Honden onverwacht groot poepgevaar voor natuur

Anderhalf jaar lang turfden Belgische onderzoekers hoeveel honden dagelijks werden uitgelaten op populaire uitlaatroutes in natuurgebieden rond de stad Gent (Vlaanderen). Ervan uitgaand dat een hond per rondje één keer poept, berekenden ze in dat al die hondenpoep de natuurgebieden met gemiddeld 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfor overbemest. Dat komt doordat honden eiwitrijk eten (lees: stikstofrijke uitwerpselen hebben) én hun voer van buiten het natuurgebied halen (dus nettobijdragers zijn, er is geen sprake van kringloop).

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Dat is goed nieuws 💪🏻
kanniewaarzijn
Vroeger waren Belgen vliegen aan het tellen op hun kantoor. Waren ze uitgeteld?
Thomas2000
11 kg n is 785 mol. Ik weet wel wat de goedkoopste reductie is. Voordat de natuur kapot is kun je snel de boel redden door honden te weren. Daarna kan je onderzoeken waar de rest van de stikstof vandaan komt.
KOC1981
Ik reed deze voormiddag bij ons langs de heide, (gelukkig geen N2000). Ik zag zo van de weg geteld 8 wandelaars met 2 honden. Verder op het stuk naast de kreken en poelen en stuk of 1000 ganzen. als 2 honden die stikstofuitstoot veroorzaken, dan denk ik dat de oplossing ligt in iedere Nederlander een gratis stukje ganzelever toe te sturen. (wel verboden aan de hond te voeren, anders komt de stikstof straks toch nog terug op de natuur 😃 )
GJKlaassen
@KOC1981 en dan is het kringloop...😬
Jannus
Quote Reactie van @KOC1981:
8 wandelaars met 2 honden

Hoeveel schijt een roedel wolven dan wel niet uit
kanniewaarzijn
@Jannus Die tellen niet mee, want die hebben een ander beest opgegeten en is dus stikstofneutraal!! (geen grap)
+4
Porky
Je kan het van vele kanten bekijken, maar ik ben van mening dat de hele wereld stapel knetter gek is geworden, wat kan en vooral , wat MAG binnen nu en een paar jaar nog wel? De hele linkse kliek en zgn "deskundigen " op gebied v milieu en klimaat zijn bezig de hele verdomde zooi naar de verdommenis te helpen, ik denk dat enkel een grote crisis op financieel gebied en voedsel tekorten het tij nog kan keren ,om dat soort voorgoed de mond te snoeren.
+1
Melkboer16
@Porky voorgoed de mond snoeren dat zal niet gaan. Het geheugen van mensen die zelf niks hebben is niet zo lang. Die denkt alleen maar hoe haal ik het eind van de maand en wanneer komt mijn salaris of uitkering op mijn rekening.
Boeren denken vanuit een ander perspectief, die heeft de boerderij overgenomen van zijn ouders en wil dat behouden en het liefst er meer van maken als dan toen het in zijn handen kwam.
In 2007 stegen de voedselprijzen ook snel en toen kon er menig natuur hectare geschrapt worden. Weet u nog de Arabische lente toen in Tunesië Egypte en Libië de vlam in de pan sloeg en wat daar de oorzaak van was
Ik mag lijden dat het eten ongekend duur wordt ook in Nederland en dan verkiezingen dan kan de wereld er ineens heel anders bij liggen
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
In 2007 stegen de voedselprijzen ook snel en toen kon er menig natuur hectare geschrapt worden. Weet u nog de Arabische lente toen in Tunesië Egypte en Libië de vlam in de pan sloeg en wat daar de oorzaak van was

Heeft het lang voordeel gebracht voor de boeren? Is er ook natuur geschrapt? Het is volgens mij sindsdien alleen maar gekker geworden.
kanniewaarzijn
@Porky Heb geduld!
Galebreaker
Van leven ga je dood. Met 20 miljoen alleen sneller.
Albert Altena
@Galebreaker Dat is toch de enige zekerheid in het leven. Dat je een keer sterft.
Echter hebben bepaalde groepen nog niet door dat bomen ook een keer dood gaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN