Als de fosfaatnormen niet worden gehaald dan komen er alsnog dierrechten

Een krasse uitspraak van Henk Bleker., zal hij behalve met LTO hierover ookoverleg hebben gehad met de andere belangenbehartigers??:

Deel dit topic

Reacties

frank b
Het zou een inkoppertje zijn om te zeggen dat enig overleg tussen(voormalig) LNV en LTO meer een stuur is voor LTO dan overleg. Dus dat doe ik dan maar niet


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/12/2010 15:29 door frank B.
anonymous_196
De niet melkers met grond hebben na 2015 nog genoeg inkomsten potentieel ...


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/12/2010 15:42 door qwert.
Quattro-shooter


Dat dacht ik! Let maar is op

Nu als blinde in quotum investeren.... degene die dat doen, hangen zich op!
Grasbaal
Dat is dus nog geen uitgemaakte zaak. Als het dierrechten verhaal straks wel doorgaat dan zullen veel mensen blij zijn dat ze deze jaren wel quotum hebben gekocht.
anonymous_78
en als het dierrechten per ha word co , dan helpt dat extra quotum ook niet
anonymous_196
En al die mest zal toch wel verantwoord moeten worden afgezet, en dat vee in die grote stallen moeten toch ook eten
anonymous_656
Dat ligt er maar net aan welk jaar(en) ze als referentiejaar nemen Co, als dat 07/08 is zal voor de uitbreiding nadien rechten gekocht moeten worden.
De regeling die met de komst van het melkquotum er was dat je, als je maar op tijd, een bouwvergunning had aangevraagd
gaat dit keer denk ik niet op. Dat was met de komst van varkensrechten ook niet, waarvan hele schrijnende gevallen bekent zijn, bv een starter met een nieuw vermeerderings bedrijf met gekocht fosfaat quotum die geen enkel varkensrecht kreeg.
Wij zijn er toen zelf ook bekaaid af gekomen door latent fosfaat quotum (door renovatie en verbouw), 150 vleesvarkens rechten minder.
Dus nu melkquotum kopen is nog geen garantie dat je dan ook dierrechten hebt.
Quattro-shooter
Durf jij dat zo 1 op 1 hard te maken....

Ik brand er de vingers liever niet aan
anonymous_107
Co zegt ook als.
Het verbaasd me wel dat er ondernemers zijn die hun strategie bepalen met allerlei als dit en als dat scenario's
euroknaller
De periode na quotering (2015-2020) is de zogenaamde evaluatieperiode. Er wordt dan gekeken of de aanvoer van melk wel of niet explosief stijgt en (nog veel belangrijker) of het inkomen van de producent niet onder druk komt te staan.

Het kan dus ook na 2015 nog alle kanten op.

Ook nu zijn er al beperkingen in de vorm van de mestwet. Vrijheid en blijheid zijn 2 dingen die in Nederland niet vanzelfsprekend bij elkaar horen en melken voor niks moet je ook niet willen. We moeten onszelf niet continu in de slachtofferrol plaatsen. Veel melk alleen bij een verantwoorde afzet, zoniet? dan minder melk leveren. Economie is zo moeilijk nog niet.
anonymous_196
>inkomen van de producent niet onder druk komt te staan.
Is dat een issue ??
Als knoeier en kleine producent zeg ik, inkomen is een KEUZE
Wimsumar
Beste discussieleden: Met grote letters in de Leeuwarder Courant: "Als boeren zelf de doelen niet halen, komen er verstikkende regels''.
Zoals MtsTamminga in een andere discussie al schreef: Trap niet in de val die Henk Bleker heet.

[melkquotum.startpagina.nl]
anonymous_107
Als men gaat denken dat de rol van minister is om de boeren in de watten te leggen zal het alleen maar tegenvallen.
Grasbaal
Er wordt gelijk actie ondernomen, ik ben zeer benieuwd wat voor consequenties dit voor de melkveehouderij zal hebben?:

Door de benutting van fosfaat in het voer van rundvee, varkens en kippen en andere diersoorten verder te verbeteren, moet het overschot aan fosfaat op de Nederlandse mestmarkt structureel aanzienlijk verminderen. Dat is de kern van het akkoord dat de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en LTO Nederland afgelopen week zijn overeengekomen. Het voerspoor is door door de beide organisaties opgesteld en zal de komende maanden in detail en per diersoort worden uitgewerkt.

Het voerspoor is een onderdeel van een totale aanpak waaronder ook mestbe- en verwerking en exportmogelijkheden vallen. Met het akkoord beogen de partners een structurele bijdrage te leveren aan het terugdringen van het fosfaatoverschot op de Nederlandse mestmarkt. De insteek is de fosfaatefficiëntie per diergroep te verbeteren. Nevedi en LTO Nederland verwachten met dit akkoord al volgend jaar het overschot met circa 10 miljoen kilo fosfaat te kunnen verminderen. De doelstelling is uiteindelijk zo'n 20 miljoen kilo voor 1 januari 2013. Dat is bij een verwacht overschot van 50 miljoen kilo in 2015 een stevige bijdrage.

Kengetal
Om de reductie te bereiken wordt komende tijd verder gewerkt aan een plan van aanpak. De fosfaatefficiëntie wordt per diergroep uitgedrukt in een kengetal. Dat kengetal is een maat voor de fosfaatbenutting. Na het berekenen van het kengetal fosfaatefficiëntie wordt het voor de veehouder en zijn voerleverancier mogelijk om maatregelen te nemen met als doel de fosfaatbenutting op zijn bedrijf te verbeteren. Eén van de mogelijke maatregelen is het verstrekken van voeders met een laag fosfaat-gehalte.

Verordening
Vanwege het gebrek aan economische en wettelijke prikkels worden in 201 verordeningen voorbereid. Het doel van deze verordening is dat alle veehouderijbedrijven gaan bijdragen aan het verlagen van het fosfaatoverschot. In eerste instantie worden de verordeningen voorbereid
voor de rundvee- en varkenshouderij. Nevedi en LTO Nederland vinden het belangrijk dat ook andere ketenpartners dit akkoord onderschrijven. Tot op heden zijn deze ketenpartners geïnformeerd en zullen worden gevraagd om deel te nemen aan de uitwerking.

bron: Nevedi, LTO Nederland
mijnietgezien
Leuk, dat voerspoor.

Mag je je koeien nog eigen productie kuil of nog erger: gras voeren?
anonymous_66
Het gaat hier om de voorwaarden die door Brussel zijn opgelegd,en ons zodoende derogatie te verlenen.Volgens mij hebben een heleboel prikkers dit niet door
euroknaller
Ik denk dat het allemaal wel wat meevalt met dwingende maatregelen (mits we hier werk van maken natuurlijk)

Ik had laatst de voersnuiter op bezoek en liet hem even de mineralen-analyse van de graskuil zien.
Het viel hem op dat er weinig fosfor in zat en dat zou toch echt tot grote gezondheidsproblemen moeten leiden bij onze koeien.

Dit was niet het geval en ik heb hem toen gewezen op een artikel in een blaadje met de titel: Fosforgehalte in mengvoeders kan fors omlaag.

En ik denk maar zo: komt het de gezondheid van het vee niet ten goede dan zal men de doelen echt wel bijstellen.

Tegen die tijd zal Co melkquotum.startpagina.nl/prikbord wellicht nog moeten veranderen in dierrechten.startpagina.nl/prikbord
eph
Dierrechten zijn al een feit.

Iedere veehouder is verplicht een NB-wet vergunning te hebben. Situatie 7 december 2004 maatgevend Als ammoniakplafond gedeeld door 9,5 kg bij weidegang of 11 kg bij opstallen en je weet je uitgangssituatie, aantal dierrechten. Ben je groter geworden, zal je moeten salderen van of omliggende bedrijven of binnen je bedrijf, door bijv emissie arme vloeren oid.

Heel leuk al die grote nieuwe stallen, en of quotum, maar wie heeft de NB-wet vergunning al aangevraagd / rond????
Zijn nog maar een paar adviesbureau's die dat kunnen verzorgen. LTO; G&O consult en Stalbouw.nl en misschien nog een paar.

Land is geen probleem, met geld is alles op te lossen, qua voer aankoop en mestafvoer of land huur. De plaatsingsruimte van aantal dieren op je bedrijf op basis van ammoniakplafondbinnen de NB-wet, is bepalend.
Coen
gelukkig zitten we niet allemaal in één van de 162 ecologische belemmeringszones van Natura2000 of beschermde natuurmonumenten
Grasbaal
Eph,

Waar kan informatie over die NB wetvinden?
eph
- Omgevingsvergunningloket
-vooroverleg met de provincie (hanteren beleid wie eerst komt, wie eerst maalt...)
-adviseur Stalbouw.nl
anonymous_8
NB-wet speelt met name voor veehouders die zich in de invloedssfeer van Natura-2000 gebiedenbevinden. In Brabant, Gelderland en Overijssel, heb je de grootste aantallen van die aangewezen natuurgebieden.
Het klopt dat de meeste veehouders er bij hun bedrijfsontwikkeling nauwelijks rekening mee houden dat ze al een aantal jaren vergunningplichtig zijn (wat meestal betekent dat de ammoniakuitstoot van het bedrijf geen grammetje mag toenemen).
Anderzijds is het ook niet zo verwonderlijk dat niemand een NB-wetvergunning aanvraagt. Er is nog zeer veel onduidelijk. O.a. de zogenoemde programmatische aanpak stikstof (PAS) die wat verlichting zou moeten brengen wat betreft bedrijfsontwikkelmogelijkheden heeft ernstige vertraging opgelopen en zal niet voor begin 2012 klaar zijn. Ook zijn er voor de meeste Natura 2000 gebieden nog geen beheerplannen vastgesteld.
Dus kiezen voor 'gewoon deurdondern' als strategie vind ik in dit verband niet gek en eigenlijk heel logisch.
Coen
jammer dat de melkveehouderij nu in het hetzelfde negatieve daglicht wordt geplaatst terwijl de varkens- en pluimveehouderij hebben gezorgd voor de grote (circa 2% sinds 2002) overschrijding van de fosfaatproductie in NL

voor de toekomst zal gelden: verantwoorde mestafzet op het eigen bedrijf, mestafzet buiten het eigen bedrijf zal een dure aangelegenheid worden/blijven
Eddie v
Je kunt er in onze omgeving geen grond voor kopen dwzrente kosten zijn hoger dan mestafvoeren en voer kopen. ( grondprijs ca € 50.000,- / ha.
anonymous_74
eddie Schreef:
-------------------------------------------------------
> Je kunt er in onze omgeving geen grond voor kopen
> dwzrente kosten zijn hoger dan mestafvoeren en
> voer kopen. ( grondprijs ca € 50.000,- / ha.

Met elke akkerbouwer is toch een voor beide partijen interessante mest-mais uitwisseling aan te gaan.
George
Is dat zo Diesel? Nu ben ik ook een maisteler en als ik hier op het prikbord lees welke prijzen melkveehouders voor mais in hun hoofd hebben kan ik daar niks interessants voor de akkerbouwer aan ontdekken. Ik houd komend jaar waarschijnlijk gewoon weer beide zaken gescheiden , laat mest komen van de aanbieder die het meest wil geven en teel weer op eigen rekening dorsmais.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/12/2010 09:55 door George.
anonymous_74
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Is dat zo Diesel? Nu ben ik ook een maisteler en
> als ik hier op het prikbord lees welke prijzen
> melkveehouders voor mais in hun hoofd hebben kan
> ik daar niks interessants voor de akkerbouwer aan
> ontdekken. Ik hou komend jaar waarschijnlijk
> gewoon weer beide zaken gescheiden , laat mest
> komen van de aanbieder die het meest wil geven en
> teel weer op eigen rekening dorsmais.

Alles staat of valt natuurlijk dat het voor beide partijen op wat langere termijn interessant is.
Ben op het moment met verschillende partijen in gesprek voor volgend jaar en het valt wel (weer) op dat met wat meer zakelijk ingestelde sectoren veel soepeler afspraken te maken zijn.
George
Wat bedoel je met soepele afspraken?
anonymous_74
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat bedoel je met soepele afspraken?

Dat we uitkomen op het netto saldo dat ik ongeveer in mijn hoofd heb en de wijze van betalen!!)
George
Dus mest afvoeren voor € 150,- per ha en Mais voor minder dan € 1000,- per ha.
Eddie v
Juist of mest op transport en koop enkelvoudige produkten die passen in het rantsoen.
Coen
en dan denkt eddie aan die liters melk (waarvoor de mest moet worden afgezet en alle voer moet worden aangekocht) nog iets te kunnen verdienen ?
Coen
dus is mestafzet een dure aangelegenheid en komt de kostprijs van die laatste liters melk boven de algemeen te verwachten melkprijs

dus nu keuzes maken of je wel wilt groeien naar een intensiteit boven het zelfvoorzieningsniveau
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> dus is mestafzet een dure aangelegenheid en
> komt de kostprijs van die laatste liters melk
> boven de algemeen te verwachten melkprijs
>
> dus nu keuzes maken of je wel wilt groeien naar
> een intensiteit boven het zelfvoorzieningsniveau
>

Beste Coen, ook je eigen verbouwde ruwvoer is geld waard. Wellicht is het slimmer om te stoppen met melken en verkoop je je ruwvoer.
George
Dat moeten jullie natuurlijk niet allemaal gaan doen , dan komt er een voer overschot. Maar inderdaad was de mais die je zelf teelt ook af te zetten geweest als korrelmais en die was dit jaar behoorlijk aan de prijs.
anonymous_656
Snijmais is nu ook leuk aan de prijs, ik beur 42,-/ton ex uit de bult
George
Inderdaad dat is een mooie prijs.
Coen
beste Pieta, het eigen ruwvoer door de magen van de koe levert een behoorlijke toegevoegde waarde

de handelsmarges + de vervoerskosten houden wij op deze manier in de eigen zak
Karsjen Tamminga
Wat is er nog over van die bedrijfen die dat deden voor de superheffing NIETS????
George
Is dat zo? Ik heb mijn korrelmais eind 2008 verkocht voor € 1500,- per ha en daar hebben jullie in 2009 van moeten melken voor 25 cent.
anonymous_74
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> beste Pieta, het eigen ruwvoer door de magen van
> de koe levert een behoorlijke toegevoegde waarde
>
>
> de handelsmarges + de vervoerskosten houden wij op
> deze manier in de eigen zak

Hoe je rekent moet ieder voor zich weten, maar alles staat natuurlijk bij de manier van overname. Wordt er zolang gerekend dat er nog wat te verdienen is of wordt alles iets zakelijker afgerekend zoals in andere agrarische sectoren!!
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> beste Pieta, het eigen ruwvoer door de magen van
> de koe levert een behoorlijke toegevoegde waarde
>
>
> de handelsmarges + de vervoerskosten houden wij op
> deze manier in de eigen zak

Je bedoelt het gras en de mais die de loonwerker van jouw land in jouw kuil doet in plaats van in de kuil van de buurman???
Coen
ja natuurlijk, van die minimale prijzen voor grasgewas af-land kunnen wij onze rekeningen zeker niet betalen
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> ja natuurlijk, van die minimale prijzen voor
> grasgewas af-land kunnen wij onze rekeningen zeker
> niet betalen

Ik neem dan maar aan dat je op grond zit waar niets anders te telen valt dan gras. Anders kun je overwegen iets rendabelers te telen. Daarbij weet ik niet exact welke rekeningen je bedoeld. Maar ik wil maar zeggen als grond hebt waarop iets anders dan gras geteeld kan worden je ook je eigen voer op waarde moet schatten. Iedere hectare grond waarvan het product te verwaarden is dien je het product een directe opbrengstwaarde toe te rekenen.
anonymous_107
Betekent nog niet dat mestafvoer/voeraankoop dan wel uitkan.
pieta
Izak Schreef:
-------------------------------------------------------
> Betekent nog niet dat mestafvoer/voeraankoop dan
> wel uitkan.

Dat zelfvoorzienend zijn goed uitkan lijkt mij duidelijk. Als je zelfvoorzienend moet worden is het een ander verhaal. Als je grond huurt of koopt heb je ook duur voer. Dit is eigenlijk heel gunstig. Dit werkt kostprijsverhogend. Ik lees op het prikbord altijd dat de opbrengstprijs met enige vertraging altijd de kostprijs volgt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , henk bleker , uitspraak en dierrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0