Meer macht voor melkproducenten bepleit

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie wil dat boeren met melkkoeien samen met andere melkproducenten over leveringscontracten kunnen onderhandelen met de melkverwerkende industrie. Op die manier moet de positie van de boeren in de zuivelketen worden versterkt. Dat heeft de commissie donderdag in Brussel bekendgemaakt.

De boeren moeten volgens het voorstel van de commissie gezamenlijk kunnen onderhandelen via producentenorganisaties. De bedoeling is dat melkproducenten en verwerkers straks voordat de melk wordt geleverd contracten kunnen afsluiten, met afspraken over onder meer de prijs, de te leveren hoeveelheid melk en de looptijd van het contract. Door beperkingen te stellen aan de hoeveelheid melk waarover mag worden onderhandeld, moet worden gegarandeerd dat de positie van de melkboeren ook werkelijk beter wordt.

Melkplannen
Europarlementariër Esther de Lange (CDA) noemt de melkplannen van de commissie onvoldoende. ,,De commissie richt zich vooral op contracten tussen producenten en verwerkers, terwijl er juist prijstransparantie in de hele keten nodig is. Ergens blijft er geld hangen en daar wil ik duidelijkheid over'', aldus De Lange. Ze is ook teleurgesteld dat er in de plannen niets gezegd wordt over ,,een zachte landing'' voor Nederland en andere landen die meer melk produceren dan hun quotum toelaat. In 2015 verdwijnt het systeem van de melkquota waarschijnlijk. Nederland zou graag zien dat de melkquota tot die tijd elk jaar verhoogd worden zodat de Nederlandse boeren minder boetes hoeven te betalen.

Nederland wil zo snel mogelijk af van het systeem waarbij melkveehouders die meer melk produceren dan hun quotum toelaat, daarvoor worden beboet.

Bron:[www.iex.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/12/2010 16:52 door Onze Verslaggever.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Het pakket voorstellen van de Europese Commissie zal geenszins kunnen garanderen dat overal in Europa melkproductie zal blijven bestaan. Een veel grotere groepering van de producenten en een Europees agentschap voor monitoring van de zuivelmarkt zijn volgens de EMB noodzakelijk om aan de producenten toe te laten hun zwakke positie in de keten te versterken. Dat is, samengevat, de reactie van de European Milk Board op de voorstellen die de Europese Commissie donderdag 9 december bekendmaakte.

De EMB is er tevreden over dat de Commissie in de verantwoording van haar voorstellen zelf opmerkt dat de melkveehouders zich in een extreem slechte onderhandelingspositie bevinden in de keten. “Het gevolg daarvan is dat zij prijzen uitbetaald krijgen die de productiekosten niet dekken, waardoor veel melkveehouders moeten afhaken”, aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber, die vervolgens betreurt dat de Commissievoorstellen geen efficiënte oplossing meebrengen voor dit probleem.

Volgens EMB is de graad van concentratie door producentengroeperingen slechts 3,5 % van de EU-zuivelplas, terwijl bepaalde melkerijen alleen al 6,5 tot 8,8 % van de EU-plas verwerken. En die melkerijen zullen nog blijven groeien. “Het voorstel om de concentratie voor elk zuivelproducerend land te beperken tot 33 % houdt ook weinig rekening met de werkelijke situatie van de melkerijen, vermits in bepaalde landen, zoals Denemarken en Nederland, bepaalde melkerijen reeds meer dan 33 % van de markt in handen hebben”, zo voegt Sieta van Keimpema, ondervoorzitster van de EMB, er aan toe.

Een ander voorstel van de Europese Commissie beoogt om in de toekomst op EU-vlak, de uitwisseling van gegevens tussen actoren in de zuivelketen te intensiveren. De EMB juicht dat principe toe en stelt daarom voor een agentschap voor monitoring van de zuivelmarkt op te richten dat de situatie in de sector van zeer nabij opvolgt en dat ook het aanbod van melk zou kunnen aanpassen aan de vraag. Want dat blijft volgens de EMB nog altijd de absolute voorwaarde om een rendabele prijs te kunnen uitbetalen.

De EMB is ook niet tevreden met het niet bindende karakter van de voorgestelde contracten. “Er zullen weinig lidstaten aan hun melkerijen de verplichting durven opleggen om contracten af te sluiten, want dan lopen zij het risico dat die hun melk in andere lidstaten zullen gaan ophalen. Dat voorstel is dus maar een papieren tijger”, zo luidt het.

Ten slotte is de EMB er ook niet over te spreken dat coöperaties zouden vrijgesteld worden van de verplichting om contracten af te sluiten. “Juist in coöperaties ziet men dat de producenten een prijs uitbetaald krijgen die wordt opgemaakt op basis van wat rest op de markt in functie van de omzet die gerealiseerd wordt.?Dit zet er coöperaties minder toe aan grote inspanningen te leveren om het maximum uit hun melk te halen.?Door hen op voorhand contracten te doen afsluiten over de prijs zou men hieraan kunnen verhelpen”, zo stelt men bij de EMB.

Bron:[www.landbouwleven.be]
anonymous_196
In een bad van subsidie (bedrijfs overnamen en toeslag rechten), en onkunde ( de drive van rendement op vermogen) valt onderhandelen niet mee voor mij als kleintje
Ik heb ervaring....als ik niet het ''dansje'' maak wat ze wensen, zeggen ze mij dat er 80 ander boeren zijn die wel willen
brabo
dan moet je eerst met die andere 80 gaan praten en dan pas met 81 naar de fabriek gaan
anonymous_8
Ja boeren moeten zich verenigen. Maar dat wil de helft niet begrijpen.
Farmer_
Welke helft?
frank b
Degene die braaf blijft zitten met vergaderingen en alles maar goed vindt
Karsjen Tamminga
Komt bij jullie de helft op de vergadering ? franksuper gewoon
frank b
Als díé helft er idd is , is het bestuur ook dik tevree. Daar krijgen ze nog net geen schouderklopje van. (maar wel bijna een schone k.nt van asskissing )
Jan S
😀
anonymous_8
Vroeger in Wageningen was je ook al een dwarsligger Jan. Je bent nog weinig veranderd.
Farmer_
Meelopers heb je ook niets aan.
Jan S
😀
gerrie-hul
Ja marcster vrogger was oma een jonge meid
cs-agrar
haha, maar jan is dan ook een echte he, heeft z'n achternaam mee!
Jan S
😀
cs-agrar
Ik droom heel veel, maar rest zie je via privebericht.
Grasbaal
LTO blijft werken aan geleidelijke overgang naar quotumvrij melken

Nederlandse melkveehouders moeten er rekening mee houden dat ze op 1 april 2015 schoksgewijze overgaan van productiebeheersing met melkquota naar melken zonder quota. Een dergelijke ’harde landing’ kan een uitwerking hebben op de internationale markten. Dit zegt voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland in een reactie op het standpunt van de Europese Commissie.


Dit standpunt houdt in dat de Commissie geen plannen heeft om EU-lidstaten waar het melkquotum nog steeds beperkend is, zoals Nederland, te helpen bij een geleidelijke overgang naar quotumvrij melken. Dit bleek uit de presentatie die EU-Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) vandaag hield in het Europees Parlement in Brussel. LTO kondigt aan om samen met collega-organisaties uit Denemarken, Ierland, Duitsland en andere landen de Commissie alsnog tot andere gedachten te brengen.

De Commissie deed ook voorstellen voor de verplichte erkenning door EU-landen van producentenorganisatie in de melkveehouderij. De maximale grootte van zulke organisaties wordt in het voorstel beperkt tot 3,5% van de Europese melkplas en 33% van de nationale melkproductie. Dergelijke organisaties kunnen dan contracten sluiten met verwerkers. LTO vindt het belangrijk dat coöperaties zijn vrijgesteld in het voorstel. In Nederland is ruim 90% van de melkveehouders aangesloten bij een coöperatie.

In lijn met GMO-regeling
Ciolos wil ook geld vrijmaken voor de oprichting van producentenorganisaties in lijn met de Gemeenschappelijk Marktordening in de groenten- en fruitsectoren (GMO-regeling). Deze regeling wordt komend jaar geëvalueerd in verband met de naderende hervorming van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Geld voor producentenorganisaties mag volgens LTO de bestaande, sterke structuur van landbouwcoöperaties niet in het gedrang brengen.

LTO noemt het verder opvallend dat in het EU-voorstel voor producentenorganisaties de nationale mededingingsautoriteiten de macht naar zich toe lijken te trekken. Immers, de maximale omvang van die producentenorganisaties is de afgelopen weken in conceptvoorstellen steeds verder verlaagd. Bovendien is een sterkere koppeling gelegd met de omvang van de nationale markt. LTO vindt dat onterecht: een kwart van de verse zuivel in Nederlandse winkels is afkomstig uit andere landen. Jaarlijks wordt bovendien 900 miljoen kg melk en room geïmporteerd voor verwerking in ons land.

Alleen boeren en verwerkers
Ook vindt LTO het vreemd dat de Brusselse discussie over contracten alleen de relatie tussen boeren en verwerkers betreft. Andere ketenpartijen, zoals de supermarkten en handel, worden niet genoemd. Aan de gewenste prijstransparantie wordt zo volledig voorbijgegaan. LTO concludeert dat er een strijd gaande is tussen Directoraat-Generaal Landbouw en DG Mededinging, waarbij de nationale mededingingsautoriteiten een stevige vinger in de pap lijken te hebben. Komende maanden krijgt het zuiveldossier een vervolg in het Europees Parlement en in de EU-Raad van Landbouwministers.

De Commissie wil voorts nadenken over een eerder voorstel om boeren te belonen als ze in crisissituaties vrijwillig tijdelijk minder melken (1-2%). Als het zover komt, zou dat vanaf 2015 kunnen gaan gelden. LTO ziet hier niks in. Bij een tijdelijk overschot op markten is het effect van die vermindering pas na enige tijd merkbaar. Het kost bovendien veel tijd en geld om zo’n maatregel door te voeren. De markt is dan mogelijk al weer in balans of er kan zelfs een tekortsituatie optreden met mogelijk nog grotere prijsfluctuaties.

© LTO Nederland, donderdag 09 december 2010
Grasbaal
Amersfoort – We vinden het belangrijk dat zuivelcoöperaties zijn vrijgesteld van de voorwaarden voor de nieuw op te zetten producentenorganisaties. Dat zegt Siem-Jan Schenk van de LTO-vakgroep melkveehouderij in reactie op de voorstellen van de Europese Commissie.

Meer: [www.agd.nl]
frank b
Blij??? Zuivelcooperaties zijn indertijd opgericht om gezamelijk zo goed mogelijk de melk te vermarkten, teneinde een maximale melkprijs te genereren. Dat ze nu zo zijn als ze zijn is te wijten aan het feit dat het succes de leden argeloos maakte voor toenemende en toegeëigende macht van de bestuurders en de kliek eromheen. Het zou juist een leuke stimulans zijn voor de cooperaties om toch nog eens extra hun best te gaan doen voor hun leden.Maar ja, de lijn van nix doen is natuurlijk geheel in de lijn van SJS en consorten
Karsjen Tamminga
Dan moet je zelf maar kaas maaken frank B
[www.google.nl]
Die mannen molken 2.3 miljoen liter samen
arie.j
Je misschien maar eens gaan verdiepen in wat een zuivelcooperatie nu eigenlijk echt is?
In ieder gevallen beslist geen organisatie die, zoals jij schrijft, is opgericht om gezamelijk zo goed mogelijk de melk te vermarkten, teneinde een maximale melkprijs te genereren.
Dat is met de ' van Bakels' zo, maar een echte zuivelcooperatie doet iets anders dan de boer zijn melk vermarkten.

Verder zijn afspraken voor een vaste melkprijs voor de boer in strijd met het cooperatieve principe,die waren er ook vroeger, toenvolgens jou alles beter was met de cooperatie's, ook nooit.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/12/2010 23:19 door arie.j.
frank b
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> In ieder gevallen beslist geen organisatie die,
> zoals jij schrijft, is opgericht om gezamelijk zo
> goed mogelijk de melk te vermarkten, teneinde een
> maximale melkprijs te genereren.

Oh? Nee? Wat was dan de reden voor de melkveehouders om dergelijke organisties destijds op te richten? Vast niet alleen om een bestuur dik te kunnen betalen. Waar vooral de oudere generatie en de generatie ervoor nog met de pet in de hand naar een bestuurder ging, gaven die bestuurders steeds meer macht. Durfden er niet tegenin te gaan. Die oudere generatie keek tegen iedereen op; bestuurders van de melkfabriek, de pastoor of dominee, de veearts. De betreffenden hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt en het grondbeginsel van de coöperatie, meer macht door samenwerking, laten verkwanselen voor hun eigen aanzien.

>Dat is met de ' van Bakels' zo, maar een echte zuivelcooperatie
>doet iets anders dan de boer zijn melk vermarkten

Wat doen de cooperaties dan met de melk?

>Verder zijn afspraken voor een vaste melkprijs
> voor de boer in strijd met het cooperatieve
> principe,die waren er ook vroeger, toenvolgens
> jou alles beter was met de cooperatie's, ook
> nooit.

En omdat het vroeger niet zo was, kan het nu ook niet? Nee, natuurlijk niet. Dan zou blijken dat het bestuur alleen maar een beetje trots is als ze er zelf beter van worden en niet echt in staat zijn een eigen prijs neer te zetten. Het zou een mooie stimulans kunnen/moeten geven aan de melkprijs. Een vaste melkprijs hoeft van mij ook niet, maar een betere stimulans is meer dan welkom. Maar geld maakt macht, dus de cooperaties worden vrijgesteld, zoals ze zelf graag willen en LTO, die ook graag in het ivoren torentje verblijft, loopt braaf aan de leiband van de melkfabrieken en juicht vrolijk mee.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/12/2010 08:38 door frank B.
anonymous_8
Beetje verwrongen wereldbeeld heb jij
frank b
Waarom zijn cooperaties dan opgericht? Vroeger hadden sommigen figuren in de samenleving toch een aanzien, die eigenlijk nergens op sloeg? Ze hadden alleen een ander vak geleerd, maar werden zo'n beetje heilig geacht. En als iedereen je heilig acht, ga je dat zelf nog geloven ook nog en je er zo naar gedragen. En probeer ze na jaren maar eens uit zo'n ivoren toren te krijgen.
anonymous_107
Met jouw aannames hoe alles in elkaar steekt is het logisch dat je tot zulke conclusies komt.
Ik twijfel echter over je aannames.
frank b
Verklaar je nader.
arie.j
Zuivelcooperaties vermarkten de melk niet, dat doen handelaars.
Of soms leveranciersverenigingen.
Tijd dat jou het verschil duidelijk wordt

Zuivelcooperaties hebben als doel het verwerken van de melk van hun ledenen om de verwerkte productenzo goed mogenlijk te verkopen.
En vervolgens om de opbrengst (na inhoudingen voor het verwerkingsbedrijf) aan de leden uit te keren.
Voorschot plus nabetaling is dan het normale en logische cooperatieve principe
Als er binnen de cooperatie groepen veehouders zouden zijn die clubs gaan vormen om over de prijs te gaan onderhandelen, dan is dat is wel buitengewoon on-cooperatief.
Dat laatste is LTO dan ook zeer terecht niet voor, het zou het einde van de cooperatie betekenen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/12/2010 09:44 door arie.j.
anonymous_100
Nu ga je er een woordspelletje van maken Arie
anonymous_8
Helemaal geen woordspelletje. Arie verwoordt exact de kern van een coöperatie: zuivelcooperatie zijn opgericht door boeren die kansen zagen om gezamenlijk een zuivelfabriek te exploiteren waarbij het exploitatieresultaat tot uiting kwam in de melkprijs.
anonymous_100
Frank bedoelt hetzelfde maarzegt het alleen anders
Farmer_
Er zijn ook coops opgericht zodat boeren een betere prijs kregen voor hun producten, denk maar eens aan coveco.
Karsjen Tamminga
Nu ben je een stap tever farmer FCE was het vroeger
Farmer_
Coveco was FCE?, nog nooit van FCE gehoord.
anonymous_8
Ja ja aan Coveco is nog heel wat voorafgegaan..... Hier in de regio had je o.a. de ABTB en de GOS die later opgingen in Coveco
gerrie-hul
macster en daarna dumeco en daarna vion
arie.j
Alle afzetcooperatie hadden (mede) dat doel, met daarbij natuurlijk dingen als afzetzekerheid en eerlijke behandeling.
Bij de zuivel was het ook de behoefte om een stuk werk af te stoten, het kaasmaken, en dat fabrieksmatig voor een lagere prijs te doen.

Het is blijft echter een wezenlijk verschil of je als boeren een fabriek hebt of dat je alleen handelaar bent
Farmer_
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Alle afzetcooperatie hadden (mede) dat doel, met
> daarbij natuurlijk dingen als afzetzekerheid en
> eerlijke behandeling.
Dat klopt, mijn Gr vader was een fantiek coop man en was voorzover ik weet medeoprichter van coveco, hij zag om hem heen veel boeren die bedonderd werden door veehandelaren en dat zinde hem niet.
anonymous_8
Ja daar krijgen die handelaren nooit genoeg van
Farmer_
Vraag me af hoe dat moet, je kunt nu toch ook niet van de ene fabriek naar de andere lopen, moet je onderhandelen met je afnemer die weet dat je moeilijk naar een andere kan, je zit toch met ledenkapitaal en inleg geld.
arie.j
Daarom is het iets voor de leveranciers aan particuliere fabrieken.
Daar is een leveranciersclub een normaal iets.
Maar met een cooperatie is, als het goed is, niet over de prijs te onderhandelen.
Daar kunnen de leden (of hun gekozen vertegenwoordigers) zelf over de prijs beslissen.
anonymous_463
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Daarom is het iets voor de leveranciers aan
> particuliere fabrieken.
> Daar is een leveranciersclub een normaal iets.
> Maar met een cooperatie is, als het goed is, niet
> over de prijs te onderhandelen.
> Daar kunnen de leden (of hun gekozen
> vertegenwoordigers) zelf over de prijs beslissen.
Daarom is quantumtoeslag ook zo'n moeilijk punt in een cooperatie
frank b
Arie heeft een droom, de ideale cooperatie, die er is voor de boeren en niet voor zichzelf
Karsjen Tamminga
Frank heeft ook een droom de cooperaties moeten doen wat Frank wil ??
frank b
Nee, hoor. Dat hoeft niet, gebeurt ook niet, maar mag natuurlijk wel. Een bedrijf van, voor en door boeren die onbaatzuchtig het beste ervan willen maken.

Toch typisch boeren hé? Toen de melkprijs 22 cent was schreef ik hetzelfde, want er is nix verandert bestuurstechnisch in die jaren. Toen vond men hier ook dat er best iets meer richting de boeren mocht gaan. Nu de melkprijs tijdelijk, met goede gehaltes, richting de 39/40 cent gaat, vind ik nog steeds dat het gemiddeld maar matig (+-33cent) is, maar is het commentaar dat ik teveel wil en het niet snap niet van de lucht. Meest korte termijnvisie m.i. . Durf een keer te schoffelen ipv pappen en nathouden, maar het verleden heeft al uitgewezen, dat bijna niemand verder kijkt dan zijn eigen erf. De meesten durven of mogen niet van de bank, want zonder groei geen leven en wat denkt de buurt wel niet als je niet bouwt of nog een jaar doorrijdt met die trekker? Velen hier rekenen zichnog steeds rijk met 20 cent/% kopen, maar dat je wel eens meer kunt verdienen met 1 of meer cent extra op de melkprijs, is te moeilijk. Velen bijten liever op een houtje met een grote stal/trekker/noemmaarop.......... Ach laat ook maar. Succes iedereen.
Farmer_
Ik ben het wel met je eens dat coops zich meer moeten inspannen voor hun leden en geen eigen leven moeten gaan leiden.
arie.j
>>Toch typisch boeren hé? Toen de melkprijs 22 cent was schreef ik hetzelfde, want er is nix verandert bestuurstechnisch >>in die jaren.
Tjonge zeg, je wilt al 2 jaar hetzelfde, hoe bestaat het......

Maar wat wil je nu eigenlijk?
Behalve flink tegen de coops aanschoppen heb ik steeds bijzonder weinig concreetsvan je gelezen.
Ja wat vrijblijvend kreten zoals; Meer macht bij de leden etc.
Maar dat blijkt dan veelal met de melkprijs te maken te hebben.
Als die verhoudingsgewijs maar goed is dan is de rest voor je , krijg ik de indruk tenminste,van minder belang.
frank b
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Maar dat blijkt dan veelal met de melkprijs te
> maken te hebben.
> Als die verhoudingsgewijs maar goed is dan is de
> rest voor je , krijg ik de indruk tenminste,van
> minder belang.

Verhoudingsgewijs In verhouding tot wat? De melkprijs in verhouding tot de bestuursvergoedingen?
Je waarneming en lezen worden er niet beter op. Zoals ik boven al prikte, verdwijnt de scherpte van een heel stel bij het stijgen van de melkprijs. Juist die scherpte is nodig om de bestuurders/handelaren/ofhoejezeookwilnoemenandersbeginjeweermetjewoordspelletjes te stimuleren de prijs ook daar te houden en niet pas gaan zeiken als het te laat is.
En wat wil je concreet horen dan? Je zult toch onderhand wel een keer gemerkt hebben dat dergelijke logge lichamen niet zomaar te veranderen zijn. Die verandering die heeft geresulteert in wat het nu is, is al voor jouw generatie begonnen, dus dat is al heeeeeeel lang aan de gang. Het vergt veel tijd en vooral lef van de huidige en nieuwe generatie bestuurders om een verandering ten gunste van de melkveehouders te bewerkstelligen.
arie.j
Dat is dus weer hetzelfde verhaal van:
"Het is niet goed, het moet anders... en verder weet Frank het ook niet.
Schiet zo wel op met je..
frank b
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat is dus weer hetzelfde verhaal van:
> "Het is niet goed, het moet anders... en verder
> weet Frank het ook niet.
> Schiet zo wel op met je..

Tja, als je aan jou heilige huisjes komt, kan niemand iets goed doen in jouw ogen en is iedereen, behalve orakel arie.j natuurlijk, een sukkel. Je blijft braaf achter de gevestigde orde aansukkelen en af en toe een artikel uit de goeie ouwe tijd prikken. Dát schiet lekker op. Meer macht voor melkproducenten is voor jou al lang een gepasseert station, dus is het makkelijk kletsen.
anonymous_8
Als je niet tevreden bent met de huidige situatie moet je het heft in eigen handen nemen. Zoek medestanders. Richt voor mijn part een nieuwe cooperatie op en vul die in zoals jullie het goed lijkt.
Jan S
😀
anonymous_8
Ik wens jullie veel succes
arie.j
Stuk voor stuk organisaties die binnen de zuivel-verwerkingscooperatie's weinig tot niets betekenen.
Hun resultaten tot heden (binnen de zuivel-verwerkingscooperatie's) zijn niet van dien aard om daar echt hoop op te hebben.
Wimsumar
Beste Arie J.:
------------------------------------------------------
U schreef:
>Hun resultaten tot heden (binnen de
> zuivel-verwerkingscooperatie's) zijn niet van dien
> aard om daar echt hoop op te hebben.

Ja, zo "lust"ik er ook nog wel één. Alsof de (melk)geld verslindendeResearch & Devellopement-organisatie binnen de zuivel-verwerkingscoöperaties dat wel doen.
anonymous_100
Nu heb je afgedaan bij marcster
anonymous_8
Ik ben juist blij voor deze jongens dat ze het al geregeld hebben en dat ze nu samen kunnen ondernemen zoals zij het willen....

Wel wil ik ze nog 1 tip meegeven: stop met jullie geweeklaag, gemekker en het de schuld geven aan anderen van alles wat anders gaat dan jullie zouden willen.

Ter inspiratie plaats ik hier nog even een citaat van onderneemster Annemarie van Gaal dat ik vandaag in de krant las:

,,Als je jezelf in de slachtofferrol plaatst, heb je geen zin aan je situatie te werken. Dat is funest voor zelfredzaamheid. Ik weet gewoon dat zelfbeklag het verkeerde pad is. Het zit in jou en helpt je niet gelukkig te worden. Gelukkig worden, meer is er niet in het leven. Keuze is een voorwaarde voor geluk."
Jan S
😀
anonymous_8
Misschie zal ik jou inderdaad wel nooit begrijpen. Want wiens hielen lik ik volgens jou?
Farmer_
Je klinkt nogal gefrustreerd, wil je erover praten.
Jan S
😀
anonymous_8
Is mis inhoudelijke argumenten
Jan S
😀
arie.j
De foute visie van de door frankB en jou genoemde organisaties blijkt uit het feit dat ze van buitenaf een cooperatie denken te hervormen.
Maar aangezien een cooperatie nog steeds van de leden is zal alleen actie van de leden zelf invloed kunnen hebben.
Daarbij komt nog dat de DDB en NMV geen echte visie hebben hoe hetmet de cooperaties anders moet, het is mij tenminste niet bekend
DDB is kindje van NMV, en de aanvankelijke opzet was om metdwang de zuivelondernemingen een belangrijk hogere prijs te laten betalen, die kan inmiddels als mislukt worden gezien.
Nu focussen ze zich op het EU zuivelbeleid en behoud quotering.
Maar dat heeft weinig met de interne opzet van cooperaties van doen


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/12/2010 23:40 door arie.j.
frank b
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------

>De foute visie van de door frankB en jou

Wie het niet de visie van arie.j deelt, heeft een foute visie

>het is mij tenminste niet bekend

Er is jou wel meer niet bekend, maar dat weten wij hier al lang.
Jan S
😀
anonymous_8
Je klinkt nogal verbitterd
Jan S
😀
anonymous_8
Ik vermoed dat je niet zo dol bent op psychologen
Jan S
😀
arie.j
Zou je je niet een beetje in de geschiedenis verdiepen?
Dan kun je leren dat de Hervormers niet van buitenuit de RK hebben geprobeert te veranderen , maar aanvankelijk van binnenuit.
Ten leste zijn ze eruit gezet. (zelfs in de ban gedaan zoals Luther).
Daarna zijn ze apart als kerk verder gegaan.
Niet met veel illusie dat de R.K.kerk nog zou veranderen.
Dat lieten ze wel erg duidelijk merken.
Maar met de prediking van het Evangelie aan allen die het horen wilden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/12/2010 08:37 door arie.j.
frank b
Ze slikken steeds minder van de shit uit Rome en lopen weg. Die overtuiging moet hier bij velen nog komen, die hebben nog niet door dat ze gebruikt worden door mensen die ze dachten te kunnen vertrouwen
Jan S
😀
arie.j
Je vergeet één ding.
Dat is de organisatie structuur.
Bij de RK kerk is de hiërarchie zo dat die centraal en van bovenaf is
Geen enkele stem voor het gewone lid, niet direct en niet indirect.
En een leider waarvan men zegt dat die in leeruitspraken onfeilbaarheid heeft.

Bij een coöperatie is datanders
Daar kiezen de leden ,al dan niet getrapt, hun leiders
Daar beslissen de leden of de jaarrekening goedkeuring krijgt enz.
Of de leden van hun rechten tijdig, en ook goed, gebruik maken is iets anders.
Maar ze hebben zonder meer de mogelijkheid.

Nu is de mogelijkheid tot goede inspraak natuurlijk geen garantie dat ieder (of iedere groep) het beleid goed vind.
Bij veel beslissingen zal de meerderheid de dienst uitmaken, en die is echt niet onfeilbaar.
Maar mogelijkheden tot veranderingen van onder vandaan zijn er binnen een coöperatie beslist wel.

,
Jan S
😀
anonymous_8
Waar blijft jouw ideale oplossing?
Jan S
😀
arie.j
Och , het is vrijwel nooit een complot , als het beleid verkeerd is hoor.
Maar meestal meer een mengeling van eigenbelang,eerzucht,etc., en daarnaast gemakzucht van leden die thuis op hun bedrijf al aan genoeg hun hoofd hebben.
Daaromwerden er al heel vroeger commissies van toezicht, raden van commissarissen ed. ingesteld.
Groepen van leden dus die maar eens echt in de materie moesten duiken, en vervolgens op leden vergaderingen verslag uitbrengen.

Voor een goed functionerendecoöperatie lijkt me daarnaast wenselijk,groepjes gewone leden die in de materie duiken en hun visie openbaar maken.
Als het maar geen stammenstrijd tussen leden met verschillende belangen wordt.
frank b
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> Och , het is vrijwel nooit een complot , als het
> beleid verkeerd is hoor.
> Maar meestal meer een mengeling van
> eigenbelang,eerzucht,etc.,

ARIE, DAT PRIKKEN WE TOCH STEEDS!JE HEBT 'T DOOR!!!!X
anonymous_107
Ook bij nieuw gevormde clubjes zullen mensen aan het roer komen met dezelfde eigenschappen.
cs-agrar
het is juist zaak daarvoor te waken Izak, ik weet van mellkfabrieken dat wanneer bijv de directie te poulair begon te doen deze gewipt werd door het bestuur, die moesten ze niet hebben, bleek niet capabel.
anonymous_8
CS-Agrar Schreef:
ik weet van mellkfabrieken dat wanneer bijv de directie te populair begon te doen deze gewipt werd door het bestuur,

O werkt het zo. Nou dan mag Eric Hulst ook wel uitkijken...
anonymous_107
Volgens Frank is ieder bestuur per definitie uit op zelfverheerlijking/zelfverrijking, vandaar.
frank b
Nee hoor Izak. Maar hoe meer bestuurslagen er in een organisatie zitten, hoe groter de kans. Dat wel.
anonymous_107
Ik denk meer of die club jou aanstaat of niet wat bapalend is voor jouw oordeel in deze, een vooroordeel dus.
frank b
Jij gelooft dus duidelijk alles. En jou gedachte over mij is geen vooroordeel?
anonymous_107
Dat is idd ook een vooroordeel, gevoedt door de uitlatingen die je hier doet.
Het verschil is dat ik weet dat het een vooroordeel is, daar ik ervan overtuigd ben dat je ook andere kanten hebt.
frank b
Izak Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat is idd ook een vooroordeel, gevoedt door de
> uitlatingen die je hier doet.
> Het verschil is dat ik weet dat het een
> vooroordeel is, daar ik ervan overtuigd ben dat je
> ook andere kanten hebt.

Jan S
😀
arie.j
Jullie gaan met mijn laatste mening accoord?
Dan wens ik je veel succes binnen je cooperatie.

De DDB of de NMV komt er dan niet bij voor.
Ook geen Faire Trade melk, dat laatste zou misschien op zeer beperkte schaal iets kunnen zijn ( in Nederland moet ik het echter eerst nog zien), maar met het beleid binnen de coops heeft het in ieder geval niet van doen.
arie.j
Nee, dat ben ik inderdaad niet met je eens.
Omdat het zo niet is.
Het is niet zo dat binnen de RK kerk de parochianen (leden) iets te vertellen (kunnen) hebben.
Zowel in leer niet, als bij de benoeming van geestelijke leiders niet , zelfs niet van de plaatselijke leiders.

En waarom bij een grote cooperatie getrapte vertegenwoordiging?
Kom nou, dat weet je zelf ook wel.
Met vele duizenden in een zaal kun je in de praktijk meestal geen echte discussie voeren.
En als de gewone melkveehouders dan ook nog naar één plaats zouden moeten komen uit zowel Belgie als uit alle hoeken van Nederland en een behoorlijk stuk van Duitsland.
Nou dan kun je het voor velen wel helemaal vergeten.
Bij erg veel leden of kiezers kan het nu eenmaal niet anders.
Maar dat doen we bij nog heel wat meer inspraak en vertegenwoordiging, zoals b.v. een gemeenteraad of 2e Kamer.
Daar is de trap, ofwel het aantal mensen dat nodig is om een vertegenwoordiger te kiezen, nog veel groter.
Toch denk ik niet dat jij het ook daar een schjnvertoning vindt, en datwe het maar moeten afschaffen.
Jan S
😀
anonymous_8
Dus jij denkt in percentages. Is dat niet een beetje vooringenomen?
frank b
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dus jij denkt in percentages. Is dat niet een
> beetje vooringenomen?

In zijn voorbeeld heel reëel. Want het absolute getal van de bevolking is vele malen hoger dan dat van de 2e kamer. En dat zouden sommigen dan wéér niet snappen, blijkt wel.
Jan S
😀
Karsjen Tamminga
Juist ARIE
frank b
In theorie heb je gelijk. Maar in theorie wordt er genoeg voedsel op de wereld geproduceert en toch is er honger. En in die landen lijkt het bestuurin theorie ook niet allemaal op een dictator, met verkiezingen en al. En wie zijn toch gewoon de l.l en leiden armoe en honger? De stemmers.
Dus dat de theorie niet altijd de praktijk is, staat niet altijd in de boekjes.
cs-agrar
hoe dan ook, het blijven onbetrouwbare oplichters en de enkeling die echt voor de medemens opkomt en er voor is, wordt door de hierarchie in dat kerkelijke gesodemieter teruggeroepen en moet in retraite, terwijl aan de andere kant van de muur kinderen vertroeteld worden. Kon wel politiek zijn..
frank b
Foei, Jan toch Hij bedoelt 't wel goed, maar hij snapt er geen donder van. Die onnozelheid en goedgelovigheid wordt gevoed door de gevestigde orde en wie heel braaf volgt, mag misschien meedoen als onderste regionenbestuurder. Hoger zullen dezen nooit komen, ondanks het meelopen. Wie niet meedoet is meteen een 'outlaw' en een mekkeraar. Ze hebben zelf niet door wie in dit geval het slachtoffer is. Tegen de tijd dat het misschien de ontkennende fase heeft gehad, is het al weer hopeloos er achteraan lopen kakken en zijn ze, voordat ze het zelf in de gaten hebben, zelf de mekkeraars.
cs-agrar
mekkeraars, zijn dat pelgrims?
cs-agrar
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------

>
> ,,Als je jezelf in de slachtofferrol plaatst, heb
> je geen zin aan je situatie te werken. Dat is
> funest voor zelfredzaamheid. Ik weet gewoon dat
> zelfbeklag het verkeerde pad is. Het zit in jou en
> helpt je niet gelukkig te worden. Gelukkig worden,
> meer is er niet in het leven. Keuze is een
> voorwaarde voor geluk."

Nu is de vrije vertaling naar onze sector heel simpel, hier staat gewoon dat als je achter de gevestigede orde aan loopt en alles voor zoete koek neemt, je vanzelf de slachtofferrol krijgt, je bent immers slachtoffer van datgene wat over je heen komt.
Zelfbeklag het verkeerde pad, tis net hoe je het bekijkt, als alles perfect tot in de puntjes verloopt is er geen beklag nodig, anderzijds leidt zelfbeklag wel tot scherpte op punten waar het beklag betrekking op heeft, dus welke veranderd moeten worden om de perfectie te bereiken.
Keuze is een voorwaarde voor geluk, ja precies, maar als je alles over je heen laat komen, waar blijft dan de keuze?
frank b
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
>>
>
> Nu is de vrije vertaling naar onze sector heel
> simpel, hier staat gewoon dat als je achter de
> gevestigede orde aan loopt en alles voor zoete
> koek neemt, je vanzelf de slachtofferrol krijgt,
> je bent immers slachtoffer van datgene wat over je
> heen komt.
> Zelfbeklag het verkeerde pad, tis net hoe je het
> bekijkt, als alles perfect tot in de puntjes
> verloopt is er geen beklag nodig, anderzijds leidt
> zelfbeklag wel tot scherpte op punten waar het
> beklag betrekking op heeft, dus welke veranderd
> moeten worden om de perfectie te bereiken.
> Keuze is een voorwaarde voor geluk, ja precies,
> maar als je alles over je heen laat komen, waar
> blijft dan de keuze?

Mooi gesproken
cs-agrar
de internet verbinding onder de steen van marcster is niet al te best jan..
cs-agrar
De zuivelorganisatie vekoopt toch aan de handelaar, is dat geen vermarkten dan??? Wat een onzin.
De letterlijke betekenis van cooperatie is een vorm van van zelforganisatie door producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van de economische macht en het behalen van schaalvoordeel, in een ander woordenboek omschreven als zijnde een vereniging van zelfstandige ondernemers uit eenzelfde bedrijfssector ter behartiging van de zakelijke belangen.

Dus de hoogste prijs eruit halen.
frank b
Dank u
gerrie-hul
Ja Frank helemaal met je eens
anonymous_8
Ik stel voor dat Frank en Gerrie met zijn tweeen een cooperatie beginnen en laten zien dat ze samen kunnen ondernemen.
gerrie-hul
marcsterweet je wel eens waar het over gaat gezien je antwoorden
Karsjen Tamminga
Iets wat misschien veel belangrijker is gerrie hul weeten we nog wel hoeveel moeite het heeft gekostDoor onzeGRvaderen om een cooperaties op te richten ?? En voor de rest de verschilen in denken zijn nog net zo groot als vroeger ?? Alleen toen was er nog geen PRIKKEBORDom gezellige met het koudeweervan gedachten tewisselen
Frank we willen echte allemaal wel het zelfde maar de weg er na toeDenken we anders over
Ga nu de koeitjes melkenBoer zijn is gewoon machtigemooide meeste tijd
frank b
cs-agrar
Rustig Frank, Arie heeft gelijk, ga je maar eens verdiepen in enkele huidige zuivelorganisaties,het cooperatieve idee van vermarkten voor de hoogste prijs geldt daar niet meer. Waar jij wel gelijk in hebt in dat dit vermarkten voor hoogste prijs wel zo zou moeten zijn.
frank b
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Rustig Frank, Arie heeft gelijk, ga je maar eens
> verdiepen in enkele huidige zuivelorganisaties,
> het cooperatieve idee van vermarkten voor de
> hoogste prijs geldt daar niet meer. Waar jij wel
> gelijk in hebt in dat dit vermarkten voor hoogste
> prijs wel zo zou moeten zijn.

Ben rustig hoor, maar dat het niet zo is en wel zo zou moeten zijn, maakt me wel enigzins @#$#@ humeurig. Vroeger is té veel macht weggegeven en probeer nu maar eens die ivoren toren te bereiken. Helemaal als je niet meejuicht.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/12/2010 11:05 door frank B.
anonymous_107
"Ben rustig hoor, maar dat het niet zo is en wel zo zou moeten zijn, maakt me wel enigzins @#$#@ humeurig. Vroeger is té veel macht weggegeven en probeer nu maar eens die ivoren toren te bereiken. Helemaal als je niet meejuicht."


Je bent al zover dat je doorhebt dat je houding averechts werkt op het hebben van enige invloed.
anonymous_8
Nu nog inzien dat humeurigheid de kwaliteit van het leven negatief beinvloedt, en je kunt beginnen te werken aan een omslag in je leven.
frank b
Nou, allebei sterkte dan maar
cs-agrar
Deze opmerking maakt jou dus een van de meejuichers die stiekem hoopt op verandering? Daar schiet je echt niet mee op he. Als alle Hollanders in de oorlog hard juichend achter de Duitsers aanliepen en stiekem op verandering hoopten reden we nu echt wel met een witte nummerplaat.
Is Wilders zo ver gekomen door zeer blij achter iedereen aan te lopen en te hopen? Politicus van het jaar zelfs, vindt het knap, of je hem nu steunt of niet, maar wel door zich te laten horen en een tegengeluid ook echt in te zetten. Je merkt zijn invloed wel degelijk.
frank b
CS, ze hebben het toch niet door. Wat ze mij verwijten kunnen ze beter op hun zelf reflecteren. Alleen ik krijg geen stijve nek en droge mond.
anonymous_107
Ik heb mn stem laten horen, maar verwijt mn collega's het niet als ze dat niet doen, ook als daardoor mn eigen stem niet veel waarde heeft.
Over de opmerking: Frank geeft zelf aan dat z'n houding het nog moeilijker maakt door de dringen tot de ivoren toren, een beetje prikkelen mag toch wel, CS?

De gemaakte vergelijking met WO2raakt kant noch wal.
frank b
Izak, ik prikkel ook slechts.
cs-agrar
Jij geeft aan dat de houding van frank, het niet meehobbelen met de rest maar tegengas te geven, niet de juiste is, maw, volgens jou is meedoen het devies, maar hoe verander je dan wat?
Die vergelijking klopt zeker wel, lees nog maar eens na, en trouwens, we mogen blij zijn dat er tijdens WO kant en wal geraakt werden, anders was de normandie landing niets geworden!
anonymous_107
Ik neem aan dat je door wilt dringen tot de"ivoren toren".
Volgens Frank gaat dat nog moeilijker door zijn manier van werken, dus moet je dat toch niet willen?
cs-agrar
precies Izak, alleen degene die meejuicht wil niets veranderen want deze vind het wel best, anders werd er niet gejuicht. Dus van die juichers hoef je al zowiezo niets te verwachten. Frank laat juist het kritische geluid horen, dat wil de "ivoren toren" niet, dus wordt daar slecht of niet naar geluisterd.
anonymous_107
Wat is er mis mee als iemand het best vind?Kun je de keus van een ander niet respecteren?
Wat is het netto effect van Frank(sorry dat ik je naam iedere x gebruik)?
cs-agrar
Daar is niets mis mee, als dat zo is. Frank is juist niet eens met gang van zaken, juicht dus niet. Wat is daar mis mee? Zo zijn er natuurlijk meer, maar laten niet van zich horen omdat men niet durft of niet van anderen weet dat het zo is. dan komen dus ook nooit die tegengeluiden op gang.
Jan S
😀
frank b
Dank je
anonymous_107
Mensen stelselmatig als ja-knikkers en meelopers neerzetten en alle bestuurders over 1 kam te scheren en te betichten van zelfverrijking/eigenbelang is volgens mij niet de manier het bewustwordingsproces op gang te brengen.
Jan S
😀
anonymous_107
Ikzelf ben echt wel kritisch, maar misschien niet op de manier zoals anderen willen zien.
Maar ik word absoluut niet warm van Frank's benadering en ik kan me voorstellen dat iemand die minder kritisch is als ik dat al helemaal niet wordt.
Het doel wat Frank nastreeft ben ik het misschien meer mee eens dan hij denkt, maar de manier waarop...
Als er dan uit hetzelfde"kamp"ook nog mensen over WO2 beginnen om hun beeldvorming kracht bij te zetten...


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/12/2010 14:12 door Izak.
Jan S
😀
anonymous_107
Jan S Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik had al wel begrepen dat je het niet overal mee
> eens was.
> Maar eerlijk gezegd is daar niet zoveel van
> blijven hangen. (was het niet over kwantumtoeslag
> en de winstverdeling)
>
> En dat merk ik ook binnen de organisties. Als je
> het niet met kracht brengt wordt er gewoon
> overheen gewalsd.
> Breng je het wel met kracht dan is de toon niet
> goed. Met andere woorden we kunnen het toch nooit
> goed doen.

Dat zeg ik dus,dat het niet goed gebeurt.

Het is zaak met zoveel mogelijk mensen dezelfde toon aan te slaan.Moet dus wel een toon zijn die veel mensen aan willen slaan.
Dat kan dus een andere toon zijn dan die toon die je gewend bent aan te slaan.
frank b
Geldt voor beide kanten. Als ''jullie kant'' wat fanatieker wordt, ben ik best bereid gas terug te nemen, dan komen we samen op 't midden uit. Tot die tijd...............
anonymous_107
Je moet vooral jezelf blijven, Frank.
Ik probeer alleen maar aan te geven dat het volgens mij net zoveel effect sorteert als de meelopers, als het anders is ben ik de eerste die dat toegeeft, tot die tijd.....
frank b
Blijf echt wel mezelf als ik iets gas terugneem. Ben er ook terdege van bewust dat ik niet alleen maar vrienden maak, maar dat is mijn doel ook niet. Maar kan ook goed met ''de anderen'' samenwerken, al zou je het misschien niet verwachten, als het doel maar hetzelfde is.
Grasbaal
Cees,

Even voor de duidelijkheid, Frank geeft geen tegengas. Hij moppert alleen maar. Als je tegengas wil geven moet je met alternatieven komen zoals Sjakie, Jan Schouten, Anno Zeinstra en Hendrik Bosma in ieder geval proberen. Met alleen mopperen verander je niets........
cs-agrar
Daar begint het wel mee Co, groepjes of meningen zoals van zeinstra of sjakie zijn ontstaan uit onvrede, en dus gemopper.
frank b
Als je niet meteen grof beslagen ten ijs komt met uitgewerkte plannen en een zeer groot deel van de leden achter je, stel je nix voor bij Co. Dat de zittende bestuursleden eens geen lik maar een tik over de kont krijgen, is not done.
Grasbaal
Frank,

Jij moppert hier al jaren, dan wordt het langzamerhand toch eens tijd voor actie lijkt mij?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/12/2010 13:50 door Co Scholten.
Jan S
😀
Grasbaal
Jan S,

Nee, ik probeer Frank zeker niet monddood te krijgen. Ik hoop hem te stimuleren om actie te ondernemen om werkelijk iets te veranderen wat hem niet aanstaat.
Jan S
😀
frank b
Co, er spelen dingen die al lang aan de gang zijn, waar jij geen weet van hebt en ik hier (nog) niet neer ga zetten. Zoals je weet, lezen er een heleboel mensen mee en sommigen verrassen we liever, dan dat we iedere stap openbaar maken. We zien wel hoe ver we deze keer komen. Zo zie je maar, dat niets is wat het lijkt en ook jouw judgement er flink naast zit. Hindert nix, hebben de meesten. Ben misschien geen hoge boom, maar vang wel veel wind. En monddood maken is het slapste wat er is en gebeurt al meer dan genoeg, maar daar zie ik je niet voor aan.
frank b
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> Frank,
>
> Jij moppert hier al jaren, dan wordt het
> langzamerhand toch eens tijd voor actie lijkt mij?

Ik mopper niet alleen maar, maar uit jou reaktie blijkt wel dat sommige dingen gewoon erg traag gaan. Maar niet getreurd, gewoon doorgaan
frank b
Tja, ik denk al, waar blijft Co. had nog wat tegoed?
anonymous_107
volgens mij zijn er wel 5 politici van het jaar, voor elk wat wils...
Jan S
😀
anonymous_107
voor het merendeel wat wils dan?
frank b
Hoe dan ook, waardeloze 'prijs' dus.
anonymous_107
idd
gezienus
Gepost door: arie.j ()
Datum: 09 december 2010 23:11


maar een echte zuivelcooperatie doet iets anders dan de boer zijn melk vermarkten.

verwerken zul je bedoelen
hier noch een mooi voorbeeld nordmilch was altijd 1 van de miden moten zeg maar een slechte betaler kwa melkprijs

toen hier de boeren 50% hun lidmaatschap hebben op gezecht is de bal anders gaan rolennu hoor je de medewerkers/ bestuursleden toch anders praten (wij zijn er voor julie om een zo hoog mogelijke prijs neer te zettenhet is JULIE fabriek )lees maar een andere topic ddd zij hard van leer trekken ,, hebben we gedaan de eerste nabetaling van jan tot okt is binnen en anders was dat geld in de bodem lose put bij deze firma gekomen
Farmer_
Zo hoort het.
Karsjen Tamminga
Lees net in het landbouwblad dat nordmilch gaat fuseren Geeft een andere kijk op de zak gezienus
Zo van betaalen ze nu uit van hun vermogen ??
Farmer_
Fuseren met Humana, 2 grote.
gezienus
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Lees net in het landbouwblad dat nordmilch gaat
> fuseren Geeft een andere kijk op de zak gezienus
> Zo van betaalen ze nu uit van hun vermogen ??

21.06.2009 | NORDMILCH stabil im bewegten Milchmarkt

Der Konzern hat seine Kennzahlen wie im vergangenen Jahr erreicht und das Jahr 2008 mit einem Gewinn von über 20 Millionen Euro abgeschlossen. Seinen Umsatz steigerte NORDMILCH gegenüber dem Vorjahr um 200 Millionen Euro auf 2,5 Milliarden Euro. Im gleichen Zeitraum konnte erneut Eigenkapital aufgebaut werden, dieses stieg von 102 Millionen Euro auf 122,2 Millionen Euro.
Kapitalprämie für Mitglieder der eG
Der Gewinn der NORDMILCH eG versetzt das Unternehmen außerdem in die Lage, seine Gesellschafter erstmals seit vielen Jahren über eine Dividendenzahlung am Unternehmen zu beteiligen. Das eingezahlte und gezeichnete Geschäftsguthaben der rund 8.000 Mitglieder der eG wird dabei mit vier Prozent verzinst.


dit jaar is het noch beterdie 20 milj hebben ze van jan tot okt al gehaalddaar hebben ze 10milj als na betaling aan de leveranten gegeven

waar wij het meenste om lachen met die fusie is dat het hier zonder problemen gaat met de goedkeuringdat was met frieland campina wel anders met een fabriek sluiten en melk weg gevenhoe hebben jullie dat wel niet gehad
Karsjen Tamminga
Als we nu weer gingen fuseerden ging het ook wel even anders zeiden ze op de laste vergadering geziens[ dat rot wijf]
Maar leuk voor jullie dat je dat niet hoeft mee temaken
Ik denk dat dit weer een voorbleed is hoe de wereld kan veranderen in korte tijd ???

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melkveehouders , melkproducenten en zuivelketen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
154
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1