Spoedwetantibioticagebruik

Er komt een spoedwet voor antibioticagebruik .
Aldus staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) en minister Edith Schippers (volksgezondheid)
Inhoud zal o.m. strengere controle op,centrale registratie van ,alsmede verbod van sommige soorten antibiotica en het strafbaar stellen van personen die een dier met residuen aan het slachthuis aanbieden zijn.
AGD zie [www.agd.nl]


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/12/2010 22:33 door arie.j.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_730
Antibioticagebruik terugdringen is niet moeilijk. Dierwelzijn op hetzelfde peil houden en antibioticagebruik terugdringen wordt al iets lastiger.
Wimsumar
Beste Niels: In theorie mee eens, dat het niet moeilijk is antibiotica-gebruik terug te dringen. Immers, in de melkveehouderij wordt veel (zoniet de meeste) antibiotica ingezet ter behandeling van uierinfecties.
Dit zijn vaak combinaties van twee of meer antibioticumsoorten. Als nu bij de diagnose een sneltest zou bestaan naar de ziekteverwekker, danzou de antibioticumsoort gerichter uitgezocht en ingezet kunnen worden waardoor ''uitgebreide cocktails'' éénvoudigerzouden kunnen worden samengesteld met mogelijk een 25 - 50% minder van de soorten antibioticum.
Farmer_
Daar heb je gelijk in, zou ook kosten besparend zijn voor boer.
frank b
Dat laaste zou ik nog maar niet zo zeker van zijn. Dan krijg je het smoesje dat ze veel meer aparte moeten maken en opslaan.
Farmer_
Niet alleen antibiotica, maar ook sneller genezen van de koe.
arie.j
Ben het er helemaal mee eens, 50% minder anti-biotica in de melkveehouderij in 2013 (over 3 jaar!!) is een bij voorbaat vrijwelonmogelijk iets.
Het zou beter zijn eerst eens aan te geven waar ,en hoeveel, het dan wel minder moet, en waar dat ook ook kan, voordat men doelstellingen neerzet.
Het is een uptopie om te denken dat binnen de melkveehouderij de uiergezondheid in 3 jaar totaal zou veranderen.
anonymous_463
er is de laatste 40 jaar vanalles geprobeerd om mastitus te voorkomen of te bestrijden. We zijn er weinig opvoorruit gegaan. Als je uiergezondheid het belangrijkste vind moet produktie ondergeschikt zijn. De melkmaschine is ook niet echt belangrijk anders zouden swing over melkers meer problemen moeten hebben. Hygiëne is ook bijzaak hoe goed ook de UGCN haar geldprobeert te verantwoorden. Blijft voeding en produktie over of het streven naar het laagste celgetal?
Erco
ga melk met een celgetal van <150.000 maar eens belonen... En erboven afstraffen (het is maar een voorbeeld maar van mij mag het )Ik weet zeker dat je dan een betere uiergezondheid gaat zien. Zodra iets geld kost (of juist oplevert..) zie je wel resultaat
anonymous_246
Erik, bij onze fabriek krijg je een beloning onder de 250 cellen , het gevolg is meer antibioticagebruik om maar op veilig te zitten.
Wanneer je alle koeien droog zet zal na het afkalven het celgetal lager zijn dan zonder droogzetters, maar maatschappelijk gezien is het maar de vraag of het erg is een celgetal van 300.000 te hebben .
anonymous_246
Het is niet de vraag of het kan ,maar meer de vraag hoe het gaat gebeuren.
Het kabinet gaat extra maatregelen nemen, dus dan weten we het wel.
Het is al lang genoeg bekend dat dit stond te gebeuren en als de sector niet in eigen vlees wil snijden gaat de overheid dat wel doen.
Kijk maar naar het verleden met de boterberg en mestoverschot.
Succes!
arie.j
Het kabinet heeft het over een spoedwet waarin centrale registratie komt als verplichting.
Nu weten we allemaal dat registratie op zich geen verandering geeft, dus er zal wat achteraan moeten komen.
Veelgebruikers en veel-voorschrijvers moeten op de vingers worden getikt schrijven ze.
Goede zaak.
Maar ook dat zal beslist geen 50% reductie geven, of iets wat er in de buurt komt

Hier is een link naar de bewuste brief van de minister
Hij heeft het over terug naar het gebruik van 10 jaar geleden.
Dat geeft wellicht voor de melkveehouderij wat soelaas, want daar zal bij lange na geen 50% extra verbruik in laatste 10 jaar zijn geweest.
Link brief minister [www.rijksoverheid.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/12/2010 15:59 door arie.j.
arie.j
"Zou bestaan" is een wens.
En zo zijn er nog vele wensen.
Maar op het boerenbedrijflijkt me zo'n test nog behoorlijk ver weg, daarnaast moet je bij acute uierontsteking direct behandelen,dus geen halve dag wachten op een test.
Er zal best wel het nodige kunnen, maar die 50% minder in 2013 zie ik niet erg zitten.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/12/2010 11:37 door arie.j.
ejb
en ruim 30% in de vorm van droogzetters
anonymous_730
Beste Wimsumar, helemaal mee eens, je moet weten wat je behandeld met welk antibiotica. Een monstertje trekken voor behandeling en zonodig aanpassen als je met het verkeerde antibiotica begonnen bent.

Wil je antibioticagebruik verminderen dan zullen de omstandigheden drastisch moeten verbeteren zodat infecties minder optreden of je zult de keuze moeten maken bepaalde infecties niet met antibiotica te behandelen en de koe het zelf te laten "oplossen."
Wimsumar
Beste Niels e.a.: Niet al te vroeg juichen A.U.B.! "Besparen" op antibiotica-cocktails valt of staat met en sneltest naar de exacte ziekteverwekker. Voor de behandeling van de aandoening is de inzet van een cocktail, zoals nu vaak gebruikelijk is, vooralsnog onovertroffen m.b.t. inzetsnelheid en genezingskans.
anonymous_730
Beste Wimsumar. Mijn V-arts heeft alleen maar Ethacillin, had ik in NL nog nooit van gehoord. 5 dagen lang 50 ml voor elke andere bacterie dan E-Coli. Na de behandeling gaat de beste vrouw met ruim 200 euro (omgerekend) en een melkmonstertje het erf af. Die exotische middelen en cocktails die in NL gebruikt worden zijn ze zeer terughoudend mee omdat bepaalde middelen voorbehouden zijn aan de menselijke geneeskunde.

Toch zijn de resultaten van de behandeling over het algemeen goed.
anonymous_8
Ja Excenel wordt hier nog volop gebruikt
Wimsumar
Beste Marcster: Hoezo "volop Excenel gebruiken''? Zo breed inzetbaar is Excenel niet en de aandoening waarvoor het bij uitstek geschikt is komt normaal gesproken niet "volop''voor.
Farmer_
Ik hoop dat we dat nog lang kunnen gebruiken, goed spul.
anonymous_8
Jägermeister?
jan w
Maar dan ontkomen we er niet aan om het anders en minder te gaan gebruiken, anders hoeven en mogen we het straks niet meer gebruiken.

En Beste Marcster, Homopatische middelen kunnen net zo goed werken als excenel. Bij beide moet je er op tijd bij zijn. Dan kun jij je kop wel in het zand steken, maar daar red je het niet mee.
anonymous_8
Ik heb geen Holsteins dus nauwelijks antibiotica nodig. Maar als ze een keer ziek worden, dan hoef ik niet meer met een homeopatisch middel aan te komen.
arie.j
Welk veeras heb jij?
En wat is nauwelijks?

Ik neem dan normaal behanden als uitgangspunt.
Zonder, dat kan altijd, dat kon 70 jaar geleden ook, maar dan heb je wel de nodige onkante en driespeenkoeien, en waarschijnlijk een behoorlijk snellere afvoer.
jan w
Als je er kort op zit is er op alle fronten nog veel geld te besparen.
anonymous_78
>>Maar dan ontkomen we er niet aan om het anders en minder te gaan gebruiken, anders hoeven en mogen we het straks >>niet meer gebruiken

hoezo anders en minder , we gebruiken het alleen als het nodig is daarvoor is het duur genoeg , als we het gebruiken kan je niet minder spuiten anders worden ze resistent
jan w
Voorkomen is beter dan genezen. Er is nog een grote gros boeren die alleen aan het problemen oplossen is ipv voorkomen.
Grasbaal
Alternatieven voor veehouders
Google op de antibioticumnaam Excenel en je vindt discussies over de geweldig brede werking, de economische voordelen van nul dagen wachttijd, en over de prijs: het spul is helaas zo duur. Henk Vaarkamp, hoogleraar veterinaire apotheek bij de faculteit Diergeneeskunde begrijpt er helemaal niets van. „Ik dacht dat iedereen intussen wel wist hoe ongewenst het gebruik van Excenel kan zijn.”

Meer:[www.melkveemagazine.nl]
Wimsumar
Onze Verslaggever Schreef:
-------------------------------------------------------
> Google op de antibioticumnaam Excenel en je vindt
> discussies over de geweldig brede werking, de
> economische voordelen van nul dagen wachttijd, en
> over de prijs: het spul is helaas zo duur

Beste discussieleden: Nouuuuuwwwww, geweldig?
Discussies:

[www.veeteeltforum.nl]
En natuurlijk hier op het onvolprezen M.S.-Prikbord:

[melkquotum.startpagina.nl]
Farmer_
Het werkt goed voor poten/klauwen of een koe die zich een keer om wat van reden dan ook niet zo lekker voelt, dat is ook wel het enige waarvoor ik het gebruik.
anonymous_8
Valt wel mee als je op een tijdig moment besluit om de kop van de romp te scheiden..
cs-agrar
Kwam op Efarm het produkt Pyrogenium tegen, iemand ervaring met zoiets?
anonymous_8
Dat is homeopatisch en werkt niet
Karsjen Tamminga
Droogzetten kan ook wel met een halve injector per speenAls het celgetal ondere de 150 zit
Farmer_
Doe ik ook altijd en werkt goed en je zit niet met zo'n lange wachttijd.
Wimsumar
Beste MtsTamminga: Nee, dit is onjuist!
Bovendien, 4 X een halve injector = 2 volle, terwijl het (mits zeer zorgvuldig uitgevoerd met 1 (één) injector kan:
Het door u gestelde voorbeeldcelgetal van 150 is het gemiddelde van 4 kwartieren. Het totaal opgetelde celgetal is dus 4 X 150 = 600. In theorie is het daarbij mogelijk dat er 3 (drie) kwartieren infectievrij zijn en een celgetal (per kwartier) van ver beneden de 100 hebben.
Laten we gemakshalve eens uitgaan van celgetal 50 in de gezonde kwartieren. Het totaal van deze 3 is 150. Trekken we deze 150 van het "uiertotaal" van 600 af dan heeft het geïnfecteerde kwartier een celgetal van 450.
Voor curatieve (genezende) behandeling volstaat dan 1 injector voor het kwartier met celgetal 450.
Vlak voor het 'droogzetten zou dus een celgetalbepaling per kwartier uitgevoerd moeten worden om bovenstaande toe te kunnen passen.

N.B.: Bovenstaande geldt alleen voor de curatieve (genezende, herstellende) inzet van de ''droogzetter''. Ten aanzien vande preventieve werking ( het krijgen van nieuwe infecties tijdens de droogstand) vervalt voor onbehandelde kwartieren,natuurlijk ook de bescherming
Karsjen Tamminga
He beste WIMben het met je eens [valt geen .... tussen te krijgen ] Maar als ik een koe heb ondere de 12 liter die droog moet en een gezond uier heeftDoe ik er een halve imjector per speen in [6901] Al een jaar lang en gaat tot nu toe altijd goedZonder droogzetters ook weleens geprobeert maar dat was niet zo sucusvol En als ik denk dat de koe van een ins eerder kalft komt erinjector 1229 inOok een halve per speen
Wimsumar
Beste MtsTamminga: In plaats van een halve dosering ''antibioticum-houdende droogzetter'' bij gezonde uiers lijkt mij het gebruik van alleen een seal (speenprop) te overwegen.
Ook de keuze van een ander soort injector omwillle van een vermoedelijke eerdere kalfdatum kan de genezing van een eventuele infectie in de weg staan en is een onjuiste strategie.

B.T.W.:Wat is injector nummer [6901] en wat is nummer [1229]?
Karsjen Tamminga
De ervaring in de studie groep beste Wim waren beter met een halve dosering dan met een seal
Zeg ook niet dat dit de juiste manier is beste Wim
Maar als het niet kan zo als het moet moet het maar zo als het kan
Wimsumar
Beste MtsTamminga: Rode draad in ook vrijwel elke discussie hier op 't M.S.-Prikbord is dat ''we'' niet snel gecharmeerd zijn van andermans werkwijze.
Zo ook is de slechte ervaring van studieclubleden, m.b.t. de teat-seal als ''enige''droogzet-ingreep, zonder onderbouwing waardeloos.
Karsjen Tamminga
He beste Wim ik hebal zoveel domme dingen gedaan in mijn leven dat daar kandit ook nog wel bij
christo
Wim, je gaat niet als enige voorbij aan het doel van de overheid. Overheid wil geen resistente bacterien waar we als mens last van hebben.Zet je medicijnen in, doe het dan zo dat de beestjes ook dood gaan. Het risico zit er in dat we Denemarken achterna gaan met betrekking tot uiergezondheid. Daar is het welzijn van de koe wel op en laag pitje gezet. Beestje lekker vaker laten creperen door mastitis doordat de droogzetpeneciline niet gebruikt mag worden. Je mag van mij best wel beperkingen opleggen m.b.t. het gebruik van het soort geneesmiddelen, door wat goeds voor de mensheid te willen bewaren, maar laten we dan ook nog even aan het belang van het dier denken.
Wimsumar
Beste Christo: U geeft haarfijn aan welke spagaat ''we'' in zitten, welke risico's ontstaan bij (verplicht) minder antibiotica inzet.
In Denemarken is volgens mij 'heet hangijzer' dat een veehouder zelfgeen antibioticum mag toedienen en 'te vaak' de kostenbalans (toediening door dierenartsdierenarts) ongunstig uitvalt en behandeling achterwege blijft.
Het voorbeeld in deze discussie van Niels, slechts één soort antibioticum + V-artstoediening is als ik het goed heb in Noorwegen.
euroknaller
Waarom zou homeopatisch bij voorbaat al niet werken?

Volgens mij gebruik je pyrogenium ter ondersteuning van reguliere antibiotica maar ik kan er naast zitten...
anonymous_100
Als dat zo is helpt het ook niet om het gebruik van antibiotica terug te dringen
jvt
laten ze eerst maar eens het al in een eerder genoemd topic zgn One Dollar Shot toelaten, een enting die veel problemen, en dus ook medicijnbehandelingen kan voorkomen.
anonymous_8
mwah niet overdrijven. De meeste problemen waar jij nu antibiotica voor inzet had je niet voorkomen met een one dollar shot
jvt
Nee, maar weerstandsverhaal, bvd,ibr etc kan indirect wel tot hoger antibioticagebruik leiden...
anonymous_8
Dat is waar. Ik ben ook niet op de hoogte tegen welke ziektes zo'n one dollarshot precies werkt
anonymous_100
Kijk,hier is nu de meeste winst te halen: koppelbehandelingen
Karsjen Tamminga
Las in de brief van berenschot dat 5% van de dierenartsen 80% VAN DE PENCIL gebruikt

Dit is puur koppelbehandelingdenk ik ????
anonymous_8
Dat betreft vooral dierenartsen die in de pluimvee- en varkenshouderij werken. Gaat inderdaad over koppelbehandelingen
christo
Conclusie: dierenartsen zijn nooit ziek.
jvt
enten is bij mij nog geen koppelbehandeling met antibiotica, alleen entstof. Heb tenminste nog nooit gehoord dat vaccins ineens penicilline bevatten!!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's antibiotica en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN