Het Roer Om: Wilco en Patricia gaan naar Frankrijk

Was afgelopen zaterdag op TV, wat een pech dat eerste jaar. Jammer dat ze al weer terugkomen maar ze hebben het in ieder geval geprobeerd:

De West-Friese Wilco wil zijn jongensdroom om een melkveebedrijf te runnen verwezenlijken in de Franse Dordogne. Daar kan het nog voor betrekkelijk weinig geld. Voor zijn vrouw Patricia is dit geen makkelijke onderneming, ze vindt het fysiek zwaar, spreekt nauwelijks Frans en heeft geen enkele ervaring met koeien. De kinderen staan niet te juichen om het plan. Ook krijgen ze de nodige tegenslagen te verwerken. Zo blijkt er een mysterieuze schimmel in het voer voor de koeien te zitten, die desastreuze gevolgen oplevert: kijk.nl/video/cqIigtzEkpXkKi/

Deel dit topic

Reacties

+1
George
Ik heb dit toevallig gezien. Sodeju wat doen die mensen zich aan? De jong zijn weer terug naar NL , ik ben benieuwd of ze dat gaan vol houden daar.
Koeien boertje
@George staat al te koop bij vd slikke makelaars voor 950 k: vdslikke.eu/pand/…
+2
George
Quote Reactie van @Koeien boertje:
staat al te koop bij vd slikke makelaars voor 950 k

Dat zegt genoeg.
Grasbaal
Quote Reactie van @George:
Sodeju wat doen die mensen zich aan?

Het is wel geweldige uitdaging om dit samen met je gezin te kunnen doen. Hier bericht van hun dochter:
+1
weurding
@Grasbaal staat toch echt te lezen dat gezin eigenlijk niet wil, dan moet je ook niet doordrammen
+1
George
@Grasbaal
Het moet je passen , het is maar wat je als een uitdaging ziet. Ik heb niks uitdagends kunnen ontdekken.
+8
huub
@George jij bent melkveehouder geweest, hij (nog) niet. Die mensen denken: Als we het nu niet doen dan doen we het nooit en krijgen we spijt.
+2
George
Quote Reactie van @huub:
ij bent melkveehouder geweest, hij (nog) niet. Die mensen denken: Als we het nu niet doen dan doen we het nooit en krijgen we spijt.

Tja en nu zijn ze het woonhuis kwijt waar de vrouw geboren is.
Dat zijn toch wel wat dingetjes na zo'n dwaas avontuur met wat ouwe rommel in Frankrijk.
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
dwaas avontuur met wat ouwe rommel in Frankrijk.

Maar ze hebben het wel geprobeerd, kunnen nu niet meer zeggen, wat als we toen... Hoe vaak kan je zulke kansen pakken en proberen, yolo. Die man had goede baan als monteur, was/is ie ook erg goed in, maar bleef blijkbaar knagen, Nou ja waarom niet, als het niet wil, jongens met gouden handjes hebben altijd werk..
+1
Johannushoeve cv
@cs-agrar maar had dan een kleinere boerderij gekocht .
cs-agrar
Quote Reactie van @huub:
hij (nog) niet.

jawel, al eens eerder frans avontuur gehad
+1
sorry
@cs-agrar ook een melkveebedrijf?
cs-agrar
@sorry bij mijn weten wel
+2
vaak
@George Ook knap dat de financiering rond kwam met zo weinig vakkennis . Zij helemaal niks en van hem had ik ook niet zo'n hoge pet op. De mogelijke opvolger straalde ook niks uit.
+3
Jannus
Quote Reactie van @vaak:
De mogelijke opvolger straalde ook niks uit.

Heb je een zoon die zelf boer wil worden dan zou ik hem een kaartje geven voor de trein naar Frankrijk en hem de opdracht geven eerst eens een 2 a 3 jaar op bedrijven te gaan werken en als hij dan nog beter gemotiveerd terug komt zou ik stappen ondernemen.

Kinderen zijn oud genoeg om zelfstandig te wonen en studeren en dus zou ik in hun geval daar het bedrijf voort zetten met een aankomend jong boerenstel dat niet direct de grote stap kan maken maar wel erin kan groeien eventueel ter overname waar de mogelijkheden zich voordoen
+1
George
Quote Reactie van @vaak:
De mogelijke opvolger straalde ook niks uit.

Ik vond dat hij en zijn vrouw wel hun best deden maar je zag ook dat het ze zwaar viel. En ja die gitarist was geen boer , dat zag je zowel. Als je zulke stappen zet is dat misschien leuk voor TV maar als je serieus dat wilt zul je dat samen met het hele gezin wel heel overwogen moeten doen , anders wordt het fiasco als ze er niet allemaal achter staan.
+1
mlkvhoudr
@George is ook geen schande toch, het is in het macho boerenwereldje niet gewoon om er voor uit te komen dat soms bepaalde zaken of het hele boerenleven inclusief privé goed te houden soms best een uitdaging is.
+9
Frans1
@mlkvhoudr lees het ook allemaal met een glimlach hoor, allemaal beredeneren ze het zakelijke, terwijl het sociaal de grootste uitdaging is. Koeien melken werkt hier precies hetzelfde als in NL, maar je draai vinden in een land met een moeilijke taal is het lastigste is onze ervaring. Mensen zijn vriendelijk en aardig, maar ff hier of daar binnen wippen voor een bakkie en social talk lukt niet zo gauw, dus je bent vooral in het begin helemaal op je eigen gezin aangewezen. Na ruim een jaar gaat het me al redelijk af, maar blijft nog steeds erg moeilijk, maar gewoon blijven leren en oefenen
+1
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
Mensen zijn vriendelijk en aardig, maar ff hier of daar binnen wippen voor een bakkie en social talk lukt niet zo gauw, dus je bent vooral in het begin helemaal op je eigen gezin aangewezen

Daarom lijkt mij het idee van boeren in Frankrijk wel leuk maar echt gaan zal ik dus niet. Ik zie graag mijn familie en vrienden.
+3
Twentsch Land
Dat het ouderlijk huis van Patricia verkocht is is jammer ...... en voor de rest hebben ze groot gelijk dat ze dit avontuur zijn aangegaan...
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Dat het ouderlijk huis van Patricia verkocht is is jammer

Ja dat lijkt me dus ook....
+4
komelker 2
Respect voor deze mensen.
George
Ik heb er geen last van en een ieder moet zelf weten wat ze met hun leven willen doen. Maar respect voor zulke stappen gaat me toch wat te ver. Ik zou niet weten waar ik respect voor zou moeten hebben. Het is gewoon een zwaar tegen gevallen avontuur waar duidelijk het gezin niet klaar voor was en achterstond.
richard-de-wolff
@George jij bent nu eenmaal wat voorzichtiger en behoudender
George
Quote Reactie van @richard-de-wolff:
jij bent nu eenmaal wat voorzichtiger en behoudender

Ja dat klopt inderdaad.
Als je niks hebt te verliezen maak je misschien eerder rare sprongen.
+7
Grasbaal
Quote Reactie van @George:
Ik zou niet weten waar ik respect voor zou moeten hebben.

Ik heb er heel veel respect voor, veilig in je eigen huis en omgeving blijven zitten en zeker (zakelijk) niet bewegen vind ik helemaal niets. Je moet toch af en toe een uitdaging hebben?

Vind zelfs de financiële risico's van dit avontuur te behappen, voor de prijs van 2 nieuwbouwwoningen hebben ze een complete boerderij met meerdere melkrobots kunnen kopen. Kom daar in Nederland maar eens om...

Misschien was een Duitse boerderij zoals waar Ayoub vorige week "'gewerkt" had meer te behappen geweest voor dit gezin: npo3.nl/boer-ayoub/01-02-2022/…
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Grasbaal:
Vind zelfs de financiële risico's van dit avontuur te behappen, voor de prijs van 2 nieuwbouwwoningen hebben ze een complete boerderij met meerdere melkrobots kunnen kopen. Kom daar in Nederland maar eens om...

Relatief, alleen zou het wel mooi zijn als je er ook met hetzelfde geld minimaal weer thuis kon komen. De markt inschatten vanaf een grote afstand in een ander land is toch lastig. Hebt al een keer afgerekend met de belasting, dat geld geinvesteerd elders wat je terug halen moet, blijft er vaak ook nog wel ergens geld hangen.

Wat betreft als je door boert is de investering minimaal ten opzichte van wat je er kunt. Menig bedrijf in nederland zit zwaarder gefinancierd per kg melk dan dat dat hele bedrijf moet kosten. Daarmee moet wel rendement te maken zijn. Je gaat niet weg om weer terug te komen, maar het risico is vanuit de ene situatie wel totaal anders dan vanuit de andere.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Je gaat niet weg om weer terug te komen,

Na een jaartje al , en de vraag is hoeveel geld heeft dit avontuur gekost of opgebracht? Woonhuizen zijn in NL laatste jaar schrikbarend gestegen en kan hij van zijn zaakje af daar voor hetzelfde geld? Bovendien heeft ie met die dode koeien daar in dat jaartje ook iets verdiend waar ze de melk uit de tank zuigen en de liters bepalen met een meetlat? Met een beetje pech kost hem dat avontuurtje van 1 jaar zomaar minstens een ton of meer. Ik denk zelf dat ie met een ton verlies er niet vanaf is.
Tja maar dan heeft ie het wel geprobeerd en oogst je respect op het prikkebord 😄
+3
Twentsch Land
Niet zo negatief altijd .... misschien heeft hij wel 2 ton er aan overgehouden.

@George
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
misschien heeft hij wel 2 ton er aan overgehouden.

Ik hoop t voor ze ! Maar het is nog niet verkocht dus het moet nog gebeuren. Mij mag je best negatief noemen , dat maakt mij niks , maar ik denk dat ik toch vrij realistisch ben. Ik weet niet hoe de verkoop van zulke bedrijven in Frankrijk en in die regio verloopt. Maar al krijgt ie hetzelfde geld terug dan acht ik de kans alsnog groot dat het avontuur flink geld heeft gekost. Een huis in NL terug kopen welke in een jaar tijd flink in prijs zijn gestegen en ik weet niet of ze wel winst hebben kunnen draaien in dat eerste jaar met tegenslagen met 15 dode koeien.
+1
robbies
@George misschien dat @Frans1 er wat zinnigs over kan zeggen. Die kent de waarde en potentie van zulke objecten een stuk beter dan wij
George
Quote Reactie van @robbies:
misschien dat @Frans1 er wat zinnigs over kan zeggen. Die kent de waarde en potentie van zulke objecten een stuk beter dan wij

Ja inderdaad.
+1
jjthefrenchman
@robbies Ik woon er "om de hoek".
Hey @George , wat id er mis met een meetlat in de tank? 😀
George
Quote Reactie van @jjthefrenchman:
Hey @George , wat id er mis met een meetlat in de tank?

Van alles volgens Wilco , scheelde 400 liter melk was in de aflevering te zien. Wilco weet hoeveel melk er door de robots ging en dan komen ze je tank leegzuigen en gaan ze met een peilstok meten.
Maar jij kunt ons precies vertellen of hij het weer snel kwijt zal worden voor deze vraagprijs van 950000 Euro .
+1
jjthefrenchman
@George Knap, ik ken de verhalen van 20-30 liter te weinig per ophaalbeurt. Komt bij mij ook wel eens voor, en bel dan gewoon op . Word altijd gewoon gecorigeerd.
Meetlat is op 5-7liter nauwkeurig.
George
@jjthefrenchman
Als je om de hoek woont zal je wel contact met die familie hebben gehad toch? En ken je de ins en outs. 😄
+1
jjthefrenchman
@George Nope
George
@jjthefrenchman
Oke , maar is zo'n boerderij weer snel verkocht voor de vraagprijs van €950000 ?
+1
jjthefrenchman
@George Niet snel, maar voor 750-950 raak je hrt wel weer kwijt.
Frans1
@jjthefrenchman meet je altijd voor het ophalen dan? Ik af en toe als ik benieuwd ben. Verschil krijg je al als je meet als de koeling(roeren) draait, paar mm heb je zo. Heb er nog nooit om gebeld, ga er vanuit dat die mensen hun werk ook naar eer en geweten uitvoeren.
jjthefrenchman
@Frans1 Ik meet elke dag. Fout komt vaker van tabel aflezen dan meetlat fout aflezen.
+2
stefan56breizh
@jjthefrenchman Hier komen ze melk ophalen, als ik net 10 minuten klaar ben met melken dan draait alles nog. Er zit soms wat afwijkingen in, maar wij hebben nog nooit over gebeld.
Maar zeg je dan ook als er teveel liters opgeschreven is?
+2
Cowboy3
Quote Reactie van @stefan56breizh:
Er zit soms wat afwijkingen in

Doet elke rauwe melkafnemer dit zo, lijk me sterk dat Danone, Sodiaal en Lactalis met zo'n waardeloos systeem werkt of moet het van de overheid zo(met de Franse slag)
Vroeger met een horizontale tank moest hij hier zo waterpas mogelijk staan om er veel mogelijk liters in te passen, maar in Frankrijk moeten bij de tank de pootjes achter zo veel mogelijke worden uitgedraaid 😂
jjthefrenchman
@Cowboy3 Tenzij je zelf betaald voor de jaarlijkse eiking van de digitale meetaparatuur. Is het bij Lactalis bij iedereen met de meetlat.

10 jaar geleden was het een tijdje wel digitaal.
+1
Frans1
@Cowboy3 en jij denkt dat je daarmee weg komt? Ze hebben je zo, en denk dat je rap uitgeleverd bent. Aan de fabriek wordt wel gekeken of de liters corresponderen met de gemeten hoeveelheden.Denk dat de melkrijder wel een waterpas in de auto heeft met het juiste afschotpercentage, kan hij het toch zo ff checken.
Jij hangt dus ook een waterslang in de tank na het monster scheppen, als de chauffeur in de auto wacht🙄
+1
komelker 2
@Frans1 Een melkmeter op de melkwagen kan toch niet zo heel duur zijn.
+3
jjthefrenchman
@George "Vroeger" , was een pachtbedrijf (grond ) 1€ per liter. Maar marge staat onder druk. Dus is nu gezakt naar 0.70-90 cent.
Heel frankrijk bestaat uit microklimaten, en de eene boederij is de andere niet. Die regio is redelijk droogtegevoelig, dus ik kan vanaf hier niet zegen hoe goed de boederij is. Daar komt bij dat we afgelopen 5 jaar, 4 rotjaren gehad hebben kwa droogte. Dus ook daardoor stond de marge weer onder druk.

Op zon bedrijf kan je goed draaien, hoor je bij de beste 10% , verdien je 1-1.5 ton. Draai je gemideld, kan je de rekeneningen net betalen. Ben je geen vakman/boer , draai je verlies.
George
@jjthefrenchman
Oké bedankt voor de uitleg.
weurding
@George hier was meetlat behoorlijk nauwkeurig
Frans1
@robbies tel het spul wat er te koop staat maar bij elkaar op, dat is het waard, 180 dieren , stallen, huis en materialen, voorraden en machinepark en evt aandelen melkfabriek, moeilijker is het niet.
+2
pieta
Quote Reactie van @Grasbaal:
oor de prijs van 2 nieuwbouwwoningen hebben ze een complete boerderij met meerdere melkrobots kunnen kopen

Ik zag dat er 3 hectare grond bij zat. Met de toestand van de boerderij daar denk ik niet dat je er hier meer voor hoeft te geven(voor de gebouwen met erf). Hier moet je uiteraard ook nog fosfaatrechten hebben en hier pacht je niet zomaar wat grond.
Frans1
@pieta pacht kost in la France nogal wat minder, weet niet precies wat het in die hoek kost, iets van 150 euro/ha? Dat maakt nogal wat verschil
Grasbaal
@Frans1 150 euro?, betalingsrechten brengen al meer op....
+2
Frans1
@Grasbaal het is toch ook de bedoeling dat je er wat aan verdient toch😬 in NL zijn we zo goed in rekenen dat er zoveel betaald wordt dat het net geen geld kost
jjthefrenchman
@Grasbaal Pacht is vaak 200, glb is gemideld 220-280.
Frans1
@jjthefrenchman 200 daar?
+1
jjthefrenchman
@Frans1 Ja 185 tot 218
klant
@Grasbaal ja en alle grond pachten dat schiet lekker op.
jjthefrenchman
@klant je kan de helft erbij kopen. Draai eerst zo 10 jaar, kan je 75% aflossen. Koop je die grond er zo bij. Er zijn ook nogal wat voordelen bij pachten.
+1
Frans1
@klant pachten is hier niet duur en wel goed beschermd. Als dat de manier is hoe je het wel rond kunt krijgen, mooi toch? Leg je vast dat je de grond over een x aantal jaar koopt, heb je ook geen last van de safer vanuit het 1e kooprecht voor de pachter
jjthefrenchman
@Frans1 En geen overdrachtsbelasting.
Koeien boertje
@Frans1 of je houd je spulletje in Nederland eerst aan, als het niet bevalt heb je wat om terug te vallen
Frans1
@Koeien boertje dan zit je wel heel ruim in de middelen😎
pieta
@Frans1 Ze hadden het huis in NL ook kunnen verhuren.
+2
Frans1
@pieta denk dat ze dan de financiering niet rond hadden gekregen, maar dat weet ik niet
George
Quote Reactie van @Frans1:
denk dat ze dan de financiering niet rond hadden gekregen, maar dat weet ik niet

Dat denk ik ook.
jjthefrenchman
@Frans1 Dat weet ik wel zeker. Als nieiwe buitenlander moet je 25-30% inbrengen. Als fransman met subsidie is 0-10% al genoeg.
Erco
@Frans1 hoef je maar een paar ha te verkopen in nl 😉
+5
Frans1
@Erco als je wilt verkopen moet je eerst langs de bank, die willen hun geld dan ook eerst terug😉 dus met een paar ha ben je er nog niet. En hoe denk je dat te gaan doen in 2 landen? Je bent je focus nodig op je nieuwe stek, en als je zo onzeker bent moet je er mss nog eens over nadenken.
Erco
@Frans1 net hoe ruim je in het land zit en hoeveel je hypotheek nog is. 😉 zou hier geen optie zijn idd 😬
+3
marcsterreborn
@George kom op @George . Wij respecteren jou toch ook.
+7
duitser
Dit is de eerste west-Fries die ik ken die geen 6 gegooid heeft 😉
weurding
Erco
@duitser dan ken je er denk weinig 😬
+4
sjuu
Jammer dat de uitdaging mislukt is, verder is hij wel een top monteur. Kan zo weer aan de gang bij Voets. 😎
+1
HansBa
Vind wel dat ze snel hun droom opgeven. Zeker het eerste jaar is juist het lastigste op een nieuw bedrijf, daarna wordt het leuk als het goed draait. En die zoon lijkt mij nog vrij jong om nu al definitief de keuze te maken om het niet te doen. Ik had nog een paar jaar door gedroomd.
+1
komelker 2
@HansBa Inderdaad gewoon doorgaan, Die kinderen komen na hun studie vanzelf wel weer terug.
+2
George
Quote Reactie van @komelker 2:
Die kinderen komen na hun studie vanzelf wel weer terug.

Zou je denken?
komelker 2
@GeorgeIn ieder geval meer ruimte om te wonen en te werken. En betaalbare huizen.
George
Quote Reactie van @komelker 2:
In ieder geval meer ruimte om te wonen en te werken. En betaalbare huizen.

Je kunt nu eenmaal niet de jeugd dwingen om boer te worden en ook niet om in Frankrijk te gaan wonen. Dan kunnen de huizen nog zo goedkoop zijn en de wijn zo lekker , als ze niet willen , dan willen ze niet.
+2
weurding
@George lijkt mooi, vakantiegevoel, stokbrood, wijntje kaasje.... tot je het elke dag krijgt😅 dan verlang je weer naar hagelslag en drop🤭
+4
Frans1
@weurding wij hebben een goede bakker in het dorp die gewoon bruinbrood bakt, en bij Leclerc verkopen ze hele kazen, jong, uit nl, en een lekker biertje, dus dat is geen punt😎😋
weurding
@Frans1 allo allo👌
komelker 2
@George Ze dwingen bedoel ik ook niet. Maar na hun studie liggen wel kansen in Frankrijk.
+1
HansBa
@George En als ze na hun studie nog geen van drie interesse hebben kan je dan nog de boel verkopen. Het eerste jaar met veel tegenslagen werkt natuurlijk ook niet positief op de motivatie van de kinderen maar dat kan later wel weer terug komen als ze zien dat het makkelijker gaat,
George
Quote Reactie van @HansBa:
maar dat kan later wel weer terug komen als ze zien dat het makkelijker gaat,

Ik heb de aflevering gezien en ze waren het er zelf gewoon moe aan. Het viel ze gewoon zwaar.
En dan kun je tegen beter weten in door blijven sukkelen en denken dat de kinderen nog terug komen en nog gaan beginnen , maar wie houd je dan voor de gek?
weurding
@George heb het niet gezien maar is hier al meer gezegd, 1e jaar of jaren zijn nooit makkelijk
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
heb het niet gezien maar is hier al meer gezegd, 1e jaar of jaren zijn nooit makkelijk

Nee maar als je als gezin daar denk een melkveebedrijf te gaan runnen en je ziet dat de kinderen weer terugvluchten naar NL en je blijft met zijn tweetjes achter in een vreemd land met een bedrijf wat erg arbeidsintensief is en het loopt ook nog eens niet allemaal soepel en het loopt anders dan je verwacht had dan is snel er weer vanaf misschien de beste oplossing. Het is misschien leuk voor TV maar voor mij kwam het over als een niet zo goed overwogen stap , kinderen misschien al wat te oud die er niet duidelijk achter stonden.
+2
Twentsch Land
Kinderen niet te positief .... wat nou juist zo mooi en goed is voor de kinderen is dat ze nu beter weten wat ze wel en niet willen ... b.v. de zoon ! dit avontuur heeft hem er toe gebracht dat hij graag een muziek opleiding wil gaan doen.....zonder dit avontuur was hij misschien op de zolderkamer nog wel 10 jaar door gaan rammelen op de gitaar zonder de stap te zetten een muziek opleiding te gaan doen.

@George
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
dit avontuur heeft hem er toe gebracht dat hij graag een muziek opleiding wil gaan doen..

Ach schei toch uit , hij speelde in NL al gitaar. Dat heeft er toch niks mee te maken.
Twentsch Land
Als die in Ned al had gedacht een muziek opleiding te gaan doen was hij niet mee gegaan.

@George
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
muziek opleiding te gaan doen was hij niet mee gegaan.

Dus jij denkt dat ie daarvoor eerst mee naar Frankrijk moest om erachter te komen dat ie dat wilde gaan doen?
+2
Twentsch Land
Ja ... net zo als jij een tijdje koeien moest melken om er achter te komen dat dat niet jou passie was 😂

@George
George
@Twentsch Land
Wat een onzin.
+1
vaak
@Twentsch Land Ook een klets. Ik heb 36 jaar gemolken met één en al passie. Maar in het leven maak je nu eenmaal keuzes. Mijn keuze was goed overwogen en vind nog steeds dat ik de juiste heb genomen. De passie is er nog steeds!!
Twentsch Land
Nee geen klets !

Wat voor de een geld hoeft niet voor een ander te gelden !

George heeft vaker aangegeven blij te zijn om niet meer te melken ( dat is zijn goed recht en hij heeft groot gelijk dat hij het heeft gedaan en doet zoals hij het graag wil ). Dat staat los van jou situatie.

@vaak
+1
George
@Twentsch Land
Jawel klets ik heb nondedju 21 jaar gemolken , dat is wel meer dan een tijdje . En had niks met passie of geen passie te maken , ik heb het altijd graag en zonder gezeur gedaan . Dus je lult maar wat. Je kunt dat niet vergelijken met een langharige tiener die nog niet weet wat ie wil. Ik heb altijd gezegd dat ik boer wilde worden en ben het ook geworden en ben het nog steeds. Dat ik stopte met melken in 2007 had gewoon een reden welke niks te maken had dat ik het niet graag deed. Dus je zevert maar wat.
@George Dat je gestopt bent met melken destijds in 2007 , was wellicht op dat tijdstip weleens de beste keuze , volgens mij was toentertijd de verkoop prijs van melk zo'n beetje op de top van zijn kunnen .
+2
George
@Hans is Hobby boer
Nee hoor ik was een jaartje te laat . Toen ging het quotum over de €2 per kg , ik heb nog maar €1,08 per kg gehad en was de prijs al gehalveerd. 1 voordeel heb ik er wel door gehad dat de melkpremie bij mijn toeslagrechten kwam. Dat is toch vele jaren lang een leuk bedrag geweest. Dat hadden degene die een jaar eerder gestopt zijn dan weer niet. Maar een jaartje eerder stoppen was financieel zeker een stuk beter geweest. Maar ik klaag niet , ben blij dat ik toen die beslissing heb kunnen nemen door de omstandigheden van toen.
+1
Gerron
Quote Reactie van @George:
Dus jij denkt dat ie daarvoor eerst mee naar Frankrijk moest om erachter te komen dat ie dat wilde gaan doen?

Hij zegt: "Ik wil ook wel veehouder worden"
Dus hij kwam er in Frankrijk pas achter dat hij geen boer wilde zijn en dus koos hij voor zijn andere passie,de muziek.
Het is ook wel een rare situatie om van te voren een keuze te maken. Als hij was opgegroeid op een boerderij dan had hij meer tijd en ervaring gehad om een keuze te maken.
klant
@Gerron was ie maar een paar dagen in de week bij een boer in nederland gaan werken, weet zeker dat ie dat binnen een maand ook voor gezien had gehouden.
+1
Gerron
Quote Reactie van @klant:


@Gerron was ie maar een paar dagen in de week bij een boer in nederland gaan werken, weet zeker dat ie dat binnen een maand ook voor gezien had gehouden.

Dan vond hij misschien het trekkerwerk wel hardstikke mooi en zou hij kunnen kiezen voor een toekomst bij een loonwerker. Of hij vond het werken met dieren hardstikke mooi en dan zou hij kunnen kiezen om veearts of inseminator te worden. Maar in die paar dagen in de week zou hij bij een andere boer nooit te horen krijgen hoe dat bedrijf financieel draait. Of hoeveel uren die boer zelf draait.
Noknok
@klant hij had een shirt aan van schipper bemiddeling zag ik ,doen volgens mij ook delavalrobots opstart begeleiding zou best kunnen dat die daar wat ervaring heeft opgedaan in het verleden.
HansBa
@George Dat ben ik met je eens, het werk viel ze zwaar. Maar met veel tegenslagen is het logisch, dat is voor elke boer zwaar. Maar dat wordt beter als het draait, echt!
+4
Frans1
@HansBa Als er 1 is met heimwee kan het nog zo goed lopen, maar dan komt het niet goed. Onderschat dat maar niet
+1
HansBa
@George Als je na 1 jaar opgeeft maak je van je eigen droom een nachtmerrie.
+4
casev2
Jammer om te horen dat ze het bijltje er al zo snel bij neergooien. Ik heb het idee dat hij zijn draai wel gevonden had in het bedrijf, maar zijn vrouw het gemis aan vrienden/familie toch wel begon te wreken. Die kinderen.... tja, die waren gewoon te oud om zomaar in een nieuw land/schoolsysteem te passen. Dat zie je bij "ik vertrek" ook zovaak voorbij komen. Jonge kinderen geen probleem, maar pubers...
+1
Frans1
+1
robbies
@Frans1 volgens mij hebben bij jou de jongens juist de doorslag gegeven om te vertrekken. Zit ik ernaast als ik denk dat jij het ook wel in NL had kunnen uitzitten?
+6
Frans1
@robbies Niet helemaal. Wij hebben de beslissing genomen elders verder te gaan boeren, de oudste vond het eerst niks, die moest echt aan het idee wennen, de jongste 2 lieten het wat gelaten over zich heen komen. Maar eenmaal hier kwamen de oudste 2 helemaal los, daar hebben we ontzettend veel hulp aan. De jongste was eerst wel eenzaam, maar na een aantal maanden kwam hij het zoontje van buren tegen, daar speelt hij sindsdien vaak mee, helpt ook goed met de taal.
We draaiden wel leuk in NL, maar de ambitie was groter dan de mogelijkheden daar, en Frankrijk leek ons al veel langer een mooi land om te gaan boeren.
+3
robbies
@Frans1 ik zie jou vooral foto's maken en de volgende generatie het werk doen. Vandaar. 😉
+7
Frans1
@robbies 😂😂 onze 2e zet nogal eens filmpjes op tiktok, maar ik vind het idd wel leuk om onze ervaringen wat te delen met bekenden uit NL. Vanmorgen wel een paar tankjes mest uitgereden, vanmiddag ging de middelste verder, monster mooi is dat toch

(klik om te vergroten)

robbies
@Frans1 Zo'n trekker kan echt wel meer m3's trekken. Het is geen John Deere
+3
Frans1
@robbies 😂😂onze 11,4 m3 staat bij de smit, moet een nieuwe slang aan de zuigarm. Daar heb ik vorig jaar bouwland mee bemest met de Johnnie💪💪

(klik om te vergroten)

+2
jvt
@robbies hier t7040 voor 8400 liter dus kan nog altijd gekker...maar tank samen met buurman en die wil geen grotere en voorheen geen tijd om veel zelf te rijden. Staat nog in de planning om een keer groter te gaan maar komt tijd komt raad. Mischien komen de 25 miljard van de overheid aan oprotpremie dadelijk wel sneller dan verwacht, gezien ze echt vast lopen met hun afstanden en stikstofgeneuzel, verkopen we de tent aan een stikstofmiljonair die op steenworp van nederland met veel minder gezeik verder wil en zoek ik iets een andere tak van sport waar de artrose me minder in de weg zit..
+1
Frans1
@jvt deze tank is ook 8 m3, wel mooi hoor, alleen opletten met die trekker, rustig gaspedaal intrappen, anders graaft ie de zode zo los. Zo fel dat ding
weurding
@Frans1 teveel pk naar gewicht 😄
+1
Frans1
@weurding met volle tank toch genoeg gewicht zou je zeggen😎
+1
weurding
@Frans1 Deutz is stuurloos bij volle tank😅
Frans1
@weurding remmen los dus💪💪🤣😎
George
Quote Reactie van @Frans1:
Zo fel dat ding

Ist een 20 serie? Dat zijn toch van die bokkige herten. 😄
weurding
@George heeft ford die dan?😅
+1
Weidezicht
@Frans1 8340?. Wij hebben 7840, die heeft ook altijd haast. Eigenlijk hebben al die 40 series dat.
+1
Frans1
@Weidezicht ja, 8340. Het loopt super, maar zo in het grasland moet je rustig aan doen met je rechtervoet, zo fel reageert die motor💪
robbies
@jvt De Walen lijkt mij wel wat. Waar zit jij eigenlijk?
George
Quote Reactie van @robbies:
De Walen lijkt mij wel wat. Waar zit jij eigenlijk?

In een prachtige omgeving vlak tegen Luxumburg.
weurding
@George staat wel op joost zijn profiel😉
+1
Frans1
@George grotten van Hotton liggen daar ook vlakbij, ook mooi om in te kijken. hebben we op dezelfde dag bezocht als jvt. Toen stonden we in Luxemburg op een camping, dan is het redelijk in de buurt
richard-de-wolff
@jvt wat voor boerderij heb je daar qua grootte en waar precies?
+1
George
@richard-de-wolff
In het prachtige plaatsje Vielsalm , heeft een dikke 200 koeien en ook nog wat mestvarkens volgens mij. En een boel eigendom grond met nog wat pacht land erbij dacht ik.
+1
richard-de-wolff
+1
jvt
@George Ja een heel eind goed omschreven. Hebben wel minder pachtland dan voorheen, omdat we een gedeelte zelf hebben afgestoten omdat dit beter paste in onze organisatie met arbeid en rendement. Varkens zijn er nog een 1400, gelukkig op voergeld want het is werkelijk dramatisch met de prijzen
richard-de-wolff
@jvt hoe zet je het werk rond? Doe je veel land werk zelf?
jvt
@richard-de-wolff Werk met 1 vaste medewerker, die eigenlijk niet meer doet dan melken strooien boxen schoonmaken. Varkens en alles om koeien heen zelf samen met mijn vrouw. Papierwerk hoofdzakelijk mijn vrouw. Veldwerk nu stuk minder door afstoten van gronden, maar maaien zelf, schudden zelf, harken voor klein gedeelte, rijden wel alles vast, grondbewerking voor mais en graan doen we ook zelf. Mestrijden wanneer tijd en wanneer weer goed, met 30 graden liever loonwerker met sleufkouter dan met de ketsplaat. Rest alles loonwerk. Maak een 600 uren per jaar met mengwagentrekker, 750 met hoofdtrekker, 500 met shovel. Bobcat ook een 450 maar werkt medewerker ook mee, rest van de machines voor 95 procent van de uren ikzelf. E.e.a. houd in dat we in de winterperiode enigzins luxe zitten met personeelsbezetting, tijd voor wat meer rust en onderhoud, reparatie, in de zomerperiode is er werk genoeg
robbies
@jvt In België is het echt dramatisch gesteld met de prijzen. En 0 steun vanuit de overheid hé
pieta
Quote Reactie van @robbies:
België is het echt dramatisch gesteld met de prijzen. En 0 steun v

Je bedoelt in de varkenssector neem ik aan. Het verlies in de varkenshouderij momenteel heeft toch ook niet enkel met Corona te maken. Toen ze duur waren droegen ze toch ook niet extra af.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Toen ze duur waren droegen ze toch ook niet extra af.

En lag die prijspiek niet exact in de referentie periode voor de TVL?
Daar is door sommige sectoren handig gebruik van gemaakt. Varkens kwam dat niet ongelegen uit.
In de akkerbouw is er met verkoop ook nog wel wat te spelen, verkoop je je vrije gewassen een kwartaal eerder of later, 2 kwartalen tvl ontvangen en de andere je producten verkopen.
weurding
@Noorderling het belang van een goede boekhouder...😅
Noorderling
@weurding
je blijft zelf opdrachtgever, je moet wel weten wat kan, waar je staat en wat de mogelijkheden zijn.
Boekhouders bekijken het vooral achteraf en proberen dan nog wat te schaven.
De kunst is juist om vooruit te kijken en een inschatting te maken of je aan het einde van het jaar een investering doet of het over het nieuwe jaar heen tilt, wel of geen mia/vamil of mia investering. De kennis is er wel, voor dat geld willen ze je ook vast wel aan het handje nemen, maar in alle gevallen ben je zelf ondernemer, verantwoordelijk en lijkt het me ook minimaal dat je moet weten waar je staat en mee bezig bent. Dan kan de boekhouder je wel ondersteunen, maar meer is het vaak ook niet.
+2
weurding
@Noorderling als mij de kennis ontbreekt ben ik blij dat de boekhouder er wel met op de proppen komt, twijfel er niet aan dat er boeren zijn die topondernemers zijn en alles weten en aan zien komen maar daar hoor ik niet bij
George
@weurding Ik heb het idee dat ik ze vaak genoeg zelf iets moest aandragen.
Waarvan zij dan vervolgens de de exacte uitwerking van weten.
Noorderling
@weurding
alles weten wordt lastig.
Maar in grote lijnen moet je toch wel weten wat de knoppen zijn waar je aan kunt draaien of dat je navraag kunt doen wat opties zijn.

Iets van twee jaar geleden ledverlichting in de stal gehangen, jaar erna ging EIA 10 of 20% omlaag, eigen kosten kon je ook declareren. Was natuurlijk vreselijk veel werk en hing uiteindelijk voor weinig in de stal.
Een boekhouder zelf kijkt alleen achteraf of je er wat mee had gekund of niet, en dan is het vaak al te laat.
weurding
@Noorderling dat is ook op een heel ander gebied dan ik bedoel, maar daar zal je ook wel weer een lezing over klaarhebben😏
robbies
@Noorderling Belgie kent geen TVL. Sprak maandag een varkens dierenarts uit omgeving St Niklaas. Noemde zo 3 zelfdodingen op binnen 10 kilometer. Allemaal jonge boeren, jong gezinnen. Geen perspectief meer zien. Voor de meesten misschien een ver van je bed show, maar ik zie het 4-5 km verderop over de grens gebeuren en heb familie met varkens daar.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
de piek niet gehad omdat ze toen AVP hadden en dus niet vrij konden afzetten. tel daar de dure grondstoffen bij op. Het is gewoon om te janken in de Belgische varkenssector. Geen coronasteun ook. Ja laatst kregen jonge boeren 5.000 euro liquiditeitsondersteuning. Dat schiet op als je 20.000 per maand erachteraan moet gooien

Geloof het direct, het is een bijzondere sector waarvan ik me afvraag of ik het ook wel vol zou houden om met zulke marktschommelingen te ondernemen. Maar wie nog varkensboer is, heeft in het verleden ook wel wat voor de kiezen gehad lijkt me.

Het begint ondertussen wel een grote loterij te worden met of je aan de goede of verkeerde kant van de lijn staan. Dan vliegt kunstmest en voer omhoog, nu de melk er gelukkig redelijk achteraan. Een andere markt klapt in elkaar, varkensvlees brengt niks op maar koeien zijn weer flink aan de prijs.
Waar het vroeger de markt de prijs bepaalde, is het nu de politiek met beperkingen, grenzen sluiten, massaal opkopen, wel of geen steun geven, maar vooral oogst en productieramingen doen.

Bij de uien zaten ze zoveel procent te hoog met de oogstraming, dat hield wel in dat in het najaar de prijzen maar matig waren, terwijl bij een reeele prognose het hele sentiment totaal anders geweest kon zijn. Varkens zit in een gelijkwaardige achtbaan. Ben je mooi klaar met die CBS en weetikveel wat rapportjes die jou inkomen even ondermijnen wat achteraf niet waar blijkt te zijn.
+3
George
@Noorderling
En overal gebruiken ze dat verrekte GLB voor wat we allemaal in de EU aandragen voor 15 mei. Ze weten precies wat ze aan voedselproductie te verwachten hebben en daar krijgen we dan als we alles correct doen die betalingsrechten voor. En sommige geloven nog in een eerlijke vrije markt van vraag en aanbod! 😂 😂
We worden als eerste in de keten gewoon gigantisch bedrogen en uitgemolken door de verwerkende industrie en supermarkten. Ongelooflijk dat dit blijft lukken.
Noorderling
@George
Ik denk ook, dat als we die betalingsrechten laten varen, we er qua inkomen op vooruit gaan door een betere marktpositie. Maar we gaan collectief voor kort geld omdat we het wel kunnen gebruiken, maar schieten er netto niks mee op.

Daarnaast moet je ook nog gewoon aan heel de regelzooi voldoen als je het niet aanvraagt, dat hebben ze er nu wel handig in geregeld waar het voorheen nog een keuze was. We zijn gewoon een staatsbedrijf waar de overheid keuzes maakt en wij het financiële risico nog mogen lopen.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Ik denk ook, dat als we die betalingsrechten laten varen, we er qua inkomen op vooruit gaan door een betere marktpositie.

Ja maar dan moeten we niet nog steeds alles moeten opgeven wat we gaan ouden aan vee en wat we gaan telen. Dat laten ze echt nooit vrij , want daar willen ze zicht op houden! Maar daarom bestaat een vrije markt helemaal niet! En gaat er ook niet komen , maar dan moet je wel de boeren beschermen zoals vroeger met de EEG gebeurde.
+1
robbies
@pieta Belgie heeft de piek niet gehad omdat ze toen AVP hadden en dus niet vrij konden afzetten. tel daar de dure grondstoffen bij op. Het is gewoon om te janken in de Belgische varkenssector. Geen coronasteun ook. Ja laatst kregen jonge boeren 5.000 euro liquiditeitsondersteuning. Dat schiet op als je 20.000 per maand erachteraan moet gooien
jvt
@robbies juist, vond het een gekke reactie maar je bedoelde de varkens. Idd belgie, toen in nederland de varkensprijzen even prima waren, niet meegekunnen ivm varkenspest bij geimporteerde everzwijnen, al word dat geimporteerd onder de mat geveegd want de rijkelui jagen graag. Nul steun voor varkenssector. Maar qua verdienmodel bij melkvee was het ook in vlaanderen minder, met name door zwak bestuur van milcobel, maar begint nu bij te trekken. Arla waar wij aan leveren in heel west europa gelijk. Andere opbrengsten ook gelijk. Wel vanuit Wallonie ruime subsidiemogelijkheden vanuit overheid, al moet je daar wel aan willen en kunnen voldoen. Wij geen euro gehad in 9 jaar, want te oud bij verhuis voor investeringssteun, nu is pot elke keer leeg bij investeringen want jonge boeren (terecht) en bio ( minder terecht) die voorrang hebben op uitkering. Maar zonder meer boervriendelijker met extra steun bijj droogte e.d.
robbies
@jvt ik hoorde vandaag wel dat Wallonië 500 euro per zeug ondersteuning heeft gegeven en dat er in Vlaanderen een overbruggingskrediet van maximaal 250.000 euro aangevraagd kan worden
jvt
@robbies klopt die 500 euro, van najaar al. Dat is verschil tussen Wallonië en Vlaanderen. Maar is meer een gebaar dan geld ..zitten zowat geen zeugen in Wallonië. Meeste wat aan varkens zit zijn meststallen op voergekd voor Vlaamse boeren
Gerron
@jvt nl.wikipedia.org/wiki/Baraque_de_Fraiture/
Ik heb me toch wel een tijdje afgevraagd wat er nou zo bijzonder aan een frituurkeet was. 😄
jvt
@Gerron is nog wel een 20 km van hier, vielsalm is grootste gemeente qua oppervlakte van belgie. Stuk kouder en hoger daar
+7
weurding
@robbies D4006 6800 liter💪💪

(klik om te vergroten)

+3
Frans1
@weurding zulke combi's blijven toch het mooiste, niet met het wiel van de tank in een kuil komen, anders kom je niet meer van de plek😎🤣🤣
+2
weurding
@Frans1 dit was even voor nood, maar toch in het verleden heel wat weggereden met een DX3.30 54 pk met deze tank, jaren 80
+4
George
Quote Reactie van @weurding:
D4006 6800 liter

Kijk dat zijn de combi's uit de gouden eeuw van de landbouw. Toen was het boeren nog goed!
Kraftstoff sparen , Deutz Fahren!
Brandstof beperken door met Deutz te werken. 😄
Spaar diesel , rij Deutz !
De oude slogans komen weer te boven. 😄
+1
Twentsch Land
Mooi span 😉

@weurding
+1
weurding
+1
grondlozeboer
@weurding dit was tot 2016 mn hoofdtrekker 😅 maar had toen ook maar 6 ha in gebruik 😆

(klik om te vergroten)

pieta
@Frans1 Staat dat op facebook? Dan wil ik die filmpjes/foto's ook wel zien. Lijkt me prachtig. 😁
+2
komelker 2
@Frans1 Ben wel jaloers om zo te bemesten , met een tank zonder allemaal dure onzin.
@Frans1 Lekker bovengronds uitrijden met ketsplaat .
salut
@casev2 Klopt. Onze oudste was 7, heeft er van 4 het meeste last gehad.
+18
cs-agrar
@casev2 bedrijf kan nog zo mooi lopen maar als het in voorhuis ruk is... Deze mensen hebben gewaagd, en misschien niet alles, maar wel wat gewonnen. Ervaring rijker, misschien ook illusie armer maar hebben het wel gedaan. Zullen niet in bejaardehuis raken met in achterhoofd, wat als we dit of dat. Durf te leven, ik heb daar wel respect voor. Beetje je dromen achterna jagen, wat moet je anders met dit leven, beetje afwachten tot je licht weer uit gaat? Komt met niks en gaat met niks, en tussendoor moet je de slingers zelf maar een beetje ophangen.
Frans1
@cs-agrar goed gezien.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
rammelen op de gitaar

Er bestaan ook gitaarspelende boeren hoor, kijk maar naar Albert Altena 😁
+2
labella
@kanniewaarzijn Tja dat is wel van hoogstaand niveau.😂
+2
weurding
@labella raakt ie de gevoelige snaar?😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's schimmel , frankrijk , emigratie , snijmais , emigreren en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!