MOB: aanpak stikstofprobleem problematisch door stikstofwet

NIJMEGEN (ANP) - De huidige aanpak van het stikstofprobleem is problematisch en het gevolg van de stikstofwet die op 1 juli vorig jaar in werking is getreden, stelt Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB). De milieuorganisatie heeft inmiddels zo'n tweehonderd procedures lopen bij rechtbanken die gaan om stikstof. "En daar komen elke week zaken bij", aldus Vollenbroek.

MOB won recent vier rechtszaken in Zwolle. De overheid moet de natuurbelangen meewegen bij het gedogen van illegale stikstofemissies, oordeelde de rechtbank. Onder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) waren kleine bedrijven, voornamelijk veehouderijen, vrijgesteld van het opgeven van hun stikstofuitstoot. Nadat bleek dat de PAS in strijd was met de Europese regels, moesten deze bedrijven alsnog een natuurvergunning aanvragen, waarbij hun uitstoot gecompenseerd moet worden. Daarvoor is de overheid verantwoordelijk, die de bedrijven gedoogd tot de uitstoot gelegaliseerd is. En dat mag dus niet, aldus de rechter.

MOB stelt dat het vorige kabinet een “rammelkast van een wet” heeft aangenomen met de nieuwe stikstofwet. “Daardoor komen er straks weer een heleboel uitspraken van de rechter die de vergunningen vernietigen van deze bedrijven. Dat heeft heel veel gevolgen voor die bedrijven, maar het zijn eigenlijk gewoon lijken uit de kast van het oude kabinet”, vindt Vollenbroek.

De Volkskrant schrijft vrijdag over de uitspraken van de rechter in Zwolle. NRC meldt dat stikstofrechten van gesloten of gestopte bedrijven hergebruikt worden, wat er voor kan zorgen dat er juist meer stikstof wordt uitgestoten dan toegestaan. “Dit gesjoemel met stikstof komt door die wet. Het is een voortzetting van de PAS en een grote puinhoop. Het is een drama voor de economie en regie vanuit het kabinet ontbreekt”, stelt Vollenbroek.

Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal reageerde vrijdag dat ze vertrouwen houdt in de stikstofaanpak van het nieuwe kabinet. Ze zegt dat het coalitieakkoord, waarin plannen staan voor stikstofreductie, zorgt voor een “nieuwe werkelijkheid”.

Deel dit topic

Reacties

+3
JohnDeere7serie
Tja:
prikkebord.nl/topic/255399/

en: prikkebord.nl/topic/241208/

Quote:
Vraag 1 jaar geleden: Mag er conform de uitspraak van de RvS 29 mei 2019 stikstof ruimte uitgegeven worden voor vrijstelling bouw en legalisering van de PAS meldingen als er nog geen stikstof ruimte is binnen gehaald via HARDE (juridisch geborgd) bron maatregelen?

Dus LTO en CDA denken dat ze het geregeld hebben, maar ik denk dat Johan Vollenbroek de wet eerder gesloopt heeft dan dat men 30 mol bij elkaar gescharreld heeft.

1 jaar verder, zullen ze al naar je gaan luisteren John?
+2
John Spithoven
@JohnDeere7serie Dank je. We willen ons niet op de borst kloppen, zeker niet in dit vreselijke dossier. Maar net zoals bij het fosfaatdossier, zitten we/ik er ook nu niet zo ver naast.
En ook hier geldt, net zoals bij het fosfaatdossier: Eerst zal het puin geruimd moeten worden, alvorens de oplossing in het vizier komt. PAS knelgevallen, hoe graag ook ik wil dat jullie geholpen worden, dat kan pas wanneer er een fatsoenlijk fundament ligt onder de Nederlandse interpretatie van de Brusselse habitatrichtlijn (sorry, maar het is niet anders)
+1
JohnDeere7serie
.
+4
Jan-T
Denk dat ze in Den Haag echt niet weten waar ze mee bezig zijn.

En de MOB zet steeds meer bedrijven en vergunningen onder druk met weigeringen als gevolg.
Waardoor de gehele economie stil komt te liggen.

Ze zien de agrarische sector als reddende engel, maar dat gaat hem ook niet worden.
Je kan wel blijven denken dat je problemen kunt verplaatsen.
Maar uiteindelijk helpt maar 1 ding.
De stikstof wet weer onder de loep te nemen en deze te vernietigen.

En de toetsing van de natuur weer te doen op de manier zoals het hoort met de bril op.
bio boer
In journaal hadden ze het er ook over daar deden ze net of kg uitstoot 1 op 1 over zetten eigenlijk moeten we spreken over depositie recht als ik bijvoorbeeld 1 mol uitstoot op een n2000 gebied en ander bedrijf gaat 0.6 mol exstra uitstoten op san natuur gebied kan die mijn verguning gebruiken ze romen ook nog 40% af wat tengoede moet komen aan de natuur
+1
BertK
@bio boer Dat wat jij vertelt klopt, maar is een burger niet uit te leggen. Wat 8s depositie, wat is een mol? Laat maar.....
+1
Robot boer
Er wordt steeds gepraat over een stikstofprobleem/crisis. Het is en blijft een stikstofschandaal..!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's werking , stikstof en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0