Stikstofbeleid raakt steeds meer verzand in chaos - Analyse Stikstof

Het stikstofbeleid wordt een steeds grotere chaos. Regels en begrenzingen worden achter elkaar onderuit gehaald. Afgelopen zomer werd de afkap van 25 kilomet...

Deel dit topic

Reacties

jan 10
Tis dus afwachten wanneer de hele boel klapt!
+1
kanniewaarzijn
@jan 10 In een bananenrepubliek duurt dit wat langer dan in een land met normaal bestuur.
John Spithoven
Alle emitors gaan naar evenredigheid leveren......ja ja.....maar de provincies gaan via de gebiedscommissies alleen bij de landbouw halen......Wie kan mij dan nog uitleggen waarom we op zo'n basis moeten meewerken?

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@John Spithoven Maar goed dat er dan een coalition of the willings is....

Waar zijn we toch in beland als sector waarbij we compleet dreigen gesloopt te worden en onze vertegenwoordigers ook nog graag willen faciliteren.
demelkboer
@John Spithoven ik denk dat lto straks een commissaris bij tata en Schiphol mag leveren ..
jg
@John Spithoven Voor dat je gesloopt wordt kun je beter zelf je afbouw scenario regelen .
+1
mlkvhoudr
@jg heb jij je ooit in je werkzame bestaan wel eens echt ondernemer gevoeld?
+3
Spuit11
@mlkvhoudr Als je ondernemer wilt spelen kun je beter geen boer worden. Dat zijn alleen de jongens die zichzelf veel te serieus nemen.
De rest houdt gewoon van dieren, natuur en wil een vrij bestaan hebben.
+1
Bekkink
@Spuit11 zo vrij is het niet meer...
+1
Spuit11
@Bekkink In andere sectoren is het niet anders. Ja, daar heb ik ervaring in. Dan is het in de landbouw echt wel een vrij leven
+2
mlkvhoudr
@Spuit11 ik voel me ook meer een zelfstandige dan ondernemer zeg ik maar altijd, maar jg komt op t prikkebord altijd zo over als s ochtends de zon schijnt dat hij wakker word met gatverdamme is het al weer mooi weer...........
Dat kan ik fout inschatten natuurlijk, vandaar mijn vraag
+1
jg
@mlkvhoudr Als ondernemer moet je je aanpassen aan de realiteit. John schetst de sloop van de sector , daar reageer ik op . Ondernemer zijn is een breed begrip.
+1
mlkvhoudr
@jg wil me nu ook ergens aanpassen qua bedrijfsvoering, maar zelfs aanpassen word me moeilijk gemaakt, het zijn vreemde tijden
jg
@mlkvhoudr Zoals John schetst gaat de overheid geen hogere bedragen betalen . Dan kan je eigen plan uitvoeren nog wel eens beter zijn dan wachten op overheid.
mlkvhoudr
@jg nu snap ik je niet waar zegt John dat de bedragen voor uitkoop laag worden?
Jannus
Quote Reactie van @jg:
Als ondernemer moet je je aanpassen aan de realiteit. John schetst de sloop van de sector , daar reageer ik op . Ondernemer zijn is een breed begrip.

De wet van Darwin stelt dat niet de sterksten het overleven maar degene die zich het beste weet aan te passen en zo is het ook met ondernemen,je past je aan of verdwijnt.

Wel sta ik kritisch tegenover hetgeen John stelt dat het stikstofdossiers een monster verdrag is met letterlijk de duivel himself en de politici gaan daar totaal mee aan de haal
+1
j h p
@John Spithoven Wanneer wordt de KDW eens goed onder de loep genomen, hier bv willen ze het hoogveen 1 mm per jaar laten groeien, 10 m3/ha is ong 2000 kg ds/ha (200kg ds/m3) reken je met het re van stro (50 gr/ kg ds) heb je minimaal rond de 15 kg N/ha nodig, mag er niets uitspoelen of vervluchtigen, dan slaat die KDW van 5 kg N/ha toch helemaal nergens op.
sjuu
Laat de boel maar ploffen, wat een geneuzel.
jg
achterhoeker2
Er komt 25 miljard voor het stikstof probleem, dat is veel geld en als ze met een goede aanbieding komen ben ik weg.
John Spithoven
@achterhoeker2 Let wel....alle opkoop, behalve onteigening, moet binnen de staatssteunregels. 1 euro voor je bedrijf boven het langjarig gemiddelde voor je onroerend goed in je omgeving is staatsteun.

Sommige denken een hele grote zak met geld mee te krijgen. Ik waarschuw je, dat wordt een ijskoude douche. vrijwillige uitkoop moet in het kader van de staatsteunregels op basis van de marktwaarde in de omgeving. Deze marktwaarde is dan al vaak beinvloedt door het ontmoedigingsbeleid. Bij gedwongen onteigening gelden de staatsteunregels niet en kan er maximaal 30 % overwaarde vergoed worden.
achterhoeker2
@John Spithoven Klopt ik zeg ook een goed bod, maar deze minister is er niet zo kinderachtig aan met grond aankopen zie dat gevalletje daar in groningen.
jan 10
Quote Reactie van @John Spithoven:
Let wel....alle opkoop, behalve onteigening, moet binnen de staatssteunregels. 1 euro voor je bedrijf boven het langjarig gemiddelde voor je onroerend goed in je omgeving is staatsteun.Sommige denken een hele grote zak met geld mee te krijgen. Ik waarschuw je, dat wordt een ijskoude douche. vrijwillige uitkoop moet in het kader van de staatsteunregels op basis van de marktwaarde in de omgeving. Deze marktwaarde is dan al vaak beinvloedt door het ontmoedigingsbeleid. Bij gedwongen onteigening gelden de staatsteunregels niet en kan er maximaal 30 % overwaarde vergoed worden.

Dus die boeren moeten het altijd op een onteigening laten komen
Welke rol spelen daar de gebiedsgerichte commissies,gaan die daarin bemiddelen of adviezen geven.(trapt daar en boer zomaar in ?)
+2
nitevd
Aerius 2022 is nauwelijks drie weken vrijgegeven en nu al bijna zeker ongeschikt voor het verlenen van (rechtsgeldige) Nbw vergunningen gedurende het restant van dit jaar. Bedankt LNV.
Jan-T
De overheid heeft het idee dat de agrariërs met NB vergunning alle rechten wel kunnen leveren.
Dat ze geen inzicht hebben hoeveel totaal kg landelijk ze dan nodig hebben aan kg dat weten ze zelf niet.

Men doet maar wat.

Alleen een generaal pardon van alle sectoren eenmalig een vergunning verstrekken op basis van de huidige milieu vergunning met normen van de stikstof uitstoot die er nu is en daarna alle vergunningen 3% per jaar reductie opleggen.
Alleen op deze manier wordt de stikstof uitstoot verminderd.

Wat nu gebeurd is een zwets verhaal voor de bühne en levert geen enkele reductie op.
cornelissen
Quote Reactie van @Jan-T:
daarna alle vergunningen 3% per jaar reductie opleggen.

Deze gedachtegang vind ik erg verwerpelijk. Zoals ik begrepen heb is iedereen te goede trouw, dus kun je toch de overheid aansprakelijk stellen via een ( collectieve) juridische procedure. ( Zou ik misschien Joost van Eert niet laten meedoen,want anders pakken ze die net als voorbeeld er uit en dan sta je een stuk zwakker)
j h p
@Jan-T Hoe wil je 3% reductie opleggen als de ene na de andere emissie beperkende maatregel wordt afgeschoten?
bio boer
Ben net weer bezig een verguning tekrijgen voor de nieuwe stal kan binnen mijn huidig nb verguning blijven dus laat het alsjeblieft rustig blijven tot ik de verguning heb 😇
j h p
@bio boer Nieuwe stal met emissie arm systeem die zo maar weer afgeserveerd kan worden?
+1
bio boer
@j h p moeten toch wat langer stilzitten kan niet meer dus het enige waar ik behoefte heb is rust dat we eindelijk die stal kan bouwen dat stikstof gebeuren duurt al weer 3 jaar zo lang zitten we al tekijken wat er mogelijk is
+1
bio boer
@bio boer als het papier maarklopt heb ik mij aan de eisen voldaan zien we latter wel waar wat er met die vloeren gebeurt als ik maar die nieuwe stal maar heb

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!