Vee dood bij brand ligboxstal Koudum

KOUDUM - De ligboxstal van de familie Zwerver aan de Bûtenskar in Koudum is vrijdagmorgen geheel uitgebrand.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste discussieleden: In het L.C. krantenartikel: ''Het vuur ontstond rond half vijf aan de voorkant van de stal. In dat deel staan crossauto's.''
Dat kan nog wel eens een 'vervelende' nasleepgeven.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/12/2010 19:46 door Wimsumar.
anonymous_866
kijk zo onstaan roddels, laat alles nou eens eerst even onderzocht worden en niet gelijk binnen twaalf uur zelf al een conclusie trekken... verdorie het vuur is misschien net geblust en de eerste verhalen gaan al door de ronde...
Wimsumar
Beste Anneke Smink: Ik kan me levendig voorstellen hoe het gaat. De autocross- hobby vindt plaats in een (ongebruikt) deel van de stal maar men vergeet de verzekering aan te passen, laat staan dat de brandweer zou kunnen weten dat er brandbaarder materiaal in de stal staat dan koeien en paarden, hetgene hoogstwaarschijnlijk ook bij de brandmelding (in de consternatie) is vergeten te melden (immers, dan had mogelijk direct meer/ander materieel ingeschakeld geworden).
Vandaar dat ik ''een vervelende nasleep''suggereer. Ik hoop met u dat ik het mis heb. ( maar mijn dichtsbijzijnde Brandweer weet ook niet waar bij mij de dieseltank staat........)
anonymous_866
Wimsumar

waar ik me aan stoor is dat je gelijk al conclusies hebt getrokken terwijl er nog helemaal niets duidelijk is over de toedracht van het ongeluk, en je kunt gewoon geen oordeel geven als je niets van het bestaan van gegevens van een ander onder ogen hebt gehad... ook trek je gelijk conclusies van nieuws wat op internet is gekomen terwijl alles nog in volle heftigheid aan de gang is... als er over een poos nieuws is over de toedracht van de brand mag je reageren.... liefst had ik gezien dat je zou schrijven hoe erg het is voor de familie die dit is overkomen... da vind ik je een stoere vent
Wimsumar
Beste Anneke Smink: U schrijft heel behoorlijk A.B.N.. U zult deze taal ook kunnen lezen en begrijpen.
Waarschijnlijk heeft u de brand van dichtbij meegemaakt en is er op z'n zachtst gezegderg van geschrokken. Als u weer enigszins tot rust bent gekomen, leest u A.U.B. mijn reactie nogmaals en constateer dat het allerminst "een conclusie"is, laat staan dat ik ergens "gewoon een oordeel" over heb gegeven.
anonymous_107
Je hebt helemaal gelijk, duidelijk wel wat veel gevraagd.
Erco
ja en mischien ook wel de meterkast Wim... je weet het niet.... geen voorbarige conclusies dus idd
kaas
zo gaat het toch altijd de mens heeft de conclusie direckt klaar misschien is het wel brandstichting
Wimsumar
Beste Kaas, Erik e.a.: Laten we wel wezen A.U.B.! Op z'n zachtst gezegd zal de verzekeringsmaatschappij niet staat te juichen om de schade uit te keren: het gevaar(!) zit er in dat er kortingen zullen plaatsvinden vanwege activiteiten in de stal die mogelijkerwijze niet op de polis staan.
Let ook op uw eigen zaak A.U.B.!
anonymous_8
Staan bij Erik en Kaas de crossauto's ook 2-hoog in de stal opgestapeld?
Erco
haha neehoor wees maar niet bang.. heb er wel een gehad en die stond gewoon netjes buiten onder zeil 😄 Hier niks "illegaals" in de schuren.
Zelfs geen plantjes 😉
Karsjen Tamminga
Jammer Erik want in die plantjes gaat meer geld om dan aan melkgeldt in NED wordt uitbetaalt
Mijn buurman weet[wist] er alles vanzit nu al meer dan een jaar vast


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/12/2010 14:39 door mtstamminga.
anonymous_866
oké alles duidelijk jammer dat je zelf schrijft dat de brandweer ook niet weet waar je gastank staat... heb je vrouw en kinderen thuis zo ja erg egoïstische dat je de brandweer niet op de hoogte stelt waar je je gastank hebt staan...
anonymous_78
>>oké alles duidelijk jammer dat je zelf schrijft dat de brandweer ook niet weet waar je gastank staat... heb je vrouw en >>kinderen thuis zo ja erg egoïstische dat je de brandweer niet op de hoogte stelt waar je je gastank hebt staan...

de brandweer weet volgens mij nergens waar de gastank staat , soms weten ze geeneens waar ze water moeten halen

en een vrouw heeft wim niet , of hij kinderen heeft weet hij zelf niet
kaas
de brandweer moet soms wel een halfuur met 2 man om een brandkraan zoeken
Erco
bij ons staan ze op kaart en op de tomtom van de TAS dus hier gelukkig geen half uur zoeken
Wimsumar
Beste Anneke Smink: Zoals velen denk ik ook dat "brand" aan mij voorbij gaat. Dus ook initiatief nemen om de brandweer te informeren waar bij mij de dieseltank ( n.b. niet een gastank! ) staat is nog niet bij me opgekomen. Hopelijk hebben ze bij de Brandweer de tegenwoordigheid van geest gegevens van de zogenaamde hinderwetvergunning te kunnen raadplegen, aangezien dergelijke informatie daarin wel opgenomen is/moetzijn.
Farmer_
Wim je hebt een stalker of ze wil wat anders....
anonymous_866
dus reageren kan hier dus niet... wordt gelijk voor een stalker aangesproken erg jammer en nee wil niets anders
Farmer_
Je moet niet alles serieus nemen wat hier gezegd wordt.
Erco
gewoon een plattegrond bij de ingang van je stal/schuur wim, is zelfs volgens mij verplicht volgens de RIE
anonymous_78
>>gewoon een plattegrond bij de ingang van je stal/schuur wim, is zelfs volgens mij verplicht volgens de RIE

en als daar de brand uitgebroken is ? of moet het op brandvrij papier ?
Farmer_
Een tweede midden in de stal?
anonymous_214
volgens het nieuws van Omrop Fryslan Televisie waren er 100 paarden en 120 stuks vleesvee in de stal. De helft heeft het overleefd.....
kaas
het probleem bij veel boerderij branden is dat er niet snel genoeg veel water beschikbaar is.
te weinig druk op de waterleiding of geen sloot/kanaal wet genoeg water daar moet je als
eigenaar van boerderij maar ook gewoon burger huizen terdege rekening meet houden.
als er op die plaatsen brand uitbreek en je weet dat er te weinig water aanwezig is
schakel direckt ook de loonwerker maar in voor water transport .dat gaat veel sneller dan als de brandweer een watertransport moet opzetten ben je minimaal uur verder
Wat is dat toch steeds in friesland wim??? Het ene fikkie is net uut of de volgende vlamt alweer, of proberen jullie de verzekering bij de benen te nemen???
Wimsumar
Beste Tukker oet Twente: Ja sorry hoor, ik kan er géén verklaring voor geven, het is mij een raadsel. Zelfs deelnemers aan de discussie lijken momenteel "licht ontvlambaar".

Video: [www.omropfryslan.nl]
anonymous_866
ook dit erg kinderachtig
Farmer_
Zo te zien staan er stalen spanten, wat ik niet begrijp hoe zo'n stal zo snel kan afbranden, die houten balken waar de golfplaten opliggen zijn meestal toch vochtig(niet droog) en in verhouding is er niet veel hout in het dak.
anonymous_78
waarschijnlijk was de stal voorzien van isolatie farmer er was vroeger isolatie die verschrikkelijk kan branden zoals stirodur , tegenwoordig heb je isolatie die minder brandbaar is .
Wimsumar
Beste Farmer: Inderdaad is dat verbazingwekkend dat de gordingsbalken er "gewoon" tussenweg branden. Zou de grootste vlammenzee, in het voorste gedeelte van de ( z.g.a.n.?) stal/loods niet door de aanwezigheid van de crossauto('s) etc. zijn gevoed?

Voor de Google Streetview-ramptoerist(en): [maps.google.nl]
Farmer_
Waar de melkstal en kamer is (en in dit geval crossauto's)zit ook het meeste brandbare materiaal, heb wel eens horen zeggen dat de meeste branden beginnen door ongedierte die aan kabels vreten, had in het verleden een john deere compactlader, elke keer waren de kabels doorgvreten, of er in de nieuwere kabels iets zit wat ze lekker vinden?
Wimsumar
Beste Farmer: Ongetwijfeld zal ongedierte proberen energie uit de kabels te halen die ze aanvreten.
kaas
zijn we weer terug bij af ongedierte bestrijding is heel belangrijk ,als ik dan hier ergens op het prikbord lees dat ze soms wel 5 ratten zien weg vliegen dan gaan bij mij de haren recht op staan doe er wat aan.
want als je er 5 ziet dan zijn er wel 20
tijgernest
Tientallen paarden gered bij grote brand in Koudum (Videoupdate)

Koudum - Vrijdagochtend heeft er een grote brand gewoed aan de Butenskar in Koudum. Hierbij is een veestal geheel verloren gegaan. De brand brak rond 4:45 uit. Binnen een kwartier werd er opgeschaald naar grote brand, waarna ook de korpsen van Bakhuizen en Workum ter plaatse kwamen. Door de vorst was het erg moeilijk om aan voldoende bluswater te komen. Daarom werd het grootwatertransport van Harlingen en Joure opgeroepen. In de veestal stonden ongeveer 200 paarden en koeien. De brandweer heeft gelijk ingezet op het redden van deze dieren, aangezien al vrij snel duidelijk werd dat de loods niet meer te redden was.
De koeien en paarden werden natgespoten en er werd geprobeerd de dieren naar buiten te krijgen. Een groot deel hiervan is tijdig gered, een aantal dieren heeft de brand echter niet overleefd. Rond half 9 waren er nog steeds levende dieren in de loods aanwezig, die mondjesmaat werden gered, terwijl de loods al geheel verloren was. De hulpverleners verdienen dan ook een groot compliment want ondanks het tekort aan bluswater zijn er veel dieren gered. De brand is waarschijnlijk voorin de veestal ontstaan. Over de oorzaak is nog niks bekend.

foto's en video's op: [www.112nederland.nl]

Ik vind het echt ongelooflijk dat men bij zo'n brand nog zoveel dieren naar buiten heeft kunnen krijgen. Complimenten voor alle betrokkenen !!!


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/12/2010 00:24 door tijgernest.
anonymous_866
sluit ik me helemaal bij aan... top voor alle mensen die zich de hele dag in het zweet hebben gewerkt om zoveel mogelijk vee te redden, en nu nog steeds in het zweet jagen om alles maar zo snel mogelijk op de rit te krijgen
tijgernest
Bericht op een paardenforum:

"Dit bedrijf is van een hele goede kennis van mij, de paarden hebben het allemaal overleefd, ze staat buiten in een grote kraal en zijn allemaal onderzocht door de dierenarts. Ook de 100 koeien die het overleefd hebben zijn onderzocht, het zijn ontzettend wilde dieren waardoor het allemaal erg moeilijk was.
De eigenaar heeft 's morgens toen hij het ontdekt had, direct een grote kraan gepakt die buiten op het erf stond en daarmee de muren kapot gereden en de buizen van de stallen open gedaan, om zovele mogelijk dieren te redden, deze actie heeft zeker heeeeeeel veeel dieren gered!
Erco
dat is wel een goede zet geweest van de eigenaar inderdaad. Bedenk bij jezelf maar eens hoe het zou gaan mocht er brand zijn.
kaas
MAAR ER MOET MEER DOOR DE EIGENAREN OVER NAGEDACHT WORDEN ALS ER BIJ BRAND WEL VOLDOENDE WATER IS
anonymous_8
Het lijkt me nog verstandiger om na te denken wat je gaat doen, in een situatie waarin er te weinig water is..
jan w
Water of geen water dat maakt niks uit. Als de mensen en dieren maar uit het pand zijn, dat is het belangrijkste. Laat de rest maar tot de grond toe af fikken, weet je meteen wat je moet. In ieder geval niet meer opknappen.
anonymous_91
Ben het met je eens Jan. Het moet eigenlijk zo zijn dat je de stal niet in hoeft om deuren open te maken en dergelijke. Hier in de ligboxenstal alleen aan de buitenkant een balk voor de deuren.

Maar je hoopt natuurlijk dat zoiets nooit gebeurd!!
anonymous_78
>>Ben het met je eens Jan. Het moet eigenlijk zo zijn dat je de stal niet in hoeft om deuren open te maken en dergelijke. Hier >>in de ligboxenstal alleen aan de buitenkant een balk voor de deuren.

mooi dat je de stal niet inhoeft om de deur open te maken , en dan komt het vee vanzelf naar buiten denk jij ?
als je het 1 keer meegemaakt heb praat je wel anders , het vee moet je er zowat uitdragen , ze zijn door de spanningen helemaal de weg kwijt en zien die deur echt niet open staan , ik heb het jaren geleden 1 keer meegemaakt toen ik nog bij een loonwerker werkte en de moet zakt je in de schoenen als je bezig bent
kaas
de dieren willen maar 1 kant uit en dat is richting het vuur en als je dan met 2 of 3 man een koppel koeien of kalveren uit de stal wil krijgen valt het niet mee
anonymous_78
juist ,maar dat moet je eerst meemaken voor je het gelooft
anonymous_187
gelukkig denken ze bij de brandweer ook weel eens na over water kaas , daarom hebben ze bij ons korps een oude RMO als waterwagen ,heb je toch 17000 liter water extra tot je beschikking.
anonymous_867
ik wil iedereen even vertellen dat daar niks illegaals gebeurd ik deze mensen goed
dus geen domme verhalen hier
anonymous_214
Nee Gerrit Zwerver heeft nog NOOIT iets illegaals gedaan?!? Zwerver is een gewone boer of niet Koudumer? Haha.

Over deze brand kan en mag je niet direkt oordelen, maar Zwerver heeft natuurlijk een verleden waar weinig collega boeren aan kunnen tippen....
anonymous_867
ja bernie hij is een goeie boer en een en crosser en slager hij heeft het gewoon goed voor mekaar
anonymous_525
Er is hier altijd een hoop gezever.
frank b
koudumer Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik wil iedereen even vertellen dat daar niks
> illegaals gebeurd ik deze mensen goed
> dus geen domme verhalen hier

Heb net alle reacties gelezen. Wie beweert dat daar illegale dingen gebeuren? Het enigste is de waarschuwing om geen andere dingen in de stal te zetten, dan waar deze voor bedoelt is. Dit ivm verzekeringen (het blussen wordt er dan trouwens ook niet beter op.)
Door uw reaktie over illegale dingen, wekt u de schijn dat er in het verleden wel eens iets niet volgens de letter van de wet is gebeurd?
anonymous_867
frank B jij bent ook zo kwal die voor oordeelt ken deze mensen en die werken net zo hard als de meeste
om alles voor elkaar te krijgen en dat alles een keer weg is door de brand.dan zijn er van niks nutten die alles zeggen hier en niks weten
Wimsumar
Beste discusieleden: Voor ieder die het weten wil:

Slachtoffers onder de dieren: [www.bokt.nl]
anonymous_78
wim hoeveel tijd gaat er nou inzitten om al die forums te lezen en van een reactie te voorzien , jij komt op plekken op internet waar ik nog nooit van gehoord heb

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's brand , stal en jetty middelkoop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
54
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
10