Gedoogbeleid stikstof door uitspraak rechter onder druk, zorgen bij LTO Noord

Het gedoogbeleid van provincies voor bedrijven die zonder vergunning stikstof uitstoten, is door de rechter van tafel geveegd. Dit leidt tot een 'buitengewoon ongelukkige situatie', zegt voorman Dirk Bruins van LTO Noord. Veehouderijen moeten bij handhaving door provincies vrezen voor hun voortbestaan.

Deel dit topic

Reacties

+1
bio boer
Koop gewoon n rechten hoef je daar niet druk om temaken als je pasmelding hebben gecompenseerd kun je het altijd weer verkopen
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
Koop gewoon n rechten

Als je als genoemd als voorbeeld door d. bruins, al fosfaat rechten hebt moeten kopen voor 60 melkkoeien zou ik toch een paar verkopen en N. rechten kopen. Immers de pas melding kon je op zijn vroegst 1 juli 2015 doen voor een te bouwen stal en een dag later was duidelijk ,dat je 60 extra rechten nodig hebt, waar je waarschijnlijk ook niet op had gerekend.
Maar je bent natuurlijk wel vernacheld door ondeugdelijke wetgeving qua stikstof
+1
bio boer
@cornelissen als de nb systeem was gebleven hadden ze ook ruimte moeten kopen
Noorderling
@cornelissen
Moet je nu wel rechten kunnen kopen, positieve weigering is op plekken het hoogst haalbare, juist waar veel melders zitten met lage depositie.

(klik om te vergroten)

cornelissen
@Noorderling Daar heb je natuurlijk gelijk in en men let meer op het feit of het gerealiseerde ruimte is ,dit in tegenstelling tot 2015, waar oude niet ingetrokken vergunningen vlot werden meegenomen.
Feit is ook ,dat je tot 2014 in Friesland een 0,5 mol "cadeau" kreeg
bio boer
@Noorderling als je in het oranje zit heb je niet veel te vrezen volgens mij voor stikstof is geen vergunning nodig toch
+1
Noorderling
@bio boer
Een ding is zeker, dat is dat niks zeker is.
Zelfs vergunningen zijn niet veilig.

Wordt vanzelf aangevochten, wij kunnen niet aantonen dat waar depositie plaats vind, maar aantonen dat er 0 depositie is kunnen we ook niet, hang je al weer.

Iets aanvragen kan nooit kwaad, staat dat ook maar weer op papier.
bio boer
@Noorderling heb hier nu groote verguning vaan 9000 kg amoniak komt om de kippen terug zijn gezet van emissie arm naar traditioneel
Noorderling
@bio boer
Zou het maar gauw verzilveren, voordat ze je latente ruimte in komen pikken. Verkopen kun je het ook niet, reduceren is totaal niet lonend.
+1
bio boer
@Noorderling die ruimte is niet latent dan moet ik eerst de kippen emissie arm maken maar dat is heel eenvoudig tedoen door mestbeluchting hele systeem is er al voorbereid hoeft alleen nog ventilator geplaatst teworden dan is het emissie arm bespaar ik in 1x 3000 kg is 500 koeien emissie arm
bio boer
@Noorderling maar de eemshaven kan nu wel eens groot industrie terrein worden met die positie daar
Noorderling
@bio boer
Niet voor niets zijn daar ook al 2 grote energiecentrales gebouwd, stond al een en een vierde is afgeblazen. Laagste depositie over NL en alles waait naar de buren.

Groot staalbedrijf heeft nog wel een bedrijf gekocht omdat ze 25km blijkbaar niet vertrouwen.

Ook bijzonder is dat grootste melkveebedrijf van de provincie nu onbeperkt kan groeien, collega vlakbij met ca 100 koeien kan niks. Dat is de nieuwe realiteit.
oubi
@bio boer 25 km regel houdt geen stand bij RvS. Iedere toename, ook buiten de 25 km, mag niet vlgs jurisprudentie. Kunnen we over 2-3 jaar opnieuw beginnen.
bio boer
@oubi mijn huidige verguning staan natuurgebieden die zijn 70 km weg hoe serieus kun je die depositie berekening nog nemen ik kan met mijn volle verstand niet bij dat daar nog iets van klopt dan zit dat ook nog ten zuid westen van mij daar waaid de wind zelden heen
Greetje
boerderij.nl/overheid-gaat-niet-handhaven-bij-pas-… dit is dus al weer oud nieuws? Leuk voor diegenen die er mee te maken hebben..
tuk tuk
@Greetje zie uitspraak efteling.
tuk tuk
Doorontwikkeling zonder vergunning mag nooit dirk kan maar eens beter rechten gaan studeren. LTO sloopt de pas melders
kanniewaarzijn
Diederik Samsom heeft de voorzet gegeven en Vollenbroek kopt hem in. Alles vooropgezet naar mijn idee.
+5
John Spithoven
Dirk Bruins maakt zich zorgen over de toekomst van de PAS knelgevallen. Terecht

Maar Dirk, LTO Nederland, met Sjaak voorop , waren jullie overtuigd dat de Wsn moest ondersteund worden. Want , vond LTO Nederland, met de komst van de Wsn waren de PAS knelgevallen gered.
De RvS adviseerde over legalisering paragraaf negatief. Zie link, derde kopje, er mist een toetsingskader. Daarom nu ook de move van de rechtbank omtrent handhaving.

raadvanstate.nl/@125780/…

Ook wij, SSC, hebben gewaarschuwd.

Als je alle goedbedoelde adviezen in de lucht slaat, dan komt er een moment dat je op de blaren moet zitten.

Misschien beter om eerst zeker van de probleemstelling te zijn, voordat je de benen onder de tafel steekt.
Tip: lees de bijdrage van René de Jong en mij gisteren in de topic " 25 miljard over de balk"

Met de huidige wetgeving en wetenschap over model en beoordeling natuur help je geen enkel knelgeval, je duwt ze alleen maar verder het ravijn in.
Dus kop uit het zand en hakken erin!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , lto , stikstof , uitspraak en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0