Leveranciersvereniging wil melkprijs van 56 cent

'Mijn melkprijs is nu 47 cent, terwijl die eigenlijk zo'n 5 cent boven de grondstofwaarde moeten zijn. Dus ongeveer 56 cent', stelt Dick van Selm. Terwijl de zuivelprijzen enorm zijn gestegen, zien melkveehouders daar volgens hem bijna niks van terug.

Deel dit topic

Reacties

Koeien boertje
Transport gas elektrisch duurder, alles word doorberekend zo hebben ze het excuus weer klaar
+2
Dirk van Zetten
@Koeien boertje deze melkprijs kun je prima sparen, zodat je weer genoeg reserves hebt als de melkprijs weer onder de 35 cent gaat. Als je nu de 100.000 euro op je rekening courant verbrast, moet je straks ook niet piepen als je je rekeningen niet kunt betalen .....
+3
Spuit11
@Dirk van Zetten Ik denk dat er meer niet, dan wél 100k hebben op de rc
Koeien boertje
@Dirk van Zetten ik klaag ook niet over de melkprijs momenteel in Nederland, de topic gaat over het gat dat tussen inkoop en verkoop van melk fabriek zit.

De fabriek betaald nu een paar centen te weinig maar als de markt andersom is betalen ze niet een paar cent teveel.
jjthefrenchman
@Dirk van Zetten Dan ben je 40-50+, heb
je de boerderij "gekregen", en je bent technisch een topper. Dan kun je idd flink sparen.....
+7
Erco
@jjthefrenchman precies hypotheekvrij dan lukt het mij ook.
Frits1
@Erco aflossen is ook sparen
cjw73
@Frits1 hoezo . Je kan het maar 1 keer uitgeven en met een flinke aflossing heb je geen geld om handen.
Frits1
@cjw73 niet om handen, maar zorgt wel voor financiële ruimte in de toekomst.
cjw73
@Frits1 ja maar financiële ruimte in de toekomst kun je nu geen rekeningen van betalen
Erco
@Frits1 Ja maar dat komt niet op mijn rekening courant 😉 wel bij t eigen vermogen
+1
jjthefrenchman
@Frits1 Mooi, dan "spaar" ik dit jaar bijna een ton 😁
+2
Erco
@Dirk van Zetten nu de 100.000 euro op je rc? hahaha die zijn er nogal veel. wake up
+6
mlkvhoudr
@Erco moet ik eerst weer wat investeren voor het weer 100.000 is 😎
Porky
@Erco inderdaad, droomt deze man of leeft ie in een fantasie wereld? Enkele maanden terug werd er nog 36 cent betaald en konden de meeste amper de rekeningen betaald krijgen, en nu word hier gepraat over € 100.000 op rc, nou het is net als met een droge zomer als je geen gras hebt,dr kan wel een bui vallen ,maar daar heb je niet direct gras mee, nee deze man leeft in een fantasie wereld.
arjanvw
@Porky @Erco is het echt wel onzin wat hij zegt? Ligt eraan hoeveel liter melk er op zijn/een bedrijf geproduceerd wordt. Maar mag toch wel hopen dat de meeste een buffer hebben van 5cent per liter melk. Dan zit je met 2 miljoen liter melk op 100.000,-
+1
weurding
@arjanvw de meesten van die grootte hebben die buffer van 100000 op de rekening courant aan de andere kant van de streep
+2
Spantenknooier
@weurding tuurlijk, de grote bedrijven verdienen hier altijd het minst en alles is lease en alle grond in erfpacht. Ga bij jezelf maar eens na hoe het kan dat hun zo gegroeid zijn, niet door slechte cijfers te draaien.
George
Quote Reactie van @Spantenknooier:
tuurlijk, de grote bedrijven verdienen hier altijd het minst en alles is lease en alle grond in erfpacht.

Daardoor dus? 😂
Porky
@Spantenknooier en waar zijn ze eigenaar van? Grond doorschuiven naar beleggings maatschappijen om maar te kunnen groeien en dan duur terug huren/pachten, weet niet of dat altijd zo verstandig is.
Spantenknooier
@Porky 🤣 blijf maar mooi in je eigen bubbel. Met deze melkprijs heb je zo iedere maand eventjes n ton op de rekening.
+1
George
@Spantenknooier
Nu denk ik dat jij in een bubbel zit. De melkprijs is inderdaad gestegen maar alle kosten zijn ook flink gestegen de laatste jaren. Zo'n vetpot is het met die melkprijzen niet geweest dat weet ik zeker ondanks ik al bijna 15 jaar niet meer melk.
weurding
@Spantenknooier en wat gaat eruit? Ook zeker 5 cent per liter meer dan paar jaar terug
George
@weurding
Ja en een paar jaar terug was het ook niet al te best. Melkprijzen zijn al 25 jaar te laag en nooit met inflatie mee gegaan. Kostprijs uitsmeren over meer liters was het doodlopende lulverhaal. Nu zijn er hier en daar drama's met veel te grote stallen welke niet volstaan en waar ze van geen hout weten pinnen te maken.
+2
Spantenknooier
@weurding zeker maar komt ook 5 cent extra winst binnen als paar jaar geleden😄
Afentoe moet er ook wat positiefs verteld worden anders lijkt het net n straf om te boeren. Anders praat je elkaar in de put, gedachten worden dingen
+1
weurding
@Spantenknooier in mijn tijd was het normaal dat je credit op je lopende rekening had voor tegenvallers of kleinere investeringen, dat was en is denk ik nog zo, je betaalde echter wel meer rente, maar gaande het jaar liep je weer in (als het goed was)
+1
T60401
@weurding bedoel je nu rood staan? is dat geen debet?
Vroeger hadden wij ook altijd de ruimte om 100000 gulden rood te staan. tegenwoordig niet meer gewoon iets meer financieren wat maar een beetje rente kost. Daartegen kun je de kosten weg strepen die de bank vraagt om rood te mogen staan.
weurding
@T60401 je snapt het, weet niet hoe het tegenwoordig gaat met deze rentes
George
Quote Reactie van @Spantenknooier:
Anders praat je elkaar in de put, gedachten worden dingen

Oh ach je wilt elkaar moed inspreken en jezelf voor de gek houden?
+1
Porky
@Spantenknooier joh lul niet met " je hebt dan toch maar mooi eventjes een ton op je rekening" je zegt het goed ja " eventjes" denk jij nou werkelijk dat elke boer dat beurt ? De meesten zijn al blij met 50 in de maand.
+3
weurding
@Porky ook met 2 miljoen liter wordt het moeilijk , keer 45 cent is 900000 gedeeld door 12 is 75000😄
Spantenknooier
@Porky alles in verhouding porky
Porky
@Spantenknooier ja ,maar met jou gelul doe je net alsof iemand die geen ton beurt een knoeier is, nou dan zijn 90 % knoeiers
Spantenknooier
@Porky nee hoor, en praat een normaal😄
de Tank
Quote Reactie van @Spantenknooier:
en praat eem normaal

Leg je de lat nu niet te hoog?
Spantenknooier
@de Tank sorry de v vergeten
weurding
@Spantenknooier dat zeg ik ook niet, die 100000 wat men in de min kan wordt in het voorjaar vaak benut en in de loop van het jaar weer weggewerkt, er wordt best wel wat verdiend, maar lang niet overal, zowel bij groot als klein
Je leest het verkeerd, ik zei niet grote maar van die grootte, hadden vroeger ongeveer de staffel 10 guldencent van je omzet wat je rood kon staan
Porky
@weurding hahahaha ja, spijker op zn kop, er zijn er genoeg die niks hebben en nog geen 5 vaarzen kunnen betalen, er werd hier met tonnen gesmeten ,maar als het er op aankomt komt er nog gn duppie uit.
Porky
@arjanvw ja je berekening klopt wel ,maaaaar,wie levert er 2 miljoen liter melk? Die er dik onder zitten zijn talrijker
George
Quote Reactie van @Porky:
wie levert er 2 miljoen liter melk?

Ik niet. 😄
arjanvw
@Porky dat klopt, daarom heb ik er ook bijstaan dat ik niet weet wat voor omvang van bedrijf hij bedoelt. Met bv 8 ton melk moet je idd wel erg weinig hypotheek hebben om dat te redden...
Erco
@arjanvw meer niet dan wel zei hij. Tuurlijk hebben sommige het wel maar de meesten niet
+1
achterhoeker2
@Dirk van Zetten Is echt onzin, je hebt weinig zicht op de werkelijkheid
+1
matt
@achterhoeker2 zit veel verschil in boeren onderling.
+1
George
@matt
Dat is zo , maar als je ooit de boekhoudcijfers ziet dan is het gemiddeld nog niet zo'n hoera.
robbies
@George ik zie die cijfers van een ander nooit. T lijkt net of ik een rare boekhouder heb. Eentje die nooit wat over een ander verteld, in tegenstelling tot de boekhouders van de meesten hier.
+1
weurding
@robbies dan geef je hem waarschijnlijk koffie ipv drambuie🤭
George
@robbies
Ik lees dat vaak hier op prikbord. Cijfers van grote boekhoudkantoren.
pieta
@robbies Studieclub jongen. 😁
bio boer
@Dirk van Zetten vorig jaar had ik rond deze tijd veel meer geld dan dit jaar 🤷‍♂️ wil nog niet echt toe nemen bio voer duur wat minder melk veel loonwerker kosten gehad deze zomer en bio melk prijs stijgt niet zo veel valt mij allemaal wat tegen we reden ons wel kan niet zo veel afvinken van mijn verlanglijstje dan ik had verwacht/gewild maar voorig jaar ook veel geld uitgegeven bij grondaankoop deel uit eigen middelen betaald
Sjaakiee
@bio boer vindt het verschil in bioprijs wel erg groot onder De fabrieken
bio boer
@Sjaakiee ik ook fc houd zich vast aan zijn vaste systeem reverentie bedrijven in buitenland noordwest eu daar blijft de prijs achter dan bij de nederlandse verwerkers ze raken het goet kwijt denk ik in amerika is de melkprijs ook maar 31 cent in december meschien redelijk regionaal de krapte in melk 🤷‍♂️
+2
altijdbeter
@Dirk van Zetten Heb jij nu echt nog niet in de gaten, dat onze kosten echt gigantisch aan het stijgen zijn.
Ook machines, bouwen, loonwerk gaat fors duurder worden.
En jij zit nog maar met je 35 cent rond te kletsen.

Maar hopen dat je geen bestuursfunctie hebt met zo weinig verstand van de maatschappij en de economie
Porky
@altijdbeter Het is helaas jammer om het je te moeten melden, maar helaas worden we heden ten dagen bestuurd en geregeerd door figuren waar jij bang voor bent .
Porky
@altijdbeter Het is helaas jammer om het je te moeten melden, maar helaas worden we heden ten dagen bestuurd en geregeerd door figuren waar jij bang voor bent .
Porky
@altijdbeter Het is helaas jammer om het je te moeten melden, maar helaas worden we heden ten dagen bestuurd en geregeerd door figuren waar jij bang voor bent .
+1
Melkveehouder.
@Dirk van Zetten Sorry hoor, maar ik hoor een echte boer praten, maar geen ondernemer. Ondernemers laten zich niet in de kaart kijken en blaffen collega’s niet af maar spannen samen en verdelen de knikkers.
Tinus
Quote:
De sector is nu in euforie, omdat de melkprijs op een redelijk hoog niveau is. De noteringen zijn echter nog hoger. Ik voel me daarom een beetje de sluitpost. Waar het aan ligt, weet ik niet. Misschien loopt de kostprijs bij de fabriek wel totaal uit de pas.

De fabriek kan natuurlijk ook wijzen naar de kostprijs bij de boer.
+2
Dickvanselm
@Tinus kunt u mij uitleggen wat de kostprijs van de leveranciers te maken heeft met de grondstofwaarde van melk?
Tinus
@Dickvanselm Niets, maar als iedereen iets kan roepen over de kostenvoet van de fabriek, dan kan ook iedereen iets roepen over de kostenvoet van de boer.
+3
George
@Tinus Er domme reactie van je Tinus. Echt een lompe Tinussen reactie zeggen we dan in Buul. 😂
Ze doen al jaren niks anders , en dat terwijl alles en iedereen duurder werd moesten de boeren hun kosten maar uitsmeren over meer liters , efficiënter werken en weet ik wat. Wakker worden , de boeren hebben ze al 25 jaar uitgemergeld en uitgemolken! Dat kostprijsverhaal houdt gewoon een keer op , dat zijn we allang voorbij. Opbrengstprijzen voor de boeren moeten flink omhoog in de gehele landbouw.
Melkboer16
@George we zitten hier niet op een eiland! Gaan gewoon met de wereldmarkt mee.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
we zitten hier niet op een eiland! Gaan gewoon met de wereldmarkt mee.

Ach schei toch uit met je wereldmarkt. Iedereen dacht dat je ging werken op een vrije wereldmarkt als de quotering werd afgeschaft. Er bestaat niet eens een vrije wereldmarkt. Alles geven we in de EU op voor 15 mei wat we gaan telen , hoeveel varkens , melkkoeien , kippen we hebben. Ze weten precies wat ze aan voedselproductie kunnen verwachten en daarvoor krijg je als beloning wat betalingsrechten onder voorwaarden dat je wel alles volgens de regeltjes doet.
GJKlaassen
@Tinus Alsof de boer als enige verantwoordelijk is voor stijging van de kostprijs. Ligt voor een deel ook bij de overheid en de fabriek zelf.
+1
jjthefrenchman
@Tinus Als de fabriek zelf goedkoper melk kon produceren, was er allang integratie geweest. En molk albert-hein of aware zelf wel koeien.....
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Tinus:
kostprijs bij de boer.

die is enige die het niet door kan berekenen. De beste man heeft in wezen wel gelijk. De prijs kan wel hoger zijn, maar betekend niet dat deze goed is. Die wordt pas goed als de marge daadwerkelijk stijgt. Kunt 60ct vangen, maar als kosten tot 61ct stijgen, is melkprijs wel te laag
bio boer
@cs-agrar als het geld er is wordt ook snel uitgegeven hoe vaak denk je nu al van zou wel mooi zijn handig of goed zijn als we dit of dat gaan doen laten we maar niet doen kost nog al wat of laten we het dan toch maar zo doen dan is stuk goedkoper
Bij voorbeeld wel of geen geïsoleerd stal dak als geld er is neem je het geïsoleerde dak sneller 😉
+1
Erco
@Tinus Een schofferende opmerking vind ik dat
+2
George
Quote Reactie van @Erco:
Een schofferende opmerking vind ik dat

Het is in ieder geval een heel domme opmerking.
+3
Melkboer16
Dan toch blij dat we bij de coöperatie zitten! Als het werkelijk zo best is of wordt dan komt dat met de prestatie toeslag volgend jaar wel weer onze kant op!
+2
Porky
@Melkboer16 dan maar hopen dat er niet weer een " top bestuurder" weg loopt met een gouden handdruk ,anders heb je weer niks.
+1
Melkboer16
@Porky dat is natuurlijk klinkklare onzin wat je nu zegt.
JohnDeere7serie
@Melkboer16 Een half jaar lang 5 cent harken is 250 miljoen extra winst. Dan maakt die 1,5 miljoen bonus natuurlijk niet uit, dan heb je nog 248,5. En precies deze instelling nekt je.
Noorderling
Quote Reactie van @Melkboer16:
Als het werkelijk zo best is of wordt dan komt dat met de prestatie toeslag volgend jaar wel weer onze kant op!

voor 40%, mits het geld niet onzinnig besteed wordt en de marge geen winst wordt.
tok achterhoek
@Noorderling Als er weer winst zou zijn. Dan schroeven ze de afschrijvingen wat op, en het is weer op
de Tank
@Melkboer16 Het is maar de vraag waar die 10 cent(als het dat is) terecht komt. Ik vrees niet bij de fabriek.
Erco
@Melkboer16 jullie hebben klaarblijkelijk nog een coöperatie. Die organisatie van ons noemt zich alleen zo 😆😬
+2
arie.j
Een hogere melkprijs is van zelfsprekend elke melkveehouder voor te porren.
Als zijn verhaal juist is, dan zouden er nu mega winsten bij de zuivelbedrijven moeten zijn.
Daar heb ik nog niet van gehoord.
Voor alsnog zie ik zijn uitspraken vooral als reclame voor zijn leveranciers vereniging.
Wanneer het die lukt om voor de rest van het jaar een melkprijs richting de door hem genoemde 56cent te krijgen dan roept hij nog maar eens een keer
bio boer
@arie.j meschien is de boerderij melk wel veelsteduur voor de fabrieken kunnen ze dat niet verwaarden moeten ze het toch kopen om lever afspraken na tekomen weet ook niet hoe dat werkt in de zuivel maar verwacht wel dat campina wel lever afspraken heeft met afnemers niet produceert dan wel kijkt of ze het kwijt kunnen
+2
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@arie.j meschien is de boerderij melk wel veelsteduur voor de fabrieken kunnen ze dat niet verwaarden moeten ze het toch kopen om lever afspraken na tekomen weet ook niet hoe dat werkt in de zuivel maar verwacht wel dat campina wel lever afspraken heeft met afnemers niet produceert dan wel kijkt of ze het kwijt kunnen

We hebben nu een tekort situatie, maar afzet contracten lopen langer dan een paar weken.
Zo'n verhaal als dit doet me weer wat denken aan het spotmarkt verhaal van van Bakel destijds
Die spiegelden destijds de boeren gouden bergen voor als ze hun melk gezamenlijk op de spotmarkt gingen aanbieden. Werd een groot fiasco.
Laat zo'n leveranciersvereniging zich eerst maar eens een paar jaar in de praktijk bewijzen.
Dan zullen we nog een horen of ze dan nog steeds van zulke grote praat hebben.
Als er werkelijk meer dan 10 cent per kg te verdienen is, dan moet hij maar boeren warm zien te krijgen voor een eigen fabriek i.p.v. een leveranciersvereniging.
Dickvanselm
@arie.j ik zie niet precies in wat mijn belang van reclame voor de leveranciers vereniging is maar dat ter zijde. Ik strijd voor een melkprijs model waarin de boerenprijs gekoppeld is aan de grondstofwaarde van melk (nu 50-51 cnt) daarbovenop zal een premie moeten komen voor de inspanningen van de veehouder (weidegang, kwaliteit, duurzaamheid, etc.) Bij VDF is dit max 3,6 cnt. Daar naast kan een verwerker daar nog een bonus bovenop betalen om leveranciers aan zich te binden als de bedrijfsresultaten dit toe laten. Marktconform wordt dan echt conform de markt en niet conform de omgeving (lees andere verwerkers)
+1
arie.j
Quote Reactie van @Dickvanselm:
@arie.j ik zie niet precies in wat mijn belang van reclame voor de leveranciers vereniging is maar dat ter zijde. Ik strijd voor een melkprijs model waarin de boerenprijs gekoppeld is aan de grondstofwaarde van melk (nu 50-51 cnt) daarbovenop zal een premie moeten komen voor de inspanningen van de veehouder (weidegang, kwaliteit, duurzaamheid, etc.) Bij VDF is dit max 3,6 cnt. Daar naast kan een verwerker daar nog een bonus bovenop betalen om leveranciers aan zich te binden als de bedrijfsresultaten dit toe laten. Marktconform wordt dan echt conform de markt en niet conform de omgeving (lees andere verwerkers)

Kan jij me dan het volgende verklaren:
Boerenkaas, de Goudse van 12kg, doet volgen de notering in Boerderij 5,20 de kg in januari
Daar is 9 kg melk voor nodig, dat is per kg dus krap 58 cent.
Volgens berekeningen zijn verwerkingskosten ongeveer 13 cent.
greeni.nl/iguana/CMS.MetaDataEditDownload.cls/…
Blijf over 45 cent per kg verwerkte melk.
Hoe is dat met die 56 cent te rijmen?
Dickvanselm
@arie.j dat kan ik zeker Arie, in mijn opinie stuk die ik dat ook. Als er van melk, poeder (eiwit) en boter (vet) wordt gemaakt tot bulk produkt. Dus zonder enige eis obv extra kwaliteit en duurzaamheid etc. Kon er in 2021 gemiddeld 3 cnt meer worden uitbetaald dan de gemiddelde uitbetalingsprijs van de nederlandse verwerkers. Op dit moment is dus de minimum melkwaarde als grondstof ruim 50 cnt. Als weidegang en duurzaamheid en extra kwaliteit werkelijk 3,6 cent in de markt waard zijn maakt dat al 53,6 cnt. Van de nederlandse verwerkers zou je toch mogen verwachten dat ze met al hun mooie merken nog enige meerwaarde weten te creeren? Over de hoogte van de melkprijs zal altijd discussie blijven zolang er geen duidelijke referentie is die de markt situatie duidelijk weergeeft. Kijk naar de benzine advies prijzen, deze zijn direct gekoppeld aan de prijs van een vat Brent olie. Deze prijs is voor iedereen inzichtelijk en de markt bepaald. En nog even voor de duidelijkheid, onze vereniging is vooralsnog niet voornemens zelf melk te gaan vermarkten, wij zijn alleen een spreekbuis richting onze verwerker VDF. Afgelopen jaar zijn er diverse pogingen gedaan om gezamenlijk tot een transparant melkprijssysteem te komen welke gekoppeld is aan een onafhankelijke notering. Ook is er meermaals de vraag gesteld de term marktconform te definieren, dit blijkt tot op heden ook nog steeds niet mogelijk, dat terwijl er in de inkoopvoorwaarden wel naar wordt verwezen.
arie.j
Quote Reactie van @Dickvanselm:
@arie.j dat kan ik zeker Arie, in mijn opinie stuk die ik dat ook. Als er van melk, poeder (eiwit) en boter (vet) wordt gemaakt tot bulk produkt. Dus zonder enige eis obv extra kwaliteit en duurzaamheid etc. Kon er in 2021 gemiddeld 3 cnt meer worden uitbetaald dan de gemiddelde uitbetalingsprijs van de nederlandse verwerkers. Op dit moment is dus de minimum melkwaarde als grondstof ruim 50 cnt. Als weidegang en duurzaamheid en extra kwaliteit werkelijk 3,6 cent in de markt waard zijn maakt dat al 53,6 cnt. Van de nederlandse verwerkers zou je toch mogen verwachten dat ze met al hun mooie merken nog enige meerwaarde weten te creeren? Over de hoogte van de melkprijs zal altijd discussie blijven zolang er geen duidelijke referentie is die de markt situatie duidelijk weergeeft. Kijk naar de benzine advies prijzen, deze zijn direct gekoppeld aan de prijs van een vat Brent olie. Deze prijs is voor iedereen inzichtelijk en de markt bepaald. En nog even voor de duidelijkheid, onze vereniging is vooralsnog niet voornemens zelf melk te gaan vermarkten, wij zijn alleen een spreekbuis richting onze verwerker VDF. Afgelopen jaar zijn er diverse pogingen gedaan om gezamenlijk tot een transparant melkprijssysteem te komen welke gekoppeld is aan een onafhankelijke notering. Ook is er meermaals de vraag gesteld de term marktconform te definieren, dit blijkt tot op heden ook nog steeds niet mogelijk, dat terwijl er in de inkoopvoorwaarden wel naar wordt verwezen.

Een particulier met een prijsgarantie is er denk ik niet. Dat ze nu daar voor gaan voelen kan ik me niet erg voorstellen
Maar je kunt er natuurlijk wel je best voor doen. Maar als je nee krijgt, wat doe je dan?
En een coöperatie betaald uit wat de opbrengst is, minus de kosten en reserveringen.
En daarvan is elk jaar een gecontroleerd jaarverslag.
Dickvanselm
@arie.j klopt, een prijsgarantie kunnen ze niet geven en dat moeten we ook niet willen met zijn allen. Een melkprijs die direct en transparant controleerbaar is aan een onafhankelijke notering, dat is waar we voor gaan. Bij een coop werkt dit natuurlijk anders. Daarom ben ik ook niet cooperatief! 😄
arie.j
Quote Reactie van @Dickvanselm:
@arie.j klopt, een prijsgarantie kunnen ze niet geven en dat moeten we ook niet willen met zijn allen. Een melkprijs die direct en transparant controleerbaar is aan een onafhankelijke notering, dat is waar we voor gaan. Bij een coop werkt dit natuurlijk anders. Daarom ben ik ook niet cooperatief

Nou, je wilt eigenlijk wel een prijsgarantie, alleen dan één die gekoppeld aan bepaalde grondstofprijzen en dus variabel is.
Of begrijp ik dat verkeerd?
Verder moeten coöperaties gemiddeld hetzelfde kunnen als een particulier wat betreft de verwerking en de afzet.
Zou niet weten waarom niet.
Dickvanselm
@arie.j klopt, een markt gerelateerde prijsgarantie moet toch geen probleem zijn voor een verwerker? Voor het "premie" deel erbovenop moet je met elkaar in gesprek en kijken wat mogelijk en verantwoord is. Daarvoor heb je een relatie met je afnemer en zal je elkaar moeten helpen in meer of mindere mate/tijden.
jan w
Quote Reactie van @arie.j:
Kan jij me dan het volgende verklaren:Boerenkaas, de Goudse van 12kg, doet volgen de notering in Boerderij 5,20 de kg in januariDaar is 9 kg melk voor nodig, dat is per kg dus krap 58 cent.Volgens berekeningen zijn verwerkingskosten ongeveer 13 cent.greeni.nl/iguana/CMS.MetaDataEditDownload.cls/…Blijf over 45 cent per kg verwerkte melk.Hoe is dat met die 56 cent te rijmen?

Een dergelijke berekening zo maken is altijd moeilijk. veelal wordt de melk ook nog ontdaan van een beetje room en er komen ook nog weer grondstoffen vrij die wat opbrengen.
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Een dergelijke berekening zo maken is altijd moeilijk. veelal wordt de melk ook nog ontdaan van een beetje room en er komen ook nog weer grondstoffen vrij die wat opbrengen.

Goudse boerenkaas was van oudsher volvet, dat zal nog wel niet anders zijn (en mogen).
+1
jan 10
Quote Reactie van @arie.j:
Een hogere melkprijs is van zelfsprekend elke melkveehouder voor te porren.Als zijn verhaal juist is, dan zouden er nu mega winsten bij de zuivelbedrijven moeten zijn.Daar heb ik nog niet van gehoord.Voor alsnog zie ik zijn uitspraken vooral als reclame voor zijn leveranciers vereniging.Wanneer het die lukt om voor de rest van het jaar een melkprijs richting de door hem genoemde 56cent te krijgen dan roept hij nog maar eens een keer

Worden ook mega winsten gemaakt ,alleen dat houden ze nog onder de pet,(zie verhaal boter en mp)Als wij boeren niet aan de bel trekken blijft het aanmodderen met de melkprijs,,wat je niet vraagt krijg je niet.Daarom is het ook een goede zaak dat zo veel mogelijk boeren zich aan sluiten bij melkleveranciers vereniging.
pa
'Mijn melkprijs is nu 47 cent, terwijl die eigenlijk zo'n 5 cent boven de grondstofwaarde moeten zijn. Dus ongeveer 56 cent', stelt Dick van Selm.

Hele tijd stil geweest. Volgende week Webinar met Vreugdenhil. Kan nog leuk worden.
Klussera
@pa je mag niets vragen moet vragen van te voren stellen
jan-hageman
@Klussera

Er mag niets gevraagd worden omdat de echte antwoorden waarschijnlijk pijnlijk zullen zijn.

Daarom kiezen ze ervoor om het verhaal aan elkaar te laten praten door iemand die niet zorgt voor een betere melkprijs

.quality-bookings.nl/sprekers/bas-haring-boeken/ kost tussen 2000 en 5000 euro

Ik heb thuis geleerd als je het antwoord niet kan verdragen moet je de vraag niet stellen.

Bij vdf denken Ze als je vraag niet kan beantwoorden filter je deze er van te voren uit.
sorry
Quote Reactie van @jan-hageman:
bas-haring-

wat is er met bas?
jan w
Ik heb de indruk dat onze grootste zuivelcoop jaren geleden het al verzuimd heeft om alles op orde te houden. Azie dat was de markt en daar kwam de winst vandaag. Daardoor heeft men bij de "Binnenlandse" markt op hun luie reet gezeten. Nu Azie is ingezakt en de winst moet weer uit de omgeving komen heeft men een probleem omdat ze die markt destijds hebben verkloot. Er wordt altijd gezegd dat ongeveer 80 a 85% van de nederlandse zuivel binnen een straal van 600 a 800 km wordt afgezet. Volgens een van onze ledenadviseurs redt RFC dit percentage bij lange na niet volgens hem kon RFC maar aan amper 65% komen en moet de rest verder weg worden afgezet.
pa
Quote Reactie van @jan w:
en moet de rest verder weg worden afgezet.

zet wat koeien droog
George
Ik denk dat je inflatie gecorrigeerd met 56 cent niks te hoog zit als je met melkprijs en de rest van de prijzen van 35 jaar terug vergelijkt.
Melkboer16
@George als je de inflatie meerekend dan moet het meer zijn
George
@Melkboer16
Ja dus......
In andere sectoren is dat heel gewoon. Boekhoudkantoren werden na nieuwjaar gewoon weer minstens 3% duurder. Die komen je wel vertellen dat een lage kostprijs belangrijk is en ondertussen sturen ze zelf een hogere rekening. Hoe dan ?
Melkboer16
@George jij moet marketing bij de melkfabriek gaan doen.
We hebben jaren geleden Van Keimpema gehad die wilde 40 cent en dat was het toen net geweest!
Hoe hoog wil je het nú hebben? 56 cent oké ik ben voor en dan betaal ik met veel plezier 3000€ voor de mais.
Ik gun het jou hoor maar dan prijzen we ons als NL melkveehouderij uit de markt
+1
Dickvanselm
@Melkboer16 de discussie gaat niet direct over het absolute getal. het gaat erom dat uw melk een bepaalde waarde heeft, vorig jaar om deze tijd was dat ergens rond 32,90 volgens de Kieler notering. de gemiddelde uitbetaalprijs was toen in Nederland ruim 33 cnt (o.b.v 4,0 en 3,40). de melkprijs was toen dus ongeveer gelijk aan de waarde van melk als grondstof voor mmp en boter. voor al uw extra inzet wisten de nederlandse zuivelaars dus niets toe te voegen!! nu is de waarde van uw melk opgelopen in 2021 tot ruim 50 cnt eind jaar. de verwerkers kunnen deze stijging niet bijbenen. Hoe kan dit? dat is de discussie.
Dickvanselm
@Dickvanselm van Keimpema en DDB berekende een melkprijs obv een boeren kostprijs, dit is heel iets anders als dat wij nu aan de kaak stellen. wij hebben het over de waarde van melk niet de kostprijs.
de Tank
@Dickvanselm wat zeggen de verwerkers daar over?
Dickvanselm
@de Tank leg deze kwestie eens voor bij uw eigen afnemer. Ik ben benieuwd wat ze voor verklaring uit de hoge hoed toveren.
boertje009
@Dickvanselm grondstof waarde en marktprijs zijn tog 2 totaal verschillende dingen? Vraag en aanbod bepaalt prijs niet meer en niet minder. Betalen alle leden van hdp altijd en voor alle voedermiddelen ook 100% vd voederwaardeprijs voor al hun aangekochte voeders dan? Daarbij op nog en een cent of 3 voor duurzaamheids inspanningen. Anders is dat ook niet eerlijk voor die verkopende partij.

Nu wil hdp bij vdf in de portomonee kijken wat vdf van zn eigen gedane handel in eigen zakt steekt ipv melkprijs uit betalen naar grondstofwaarde. Vdf zeg tog ook niet je rij een Fendt dus je verdient genoeg. Met een cent of 2 minder ken je ook makkelijk je werk doen en dan met een Zetor.
+2
George
Quote Reactie van @boertje009:
Met een cent of 2 minder ken je ook makkelijk je werk doen en dan met een Zetor.

Succes met je Zetor .
Dickvanselm
@boertje009 ik weet niet hoe u erbij komt dat ik bij vdf in de portomonee wil kijken, mij interesseert hun resultaat zeer weinig. Ik hoop dat het ze goed gaat. Wat wij willen een melkprijs gerelateerd aan de markt en niet aan de omgeving.
boertje009
@Dickvanselm ja en grondstofwaarde is tog geen marktwaarde? Laatste info was dat 3 mensen bij vdf de mp bepalen en daar wil hdp ook bij in. Wij zijn zo aardig elke maand te leveren en hun in de maand daarna aan tafel te gaan zitten en kijke
wat er overschiet voor de leverancier. Hdp wil daarbij dan invloed hebben. Grondstofwaarde is tog niet relevant? Als markt 20% lager is heb je daar tog niks aan? Dan moeten we met zn alle wat aan de markt doen!!! Als je daarover wil mee beslissen moet je toch bij een coöperatie wezen ipv bij particulier?
Dickvanselm
@boertje009 laatste info was?? Ik weet niet wat uw bron is maar er klopt iig niks van. De grondstofwaarde van melk kan je berekenen ahv noteringen. Wij en ook vdf hebben geen invloed op de noteringen.
+1
weurding
@Dickvanselm wat is de grondstofwaarde van een bron in de Ardennen waar men duur water van botteld?
Noorderling
@boertje009

De grondstofwaarde maakt toch de marktwaarde en viseversa?
Dickvanselm
@Noorderling nee, melk is geen eindprodukt. Dus om de waarde hiervan te bepalen moet je kijken wat je ervan kan maken, in dit geval mmp en boter. Om de waarde van de grondstof te bepalen kijk je wat die boter en mmp opbrengen minus de kosten om melk te verwerken tot deze produkten. Voor een realistisch beeld gebruikt Kiel hiervoor bulk produkt mmp en boter waar geen marketing voor nodig is. De verwerkingskosten worden regelmatig geupdate ahv actuele kostencijfers.
+4
Edvof
@Dickvanselm de grondstofwaarde als basis in de melkprijs klinkt mooi. Maar zo werken wij toch ook niet op het bedrijf.
- als de voederwaarde prijs van een bijproduct op 80% ligt, betaal je toch ook niet 20% extra?
- als je kunstmest in de voorverkoop hebt gekocht, zeg je toch ook niet tegen je toch ook niet tegen je leverancier zullen we de prijs maar herbereken op de huidige grondstofprijs bij levering?
- als je energie contract heb afgelosten van 3 jaar die nog 1,5 jaar loopt, zeg je toch ook niet laten we de prijzen maar actualiseren?

Als je een melkprijs wil op basis van de grondstofprijs moet je aan de spotmarkt gaan leveren, die sluit op dit moment het beste aan bij de grondstofwaarde van melk.
mlkvhoudr
@Edvof andersom werkt het natuurlijk wel zo gestegen kosten van onze toeleveranciers worden
op enig moment door berekend, terug naar 35 cent kan op het moment niet, dat word een bloedbad met deze kosten, nu zullen de varkensboeren op dit moment denken kan niet bestaat niet.....
Dickvanselm
@Edvof als je kunstmest koopt in voorkoop spreek je daar een prijs over af. Met je zuivelfabriek spreek je alleen af dat leverancier zich verplicht te leveren en dat afnemer verplicht af te nemen. Het begrip marktconform is zonder duidelijke defenitie een veel te ruim begrip. Leveren aan spotmarkt? Wat is spotmarkt en wie is spotmarkt dan precies? Het gaat erom dat veehouders eens na gaan denken over het feit dat de nederlandse zuivelfabrieken allemaal ondanks diverse extra eisen te stellen niet of nauwelijks in staat zijn de absolute minimum prijs van boerderijmelk uit te betalen (grondstofwaarde melk).
Bekkink
@Dickvanselm bij dlv kun je de melkprijs vast zetten/speculeren, ben benieuwd wat je daar van vind?
Vorig jaar hadden die boeren het goed, nu is de markt te snel gestegen en doen ze er geld bij....
Edvof
@Dickvanselm in prijsafspraken zit altijd een volume X prijs factor. Als je tegen een melkfabriek gaat zeggen dat minimaal de grondstofprijs moet worden uitbetaald dan stellen zij dat er maar voor een X percentage ruimte is om dat voor die prijs vast te leggen.
Als je deze melkprijs in de benen wilt houden moet je zorgen dat het aanbod wereldwijd krap blijft. Daar is iedereen bij gebaat. Alleen een melkfabriek heeft geen invloed op het melkaanbod…..
Dickvanselm
@Edvof daar zit het hem nu precies in. Als het volume te groot wordt dalen de noteringen en dus de grondstofwaarde vanzelf mee. Hierdoor zal dus ook mijn melkprijs mee dalen, dat is logisch. Op de markt hebben de zuivelfabrieken geen of bijna geen invloed dus daar kan je niet op aanspreken. Het marktrisico is volledig voor de leverancier en dat is prima. Hij/zij besluit zelf om wel of niet te leveren. Maar het is geen gekke vraag om de uitbetalingsprijs ergens aan te definieren ipv een vaag begrip als marktconform te noemen zonder referentie kader.
+2
Edvof
@Dickvanselm voor mij als FC lid is de marktconforme melkprijs duidelijk beschreven in het melkgeld regelement. Als die prijs te laag ligt zal uiteindelijk deels via de prestatietoeslag een deel mij toekomen, en de rest blijft in de onderneming om te bouwen aan de toekomst. Wat jij wilt is een meer een coöperatieve gedachten, maar dat paste niet bij jou heb je eerder vermeld.
Dan moet je heel zuinig zijn op de gene die wel een coöperatie in de benen houden, want zonder coöperaties wordt het gat tussen de melkprijs en grondstofwaarde nog groter
Dickvanselm
@Edvof uw garantieprijs is conform de omgeving (andere verwerkers) indirect is deze aan de markt gerelateerd omdat iedere verwerker daar mee te maken heeft. Ik wil juist geen cooperatieve constructie omdat ik totaal niet wil bemoeien met wat mijn afnemer wel of niet doet. Ik verlang naar een markt gerelateerde melkprijs welke openbaar te herleiden en te checken is. Vertrouwen is goed maar controleren is beter!
+2
Edvof
@Dickvanselm als je dat wilt, moet je een leveranciers vereniging oprichten die de melk collecteert uitbetaald aan de leden en door levert aan de fabriek. Als de prijs onder het gewenste niveau komt dan stop je de levering en vernietig je de melk. Dan heb je controle en is het transparant.
Je kan toch niet verwachten van een particulier dat hij meer betaald voor zijn inkoop dan hard nodig.
Het zelfde waar ik mee begon, als de voederwaarde prijs van bijproducten onder de marktwaarde ligt, leg jij het verschil toch ook niet bij?
Dickvanselm
@Edvof iedereen is gebaat bij continuiteit leverancier en afnemer. Dus uw voorstel is niet optimaal denk ik. De relatie van melk en voerprijs snap ik niet helemaal. Ik heb geen afspraak/verplichting met de voerindustrie en hun ook niet met mij. Toch een totaal andere situatie als met je melkafnemer waarmee je een verbintenis aangaat omdat je elkaar nodig hebt volgens mij.
boertje009
@Dickvanselm dus nu wil hdp met melk wel de grondstofwaarde uitbetaald en als je voer koopt is dat totaal iets anders en kan het liever voor 80% vd voederwaarde ipv 100% plus 3 cent duurzaamheids beloning.
Dickvanselm
@boertje009 die vergelijking gaat totaal niet op. Ik stel toch niet de prijs vast van bijprodukten vast? Dat doet de leverancier ervan, de afnemer bepaald zelf of ie het er wel of niet voor afneemt. Bij melk bepaald nu de afnemer wat ie er voor betaald, dat is precies het tegenovergestelde.
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Ik gun het jou hoor maar dan prijzen we ons als NL melkveehouderij uit de markt

En jij denkt dat de Duitsers , Belzen en Fransen de afgelopen jaren wel gelukkig waren met de melkprijs? Die was gewoon overal even kut en veel te laag. Dus we prijzen niks uit de markt. Opbrengstprijzen voor de boeren moeten gewoon flink omhoog als ze geen honger willen hebben. Anders blijven er geen boeren meer over. Maar het lijkt er wel op dat ze dit in dit werelddeel niet zo heel erg vinden.
+1
jan 10
Quote Reactie van @George:
Ik denk dat je inflatie gecorrigeerd met 56 cent niks te hoog zit als je met melkprijs en de rest van de prijzen van 35 jaar terug vergelijkt.

Wat denk je van de huidige inflatie...afgelopen jaar dik 7 %..Hoorde vandaag op de radio dat mensen klagen dat benzine (begrijpelijk) en voedsel flink duurder is geworden.
Ze zijn afgelopen 50 jaar verwent met te goedkoop eten..
Porky
@jan 10 klopt ten delen wat jij zegt, denk dat de supermarkten het meest pakken, dat er meer als bv 1 euro v een kilo aardappelen betaald moet worden is ook nt normaal, dat is v de burger ook goed betaald ,de supers hebben veel teveel macht ,ze persen producenten en consumenten uit, kijk naar jumbo, toch niet normaal dat fam v Eerd elk jaar tientallen miljoenen stijgt in de quote 500
+3
Spuit11
@jan 10 en dan lopen ze hier te miepen over een paar centjes bij de melkprijs op; "ons uit de markt prijzen". Maar de benzinetank wordt ook gewoon vol gegooid, ook al kost het nu >€2,-.
In die verhouding verwatert zelfs een dubbeltje bij de melkprijs op. We zijn te bescheiden en daar wordt misbruik van gemaakt.
Koeien boertje
@jan 10 gelukkig doen boeren niet aan inflatie, we hebben nu hetzelfde melkgeld als toen pa voor een kwartje molk
Edvof
@Dickvanselm als je historische kijkt naar de grondstofwaarde van melk ben ik blij dat ik Q1 2020 niet voor 28 cent heb hoeven melken maar 35,5 heb gekregen. Zulke dingen werken altijd 2 kanten op.

(klik om te vergroten)

+1
Dickvanselm
@Edvof klopt, maar als je 10 jaar terug kijkt is het in al die jaren precies 3 maanden voor gekomen dat de uitbetaalde prijs net iets onder de grondstofwaardeprijs van Kiel kwam. Dit was nooit langer dan 1 maand. In 2021 is de melkprijs nooit boven de grondstofwaarde uitgekomen. Gemiddeld zelfs 3 cnt eronder!! Bovendien praten we hier over grondstofprijs voor bulkprodukten, lager dan dat in het segment is er niet. Tel daarbij op alle extra eisen die de nederlandse zuivel aan de leveranciers stellen, en waarvan men predikt dat ze echt een meerwaarde opleveren in de markt. Vandaar mijn stelling dat nederlandse melk met de huidige eisen ongeveer een cnt of 5 boven de grondstofwaarde zou moeten opbrengen.
mlkvhoudr
@Edvof het is de prijs bij 4 procent vet en 3.40 eiwit werd me verteld net, dus je moet er grofweg 8 procent bij de prijs op rekenen
robotmelker
Gehuld in 3delig pak verscholen in mooie kantoren met fabuleuze praatjes weten de ceo's van de melk verwerkende fabrieken hun in lompen geklede leveranciers dom en arm te houden. Het tij zal het schip wel weer een keer doen keren, hopende voor het de wal bereikt. Maar we zijn het zelf als boer ook schuld. Een waardeloos bestuur kan ook geen top directie aansturen!! En als ik de RFC vergaderingen bijwoon, kom ik misselijk ben kotsend weer thuis.. bah over wat voor een onzin men daar kan vergaderen.... Centen willen we zien... En anders kieperen we de directie zo in een ver land het ravijn in. Zouden ze dat begrijpen??
Dickvanselm
boerderij.nl/melkveehouder-profiteert-onvoldoende-…
dit keer een openbare link welke voor iedereen te lezen is.
het verhaal nog eens in tekst uitgelegd. doe er uw voordeel mee!
+2
Edvof
@Dickvanselm waarom kies je er voor in je 1e alinea de stijging van boter uit te drukken in het absolute percentage over het hoogste en het laagste prijsniveau a 69%, melkpoeder 46%.

Voor boerderij melk pak je de gemiddelde prijs over jaar 2020 tov 2021?? Als de absolute prijsstijging pakt kom je op 29% ipv van 11%.

Jammer, want verder zit het stuk goed in elkaar. Neemt alleen niet weg dat ik jou idee niet haalbaar acht, maar dat is mijn mening. Wel een interessante kijk op prijsvorming.
oubi
@Edvof gewoon met zijn allen minder produceren. Kijk Opec met het oliekartel, kijk poetin met de hand aan de gaskraan. Allemaal heel duur. Europabreed minder produceren en dan gaat de prijs fors omhoog.
jjthefrenchman
@oubi Gebeurt nu al. Iedereen in de EU produceert minder. En die trend zet zich door.
+1
weurding
@jjthefrenchman brouwgerst al over 400 euro
akkerwijzer.nl/artikel/…
+2
jjthefrenchman
@weurding Oh echt!!????
Dan moet ik heel snel maandag de onkruid uit mn gerst spuiten, en stikstof erop gooien!
weurding
@jjthefrenchman resultaten uit het verleden.......😅
JohnDeere7serie
Dick heeft gelijk, in 2008 toen we bijna 50 cent vingen was de kostprijs 32 cent. 18 cent boven kostprijs. In 2022 is de kostprijs helaas minimaal 40 / 42 cent en moeten we richting de 60 cent voor dezelfde marge. Het is te hopen dat er gezonde ruimte komt om verouderde machines te vervangen / achterstanden af te lossen / weer vet op de botten te krijgen / rentestijging op te gaan vangen. Oude prijzen komen nooit meer terug.
Dickvanselm
@JohnDeere7serie uw kostprijs kan ik niet beoordelen maar daar gaat dit stuk niet over. Het gaat over de waarde van uw melk en wat u daarvoor betaald krijgt van uw afnemer. De waarde van melk is op dit moment ruim 50 cnt o.b.v als men er mmp en boter van maakt. Dit heeft niets met uw of mijn kostprijs te maken. Daarnaast wordt het tijd dat particulieren verwerkers zich eens durven te commiteren aan een openbare prijsreferentie ipv vage begrippen als marktconform te beloven zonder hier een defenitie aan te geven. TRANSPARANTIE dat is alles wat we vragen!
weurding
@Dickvanselm als melk niet duurder mag zijn dan de waarde van die grondstoffen, dan zijn de producten waar men die grondstoffen voor gebruikt te goedkoop, dus duurder maken, vrij eenvoudig, kalkammon b.v. is 3 keer zo duur dan een jaar eerder maar men maakt mij niet wijs dat dat enkel door de grondstoffen komt
Dickvanselm
@weurding voor rauwe melk is geen prijs, daarom reken je terug vanuit het eindprodukt ( mmp en boter) wat de waarde van rauwe melk is. Dit geeft de waarde weer van melk als grondstof van deze verkoopbare eindprodukten. Het IFE heeft hier al decenia lang een prima omreken formule voor en berekent maandelijks wat de waarde van rauwe melk is ahv opbrengstprijzen van mmp en boter (zoals deze genoteerd worden ahv verkoopprijzen zoals de verwerkers deze zelf doorgeven bij de noteringscommissie, dit is obv gedane transacties.) Persoonlijk vind ik dat nederlandse boerderijmelk meer waard is dan de kale grondstofwaarde omdat wij als nederlandse boeren de nodige toegevoegde waarde leveren. (Weidegang, extra kwaliteit, div. data) dus vandaar mijn stelling dat mijn melk 4-5 cnt boven de grondstofwaarde moet opbrengen.
arie.j
Quote Reactie van @Dickvanselm:
@weurding voor rauwe melk is geen prijs, daarom reken je terug vanuit het eindprodukt ( mmp en boter) wat de waarde van rauwe melk is. Dit geeft de waarde weer van melk als grondstof van deze verkoopbare eindprodukten. Het IFE heeft hier al decenia lang een prima omreken formule voor en berekent maandelijks wat de waarde van rauwe melk is ahv opbrengstprijzen van mmp en boter (zoals deze genoteerd worden ahv verkoopprijzen zoals de verwerkers deze zelf doorgeven bij de noteringscommissie, dit is obv gedane transacties.) Persoonlijk vind ik dat nederlandse boerderijmelk meer waard is dan de kale grondstofwaarde omdat wij als nederlandse boeren de nodige toegevoegde waarde leveren. (Weidegang, extra kwaliteit, div. data) dus vandaar mijn stelling dat mijn melk 4-5 cnt boven de grondstofwaarde moet opbrengen.

mmp en boter waren destijds ook de ijkpunten voor opslag voor de interventieprijs
Maar dan moet je er geen plus bij gaan rekenen, want dat is de prestatie van de verwerker.
Als die verwerker meer wil dan gewone melk hoort daar natuurlijk wel een plus voor.
==
Maar dat is allemaal theorie, normaal is dat vraag en aanbod de prijs bepaald.
Of de andere mogelijkheid van zelf verwerken en verkopen, alleen of met een paar anderen, of via een coöperatieve vereniging.
Dickvanselm
@arie.j klopt helemaal Arie, over de plus moeten we discussie hebben maar de grondstofwaarde is gewoon uit de markt te halen en dus in onze optiek het absolute minimum. mijn verwerker stelt weidegangTOESLAG en kwaliteitsToeslag en duurzaamheidsTOESLAG. een toeslag hoort een toeslag te zijn (dus boven op de grondstofwaarde)
+1
Dickvanselm

(klik om te vergroten)

Hierbij een grafiek van periode 2016-2021. Deze geeft mooi weer wat de meerwaarde van de nederlandse fabrieken is geweest t.o.v de grondstofwaarde. Altijd een meerwaarde maar vanaf begin 2021 een negatieve waardoor wij als leveranciers dus tekort gedaan worden ondanks alle gestelde extra eisen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , melkveehouders en grondstofwaarde geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
147
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
0