CONO Kaasmakers zet Kringloop-Kompas in voor duurzamere zuivel

Morgen is het een spannende dag voor de FrieslandCampina leden maar vandaag heeft de Cono weer iets nieuws voor haar leden gepresenteerd: [kringloopkompas.nl]

n het kader van Caring Dairy introduceren CONO Kaasmakers en Ben & Jerry’s het Kringloop-Kompas. Naast het eerder ontwikkelde Koe-Kompas (de score op blije koeien) een nieuwe stap richting een duurzamere zuivelketen. Een voorzet (1.0) voor het scoren, verbeteren en belonen van duurzaamheidprestaties.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Persbericht

Kringloop-Kompas maakt invloed op aarde door melkveehouders meetbaar

Westbeemster, 14 december 2010 – CONO Kaasmakers, het bedrijf achter onder andere Beemster kaas, introduceert het Kringloop-Kompas. Met dit kompas kunnen melkveehouders de milieu-impact van hun melkveebedrijf meetbaar maken en nog bewuster duurzame melk produceren.


Het Kringloop-Kompas is een nieuwe stap in het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Caring Dairy bestaat uit Blije koeien, Blije boeren en Blije aarde. Het Kringloop-Kompas maakt de pijler 'Blije aarde' meetbaar.
CONO Kaasmakers introduceerde dit meetinstrument tijdens een speciale Blije aarde Dag in Broek in Waterland. Tijdens deze dag gaven toonaangevende sprekers hun visie op kringlooplandbouw. Een van de sprekers was prof.dr. Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit Utrecht.

Doelgericht
“Het is belangrijk dat grote zuivelorganisaties als CONO Kaasmakers hun bijdrage leveren aan de ontwikkeling van instrumenten zoals het Kringloop-Kompas”, zegt prof.dr. Herman Wijffels. “Het is een volgende stap in het verduurzamen van de melkveehouderij in Nederland. Inzicht is de basis voor gedragsverandering en inzicht is precies wat dit meetinstrument melkveehouders biedt. Het bijzondere aan het Kringloop-Kompas is, dat het zich richt op doelen en niet op maatregelen. Veehouders houden daarmee de flexibiliteit om hun eigen pad naar een duurzame bedrijfsvoering uit te stippelen. CONO Kaasmakers is voor veel veehouders een belangrijke partner. Het feit dat deze organisatie heeft meegeholpen aan de ontwikkeling is van groot belang voor het slagen van het Kringloop-Kompas.”

Kringloop sluiten
Het doel van het Kringloop-Kompas is om de kringloop op het veehouderijbedrijf zo veel mogelijk te sluiten door optimaal gebruik te maken van wat de natuur biedt. Door een duurzame manier van werken kunnen melkveehouders duurzame melk produceren en een positieve bijdrage leveren aan het Beemster-landschap en de kwaliteit van het drinkwater. Bovendien kunnen ze helpen bij het tegengaan van klimaatverandering door bijvoorbeeld minder energieverbruik tijdens het melken, maar ook door het zelf opwekken van energie uit mest, wind of zon. En door koeien meer gras van het eigen land te laten eten, hoeft de boer minder voer aan te kopen. Ook kan hij werken aan een optimaal dierenwelzijn, waardoor de koeien ouder worden en hun ecologische ‘footprint’ wordt verkleind. Al deze aspecten en meer worden meegenomen in het Kringloop-Kompas van een melkveehouder. Het kompas geeft hiermee inzicht in de mogelijkheden die een veehouder heeft om de impact van zijn bedrijf op landschap en milieu nog kleiner te maken.

Caring Dairy-workshops
Na de introductie gaan bijna vijfhonderd melkveehouders met het meetinstrument aan de slag. Tijdens workshops die georganiseerd worden in het kader van het Caring Dairy-programma, bespreken veehouders het Kringloop-Kompas en hun score met collega-veehouders en een expert. Zo zien melkveehouders met welke maatregelen zij de milieu-impact van hun bedrijf kunnen verminderen.

Samenwerking
Beemster voelt zich verantwoordelijk voor de boeren, de koeien en de natuur in de Beemster-polder. Het Kringloop-Kompas is onderdeel van het Caring Dairy-programma (Zuivel met Zorg) en heeft als doelstelling het optimaliseren van de keten: van koe tot kaas. Aan Caring Dairy doen bijna vijfhonderd CONO-melkveehouders mee, die samen voor meer dan 25.000 koeien zorgen. Het Caring Dairy-programma is ontwikkeld samen met specialisten van Wageningen Universiteit en met advies van het Wereldnatuurfonds, Solidaridad en de Stichting Natuur en Milieu. Voor het Kringloop-Kompas wordt samengewerkt met Duurzaam Boer Blijven en CLM.
arie.j
Als in plaats van Cono het FC geweest was die met dit verhaal was gekomen, hoe zouden dan de reacties zijn geweest?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/12/2010 23:24 door arie.j.
anonymous_196
Als ik dichterbij zou wonen, zou ik weleens lid willen worden van die cooperatie...
anonymous_8
Wat zou cs-agrar hiervan vinden?
cs-agrar
Weet je toch marcster, helemaal geweldig! Leve de Cono en de koningin, dat zij beiden blijven heersen over de Nederlanden!
Tot op heden zijn de instrumenten die Cono inzet om zich te onderscheiden ook voor de boer helemaal niet negatief, zo simpel is het gewoon. De caring dairy workshops zijn behalve gezellig, wat erg belangrijk is, ook zeer leerzaam en een aardige spiegel voor je eigen bedrijf. Net als het koe-kompas gebeuren kan je hier, met zeer kleine aanpassingen, ook gewoon weer positief uitspringen met het eigen bedrijf.
De winter is ook vaak studieclub-tijd, zou als tip willen geven voor studieclubs om eens een soort van caring dairy avond te doen.
anonymous_8
Dank voor deze constructieve bijdrage

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina , zuivel , cono , zuivelketen , dairy en cono kaasmakers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
2