Jongvee aan ligboxen laten wennen – zo lukt het

Wordt jongvee verplaatst van diepstrooisel naar ligboxen, dan is het vaak zo dat de dieren niet recht in de boxen gaan liggen. Dit artikel geeft tips om jongvee snel en stressvrij te laten wennen aan ligboxen.

Deel dit topic

Reacties

+2
George
Hier wennen ze altijd heel snel , maar maken het vaak wel een hele tijd erg smerig doordat ze achterstevoren in de boxen gaan liggen. Kost dan veel zaagsel , maar op den duur komt het allemaal goed.
+1
BoerBart
@George ff wat oud ijzerwerk, of autobanden op de roosters leggen, vervelend voor de pootjes, maar ze leren snel om daar niet op te gaan liggen.
Na 3 dagen kun je de "zooi" van de roosters af halen, dit is dan maar een kleine overgang.
Hooiruifje voor in de box kan helpen tegen het achterstevoren liggen, maar eigenlijk staan de ligboxen dan gewoon net te breed.
+1
de hoef
Quote Reactie van @George:
doordat ze achterstevoren in de boxen gaan liggen.

dat zijn onopgevoede dwarsliggers
+8
Herbert
Heb een hek in het eerste groepshok gemaakt zodat de jongsten toch nog ff gescheiden zijn van de wat oudere. Hek valt precies tot de muur waardoor ik ze meteen de eerste keer in het hok kan opsluiten in de boxen. Ze doen het daarna vrijwel allemaal meteen goed. Geen geouwehoer meer met dagenlang telkens vastknopen in de boxen aan een halster.

(klik om te vergroten)

BoerBart
@Herbert toch ligt er 1 verkeerd om.
Kijkt heel mooi, maar hier zijn die groepshokkalveren zo schuw/springerig, dan durf ik dat niet.
ted9
@BoerBart boxen zijn op de foto te breedt
newholland6640
@Herbert

Slim bedacht inderdaad. Ziet er goed uit.
Wat mij nog een goeie toevoeging lijkt is een knieboom. Daardoor gaan ze niet verder naar voren liggen dan nodig. En staan ze weer makkelijker op.
+1
Herbert
@newholland6640 @Ted9 @BoerBart ik zit aan de krappe kant aan plekken voor jongvee, dus dan kun je de boxen beter een slag te groot hebben dan te klein. Helemaal tijdens de eerste boxenperiode. Dit was trouwens wel een jong groepje wegens ruimtegebrek in de strohokken. Plan is eigenlijk om een extra strohok te maken zodat ze allemaal sws 4 a 5 maand op stro zitten. Bevalt toch wel het beste. Kan ik dit hok ombouwen voor pinken.
ted9
@Herbert Hier ook lang op stro.Bij jongvee is het met de boxbreedte altijd moeilijk of je moet boxen overhebben per groep.
hoest
Hier de jongste groep op 75 cm breed staan. ik doe er niks aan en binnen een week ligt alles goed in de boxen. Meestal gelijk de eerste dag al
+1
hoest
@hoest te vroeg Gepocht😅

(klik om te vergroten)

George
@hoest
Mooie koe!
+1
hoest
@George dat kan niet, is een aangekochte, en boeren verkopen alleen hun slechte koeien dat weet je toch.
Niettemin ben ik wel blij met haar
grös
@hoest
Heb er ook nog wel een voor je 😬
Frysker
Repairman @hoest
schoppenboer
Hier van iglo naar ligboxen. Wat zaagsel in de boxen en ze gaan er zo in liggen.
ek
We laten hier altijd een paar kalveren in het hok die al een poos in de boxen liggen als we er kalveren uit het strohok bij in doen. Goed voorbeeld doet goed volgen. En wat stro in de boxen gooien. Bijna nooit geen kalveren die op de roosters gaan liggen.
+1
grös
@ek
Doe er ook nooit wat aan, maar heb er nu wel een wat kleinere vaars die continu achteruit in de box gaat liggen, hij gaat trouwens ook soms achteruit de robot uit...
HansN
Hier staat het jongvee enkel in potstal of beweiden. Liggen voor de eerste keer in ligboxenstal na kalven. Tot nu nog geen problemen gehad, buiten enkele aangekochte vaarzen. De bedoeling is om dit jaar een stal aan te passen naar ligboxen voor het jongvee. Benieuwd of ik dan meer problemen krijg met damslapers..
Frans Z.
5 boxen waar ze eerste keer inkomen. Dagje vastzetten in de box. Op de roosters 2 ijzeren landhekken.
bio boer
Meestal gaat het van zelf gaan hier op ongeveer 1 jaar over op boxen dat jonge spul al in boxen vind ik maar niks ook al is het goedkooper en minder bewerkelijk beetje vaste mest is ook wel goed voor de weidevogels paar paken gemalen stro er in zijn grootvee boxen die smaller zijn gezet op 1 meter of zo voor in dikke balk zo de box wat ondieper is dat pakken ze eigelijk altijd meteen op ze worden wel altijd wat stijf na paar dagen dat gaat dan ook weer over is toch wennen van uit dik stro bed in boxen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's jongvee , ligboxen en dieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN