Koe begint uier te krijgen, moet over 2 maand kalven..

Hebben een koe die over ruim 2 maanden moet kalven, is 1 x eerder geïnsemineerd dus kan maximaal pas over 1,5 maand kalven, maar begon vamorgen een behoorlijk uier te krijgen en melk opgetrokken melk die er uit komt is wel goed, geen mastitis, iemand een idee wat dit kan zijn? Lijkt er op dat ze vandaag of morgen kalft..

Deel dit topic

Reacties

+1
Twentsch Land
Ooit hier ook dergelijk meegemaakt. Koe was drachtig van natuurlijke dekking, maakte enorm uier en melk stroomde er uit. Dierenarts er bij gehad en die zei...ga de koe maar gewoon melken, bewaar wat biest in de diepvries en het kalf komt vanzelf ..... idd 4 weken later werd het kalf geboren, normaal van grote.
+1
fendtlars
@Twentsch Land had haar eind v/d week willen droog zetten, maar nu is gewoon door melken denk ik het beste?
Twentsch Land
Ik weet niet wat het beste is ... nemen de liters melk per dag ook toe of juist af ? Maar beste is morgen dierenarts bellen...telefonisch advies vragen.

@fendtlars
fendtlars
@Twentsch Land tot gisteren niks aan de hand, gaf nog zon 8-10 L/dag, vanmorgen iets voller uier nog wel 4L melk, en in de loop van de dag kwam het uier helemaal vol zucht, vanavond bijna niks geen melk meer kleine 2L.

is denk ik inderdaad het verstandigste de dierenarts morgen even te bellen.
+1
Bekkink
@fendtlars rustig blijven en gewoon afwachten. Misschien even bijvoelen. Via t poepgat. Als je al vlot pootjes voelt is ze aant afkalven/verwerpen
+2
Ynze Oenema
@fendtlars gewoon koe even niet melken en in het hok. Even kexxtone omdat deze koe de komende 60 dagen wat extra energie kan gebruiken. Dan gewoon weer beginnen te melken na t afkalven en paar energie pillen plus wat calcium geven de eerste dagen. Na het afkalven met melken 5 mm oxitocine. Spuit 3 dagen na het afkalven maar engemycine voor 5 dagen. 90% van die koeien komt de nageboorte niet vanzelf want waarschijnlijk heb je een dood kalf. Als het een goede koe is komt de melk vanzelf maar zal het 80% a 90% zijn van wat het normaal is.

Maar iedereen heeft toch wel eens een afzetter of een vroege geboorte...neem aan dat je zelf dan wel weet wat er mee moet gebeuren. Hier op 135 koeien gemiddeld vast wel 1 koe die zo iets heeft elk jaar...en dan ben ik vrij van alle ziektes. 😉 Daarnaast laat ik zulke koeien altijd bloed tappen dat geeft op 1 of andere manier een gratis visite van de veearts en dat doe ik dan samen met het kalveronthoornen. > Als je dan toch een gekke ziekte hebt weet je dat ook weer
fendtlars
@Ynze Oenema duidelijk verhaal, hebben het wel eens eerder gehad 2-3 weken eerder dan verwachte kalf datum, maar deze heeft het wel erg extreem met haar 6 of 9 weken, ik ga er vanuit dat ze van een keer eerder drachtig moet zijn..
komelker 2
.
cs-agrar
Of niet genoteerde inseminatie
+2
fendtlars
Koe heeft zojuist gekalfd, kalf en koe zijn beide goed tepas, kalf is naar schatting ruim 7 maand ca. 20 kg (dus wel drachtig van een eerdere inseminatie) of die het red is nog de vraag, maar wel levend geboren en 2L biest gehad dus het lijkt goed.

waarom deze koe dan een kleine 2 maand eerder heeft gekalfd dat de verwachte kalfdatum ondanks het kalf verder gezond is en koe ook, is het mij nog steeds een raadsel.
+1
Bekkink
@fendtlars succes ermee!
Cowboy3
@fendtlars Kalf nog niet melden, dat kan over een maand ook nog.
Maand of 3 geleden ook een mini kalf gehad, 248 dagen gedragen( overleven volgens mij makkelijker als rond 260 dagen gedragen ) deze (oude)koe kalfde te vroeg omdat ze al meer dan een week koorts had.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @fendtlars:
waarom deze koe dan een kleine 2 maand eerder heeft gekalfd dat de verwachte kalfdatum ondanks het kalf verder gezond is en koe ook, is het mij nog steeds een raadsel.

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Maar mooi dat ie leeft en gezond lijkt.
+3
Cowboy3
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Maar mooi dat ie leeft en gezond lijkt.

Prachtig zo'n klein levendig ding (dood had alleen minder gekost) maar daar zijn we veehouder voor de mooie dingen en niet voor de €€€€€ anders waren we allang gestopt.😉
cs-agrar
Quote Reactie van @fendtlars:
is het mij nog steeds een raadsel.

mij niet, de bevruchting is gewoon eerder geweest
fendtlars
@cs-agrar kan niet eerder zijn geweest, toen pas ze pas net aan de melk.
+1
Bennie Stevelink
Er bestaat ook een mogelijkheid dat een koe, ondanks dat ze drachtig is, cysteus kan worden wat gepaard gaat met plotselinge zucht vorming in het uier.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mastitis en kalven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN