Overijssel zet opkoop stikstofrechten per direct in 'ijskast'



Quote:
De handel in niet gebruikte stikstofruimte wordt in Overijssel per direct in de ijskast gezet. De provincie wil eerst meer onderzoek doen naar de juridische onderbouwing van het nut van het zogenoemde extern salderen.

Deel dit topic

Reacties

+4
John Spithoven
Hoe wil men PAS knelgevallen legaliseren zonder extern salderen? Provincies als Overijssel en Utrecht staan geen extern salderen toe.

De bom gaat barsten , wanneer weet ik niet , maar het gebeurt wel.
+3
demelkboer
@John Spithoven 25 miljard uit geven voor een verzonnen probleem terwijl door de oplopende inflatie veel mensen die het moeilijk hebben verder in de hoek worden gedrukt waar de klappen vallen, valt niet meer uit te leggen
Twentsch Land
Boeren kunnen onderling geen rechten kopen met dit besluit......provincie gaat echter wel door met de opkoop van agrarische bedrijven met bijbehorende rechten 🤔

@demelkboer
+1
John Spithoven
@Twentsch Land Alles voor natuur en vervolgens de PAS knelgevallen achterin laten kijken.

Tip....misschien een agenda punt voor de gebiedscommissie.
BoerBart
@John Spithoven Ik dacht dat het LNV probeert om met opkopen van bedrijven, een soort drempelwaarde te creëren. Zo van, als er genoeg stikstof opgekocht (gereduceerd) is. dan zakt depositie voldoende om PAS melders te legaliseren. Vollenbroek is het hier niet mee eens, maar toch is dit HET PLAN.
+2
Willem123
@demelkboer M'n neef heeft geen NB vergunning en geen PAS melder, heeft gewoon een hinderwet vergunning , net als vele andere boeren hier in Groningen en Friesland , er is in het verleden nog nooit naar gevraagt of het moest , er is nooit ter spraake geweest , en nu wil hij er wel mee stoppen. Resultaat is, dat zijn boerderij onverkoopbaar is, een koper wil alleen met een NB vergunning, natuurlijk voor zekerheid
+1
HansBa
@Willem123 zou hier geen probleem zijn. Vee, grond en fosfaatrechten ben je zo kwijt en de gebouwen eraf met de rood voor rood regeling. Paar dure kavels verkopen en je beurt in totaal net zoveel als dat je aan een boer verkoopt.
George
Quote Reactie van @HansBa:
gebouwen eraf met de rood voor rood regeling. Paar dure kavels verkopen

Dat kan helaas niet overal. In Brabant kennen we die regeling helemaal niet. Hier was het alleen voor de intensieve veehouderij en je hebt ook niet zomaar een kavel waar je op mag bouwen. Anders werd er hier veel gebruik van gemaakt denk ik , was beter ook , er zijn zoveel erven over in de toekomst.
HansBa
@George Hier kan er juist veel meer. Er zijn hier zelfs erfontwikkelaars etc. die je helpen denken met het te ontwikkelen plan. Niet gratis overigens!
George
Quote Reactie van @HansBa:
Hier kan er juist veel meer.

Hier nog niet.
bio boer
@HansBa rood voor rood kennen we hier in frieland niet aantal jaren gelden moest idereen wel opgeven bij de provincie toen niet gedaan denk
Farma_boerke
@Willem123 Provincie overijssel zijn er ook nog veel met milieuvergunningen. Sommige gemeenten hebben net voor de PAS alles in samenwerking geactualiseerd. Navraag leerde dat een WNB niet nodig was als er niets veranderde.
demelkboer
@Farma_boerke klopt je kun nog steeds een vergunning aanvragen als je in 1994 of 2000 een vergunning had voor 100 koeien en nu nog die 100 koeien melkt
Ted6
@demelkboer "als je in 1994 100 koeien had en nu nog steeds 100".............dan heeft de tijd wel even stil gestaan denk ik dan, dat zal op niet veel bedrijven van toepassing zijn, lijkt me.
bio boer
@Ted6 hier meer dan 30 jaar de stallen nog exact zelfde alleen nieuwe boxen en waterbedden
Koeien boertje
@Ted6 als pa in 1995 of zo een hinderwet had aangevraagd voor 200 koeien was die gegeven.
Zijn er zat die een nb of pas niet aan gevraagd hebben omdat op de hinderwet 50 of 100 koeien meer staan.
+4
duitser
@Ted6 misschien de tijd wel stil gestaan maar denk dan wel enorme gezonde uitgangspositie. Iemand die nu 100 koeien melkt met lage financiering en veel eigendom kan nu de meesten uitlachen
Erco
@Willem123 hier idem. Hinderwet is hier zelfs niks over te vinden 🤷🏼‍♂️ maak me er niet druk om
+1
bio boer
@Erco aantal jaren geleden was er toch dat je hinder wet moest omzetten in een nbw of daar staat mij tenmiste iets van bij het advies was toen ook om dat teregelen
bio boer
@bio boer hinderwet volstaat al lang niet meer volgens mij had je die al jaren geleden om moeten zetten in een nb verguning schelhaas.com/nieuws/item/…
Koeien boertje
@bio boer het advies was dat als je hinderwet veel groter was dan je plekken of koeien je niks moest doen.
Dat je dezelfde rechten had als met een pas melding.
Dus als pas gelegaliseerd werd de hinderwet ook.
+1
bio boer
@Koeien boertje bedoel voor dat de pas in werking treede zorgen voor nb verguning waren veel adviesbureaus advertenties dat dat je nb verguning moest regelen
+1
Farma_boerke
@Koeien boertje Niet alleen dat, maar ook vanuit de provincie (OV) kwam hetzelfde advies. Aanpassing of nieuwe vergunning is niet nodig zolang situatie niet wijzigt. Zelfs een hinderwet volstaat dan nog (al weet ik niet wat je al die jaren hebt gedaan als je stil zit).
+1
Koeien boertje
@Farma_boerke als je toch een hinderwet hebt van 200 koeien en die hebt aangevraagd toen er vroeger 50 liepen kan het zijn dat er nu 100 lopen.
+1
Twentsch Land
Ook hinderwet ging in die tijd gemakkelijk....meer aantallen dan aanwezig...was advies want zou je uitbreiden zat je nog goed met die extra buffer.

@Farma_boerke
Noorderling
@John Spithoven
En dan is er helemaal 0,0 zicht op legalisatie ipv een minimale kans. Wordt handhaving een inkoppertje.

Vollenbroek is al aan het postzegels likken nu morgen de adressen op straat komen. De rollercoaster begint nu pas na 3jaar wachten.
achterhoeker2
@John Spithoven Ik denk eerder dat we verzanden in juridische procedures die jaren duren bij elke actie van de landbouw ,zal een (juridische) reactie van de MOB of vergelijkbare clubs komen.
De minister moet met een noodwet en/of generaal pardon komen om de toezeggingen aan de PAS melders gestand te doen.
Dan de stikstofrechten met afrooming,vrij verhandelbaar maken (ook tussen sectoren)
Er zal dan stikstof uit de landbouw stromen en dus ook bij natuura 2000 gebieden.
Dan krimpt de veestapel en kan de woningbouw weer verder.
Van-Epscheuten
Bij extern salderen word er nu 30% afgeroomd tbv natuur. Lijkt mij persoonlijk dat hoe meer er gesaldeerd word, hoe beter MOB het vind toch? Of denk ik nu wat te simpel..?
bio boer
@Van-Epscheuten 40% toch of heb ik dat mis hij beweerd dat het stikstof is van bedrijven die al tijdje niet meer die stikstof uitstoten of met oude lante ruimte die nooit benut is geweest weet hier ook bedrijf waar 120 koeien lopen maar wel nb is of was voor 1200 koeien hoe dat nu zit weet ik niet bedrijf heeft keer tekoop gestaan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's overijssel en stikstofrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0