Boer moet zich richten op landschapsbeheer

[bron Wegener dagbladen, nico hylkema]

Bij zijn aantreden leek staatssecretaris Henk Bleker (CDA) een echte boerenbewindsman te worden.

Rücksichtslos werd het mes gezet in robuuste verbindingszones en de ecologische hoofdstructuur van aaneengeschakelde natuurgebieden.

Dit lijkt evenwel meer ingegeven door bezuinigingsoverwegingen dan door overtuiging. Een hekel aan onzinnige regels heeft hij wel en dat is goed nieuws voor de boeren.

"Maar boeren moeten niet denken dat ze volledig de vrije hand krijgen. Er is geen enkele ondernemer volledig baas over zijn bedrijf. Ook de boer zal zich rekenschap moeten geven van de waarden van het landschap. Dit moet hij samen met de streek oplossen. Dat is geen taak voor rijk of provincie."

"Natuurlijk, elementen in het landschap zijn ingegeven door toenmalige economische en veiligheidseisen. Boomwallen waren erfafscheidingen en wierden en terpen bescherming tegen het water. Kanalen en wijken waren nodig voor afvoer van producten. Dit is veranderd, nu zijn er andere eisen. Maar met de opkomst van de technologie worden steeds zwaardere eisen aan het landschap gesteld. Als je dat volledig vrij laat, krijg je een hoog productief landschap, maar wel monotoon."

Volgens Bleker zijn er fysieke grenzen aan de verzakelijking van het landschap. Daarnaast accepteert de maatschappij ook steeds minder dat soms eeuwenoude landschapselementen worden verwijderd.

"Elke economische activiteit wordt beperkt door culturele en fysieke aspecten. Dit geldt niet alleen voor boeren. Dat hoort er gewoon bij. In het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GL van de Europese Unie worden vergoedingen vastgesteld voor diensten van boeren buiten hun normale werk. Zeg maar een bonus op natuurprestaties. Dit is ook een nieuwe economische drijfveer om een mooi landschap in stand te houden."

De indruk bestaat dat zeker het vorige kabinet wel afwilde van dat GLB. Bleker noemt dat een misverstand. Wel wil Nederland een betere balans tussen uitgaven en inkomsten. Nu betaalt Nederland meer dan het uit de Brusselse potten ontvangt en dat zou anders moeten. Er mag in ieder geval niet meer geld worden uitgegeven.

"Dit zal ook gevolgen hebben voor het landbouwbeleid. Ik wil in ieder geval dat er een gelijk speelveld ontstaat voor alle boeren in Europa. Daarom moeten na 2015 ook vergoedingen voor groene diensten rechtstreeks uit Brussel komen. Dit betekent een basisvergoeding voor iedere Europese melkveehouder per hectare, plus een bonus voor diensten ten gunste van bijvoorbeeld een mooi landschap, innovatie en milieu."

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's innovatie , voer , europa , landbouwbeleid , melkveehouder , boer , henk bleker , glb en natuurgebieden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
1