunstmest in een jaar gestegen zijn. Een absoluut getal heeft totaal geen waarde meer.

Perspectief is in een jaar nogal veranderd, wie zegt dat dat niet nog een keer kan?
Waar je vorig jaar tevreden was met 40cent, had je nu schaakmat gestaan.

Wat als de rente omhoog vliegt? We kunnen het niet overzien. Of je moet je indekken voor minimaal 3/4 van de kosten zodat je met de Melkprijs afspraak je marge vaststelt waarvoor je wilt boeren. Anders is het niets anders dan roulette.
bio boer
@jan 10 dan gaat rfc failiet die kan dat nooit verwaarden met de exsport als de prijs normaal 40 cent zou zijn
jan 10
Quote Reactie van @bio boer:
dan gaat rfc failiet die kan dat nooit verwaarden met de exsport als de prijs normaal 40 cent zou zijn

Hugo wil 900000 huizen bouwen,maar kan alleen verder als er paar koeien weggaan.
Dan moet er een goede deal mogelijk zijn,aanval is de beste verdediging..
bio boer
@jan 10 oow de staat moet die laaste 15 cent lappen ook over de export krijgen ze nog meer hekel aan boeren kost klauwen met geld de melk kun je zo goedkoop van over de grens halen
jan 10
Quote Reactie van @bio boer:
@jan 10 oow de staat moet die laaste 15 cent lappen ook over de export krijgen ze nog meer hekel aan boeren kost klauwen met geld de melk kun je zo goedkoop van over de grens halen

Links of rechts om,er zal wat gaan gebeuren..
JohnDeere7serie
@bio boer goedkoop van over de grens? Spotmelk in DE zit op 54 en gaat eerder naar de 60 cent dan naar beneden
bio boer
@JohnDeere7serie dat is nu gemideld gezien of denk je dat die niet weer terug zal zakken en dit het nieuwe standaard
JohnDeere7serie
@bio boer 1. Inflatie is voorlopig niet te remmen (gas moet terug naar €20/30 ipv 70/90) en de ecb kijkt zelfs nog de andere kant op. 2. Ik zie de melkproductie nog niet zo snel toenemen als bij eerdere prijspieken omdat de marge bij lange na niet zo groot is als toen. 3. Er zijn geen extra koeien beschikbaar in west europa. 4. Ik denk idd dat +10 cent voor precies hetzelfde in 1 jaar tijd.
bio boer
@JohnDeere7serie ik hoop het voor je volgens mij heeft de melkprijs al 60 jaar niks aangetrokken van inflatie
bio boer
@bio boer varkens vlees eieren trekken zich er tot nu toe ook niks van aan
JohnDeere7serie
@bio boer nou ja een beetje wel natuurlijk, na de oorlog was de melk 2 guldencent, juni 2009 hadden we 22 eurocent en het is ondenkbaar dat we daar naar terug zakken. Flinke dip gaan we echt wel weer een keer krijgen, maar voorlopig niet.
bio boer
@JohnDeere7serie volgens mij was het 30 jaar geleden 70 gulden cent
+1
JohnDeere7serie
@bio boer piek 86 cent zelfs: tractorfan.nl/topic/189626/
Marge was toen mega, ff wat anders dan nu
de jonge
@JohnDeere7serie 1,10 gulden voor de wintermelk, met lagere gehaltes en minder eisen....
achterhoeker2
@de jonge Dat geloof ik nou ook weer niet.
de jonge
@achterhoeker2 zeker te weten, heb het zelf gebeurd beste man.. zul je nu nog gaan beweren ook dat ik niet meer weet wat ik gebeurd heb.. moet al niet gekker worden, was eind jaren 80 of begin 90 deze melkprijs..
achterhoeker2
@de jonge inclusief btw ,met jersey achtige gehaltes plus wintermelktoeslag ,misschien 90 cent op zijn hoogst.
+1
de jonge
@achterhoeker2 en de gehalten voor de basismelkprijs zijn door de jaren aangepast he,dat bedoelde ik met mindere gehalten... toen was basis bv 4,24 vet en nu rekenen ze met een basis van bv 4,30 vet. zo bedoelde ik die zin. De getallen die ik neerzette zijn fictief voor we daar over gaan vallen maar bedoeld om duidelijk te maken wat ik bedoel.
George
@JohnDeere7serie
Nog wat hoger , dat jaar was de gemiddelde melkprijs 89 gulden cent. Toen was het goed boeren , de rest van de kosten waren veel lager. Kunstmest van 8 per 100 kg waar 6% BTW op zat
achterhoeker2
@JohnDeere7serie En door toenemende milieueisen druk op de (melk) veestapel.
achterhoeker2
Technologische oplossingen voor minder emissie, moeten terug verdiend worden door schaalvergroting en dat laatste is (te)duur.
+7
Porky
Wacht maar ,als Rusland een oorlog begint ,dan begint het circus pas echt, dan breekt de pleuris pas goed uit, giga prijs verhogingen, voedsel te korten enz enz , ben benieuwd wat Rutte en zn linkse club daar voor antwoord op hebben als de burgers in opstand komen als de rekeningen nt meer betaald kunnen worden , en voedsel en energie onbetaalbaar zijn,kijken of stikstof ,nitraat en weet ik wat dan nog zo hoog op de agenda staat, we worden geregeerd door een stel imbecielen die totaal nt weten waar ze mee bezig zijn en denken door met miljarden te strooien een totaal nt bestaand probleem denken op te lossen.
Melkboer16
@Porky het dreigement met oorlog helpt al. De voedselprijzen kunnen mij niet hoog genoeg worden.
Des te eerder de pleuris uitbreekt des te eerder gaan mensen de straat op en dan weten we nog niet waar dan de prioriteiten van de overheid komen te liggen
+1
JohnDeere7serie
@Melkboer16 er is een spreekwoord: 'kijk uit wat je vraagt, voor je t weet heb je het' Jake Sullivan is in de stress geschoten dat de overname van oekraine binnen 9 dagen kan gaan starten.
+1
JohnDeere7serie
@JohnDeere7serie Het lijkt erop dat Jake gelijk had, Putin heeft zojuist een vredesmissie aangekondigd.
Jaap40
@JohnDeere7serie de graan prijzen kunnen omhoog mensen
+1
George
@Melkboer16
Voorlopig komen er zeker hier geen voedseltekorten. Dat de prijzen stijgen kan wel waar zijn. Maar er is nog steedsvoedsel in overvloed.
Porky
@George ook dat kan wel zijn,maar als de portemonnee leeg is kan je wel met je bek kwijlend voor het glas staan , maar als je het niet betalen kan word het toch moeilijk,en "honger" doet rara dingen met de mens
George
@Porky Ik zou je graag geloven , maar het is vandaag prachtig weer en wij zijn stuk fietsen vandaag en zijn nu even aangeland in Valkenswaard . De terrassen en eetcafé s zitten op dit moment al aardig vol. Op een gewone zaterdag middag. De mensen zitten gewoon allemaal een hapje te eten en aan geld geen gebrek zo lijkt het.
+1
bio boer
@George nu is de financiële situatie in nl niet bij idereen gelijk natuurlijk in het algemeen hebben de meesten voorlopig noeg geld voor eten alleen moeten ze weer bezuinigen op andere dingen dat vinden de mensen niet zo leuk het liefst eten zo goedkoop mogelijk om zo veel als mogelijk overhouden voor leuke dingen 🤷‍♂️ wat dat betreft zijn we in nederland wel wat verwent dat we zo klein deel vsn inkomen kwijt zijn aan eten
George
@bio boer
Kan wel zijn , maar het altijd overal hartstikke druk. Als het een beetje weer is zit het overal knoepvol.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
het liefst eten zo goedkoop mogelijk om zo veel als mogelijk overhouden voor leuke dingen

Is eten niet leuk dan? Het is een van mijn grootste hobby's.
+1
George
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Is eten niet leuk dan? Het is een van mijn grootste hobby's.

Ja ik doe het ook graag. 😀
Jaap40
@George er is natuurlijk wel een groot verschil in terras prijs en supermarkten prijzen. In supermarkt worden klanten boos bij een minste of geringste prijsverhoging. Terwijl als ik een goed biertje koop op een fraai terras me geen ene moer uitmaakt of ik 3 of 5 euro moet betalen. Dat biertje koop ik dan toch wel.
Ook heb je nog verschil supermarkt in matige wijk van Rotterdam en terras op superplek.
Kortom er is meer armoede als we denken helaas
+3
Zwaagdijk
@Porky In Venezuela had de bevolking niet te eten. Trucks stonden voor de grens. Mochten niet door van de president. Geloof me ik denk dat er weinig verschil zit tussen Venezuela en Holland/Europa. Als de elite het goed hebben. Kan de bevolking creperen.
dijkstra uit w
10%krimp zou dat een probleem zijn. ik denk dat het namelijk niet me zal vallen voor de blijvers om al die stoppers melk er bij te melken.
Noorderling
@dijkstra uit w
Of het een probleem is, ligt er aan hoe het ingevuld gaat worden.
Als we alle grond moeten kopen, in plaats van huren of voer kopen gaat je financiering vastlopen.
Als verkopers vast blijven houden aan 7000euro fosfaat per koe wordt het wellicht ook lastig.

Met lagere fosfaatkosten en wanneer grondgebondenheid niet zo spastisch aangevlogen wordt is het zo gepiept.
Mest vind zijn weg wel, dat wordt al afgebakend door gebruiksnormen en voer vind zijn weg ook wel naar wie het het beste kan gebruiken. Juist kopen wat je past levert extra rendement op in plaats van op moeten voeren wat moet. Maar die enige mate van intensiviteit op papier is blijkbaar te spannend.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , frieslandcampina en veestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0