Gefrustreerde stoppers en blije stoppers

Is er net als voor boeren met mentale problemen eigenlijk ook ergens een loket voor boeren na hun actieve carrière, waar ze begeleid worden in de mogelijke nieuwe stappen na hun agrarische leven?

Ik zie meerdere groepen mensen onder de stoppers, die tevreden zijn en waren, de genen die blij zijn dat ze gestopt zijn en nu vol ergens anders voor gaan, de genen die liever niet gestopt waren maar fysiek problemen kregen dus niet verder konden, de genen waar het financieel niet meer kon, maar ook ronduit gefrustreerde stoppers, hoe voorkom je als sector dat die laatste groep steeds groter word.

En is er wel voldoende aandacht en begeleiding bij de adviseurs of iemand wel geschikt is voor het plan wat de desbetreffende ondernemer heeft, neemt de bank ook dit soort zaken mee bijvoorbeeld of word er puur naar de cijfers gekeken?

Maar ook hebben de melkfabrieken wel in de gaten hoeveel extra druk ze op een ondernemer leggen met steeds hogere eisen

Ik ben benieuwd of er al aandacht voor is en hoe jullie daar tegen aan kijken......

Deel dit topic

Reacties

+4
George
Ik ben slechts gestopt met melken. En na bijna 15 jaar nog steeds elke dag blij dat ik die stap toen gezet heb.
+3
de Tank
@George Als de opluchting zo groot is, was het misschien beter er niet mee te beginnen.
George
Quote Reactie van @de Tank:
Als de opluchting zo groot is, was het misschien beter er niet mee te beginnen.

Helemaal geen spijt dat ik er ooit mee begonnen ben , en ik heb altijd gemolken vanaf mijn 18de toen mijn vader ziek werd en een jaar later stierf tot mijn 39ste. 21jaar lang dus. Nu alweer bijna 15 jaar wat akkerbouwen en jongveeopfok en een beetje klusjes bij bevriende loonwerker.
Bovendien weet je pas achteraf wat je gemist hebt al die jaren dat je nog 7 dagen 2 maal daags 365 dagen per jaar er MOEST zijn.
Als melkveehouder zit je nu eenmaal aan je bedrijf gebonden en in dat ritme dat je nu eenmaal niet beter weet.
+4
labella
Ik ben ook alleen gestopt met melken en ben ook blij dat ik die stap gezet heb.
+1
Hans van Bergen
Iederen dag des duk
+6
Vdejong
Blij dat ik de stap heb gezet om in Canada verder te melken. Alhoewel de robot dit nu doet😁
Limburgs boertje
@Vdejong heerlijk robotten
+12
Frans1
Ik snap deze topic niet zo, wat verwacht je nou, dat adviseurs je bij de hand nemen en er wel doorheen loodsen? Je moet het zelf doen hoor, zgn adviseurs zo veel mogelijk buiten houden, die gaan ook voor eigen gewin, en bij calamiteiten zijn zij niet aansprakelijk. Bij onze emigratie genoeg tegen gekomen, vragen een vermogen voor dingen die je ook zelf kunt regelen, voor juridisch/fiscale zaken ben je in veel gevallen een goede betrouwbare hulp nodig, de rest zijn dure kletskousen die je kunt missen als kiespijn
Vdejong
@Frans1 mlkvhoudr ziet de toekomst waarschijnlijk somber in
+4
mlkvhoudr
@Vdejong dat zie ik altijd dan kan t alleen maar mee vallen in t echt😆😉
mlkvhoudr
@Frans1 ik vroeg het me af omdat je zoveel verschillende personen en verhalen tegen komt waarbij ik me afvroeg of er eigenlijk begeleiding te krijgen is voor stoppers, bij jou is er duidelijk geen behoefte aan, maar daarom kan er wel behoefte bij anderen zijn.......topsporters gebruiken bijvoorbeeld ook steeds meer mentale coaches of sport psychologen
+1
jjthefrenchman
@mlkvhoudr @Frans1 is ook geen stopper
mlkvhoudr
@jjthefrenchman weet ik die is vertrokken naar Frankrijk
Frans1
@mlkvhoudr oh, dus ik ben geen topsporter😎
+3
mlkvhoudr
@Frans1 op een freddieriaanse manier ben jij best een topsporter 🍻🍻🍻
+1
Frans1

(klik om te vergroten)

+1
mlkvhoudr
@Frans1 bourgondisch bedoelde ik😄
+1
Leo,s vriend
@mlkvhoudr ZOB, of Paulien Hogenkamp ? hier in omgeving ook een stopper die er finaal doorheen zat, en een blijver die "vast" zat ,en geen beslissingen meer kon nemen, beide goed geholpen volgens mij.
marcsterreborn
@Leo,s vriend Ja Paulien Hogenkamp is een goede adviseur als je dreigt vast te lopen. Goed stoppen, helpt om daarna ook weer goed verder te kunnen. Daar kan zij bij helpen...
+1
de Tank
@mlkvhoudr Als je om wat voor reden vastloopt in het leven kun je hulp krijgen, essentieel is dat je hulp wilt, vervolgens zul je er, met hulp, zelf weer uit moeten komen. Ik weet niet of er voor veehouders specifieke hulp zou moeten zijn. Het belangrijkste is dat een hulpverlener weet wat de hulpvrager nodig heeft.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @de Tank:
Ik weet niet of er voor veehouders specifieke hulp zou moeten zijn. Het belangrijkste is dat een hulpverlener weet wat de hulpvrager nodig heeft.

Met alle respect voor de hulpverleners die niet zelf weten hoe het er op een landbouw bedrijf aan toe gaat... het zijn doorgaans figuren met een 8-5 mentaliteit, en dito "hulpverlenings-capaciteiten" (aangeleerde schoolwijsheden). Je raakt er mee van de wal in de sloot. Uitzonderingen zullen er best wezen, maar als je wat wilt, ga dan naar een club die weet hoe het in de landbouw (zelfstandig ondernemerschap) werkt.
+1
George
+1
Farma_boerke
Hier weten ze wel, hoe, wat, waar: agrarischecoaching.nl/
+5
labella
@Farma_boerke Er zullen best gevallen zijn waar dit hulp kan bieden maar persoonlijk heb ik er een gruwelijke hekel aan als anderen mij proberen te vertellen wat ik moet gaan doen!
+4
Farma_boerke
@labella iemand die buiten de boerenbubbel staat, maar wel de kennis heeft kan soms net een zet in de juiste richting geven en/of een spiegel voorhouden. Iedereen is anders en reageert anders.
+4
George
Quote Reactie van @labella:
ruwelijke hekel aan als anderen mij proberen te vertellen wat ik moet gaan doen!

Ik ook , bovendien heb ik een gruwelijk hekel aan ongevraagde adviezen. 😀
+1
weurding
@George ik krijg ze nog elke dag,, maar het is aan jezelf wat je er mee doet...😁
George
Quote Reactie van @weurding:
ik krijg ze nog elke dag,, maar het is aan jezelf wat je er mee doet...

Ja dat geloof ik....... 😂
+1
Erco
@weurding dan weet ik denk in wat voor appgroepje je zit 😂
+3
jvt
@Erco ken dat clubje ook, maar zorg er af en toe voor dat het een keer gruwelijk goed mis gaat met iets en dan hebben ze weer een keer iets anders om over te lullen...
Erco
@jvt niemand gooit altijd zes. Had ook n weekje die de helft niet eens haalt 😉
+2
weurding
@Erco schijnt al een poos te bestaan, naam wisselt nog al eens
+4
robbies
@George
Quote:
een gruwelijke hekel aan ongevraagde adviezen

Dan ben je hier verkeerd
marcsterreborn
@George Tip: probeer eens iets wat je niet kent
Vdejong
@marcsterreborn wat de boer niet kent , eet hij/zij niet😂
marcsterreborn
@Vdejong Sommige (ex) boeren....
+1
robbies
@marcsterreborn stoppen met melken maakt je niet meteen boer af
George
Quote Reactie van @Vdejong:
wat de boer niet kent , eet hij/zij niet

Eten wil ik nogal lichtelijk wel proberen. Ik hou van lekker eten. 😀
+2
Smitjuh
@labella vertellen wat je moet doen? Dat doet een coach (als het goed is) niet, een adviseur wel. Een adviseur geeft (gevraagd) advies. Een coach helpt je om bij jezelf te rade te gaan: wat wil je en (hoe) zou je dat kunnen bereiken? Een coach begeleid jouw proces, kan evt. wat sturing geven maar haalt vooral naar boven wat er al in jou zit. Natuurlijk kan daar wel advies aan te pas komen. Maar volgens mij (ik kan het mis hebben) gaat een coach je niet vertellen wat je moet doen, maar vragen wat je zou willen doen en hoe je daarbij hulp kunt gebruiken.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Smitjuh:
vertellen wat je moet doen?

Het zijn net vrouwen die loeien ook als een brandweerauto..doe-dit-doe-dat-doe-dit-doe-dat
+1
jjthefrenchman
Veel boeren hebben een kleine sociale kring. Voor diegene is er best wat voor te zeggen. Voor de anderen geld, dat je van vrienden/"collega's "/familie ook wel wat interactie en advies mag verwachten?
+1
Noorderling
@jjthefrenchman
Sta je er open voor?
Daar ontbreekt het vaak aan.

Topsporters hebben een doel, als dat ten koste van bijna alles moet zoek je grenzen op. Als een ander meer talent heeft, moet jij harder trainen dan diegene. Die wedloop houdt op tussen je oren, kun je de druk aan en opbrengen of breek je. Een teleurstelling en het is over.

Kun je als boer ook afvragen, welk doel heb je en ten koste van wat wil je dat bereiken. Die grens zit gigantisch veel variatie in.
jjthefrenchman
@Noorderling Ik wel. Maar ik ben ook geen doorsnee boer.
Heb een grote ondernemmende/medische familie. En mijn vrienden zitten de meeste niet in de landbouw.
weurding
@jjthefrenchman zou de associale kring de overhand nemen? 😅
Erco
Duidelijk als je daar behoefte aan hebt kan je best begeleiding krijgen lijkt me. Maar dan moet je zelf wel de stap zetten. Waarom moet dat van andere.partijen afhangen
mlkvhoudr
@Erco zou iemand die vol frustratie zit er zelf aan denken om zo n stap te zetten? Ik vraag het me af ik denk dat die er het beste wel op geattendeerd kan worden dat er mogelijkheden zijn.
+1
Frans1
@mlkvhoudr dit is geestelijke hulpverlening, dat is wat anders dan een adviseur in de arm nemen om te helpen omschakelen
+1
mlkvhoudr
@Frans1 sluit t 1 t ander uit? Je kunt toch vast beginnen met wat anders terwijl je het bedrijf afbouwt, maar ik vind het vooral zo doodzonde als er voormalige collega melkveehouders gefrustreerd gaan rond lopen, ik gun ze na hun agrarische carrière ook een mooi leven
+1
frank post
@mlkvhoudr het is wel handig om er (lang) voor dat je stopt over na te denken. Ik ben nooit van plan geweest m’n leven boer te zijn. Heb de kans gekregen om het jong over te nemen wil het ook jong😬 overdragen of stoppen. Ik vind naast boer zijn nog meer dingen leuk. Daarom altijd het idee gehad dat ik voor m’n 50 ste iets anders wil doen. Dat lukt prima maar niet van vandaag op morgen.
mlkvhoudr
@frank post ik heb zelf nooit buiten de deur gewerkt vanaf mijn 19e boer, of ik het jong wil overdragen of stoppen weet ik niet wil wel alles gehaald hebben voor mijn 51 e daarna kijken we verder dan is mijn mogelijke opvolger nog wel steeds erg jong maar ik vind wel met de huidige politieke en marktomstandigheden dat er jong elan in het bedrijf moet zitten, dus een plek op het 2e plan en wat anders er naast doen voor mezelf zie ik ook wel als reëele optie te zijner tijd.

Mocht de opvolger zich bedenken zie ik het het zelfde als jou
+1
Koeien boertje
@mlkvhoudr ik denk daar toch wel anders over, ik was er altijd als het nodig was met werk en zo.

Maar ben wel blij dat ik van alles heb gedaan buiten het bedrijf.

Het boeren is niet altijd wat, maar dat is in loondienst net zo.

Toen ben ik het boeren meer gaan waarderen dan als ik door omstandigheden jong boer moest worden.

Jullie hebben bij leven de kans de jeugd dit ook gedeeltelijk te laten doen en dit is voor hun iets waar ze hun hele leven wat aan hebben.

Of je kiest er voor om ze direct aan het bedrijf te laten hangen en gaat zelf wat doen wat er vroeger door omstandigheden niet van is gekomen
+1
mlkvhoudr
@Koeien boertje op de achtergrond de boel helpen rondzetten en zorgen dat als ze jong zijn niet hoeven te werken op zondagmorgen zou me heel wat waard zijn, ik zou alleen in de nadagen van mijn carrière wel graag het gedoe qua administratie en dergelijke aan mij voorbij laten daar kan de jeugd dan wel met nieuwe energie mee aan de gang
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr dus wat mij betreft kunnen ze zeker ook deels buiten de deur gaan werken
+1
Koeien boertje
@mlkvhoudr hahaha die administratie gaat me nu soms de pet teboven, maar daar haal ik ook liever vollek voor aan dan stal of landwerk😅.
+4
Erco
@mlkvhoudr Dat zeg ik ook altijd. Als je n opvolger hebt moet je t na je 55e makkelijker krijgen en niet meer de kar te.moeten trekken. Is die er niet zal die leeftijd ook wel leuk zijn om nog wat anders te.doen dan 7 dagen hard werken in je uppie
+2
weurding
@mlkvhoudr het wordt al een stuk makkelijker als lichamelijke beperkingen de doorslag geven, echt, geloof echter wel dat als je b.v. buiten je schuld of door financiële problemen gedwongen wordt het een grotere impact heeft
George
Quote Reactie van @weurding:
buiten je schuld of door financiële problemen gedwongen wordt het een grotere impact heeft

Dat is 100% zeker. Bij mij was het de koopoptie van het recreatiepark op mijn boerderij en dat Veerman in september 2006 in het Willem2 stadion riep dat de quotering sneller dan snel weg zou zijn en de Hay Zeegers filmpjes hier die mij deden besluiten om het ook maar te verkopen voordat het niks meer waard zou zijn. Een jaartje te laat helaas want de hoofdprijs was het al lang niet meer. Maar ondanks dat wat ik altijd al zeg nog steeds iedere dag blij dat ik er vanaf ben.
mlkvhoudr
@George in 2016 al met veerman😉
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
2016 al met veerman

Oei dat was een foutje , 2006 moet dat natuurlijk zijn. Aangepast.
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ik vind dit mentaal altijd een vervelende maand, het is zo n MOET maand je moet dit doorgeven, je moet dat invullen, je moet dit insturen als dat geregeld is ben ik gelijk beter te pas merk ik aan mezelf
+3
jan 10
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik vind dit mentaal altijd een vervelende maand, het is zo n MOET maand je moet dit doorgeven, je moet dat invullen, je moet dit insturen als dat geregeld is ben ik gelijk beter te pas merk ik aan mezelf

Als je daar een hekel aan heb ,gewoon laten doen,je moet de lol er in blijven houden en alleen alles wat leuk is zelf doen..zo doe ik het in ieder geval.
mlkvhoudr
@jan 10 doe ik ook steeds meer dat scheelt al een boel inderdaad 👍
George
Quote Reactie van @weurding:
et wordt al een stuk makkelijker als lichamelijke beperkingen de doorslag geven,

Je bedoeld dat je dan een goede reden hebt om het (ex) collega's te kunnen uitleggen , die vaak niet snappen waarom je toch stopt met dat mooie vak. 😀 Dat zijn toch vaak degene met het meeste onbegrip.
+1
mlkvhoudr
@George dat heb ik dan weer nooit begrepen waarom zou je verantwoording gaan afleggen aan anderen het is toch jouw bedrijf, als je geen schik meer hebt stop je dat zou ik niet gaan uitleggen
+3
Erco
@George daar zou ik echt honderd procent schijt aan hebben. Wat een ander daar van vind. Vind je t niet leuk meer dan zoek je wat anders leuks. Behalve koeien melken is er nog zoveel moois. Je weet er alles van 😉
+2
Frans1
@Erco vanuit die insteek zal de behoefte aan geestelijke bijstand ook niet groot zijn
vaak
@Erco En er is niemand met overall en laarzen aan geboren. Die heb jezelf aangetrokken en die doe je ook gewoon weer uit zonder praatgroepjes te raadplegen.
Er is nog zoveel mogelijk. De wereld wordt ineens veel ruimer.
mlkvhoudr
@vaak zo is dat aan het eind van de dag is het maar gewoon werk maar wil het moeten fietsen nog wel even uitstellen 😉😅
Erco
@vaak precies. Alleen die laatste zin, dat klinkt wel alsof je in n dwangbuis zat 😉 en als nog iets te laat gestopt ben
+2
vaak
@Erco Nee hoor. Nooit in een dwangbuis gezeten maar de totale situatie leidde tot de juiste keuze op het juiste moment.
+6
de Tank
@mlkvhoudr Er kunnen natuurlijk dingen op je pad komen die frustrerend zijn, zo erg dat je er geen oplossing voor ziet. Vanuit frustratie stoppen zou voor mij niet werken denk ik. 4-10 jaar geleden heb ik een behoorlijk heftige periode gekend met reëel kans op moeten stoppen vanwege financiële perikelen van uiteenlopende aard. Ik heb toen ook wel de gedachte gehad alles te verkopen en nieuwe start met ander werk te beginnen. Ik was er daarnaast van overtuigd dat ik daar later mentaal last van zou krijgen als ik vanuit dat gevoel zou stoppen. Gelukkig is alles goed genoeg opgelost om verder te kunnen. Nu kan ik mijn stoppen met melken plannen omdat ik andere dingen ook leuk/belangrijk vind en niet vanuit frustratie.
+1
jan 10
Daar waar het financieel spaak loopt zal best wel hulp geboden kunnen worden vanuit lto,maar vergeet je boekhouder niet,,hebben groot netwerk enz,maar vaak brengt het bedrijf weer voldoende op om een huis te kunnen kopen,en ergens een baan te vinden.
Er vallen wel veel boeren tussen wal en schip,de reden is gewoon de voortdurende stapelregelgeving,onwerkbare overheid die solt met boeren(derogatie)
Daar komen nu weer de enorme hoge kosten bovenop,voor veel boeren de druppel.
Op tijd de problemen inzien en tackelen voorkom je hoop ellende mee...
Wat betreft een andere bedrijfstak ,je moet wel iets doen wat bij je past,dan heb je geen coaching nodig.
+1
hans1980
Volgende stap is buiten landbouw
jan 10
Quote Reactie van @hans1980:
Volgende stap is buiten landbouw

Kan het aanraden,zitten al 20 jaar met een poot buiten de landbouw,in goede tijden leuk in slechte tijden handig...
mlkvhoudr
@hans1980 kun je wel op de boerderij blijven wonen?
+2
jvt
Paar weken terug wat gestopte varkensboeren bezocht vanwege wat handel, stuk voor stuk beetje wrang dat er eigenlijk door overheid zoveel ontmoediging is dat dat de doorslag gaf om te stoppen, maar eigenlijk allemaal blij dat ze er vanaf zijn. Wel allemaal kerels van begin 50 die er financieel goed uitspringen, gaan nog wel wat anders erbij doen als toeristen melken, wat verhuur in grondverzet of wat zzp werk maar niet zozeer uit financieele nood. Geloof ook niet dat je daar adviseur voor nodig hebt. Zouden wij een keer stoppen, zou dat wel het laatste zijn waar ik met zorgen over zou maken, nieuwe invulling vinden aan het leven of werk vinden.
+1
jvt
@jvt en daarbij aansluitend, in nederland ook semi gedwongen gestopt en dat roept nu, 9 jaar na datum, nog boosheid op. Was toch een aanslag op mentale gezondheid als je zo behandeld word door gemeente en ook valse aantuigingen in kranten. Kan me, aansluitend aan de vraag van melkveehdr voorstellen als je mentaal niet sterk bent, je daarbij hulp nodig moet hebben bij stoppen. In belgie hebben ze daar boeren op een kruispunt voor, LTO heeft ook wel ondersteunende diensten maar kan me voorstellen dat juist boeren die stoppen met mentale problemen de hoop op oplossing voor hun eigen bedrijf via LTO te vinden al lang hebben opgegeven
fendt516plus
@jvt Als je van lto de ondersteunende diensten moet hebben dan is de einde zoek.Ik heb zelf een gesprek met hun gehad nadat gespek heb ik aan gegeven dat ik geen gebruik maak van hun diensten meer het gevoel was niet goed Ik heb toen zelf een andere persoon gezocht en dit pakte wel goed uit. Een boer paar km verder op die heeft de zelfde persoon van lto op bedrijf gehad en daar hebben de nvwa heel veel kalveren en koeien dood in de stal gevonden . Zon persoon van lto als die weet dat het niet goed gaat met de boer ook achter in de stal kijkt (zijn ze verplicht),en eventuweel hulp bij haalt ,dit zal de boer achteraf dankbaar voor zijn.De dode beesten heeft de boer zelf ook nooit gewild. Dus die heeft hulp van lto gehaald en die latten alles kapot gaan .
mlkvhoudr
@jvt moet je in die politieke ontmoediging niet juist een uitdaging zien om je werkplezier er juist niet structureel door laten te verpesten?

Ik zou wel strontzenuwachtig worden van de marktomstandigheden van de varkenshouderij, torenhoge voerprijzen en zelf te lage prijzen beuren
Erco
@mlkvhoudr Dat laatste daar gaan wij ook al heen 😉😂
mlkvhoudr
@Erco Ja melkprijs moet wel mee blijven stijgen, hele jaar nog niks verdiend hier
+2
ek
In Overijssel heeft elke gemeente een erfcoach waar je (gratis) een gesprek mee kan voeren. Ze zijn breed geörienteerd en hebben veel connecties met andere partijen. erfcoach.com/
mlkvhoudr
@ek goede tip👍
marcsterreborn
@ek Tis wel heel afhankelijk van welke coach je treft
+2
slagakker
Ben nu precies een jaar geleden gestopt. Ik had al een nieuw idee om buiten de landbouw een nieuwe onderneming op te zetten. Heb geen spijt van de beslissing en ga hier 200% voor de nieuwe zaak.Zie wel dat in het MKB wereldje er anders aan toe gaat.Mensen denken vaak wat ruimer dan hun eigen bedrijf.Maar wij zien een nieuwe uitdaging en hebben dat opgepakt.Mijn hoofdtak is nu container opslag wanroij (faceboek) geschikt voor inboedels(verhuizingen) opslag voor ZZPers en MKB bedrijven en caravan/camper stalling daarnaast 2 daagjes zelf als ZZPer elders werken en nog wat akkerbouw. Je moet wel zorgen dat als je over stoppen denkt dan wel weet wat je wilt gaan doen,en daar gaat het vaak fout.Gun overgens de landbouw alle goeds toe.
+2
George
@slagakker
Toen ik stopte met melken had ik nog niet echt een idee wat ik zou gaan doen. Ik dacht met de miljoenen van het recreatiepark zal er wel iets op mijn pad komen. 😄 Miljoenen zijn niet gekomen , daarom nu nog steeds een boerke in Buul. 😀
+2
Noorderling
Quote Reactie van @slagakker:
2 daagjes zelf als ZZPer elders werken en nog wat akkerbouw. Je moet wel zorgen dat als je over stoppen denkt dan wel weet wat je wilt gaan doen,en daar

Mooi dat je de wind er weer achter hebt en plezier.
Wat heb je gevonden wat je eerst niet had?
Als ik dit zo lees, heb ik niet het idee dat je minder gedoe hebt, altijd wel iemand die belt of wat wil, akkerbouw is ook weersafhankelijk en moet van alles voor wijken.

Als ik de toon in dit topic een beetje lees wie gestopt is, dat vaak als een hele opluchting ervaart. Lijkt het wel of een melkveebedrijf runnen een straf was. Waar komt zoiets vandaan?
Werd er verwacht dat het bedrijf overgenomen moest worden?

Ben er zelf van overtuigd dat er in elke sector wel wat is. Vind ook genoeg andere dingen leuk, maar of ik daar meer voldoening uithaal vraag ik me af. Als het geen zeurende klanten zijn, dan is het ook wel overheidsbemoeienis, achter je geld aan moeten, allerlei controle instanties die wat moeten, bouwinspecties, hele machinepark elektrisch aanschaffen omdat je anders geen werk meer gegund krijgt. Cursus hier en cursus daar.
Dat heel Nederland doorslaat ben ik het gauw mee eens, maar of we het nu zoveel slechter hebben dan een andere zelfstandige heb ik mijn vraagtekens bij.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Als het geen zeurende klanten zijn, dan is het ook wel overheidsbemoeienis, achter je geld aan moeten, allerlei controle instanties die wat moeten, bouwinspecties, hele machinepark elektrisch aanschaffen omdat je anders geen werk meer gegund krijgt. Cursus hier en cursus daar.

Niks van dat alles wat ik moet hebben.
+1
weurding
@Noorderling het is pas een straf als je niet beloond wordt naar je inspanningen, maar dat is niet alleen in de melkveehouderij zo, kan me best voorstellen dat het op dit moment een opgave is als je uit bed stapt en je hebt een vleesvarkensbedrijf
+1
slagakker
@Noorderling Bedankt voor het compliment. Overgens heb ik de melkveehouderij nooit als straf gezien, heb het 40 jaar gedaan met plezier. Maar geen opvolgers (2 zonen gaan beide wat anders doen) en met de gedachte, als ik nog een keer helemaal iets anders wil moet ik het nu doen. Daarbei waren de rechten goed aan prijs, had nog al wat VAMIL af te schrijven dus kwam financieel ook nu goed uit. Ik draag de veehouderij in zijn geheel een warm hard toe en houdt het vanaf de zijlijn wel een beetje bij. Ik heb het nu anders druk,opslag is geen intensief werk krijg ook niet zo veel over de dam, caravans/campers weet ik nog niet gaan we wel zien.En ZZP werk kan ik zelf mijn dagen invullen en de hoeveelheid. En afgelopen zomer zijn we ook een paar keer per week een flink stuk gaan fietsen en een keer terrasje doen. Kortom we hebben meer vrijheid en dat is ook ooit lekker.
+2
George
Quote Reactie van @slagakker:
En afgelopen zomer zijn we ook een paar keer per week een flink stuk gaan fietsen en een keer terrasje doen. Kortom we hebben meer vrijheid en dat is ook ooit lekker.

Dat gaat ook heel erg fijn en mag ook wel na 40 jaar koeien melken toch?
+1
mlkvhoudr
@George ik moet er van mezelf weer aan geloven elke avond een half uurt netflixen op de hometrainer, het goede leven bleef weer plakken 🤦 fietsen lijkt mij alleen leuk als je ergens naar toe gaat waar je de omgeving niet kent, steeds het zelfde rondje in de buurt is aan mij niet besteed
+3
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
toe gaat waar je de omgeving niet kent, steeds het zelfde rondje in de buurt is aan mij niet besteed

Daar heb je fietsendragers voor he .
Maar wij fietsen ook wel eens ooit met een ander stel gewoon hier weg en komen dan in Berg en Dal terecht en blijven dan in een hotel overnachten , of naar Valkenburg , Maastricht , Vaals , Oisterwijk hebben we allemaal gehad op de fiets. Dagje Overloon naar oorlogsmuseum heb ik met maat ook al eens gedaan.
Maar ook klavertje vier van de Bilderberg hotels op de Veluwe gedaan , Vennbahn van Aken naar Trosvierges Luxumburg . Allemaal heel erg mooi om te doen. En dan gewoon genieten van alle nieuwe omgevingen , lekker eten en drinken. Wij houden ervan. 😄

+2
vaak
@George Wij fietsen ook veel maar bijna altijd eerst met de fietsen achterop de auto een eind weg rijden en vanaf daar starten.Later, als ik niet meer durf te rijden of bang ben om de weg niet meer terug te vinden, dan starten we wel vanaf thuis.
George
@vaak Wij doen beide. Als we vanuit huis ver weg fietsen plakken we een overnachting in goed hotel er aan vast. Dan gaan we wel altijd met een ander bevriend stel.
+1
richard-de-wolff
@George heb nog niet 40 jaar gemolken ga wel op vakantie en uit fietsen als wij dat willen, en dat kan prima want werken met personeel en zoon van 21 melken iets meer dan gemiddeld en al jaren melkers geeft vrijheid en reuring daar genieten wij van al lijkt het op het prikkebord wel eens dat dat niet werkt 🤣🤣
Vdejong
@richard-de-wolff juist, bepaalde zaken uit handen durven geven
+1
Noorderling
@slagakker
Klinkt als overwogen, dan is het een goede keuze.
Het is overal oppassen dat je niet geleefd wordt, een dag mooi weer en iedereen wil zijn caravan ook weer op de oprit, en dan als eerste de achterste. Iemand vlakbij heeft ook 2 middagen bestempeld als ophaaldag om ook niet slaaf te zijn van zn bedrijf.

Zo is het ook met melkvee, denk om jezelf en zorgen dat je wat met mensen werkt zodat je een keer weg kunt. Anders wordt je met 52 weken 14x melken ook geleefd. Klinkt misschien raar, maar denk juist dat bedrijven gemiddeld te klein zijn. Geen specialisatie en als het even tegen zit is arbeid inhuren ook een hele aanslag.
Een persoonsbedrijven stoppen en de grote gaan nog veel harder vooruit. Daar is ook wel eens wat, maar iedereen is vervangbaar. Met huidige kosten is die sprong van 1mans naar 2 of 3-5 persoons bedrijf ook niet meer voor iedereen weggelegd.

Zie wel een aantal boeren uit de buurt die gaan samenwerken met een buurman. Jongvee opfokken, nog een aantal keer melken en verder voer verbouwen voor het melkveebedrijf. Akkerbouwers die zich verhuren met grond en arbeid aan een ander, zodat de hele mechanisatie en bewaring veel efficiënter ingezet kan worden. Kun je met 1x 5man personeel af in het oogstseizoen in plaats van 2x 4. Niet dat stoppen niet mag, maar denk wel dat het meer naar dergelijke samenwerkingen toe zal gaan om elkaar allemaal wat te ontlasten, qua arbeid maar ook financieel.
+6
weurding
@Noorderling wel een kanttekening bij samenwerkingen, het gaat ook nogal eens fout
+4
George
Quote Reactie van @weurding:
wel een kanttekening bij samenwerkingen, het gaat ook nogal eens fout

Als je 50 bent en nauwelijks nog lasten hebt , waarom zou je je dan in godsnaam gaan binden aan een samenwerking?
+4
labella
@George ik heb ze hier ook gehad met allerlei constructies maar laat mij maar lekker mijn eigen gang gaan.
+1
richard-de-wolff
@George als je er geen voordeel in ziet niet doen 👍
Erco
@George jij fokt toch ook jongvee op voor dagvergoeding. Dat is ook n voorbeeld van n samenwerking. Maar toch ook wel eigen baas. Niet alle samenwerkingen zijn verkeerd maar je moet doen wat bij je past
George
Quote Reactie van @Erco:
jij fokt toch ook jongvee op voor dagvergoeding. Dat is ook n voorbeeld van n samenwerking.

Dat doe ik alleen met goede mensen met wederzijds vertrouwen en niet mauwen. Dat rijmt. 😄
Erco
@George logisch maar dat is wel n samenwerking
+3
Noorderling
@weurding
Afspraken maken en je uitspreken.
Dat gaat juist mis omdat 9/10 alleen nog maar kapitein op het 1persoons bootje zijn geweest.
+6
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Afspraken maken en je uitspreken.

Het beste is als je je zaakjes voor elkaar hebt aan niemand te binden en eigen baas te blijven.
+2
weurding
@Noorderling het is soms net als met broers... samen opgegroeid, bedrijf uitgebreid, altijd samengewerkt en toch gaat het bij velen alsnog mis, je mag jou filosofie er best op loslaten, maar voorbeelden genoeg
Noorderling
Quote Reactie van @weurding:
met broers... samen opgegroeid, bedrijf uitgebreid, altijd samengewerkt en toch gaat het bij velen alsnog mis, je mag jou filosofie er best op loslaten, maar voorbeelden genoeg

Alles zelf en alleen willen doen is ook een keuze, kun je ook kapot aan gaan.
Overal zijn wel voorbeelden van, maar of 24/7 alle balletjes de lucht in houden nog te doen is, zet ik grotere vraagtekens bij.

Werk al 15 jaar samen met akkerbouwer, gaat prima. Als ieder zn best maar doet, soms geef je wat en de andere keer moet je eens wat nemen. Ik bied schone grond aan, en weet nu al tegen welke kosten ik krachtvoer kan telen en dat einde derogatie getackeld wordt, was het tevens ook al bij de vorige toekenningen. Gemiddeld hebben we er beide en samen voordeel bij, maar vooral rust in de tent.
Uit elkaar gaan is ook prima, dat scenario is ook goed voor ogen te houden en dus niet alles op 1 locatie investeren.
+1
weurding
@Noorderling grond uitruilen met akkerbouwer is iets anders dan echt samenwerken, doel b.v. meer op 2 veehouders met gezamenlijk machinepark voor inkuilen o.i.d.
Noorderling
@weurding
er zijn allerlei variaties mogelijk, met koeien maar ook met akkerbouw. Het gaat even anders dan 5ha met elkaar ruilen. Grond draait nagenoeg allemaal in een gezamenlijk bouwplan.
Ruilen machines, trekkers, als het topdrukte is helpen we elkaar met arbeid uit de brand. Zorgen dat een ander vooruit kan als het moet gebeuren, zorgt er ook weer voor dat ze optijd op mijn grond bezig kunnen. Terwijl het me in eerste instantie ook niet altijd past. Geven en nemen. Dan krijg je bij een nieuwe grondpuzzel ook eens het recht tot eerste koop, wat weer in ieders belang is omdat deze grond gewoon weer mee kan in eigen aardappelrotatie.
weurding
@Noorderling veehouder en akkerbouwer passen elkaar ook net iets beter dan 2 veehouders, als ik verleden jaar bekijk zijn er vast veel blij dat ze niet hoefden te wachten op de buren tot die klaar was met de machines
+1
Noorderling
@weurding
Dat lijkt zo, totdat je er voor staat. April en september is het ook beide druk, zeker in de oogstmaand wanneer er ook gezaaid moet worden of land klaar leggen.
Als ik gras wil zaaien, er 2 week regen voorspelt wordt in oktober moet er ook even doorgepakt worden.
Als je dat 2x op de laatste dag aan laat komen en je laat de andere helft er in stikken en zaaien mislukt is zon samenwerking ook gauw over.
Zo ook met mais, dit jaar halve vrachten en op lage bandenspanning, kost mij dan een wagen extra in plaats van een ander aan vernielde grond helpen. Had je ook niet kunnen doen.

Bij iedereen waar zoiets spaak loopt, is het vaak niet 2 stappen vooruit denken en voor eigen korte termijn gaan.
Als het elkaar niet versterkt moet je het niet doen. Maar altijd maar in je uppie druk zijn kost ook tijd en kunt maar op 1 plek zijn. Samen 1 brede schudder en 1 hark en je doet misschien ook dubbel zo veel. Kun je weer met 2 man af in plaats van 4.
weurding
+4
Frans1
@Noorderling goede loonwerker is goud waard
achterhoeker2
@Frans1 De loonwerker wordt ook elk jaar maximaal duurder, diesel, plastic, nieuwe cao voor het personeel.
labella
@achterhoeker2 Mijn loonwerker stopt met agrarisch loonwerk en gaat verder met alleen grondverzet, was toch een grote loonwerker maar schijnt niet meer te kunnen.
+1
weurding
@labella koonstra?
+1
labella
@weurding ja, het rommelde er vorig jaar ook al en toen zijn er ook al een stuk of wat medewerkers weggelopen.
weurding
@labella zijn echt niet de minste bedrijven die stoppen, al hebben sommigen hun oordeel gauw klaar
+1
labella
@weurdingQua planner hadden ze het de laatste 6 jaar wel goed voor elkaar en leverden ook goed werk maar wel duur en als er dan een nieuwe loonwerker binnen een kilometer afstand flink onder de prijs doorgaat wordt het moeilijk.
+1
Frans1
@labella sommige lopen voor een euro naar een ander, ik snap best waarom die lw er dan de balen in heeft. Net fors geïnvesteerd, lopen er een aantal weg omdat een ander zn brood wat droger vreet.
T60401
Quote Reactie van @Frans1:
lopen voor een euro naar een ander,

Ik ken de loonwerker niet maar kan veel oorzaken hebben. Als loonwerker zijn planning niet na komt loopt het bij mij gauw spaak. of als ze personeel sturen wat er niet mee overweg kan.
Noorderling
@Frans1
Ook dat is samenwerken, zonder vertrouwen valt ook nergens op te investeren. Als iedereen op korte termijn gaat shoppen zijn er ook alleen maar verliezers.

Is ook vaak dezelfden waar organisatie wel en niet loopt. Beloftes waar maken of je aan het lijntje houden.
+1
Frans1
@Noorderling leuk verhaal, maar ik ken ze niet. Zien dat je er een goede zzper of scholier bij krijgt om wat ruimte in je arbeidsbehoefte te krijgen. Alles op een grote bult gooien met een aantal collega's leek mij ook niks. Kan prima werk uit handen geven, maar wil de controle wel in eigen hand houden
+1
de Tank
@Frans1 alles op een bult gooien of zoals hier in Groningen de grond maximaal benutten samen met een akkerbouwer zit wel verschil in. Je laat veel liggen als je het niet doet.
mlkvhoudr
@de Tank probleem voor de zandboeren is dat hier het te weinig opbrengt, levert het bij jullie wel duizenden euro's per hectare op?
+1
de Tank
@mlkvhoudr duizenden/ha zou mooi zijn..verhuur voor pootaardappelen 2500-3000. De winst zit em in het optimaal gebruik maken van de gezamenlijke grondoppervlak, mestplaatsing, hoge opbrengst door vernieuwd land, mais in het bouwplan en niet jaar in jaar uit op zelfde perceel, gebruik grondbewerkingsmachines, trekkers.. Het moet bij je passen om samen te werken. Goed communiceren, eerlijk zijn.
mlkvhoudr
@de Tank Duidelijk 👍
Frans1
@de Tank dat kan mooi,een mvh kan de rustgewassen tot waarde brengen, maar dat is heel wat anders dan die zever over samen melken er om eens vrij te zijn. Wie gaat zijn hele befrijf nu in een samenwerkingsverband stoppen? Ik ken er geen 1Sommigen zijn gewoon niet geschikt om te delegeren, dat loopt dan vast, zo simpel is het. Een zzp-er om een melkbeurt over te nemen en handwerk aan de loonwerk uitbesteden is een mooie tussenstap naar voldoende schaalgrootte voor vast personeel. Maar dat moet je wel regelen
+3
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Als ik de toon in dit topic een beetje lees wie gestopt is, dat vaak als een hele opluchting ervaart. Lijkt het wel of een melkveebedrijf runnen een straf was. Waar komt zoiets vandaan?

Ik denk dat er stoppers bij zitten die eerder gestopt zijn dan "pensioen"leeftijd en continu willen vertellen dat ze zo'n goede keuze hebben gemaakt. Waarschijnlijk vonden ze het al een tijd niet meer lekker gaan qua werk, regels, geld of net wat ook.
Weurding is gestopt vanwege fysiek en hoor je niet kritisch/negatief.
+3
weurding
@pieta ik vermaak me nog prima met de grond, net als George, maar had het graag anders gezien
George
Quote Reactie van @weurding:
maar had het graag anders gezien

Natuurlijk , niemand stopt graag door gezondheidsklachten.
+2
achterhoeker2
@pieta Veel stoppers melken al 20 jaar of meer, dan ken je het ondertussen wel een keer.
pieta
@achterhoeker2 Kan ook een reden zijn. Maar volgens mij stop je als boer niet omdat je iets al 20 jaar doet.
jan 10
@slagakker
Ik zie dat je geen melkveehouder meer bent,en ook andere naam op prikkebord, maar wat was je vorige naam hier.(dan weten we weer wie je was)
+6
slagakker
@jan 10 Nou de naam heb ik niet doelbewust veranderd. Toen we een nieuwe computer kochten kon ik op de1 of andere manier niet meer inloggen onder mijn oude naam . Best wel veel moeite in gestoken maar kreeg het niet meer voor elkaar. De naam slagakker komt voort uit de naam opSLAG en AKKERbouw. Mijn vorige naam was verbi.
+1
Grasbaal
Ben zelf in 2001 gestopt met melken, melk ondertussen al langer niet als dagelijks wel. Zou in 2015 weer beginnen (voorkennis in 2001 😄 ) helaas dat niet gedaan maar heb financieel en dagvullend niets te klagen.
+2
Twentsch Land
Mocht je een keer in Twente zijn, je vervelen en nog een keer graag koeien willen melken .... je bent welkom 😊

@Grasbaal
George
Quote Reactie van @Grasbaal:
helaas dat niet gedaan

Hoezo heelaas?
+3
Grasbaal
@George dan was het weer kassa geweest met de fosfaatrechten...
Erco
@Grasbaal aha is de reden want zag jou niet elke dag nog koeien melken 😁 dan hadden meer mensen wel voorkennis willen hebben (en voorbeelden genoeg die dat hadden)
achterhoeker2
Kan hier met alle grond verhuren meer verdienen dan zelf melken, maar ben bang dat ik een referentie datum mis.
Het is één grote gok cq loterij.
+2
weurding
@achterhoeker2 Dan ben je op papier geen boer meer, uitkijken
Erco
@weurding wat zijn eigenlijk de voorwaarden daarvoor? Waar kijkt men naar?
+1
George
@Erco
Vraag dat je boekhouder maar eens. Je moet zelfstandig voor eigen rekening en risico de onderneming exploiteren. Dus nooit je grond verhuren , anders gaat ie voor de belastingdienst Box 3 in. Dan ben je die grond snel zat want dan kun je flink schokken. Dan moet je jaarlijks een flink bedrag huur ontvangen omdat te betalen. Voorheen was het 1,2% maar met de nieuwe belastingregels is het voortaan meer . Maar weet niet de nieuwe percentages. Deze zijn nog gestaffeld volgens mij.
+1
pieta
@George Je kunt het ook vantevoren de BV in drukken. Dan kun je verhuren wat je wilt.
George
@pieta
Ja je zult een andere bedrijfsvoering op moeten zetten. Maar een BVonderhouden kost natuurlijk ook best wel wat geld.
Erco
@George zal je meevallen hoor
+1
Tommie1
@pieta Als je dan ooit verkoopt en de landbouwvrijstelling zou dan nog bestaan kun je er maar gebruik van maken tot het bedrag waarvoor het ingebracht is. Verkopen en gebruik maken van de lmbvrijstelling gaat met een BV niet.
(volgens mij).
pieta
@Tommie1 Als de grond in eigendom bij de BV komt, heeft de BV zelf wel de landbouwvrijstelling, maar wordt bij verkoop van grond de winst die dan wordt behaald, uitgekeerd aan u in privé dan is hierover 25% Inkomstenbelasting verschuldigd. Per saldo alsnog belastingdruk op de grond terwijl dat niet zo was als de onderneming niet in de BV zou zijn ingebracht.
+1
T60401
Quote Reactie van @pieta:
heeft de BV zelf wel de landbouwvrijstelling, m

Volgens mij heb je dat mis. Ik heb altijd begrepen dat je grond in de bv kunt brengen voor de huidig getaxeerde waarde (herwaarderen) . Eventuele winst is dan vrij van belasting. Zodra de grond dan in de bv zit heb je geen landbouwvrijstelling meer. winst die dan gemaakt wordt is belast.
pieta
@T60401 Komt van Google die info. Mij is verteld dat de BV gewoon landbouwvrijstelling heeft. Wil je geld of inkomen uit je BV halen dan zit er afhankelijk vd manier waarop belasting op. Box 1 of box 2 belasting.
T60401
@pieta komt van de boekhouder niet van google. Doe anders maar een pbje naar een ervaringsdeskundige onder ons. Ik Hoef 😀 jouw niet te vertellen wie.
pieta
Quote Reactie van @T60401:
van google

Komt wel van Google. Een directe kopie van tekst.

Zelf zijn we ook bezig met oprichten BV. Ik meende dat gezegd was dat er landbouwvrijstelling was. Vandaar dat ik het gegoogled had.
Tommie1
@pieta Mij is door m'n boekhouder verteld dat de landbouwvrijstelling vervalt.
pieta
@Tommie1 BV heeft gewoon landbouwvrijstelling. Maar als je de aandelen van de BV verkoopt moet je in box 2 afrekenen over de meerwaarde. Zolang je dat niet doet betaal je er geen belasting over. Je hebt dus volgens mij info wel landbouwvrijstelling maar betaalt op een gegeven wel ooit belasting er over. Hou je je BV in stand en verkoop je je grond kun er gewoon huizen, aandelen, ander vastgoed et cetera voor terugkopen zonder belasting te betalen. Wat je koopt wordt dan eigendom van je BV. Als DGA ken je jezelf een loon toe voor het bestuur/management en je kunt er van leven.
T60401
@pieta Komt niet van google. Nu heb ik wel even gegoogeld. De Bv heeft inderdaad wel landbouwvrijstelling maar wil je het uiteindelijk prive hebben betaal je er 25% over. Als je dan terug kijkt in de historie van de grondprijs dan loop ik er niet warm voor om de grond in een bv te stoppen. iedere tien jaar verdubbeld de prijs. Je moet er zeker van zijn dat de Bv een Bv blijft. Dan moet bedrijfsopvolging al 200% zeker zijn.

Zelf ook met bv bezig geweest. niet gedaan omdat ik er op lange termijn geen voordeel in zie.
- afschrijving onroerend goed tot 100% woz in plaats van 50% bij een maatschap.
- je betaald maar 25% belasting over de winst maar over je "loon" betaal je nog een keer belasting. Bij beëindigen van bv kom je over heel de bv nog een keer aan de beurt.
- winst uit landbouwgrond komt ombelast op je prive rekening in een bv mag je eerst nog flink aftikken.
-fosfaatrechten overdragen is 20% kwijt. Kon mij niemand garanderen dat het niet zo was.
- kosten voor oprichten Bv. notaris boekhouder en bank. en jaarlijkse hoger boekhouder kosten
pieta
Quote Reactie van @T60401:
25% belasting over de winst

15% tot 4 ton meen ik
pieta
Quote Reactie van @T60401:
je betaald maar 25% belasting over de winst maar over je "loon" betaal je nog een keer belasting

Over het loon betaal je niet nog een keer. Loon zijn nkosten voor de BV
+1
matt
T60401
@matt Ik mis de 14% mkb vrijstelling in het verhaal. Voor een bv is deze niet van toepassing.
matt
@T60401 klopt het is allemaal broekzak vestzak.
pieta
@T60401 hij is toch niet de vergelijking van wel of niet de bv in aan het maken. hij is aan het uitleggen waar verschillen zitten in manieren om er geld uit te halen. het gemis aan hoofdletters in mijn tekst zit in het toetsenbord. als ik de shift gebruik komt er geen letter te staan.
pieta
Quote Reactie van @T60401:
-fosfaatrechten overdragen is 20% kwijt

Die gaan er niet in.
pieta
Quote Reactie van @T60401:
winst uit landbouwgrond komt ombelast op je prive rekening in een bv mag je eerst nog flink aftikken.

Komt onbelast op je rekening vd BV. Wil je dan herinvesteren dan kun je alles gebruiken. Wil je het aan je kinderen geven en eerst uit de BV halen dan gaat er box 2 belasting af. 25%
+1
hans-hans
@hans-hans gaat over hoe rvo omgaat
Van maatschap naar een B.V.
In verband met afromingen wanneer wel en wanneer niet
Erco
@George verhuur maar max 25 procent en dan huur ik altijd wat terug en melk nog koeien met bijbehorend jongvee. Dus die vlieger zal niet op gaan hier 😉
+2
weurding
@Erco zolang hoofdinkomen maar uit de landbouw komt
George
@Erco
Ja maar je exploiteert het allergrootste deel compleet zelf.
jani
@George En wat als je een 25% van het areaal verhuurd voor aardappel verbouw?
+1
George
@jani
Dat is aan jezelf , van mij mag het. Alleen doe ik het niet.
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
maar ben bang dat ik een referentie datum mis.

Is dat je enige drijfveer om aan de gang te blijven?
achterhoeker2
@George Ja eigenlijk wel, maar denk er nu serieus over om dit voorjaar de melkkoeien weg te doen.
Melk nu al bijna 30 jaar en zie steeds meer herhaling van het zelfde en het gevreesde zwarte gat zal ook wel meevallen.
De melkprijs is hoog maar de kosten ook en op de lange termijn is het tegen de wind in boeren.
weurding
@achterhoeker2 kon ik aan je reacties de laatste maanden al opmaken
George
@achterhoeker2
Tja ik ging niet blijven melken om niet de toekomstige referentiedata te mislopen.
+1
mlkvhoudr
@achterhoeker2 als ik vanaf m'n zestiende tel dan melk ik ook al 28 jaar maar wat is het probleem van herhaling saai is goed wat mij betreft, maar als je er aan toe bent dan om te stoppen word motivatie opbrengen ook wel zwaar lijkt me
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ls ik vanaf m'n zestiende tel dan melk ik ook al 28 jaar maar wat is het probleem van herhaling saai is goed wat mij betreft, maar als je er aan toe bent dan om te stoppen word motivatie opbrengen ook wel zwaar lijkt me

Bij mij speelde niet dat ik 21 jaar lang gemolken had. Was het werk totaal niet beu of zo. Wel vond ik de melkprijs niks te hoog in die jaren , 2006 ontvingen we in de zomer met de zomerheffing maar iets van 25-26 cent en dat was ook bar en boos weinig. Tenminste voor mij , ik vond dat er niet veel mee te verdienen was met mijn dikke 5 ton melk. Bovendien was ik tegenstander van afschaffing quotering en in september van dat jaar deed Veerman de uitspraak om niet meer in quotum te investeren in het Willem 2 stadion , en de filmpjes van Hay Zeegers dat de quotering sneller dan snel weg zou zijn deed mij besluiten om het ook in de verkoop te gooien doordat ik een koopoptieovereenkomst op mijn boerderij had liggen voor een recreatiepark. Uiteindelijk ging die koop in 2010 niet door waardoor ik destijds wel enkele nachten slecht heb geslapen , dat geef ik eerlijk toe. Maar nu achteraf ben ik ook eerlijk gezegd iedere dag blij dat ik destijds het quotum heb verkocht en niet meer de melkstal in hoef. Achteraf heeft het bijzonder goed uit gepakt voor mij. Ik ben er in ieder geval niet armer door geworden en heb gewoon alles nog en ben inmiddels bijna 15 jaar verder en ben zelf super content met mijn enorme vrijheid.
Maar dit verhaal kenden jullie allemaal al vast wel. 😂
Ik wil er een beetje mee aangeven dat je de stap om te stoppen met melken niet zomaar zet , ik zou het ook niet zomaar aangedurfd hebben , bij mij kwam het door die koopoptie en de dreiging dat quotum binnen paar jaar niks meer waard zou zijn. Het blijft een moeilijke beslissing maar die kan achteraf wel goed uitpakken.
Noorderling
@George
Wat waren je plannen destijds om met je tijd en geld te gaan doen mocht de koop doorgaan?
Elders gaan akkerbouwen of dat toevallig zo gelopen?
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat waren je plannen destijds om met je tijd en geld te gaan doen mocht de koop doorgaan?Elders gaan akkerbouwen of dat toevallig zo gelopen?

Eerlijk gezegd had ik niet al echt plannen gemaakt. Maar ik had wel een idee om dat geld waarschijnlijk te gaan steken in enkele woonhuizen en bedrijfspanden om te verhuren. Maar het is niet door gegaan en gelukkig dus niet teveel plannen gemaakt . Ik plan nooit veel , als je dat wel doet kun je vaak teleurgesteld worden als je plannen niet uitkomen. Bovendien moet je niet vergeten dat je in die tijd ruim 5% rente ontving op termijndeposito's . Dat was echt leuk geld. Toen kon je nog rentenieren , dat bestaat tegenwoordig niet meer. 😄
Noorderling
@George
Rente was toen inderdaad wel noemenswaardig, maar dat moet ook wel.
Iemand die 20jaar geleden grond verkocht en rentenierde, kan er vandaag nog maar ca 1/4 van de grond voor terug kopen, die waardestijging is ook hard gegaan alleen betaal je geen rekeningen van.
+1
George
Quote Reactie van @Noorderling:
ente was toen inderdaad wel noemenswaardig, maar dat moet ook wel.Iemand die 20jaar geleden grond verkocht en rentenierde, kan er vandaag nog maar ca 1/4 van de grond voor terug kopen, die waardestijging is ook hard gegaan alleen betaal je geen rekeningen van.

Ik zou het grootste deel wel geïnvesteerd hebben in vastgoed was mijn idee.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Iemand die 20jaar geleden

Toen deed de prijs bij ons 5 euro. Nu is het geen 20.
Noorderling
@pieta
2 naar 8-10.
Akkerbouw was toen niet best, zelf even later voor 2,5 gekocht, interesse uit akkerbouw was er amper.
Graan bracht niks op, wat voor veehouderij wel interessant was, is toen ook redelijk geïnvesteerd in kippen of varkens erbij. Er werden zelfs graankachels verkocht.

Velen zijn je voor gegaan 😉 verdubbeld in grond en quotum zonder een euro bij te leggen. Maar ook genoeg na een paar jaar geëmigreerd.
+1
pieta
@Noorderling Ik wil maar aangeven dat jij alles beleeft vanuit hoe duur de grond bij jullie geworden is. Dit geldt niet voor elke plek. Hij is wel overal duurder maar niet in die mate.
de Tank
@pieta Dat klopt, ik denk dat in dit deel van nl procentueel de grootste stijging van grond kent over periode van 25 jaar.
Noorderling
@pieta
valt nog wel mee denk ik.
Noord Holland gaat ook over de 10 euro, Flevoland was destijds ook al 2x de grondprijs hier en dat is het nog steeds om en nabij, onlangs perceel op inschrijving bij biddinghuizen, vanaf 18euro..
Zijn ook tijden geweest dat oldambt/veenkolonien 1/3 goedkoper was, daar zit het ook al tussen de 7 en 9euro voor courante percelen.
+2
weurding
@mlkvhoudr ademhalen doen we al ons hele leven, melken heb ik zeker 35 jaar gedaan, autorijden doen sommigen beroepsmatig ook 45 jaar, zie ook niet in waarom dat tijdsgebonden moet zijn allemaal
+2
George
@weurding
Klopt de Golden Earring heeft ook 60 jaar lang gespeeld tot eentje het door ziekte moest opgeven. Dat is doorgaan zo lang je het leuk vind en het goed gaat.
weurding
@George daar zat ook een leuk verdienmodel aan, laatst een programma over de beatles, moesten wel bepaalde populaire liedjes zingen voor het publiek maar waren zelf echt zat van de teksten
+1
George
@weurding
Dat is zeker waar en als de zalen vol blijven en de mensen blijven naar komen kijken dan blijft het ook leuk.
Nu hebben zulke ook wel een repertoire na 60 jaar waar ze uit konden putten. Ze waren ondanks hun leeftijd waarschijnlijk niet gestopt als de Gitarist /zanger geen ALS had gekregen. En eerlijk is eerlijk , ik heb ze heel vaak gezien , ik schat ergens tussen de 30 en 40 keer , het was een geweldige groep.
+3
mlkvhoudr
@George wij hebben een poosje noaberschap mogen verlenen aan een buurman met ALS, heel dankbaar werk om te mogen doen, dat we dat voor onze buurman konden doen maar ik heb nog nooit zo n rotziekte meegemaakt, man kwam er volledig mobiel wonen als zzp'er in de bouw, en werd na diagnose binnen no time volledig hulpafhankelijk en binnen 2 jaar overleden.
weurding
@mlkvhoudr helaas, ken het
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
en werd na diagnose binnen no time volledig hulpafhankelijk en binnen 2 jaar overleden.

Ja het is een vreselijke ziekte en dat lot is George Kooymans oprichter van de Earring ook overkomen.
+1
achterhoeker2
@mlkvhoudr Ik vind boeren nog steeds leuk, maar de overheid en de milieubeweging wil de andere kant op ,ik zie daar geen verdienmodel in en groeien is peperduur dit in combinatie met leeftijd en geen opvolger kom je aan het nadenken.
Maar wellicht plak ik er nog een paar jaar aan vast mits er geld verdiend wordt.
Vdejong
@achterhoeker2 emigratie geen optie?
Vdejong
@achterhoeker2 emigratie geen optie?
+1
Koeien boertje
@Vdejong pas maar op daar, anders word het nog druk
Vdejong
@Koeien boertje wordt het sowieso, komende vijf jaar wil Nova Scotia 900.000 immigranten binnen halen. Tenminste, zo gaan de geruchten
de Tank
@Vdejong verdubbeling van de bevolking 🤔
Vdejong
@de Tank ongeveer
+1
achterhoeker2
@Vdejong Canada is een fantastisch land ,met aardige mensen en adembenemende natuur, maar voor vakantie en familie bezoek.
Vdejong
@achterhoeker2 ik zeg ook niet dat je naar Canada moet emigreren, er zijn nog zoveel andere landen; Polen, Oekraïne, België, etc.😁😁😁
achterhoeker2
@Vdejong Dat is samen met de VS het enigste land waar ik mijn kinderen wil laten opgroeien .
Nieuw Zeeland en Ierland vindt ik kwa bedrijfsvoering de 2 meest aansprekende landen.
Dus we blijven maar hier..
Klussera
@Vdejong is belgie veel goedkoper als nederland dan ik dacht dat grondprijs daar ook rond 8.5 euro was en stikstofprobleem kennen ze daar ook
Vdejong
@Klussera kijk naar de emoji's
Klussera
@Vdejong is er ook een (funda) van buitenlandse boerderijen?
Vdejong
@Klussera Google denk ik; Farms for sale plus land in typen, dan kom je ver denk ik
marcsterreborn
@Vdejong jij hebt het geluk dat je Canada hebt ingetypt....
Vdejong
@marcsterreborn nee, werd gebeld door een Canadese makelaar, die wist wat we te besteden hadden
Frans1
@Vdejong had je dat daar in de krant gezet dan
Vdejong
@Frans1 nee, in maart 2000 heeft ze ons een aantal bedrijven laten zien.
Frans1
@marcsterreborn want?.......
+1
mlkvhoudr
@achterhoeker2 mooi de eigen kop volgen👍
+3
jjthefrenchman
We hebben het maar over stoppers. Maar is er ook mentale ondersteuning voor starters? 😬
+2
frank post
@jjthefrenchman je zal je verbazen (ik iig wel) over het enthousiasme van starters. Die zien nix geen bedreigingen, denken alleen in kansen en mogelijkheden. Valkuil is wel dat ze hun eigen zwakkere kanten nog niet zien en dat ze wat naïef zijn. Ze zijn net als “wij” 20 jaar terug 😂
+1
marcsterreborn
@frank post gelukkig maar. Ik vind het altijd nog wel mooi om zo'n enthousiasteling te zien/horen...
+2
Frans1
@frank post totdat de begroting op tafel komt
mlkvhoudr
@frank post heerlijk 😄👍
jjthefrenchman
@frank post "wij" ? Ik hoor zelf ook nog bij die groep....
Al ben ik ook zeker realist, ondanks mijn enthoesiastme.
mlkvhoudr
@jjthefrenchman als ik mijn spul hoor praten ondersteunen die eerder hun vader, problemen er zijn geen problemen alleen oplossingen, heerlijk die leeftijd, dan doen we toch gewoon dit of dan ga ik toch dat erbij doen.
Zorgen daar krijg je maar rimpels van die mentaliteit 😄
+3
Frans1
@mlkvhoudr zorgen maken heeft weinig zin, maar een realistische kijk op de zaken is een starter ook nodig, om een koude douche te voorkomen. De jeugd kan alles, maar om te beginnen is toch meer nodig dan jeugdige (over)moed.
weurding
@Frans1 ben jij nooit verder gegaan na een koude douche?😉
Erco
@weurding hij wilde verder gaan maar toen kreeg ie er n koude douche op gok ik 😉
+2
Frans1
@Erco ben benieuwd hoe koud de douche bij jou wordt als er een overnamekandidaat is, gezien jouw uitgesproken mening over de marktwaarde betalen bij overname🤭 bij pacht is er weinig probleem, maar de stijging van og is toch een serieuze bedreiging voor starters, of je dat nu leuk vindt of niet.
Erco
@Frans1 de marktwaarde betalen bij overname kan nu gewoon niet meer. Toen ik begon nog wel en toen werd het meestal al niet gedaan. Hier gaat het niet voor 1/4 of 1/3 weggegeven worden. Wil je je opvolger dat wel aandoen kan je je ook afvragen. maar fijn dat ik me er voorlopig nog niet druk over hoef te maken en al helemaal niet hoef te boeren voor n evt opvolger 😉 Mischien is er tegen die tijd helemaal niks om op te volgen.
+1
Frans1
@Erco je zegt het zelf al: moet je dat willen. Dat er niet op mijn stelling gereageerd wordt verder geeft al een beetje aan dat er weg gekeken wordt, terwijl het een steeds groter issue wordt
+2
Erco
@Frans1 het is een hartstikke groot issue, vooral met meerdere kinderen. De marge is laag, het is 7 dagen per week werken en moet je je opvolger dan miljoenen schenken om hem dat te kunnen laten doen 😉 daar zitten veel meer bedrijven mee, ik hoor al dat bedrijven overgenomen voor 20 procent van de waarde "omdat ie er anders geen brood op verdienen kan " 🤷🏼‍♂️ en idd je mag het beestje gerust zelf eens bij de naam noemen 😉
Klussera
@Erco zeg het je eventuele opvolgers dan wel direct niets is zo rot om er zo als ik achter te komen dat het bij overname niet doorgaat
+1
mlkvhoudr
@Klussera zag jij het wel zitten maar je ouders niet?
Erco
@Klussera communicatie is the key. Maar voor jou behoorlijk klote
+1
de Tank
@Erco knap als je alles tegen marktwaarde over hebt genomen, wat was de waarde van quotum ten tijde van overname?
weurding
@de Tank denk dat we het er wel over eens zijn dat dat gewoon niet kan, nu weten we allemaal wel dat quotum.destijds ook verkregen werd naar je voorheen melk geleverd had ,of op een investering, mits niet later bijgekocht, maar wij hadden bij overname 270000 kg, als daar ook maar iets voor op de overnamebalans moest komen was het feest echt niet door gegaan
de Tank
@weurding En het delen in winst en stille reserves tijdens een mts of vof is ook vaak niet reëel gerekend naar ingebracht kapitaal, arbeid en risico.
+1
jjthefrenchman
@mlkvhoudr Problemen? Die heb ik ook amper 😅
Het enige probleem wat ik heb , is tijd. Want elk probleem dient een oplossing voor gevonden te worden, en die oplossing zoeken, kost tijd 😅
+3
mlkvhoudr
@jjthefrenchman ik ben het echt zorgeloze wat ik als jonge kerel wel had In mijn beginjaren wel wat kwijt geraakt in de loop der jaren, ik ben ook duidelijk geschikter om boer te zijn in de tijd dat ik begonnen ben dan in de huidige tijd.
Toen wel veel onzekerder van mezelf, en trok ik me het wel aan als ik weer een collega hoorde beweren dat er bij hem nooit een ziek of dood kalf was, nu weet ik wel beter en weet beter wat ik kan en wat ik niet kan dus als ik me maar aan mijn eigen beperkingen houd dan loopt het wel los.
En als ik alleen maar aan de boerderij hoef te denken dan functioneer ik verreweg het beste😄

Overigens zijn het wel relatieve zorgen, de grote zorgen laat ik liever aan de echte ondernemers over 😉daar ben ik absoluut ongeschikt voor....
+2
Vdejong
@mlkvhoudr zo dacht ik in de begin jaren dat ik het werk met 200 koeien en het werk op het land wel alleen zou kunnen💪
Nu melkt de robot 55 koeien en hebben we een fulltime medewerker 🙊
George
Quote Reactie van @Vdejong:
o dacht ik in de begin jaren dat ik het werk met 200 koeien en het werk op het land wel alleen zou kunnen

Dat heb ik nooit gedacht. 😀
+1
Vdejong
@George verblind door succes verhalen in bepaalde "vak"bladen
mlkvhoudr
@Vdejong dat is ook de charme van zelfstandig ondernemer zijn waar de een energie krijgt van steeds weer nieuwe projecten er bij op pakken, puur kijkend of de onderneming de lasten kan dragen, het hefboom effect najagend moet de ander het hebben van lage lasten en weer een ander van verbreding.

Als je puur naar de kostenstructuur kijkt dan zijn de financieringslasten de grootste post.
Lukt het om die fors te verlagen dan gaat het lang goed, lukt het om te groeien met in stand houden van de marge, dan maakt geld geld en gaat de hefboom wel werken.

Ondernemer zijn is niet voor bange mensen maar of je er ten allen tijden maar van uit kan gaan dat de grond onder je bedrijf zijn waarde wel behoud is van veel zaken afhankelijk onder andere op welke plek die grond ligt en of het verdienmodel in de agrarische sector blijft bestaan, al hoewel er tegenwoordig ook steeds meer particuliere kopers zijn
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ls je puur naar de kostenstructuur kijkt dan zijn de financieringslasten de grootste po

Bij mij voerkosten.
T60401
Quote Reactie van @pieta:
Bij mij voerkosten.

Volgens mij zat er flink grond onder je bedrijf als dan de voerkosten de hoogste kostenpost is klots het vast tegen de plinten omhoog. 😃
richard-de-wolff
@T60401 hoor ze ook die op moment 13.5 cent voerkosten hebben je moet strak boeren omdat aan financierings kosten te hebben
mlkvhoudr
@richard-de-wolff ik zou eerlijk gezegd de voerkosten niet weten afgelopen jaar de kosten qua krachtvoer was rond de 7 cent voor voerkosten moet je toch ook iets met ruwvoer inrekenen?
T60401
@richard-de-wolff Over 2021 weet ik het nog niet precies maar kom ander nooit boven de 9 centen uit. Daar bij zitten nog wat posten als "mais gekocht" wat eigenlijk grondhuur is. gecorrigeerd hiervoor gaat er nog wel een cent af.
wat pieta hier wel eens los liet over zijn bedrijfsvoering komt die ook niet boven de 10 cent en financierings kosten heeft hij nauwelijks.
Erco
@richard-de-wolff die 13,5 cent voerkosten haal ik lang niet maar financieringskosten makkelijk
pieta
@T60401 Wij kunnen het hier net recht houden. 😁
Noorderling
@T60401
Arm tellen of rijk rekenen?
Loonwerk, zaaizaad, grondverbetering, kunstmest, eigen mechanisatie, is toch ook allemaal (ruw)voergerelateerd? Zou je grondlasten ook nog bij kunnen rekenen wil je jezelf niet voor de gek houden.

Dan doe je het heel scherp op 15cent, maar vandaag de dag is 20 eerder de realiteit. Je halve kostprijs is voer gerelateerd. Waarom zouden we ons anders vastzetten met dito financiering als er grondloos meer te verdienen was, of alle grond verhuren?
+1
Vdejong
@George we hebben gelukkig ook nooit 200 koeien gemolken, max 110. Tot de fosfaatrechten kwamen. Vanaf 2014 hebben we meer jongvee aangehouden om de boeren die alleen maar wilden melken van verse vaarzen te voorzien, nieuw verdienmodel voor ons. Minder koeien melken (90) en meer binnen harken. We hoefden geen fosfaatrechten in te leveren trouwens.
Erco
@Vdejong kom je je bed nog wel uit? Volgend jaar 15 kilo zwaarder 😂
+1
Vdejong
@Erco bedrijf is niet zo mooi compact als in NL. Kalfjes in de oude aanbindstal, de pinken in de oude loopstal en koeien in de 'nieuwe' stal 🥵
Erco
@Vdejong gelukkig heb je met 55 koeien niet zoveel kalfjes en pinken ook 😉 succes met je bedrijf. Wat ik zag zag het er mooi uit
+3
mlkvhoudr
Mensen dank voor alle bijdragen, vind het prachtig mooie discussie geworden👍
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Mensen dank voor alle bijdragen, vind het prachtig mooie discussie geworden

Ga je nu de topic sluiten? 😀
mlkvhoudr
@George ik zet er geen slotje op,😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkfabrieken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!