Agrarische grondprijs in Noord-Nederland stijgt flink

De prijs van bouw- en grasland is in Noord-Nederland in het laatste kwartaal van 2021 flink gestegen met 18 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Een hectare grond kost in het Noorden van Nederland gemiddeld 61.700 euro.

Deel dit topic

Reacties

Raben
Bouwhoek zit gewoon ver boven de 100 000 in Groningen , kan haast niet anders dan dat er opvolgersverkopen in zitten verwerkt .
Jaap40
@Raben de druk vanuit bouw of zonnepanelen zal daar minder groot zijn. Grondprijs wordt voor groot deel van buiten de landbouw bepaald
+1
Noorderling
@Jaap40
provincie/havenschap heeft grond gekocht voor 16,5euro/meter. Die druk is er weldegelijk, daarnaast kapitaalinjectie van windparken en pootgoed wat al jaren goed verdient. Indirect verdeeld die druk op de grondmarkt zich over een groter gebied, het areaal voor gunstige teelten wordt niet groter. 12-14euro wordt er al betaald voor niet warme grond.
Waar die 6euro vandaan komt verbaast me dan, dat doet de prijs voor waar alleen gras wil groeien.
Spuit11
@Noorderling De factoren die jij stelt die zorgen voor de opwaartse prijsdruk geldt niet voor het Westerkwartier en de Friese wouden. Daar betaal je bij lange na geen €6,-. Dat gebied is nogal groter dan de smalle kuststrook welke geschikt is voor pootgoed en Eemshaven.
Noorderling
@Spuit11
oldambt/veenkolonien doet ook al 7-9euro, saldo's zijn daar echt niks bijzodners. Alleen staan daar joekels van windmolens waar boeren op 1 januari een ton per molen overgemaakt krijgen. Als je er dan 3 op je land hebt, kun je met die inkomsten 5 miljoen lenen en afbetalen, dan gaan er hele andere afwegingen bij keuzes spelen. Dan is het de vraag wat iets kost om het te krijgen, in plaats van hoeveel kan ik met dat geld krijgen.

Daar ben je maar een handjevol boeren van nodig om de prijs flink op te drijven en als iemand die er net naast zit heb je maar 1 keuze, benutten en verkopen aan iemand met geld teveel of je achterstand accepteren.
achterhoeker2
@Noorderling En toch is de gemiddelde grondprijs maar 6.1 euro/vierkante meter, wat jij doet is de exsecen opnoemen .
+1
Noorderling
Quote Reactie van @achterhoeker2:
wat jij doet is de exsecen opnoemen .

12euro/meter voor 100hectare, 14euro voor 40 ha, 12euro voor 60ha. Noem het hoekjes 😉
Wordt nu 8,5euro voor grond gevraagd waar iedereen 10jaar geleden met een grote boog omheen liep. Niveau ligt gewoon erg hoog. Wat ze bij het kadaster wel en niet doen weet ik ook niet.
de Tank
@Spuit11 klopt inderdaad, hier ook volop pootgoedteelt, 15 km van Waddenzee. Hier komen we niet boven de 100,dat is voornamelijk in de polders tegen de dijk aan en dat is relatief een smalle strook.
de Tank
@de Tank En ik heb mijn grond niet te koop staan, dus wat er hier werkelijk gegeven zou worden is vooral gissen.
+1
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
cht voor 16,5euro/meter. Die druk is er weldegelijk, daarnaast kapitaalinjectie van windparken en pootgoed wat al jaren goed verdient. Indirect verdeeld die druk op de grondmarkt zich over een groter gebied, het areaal voor gunstige teelten wordt niet groter. 12-14euro

Voor die prijzen zou ik maar snel cashen. In brabant worden boerderij met een flinke lap grond voor de helft verkocht.
Noorderling
@T60401
Als er daadwerkelijk grond gekocht gaat worden zitten we zo op de 2ton. Die waardestijging ga ik nergens anders krijgen.

Daarnaast is schaarse grond, maar ook schone grond goed wisselgeld. Ga ik wel 1:2 of 1:3 ruilen.
Voer genoeg, mest lost zich zo op. Zien we tzt wel weer.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
Die waardestijging ga ik nergens anders krijgen.

Maar die zal ook in de politiek niet onopgemerkt blijven, hebben we de discussie weer van afschaffen landbouwvrijstelling
Raben
@cornelissen Dat passeert haast elk jaar wel de revue , gaat ook nog wel gebeuren , maar als iedereen duur land koopt , dan loopt de balanswaarde wel aardig op .
Noorderling
@cornelissen
Zien we dan wel weer, zorgen dat het gat niet te groot wordt, maar elke 2 jaar herwaarderen is ook lastig.
Van mij mag die er ook wel af, als je door wilt met je bedrijf heb je niets aan de landbouwvrijstelling, je krijgt alleen maar meer gelukszoekers die willen meeliften op de grondprijsstijging.

Als je door wilt, heb je meer belang bij goedkope grond dan bij dure, eigen vermogen en stille reserves betaal je geen rekeningen van. Met koeien rendement maken op grond van 8-10euro valt ook niet mee. Had van mij ook 5euro mogen blijven.
+2
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Had van mij ook 5euro mogen blijven.

Ook dan is er geen rendement mee te maken.
bio boer
@Noorderling kantel punt licht ergens op 3 euro voor melkvee
Noorderling
@bio boer
halen wel iets bovengemiddelde opbrengsten, maar wel raar dat dat voor bemesting geen zak uitmaakt of het vruchtbaar is of dik water. Wat vooral helpt is 1:2 ruilen, dan gaat het hard, lukt alleen maar tot 1/3 van mn totale areaal. Gaan de lasten van 1hectare al weer door 2.
bio boer
@Noorderling als je kan ruilen 1 voor 2 ha kun je kun je 4 euro betalen als dat met 1/3 kan dat zal niet idereen kunnen doen dan is de akkerbouwers snel door zijn land heen
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
dan is de akkerbouwers snel door zijn land heen

graanteelt levert relatief weinig op, ondanks dat het nu misschien 1000euro meer per hectare oplevert, is kunstmest al 300euro per hectare duurder, gewasbescherming 100, brandstof en machines worden duurder, mestsaldo is er niet meer te maken. Is het saldotoename maximaal 400euro.

1hectare pootgoed zet meer aan dan 2 hectare tarwe qua saldo, en ook nog wel als 4.
Willen ze graag grond ruilen dat je 2jaar gras(klaver) teelt, of zelf granen of bonen.
Vertrekpunt als veehouder is ook weer anders, wij willen zoveel mogelijk voederwaarde oogsten tegen de laagste kosten, dan is het net de vraag wat je nodig bent.
bio boer
@Noorderling aardappelen houden wel van kali 2 jaar 60 m3 drijf mest helpt dat wel aanvullen hoe lang zouden ze nog bouw plan mogen van 1 op 3
Noorderling
@bio boer
Daar zet ik ook wel m'n vraagtekens bij, zeker met een aantal jaren zonder vorst wordt het wel spannend. Op sommige plekken is het randje al wel opgezocht.

Dat wordt dan wel ca een kwart minder pootgoed wanneer het 1:4 wordt. De vraag naar schone grond wordt groter, omdat er minder pootgoed staat is er ook meer potentiële ruilgrond, ca 3/4 van het areaal. Vraag en schaarste compenseert het wel weer, daar ben ik niet bang voor.
bio boer
@Noorderling je moet niet je hele bemesting ruimte benutten het mag
Hooibaaltje
@T60401 was eerder andersom deze prijzen van brabant-groningen.
achterhoeker2
@T60401 In het noorden dus ook, net als in het oosten er zijn hier ook genoeg pootaardappel bedrijven .
De prijs ligt al jaren rond de 6,5 .
+1
Noorderling
@achterhoeker2
Fokken of vermeerderen, dat verschil heb je ook bij pootgoed.

Langs de kust is allemaal export waardig uitgangsmateriaal, zonder virus, bacterie en schurft. Begint met 1euro per knol. Dat moet je tot ca 6jaar vrij van alles houden wil je het kunnen exporteren, dat is topsport en vakmanschap.

Van de klei af naar bosrijke gebieden dat niveau halen is onmogelijk door te weinig wind en teveel luizen die virus overbrengen, dan kom je uit bij klasse a in jaar 8waarbij je alleen geen vermenging mag hebben en de laatste keer vermeerderd voor frites, consumptie of zetmeel.

Hele andere tak van sport, risico's en prijzen. Grondkwaliteit en ook de ligging aan zee zijn noodzakelijk, vandaar de prijs zetting.
Korrel
@Jaap40 voor de uitbreiding van de Eemshaven wordt ook voor grof geld grond aangekocht. Verkopende akkerbouwers/ veehouders zoeken elders grond en hebben wat te besteden
Noorderling
@Korrel
met dat ze op een plek zitten waar je aan 2 kanten zee hebt, kunnen ze maar een kant op.
Afstand is risicospreiding met weer en regenval wat betreft teelt en oogst. Kieper erbij en men rijdt zo 5 kilometer verder. Die olievlek met gevolgen is gigantisch. Bedrijf wat laatst in het nieuws kwam heeft al grond 30 kilometer verderop gekocht.
Jaap40
@Noorderling je bedoeld die transactie die op nieuwsuur voorbij kwam?
+1
Jaap40
@Korrel denk je dat akkerbouwer veehouders die voor zoveel geld worden uitgekocht stukje verderop weer opnieuw beginnen?
Een enkele idealist misschien. Maar na zo'n hoofdprijs... mij nie gezien.
Noorderling
@Jaap40
ja, een boer die er een flinke kavel heeft liggen, heeft er al 100hectare bij gekocht voordat ze gecasht hebben.

Anderen hebben er tientallen hectares liggen, maar dat is een deel van hun bedrijf, of zelfs een veldkavel op flinke afstand van hun hoofdlocatie. Zitten genoeg jonge boeren die nog verder willen en flink aan de kar trekken. Komen straks allemaal op de grondmarkt. Een handjevol boeren heeft de grond aangehouden omdat het potentieel warme grond zou zijn, een deel zal misschien nu wel stoppen, dat zal zeker niet de helft van het areaal beslaan.
+1
Jaap40
@Noorderling tegen zulke transacties kan geen enkele normale akkerbouwer of veehouder op. Die zaak stinkt natuurlijk nogal. Corruptie en belangen verstrengeling wat ik er van begreep
Noorderling
@Jaap40
Die 100ha die ik hierboven noem betreft niet de nieuwsuur boer.
Diegene die 30km verderop grond kocht wel. Gaat allemaal hard door, bouwen nu met een club boeren nog flinke windmolens in die polder.
+1
Raben
@Noorderling Die heeft in Bierum land gekocht begreep ik , wat ook geen kleine was , maar alles wat aan het huilen was in de oostpolder , hebben allemaal al fors land gekocht , iets met krokodillen tranen en staatslot .
Spantenknooier
@Noorderling en heb jij er ook 1 op je grond staan?
Korrel
@Jaap40 elk fatsoenlijk blok akkerland een pakweg 30 km de grens over in Duitsland wordt door Nederlandse akkerbouwers gekocht. Blijkbaar speelt die afstand voor anderen een kleinere rol
Ruben-Wind
@Korrel dat is vreemd aangezien bouwland als dat al verkocht wordt nog veel duurder is als in Nederland.
Raben
@Jaap40 Het verhaal is wat Noordeling schetst , blijkbaar zit ie in het zelfde gebied als ik , maar het zijn vooral de poterboeren die voor fors geld land kopen , qua pootgoedland huur komt er nauwelijks grond vrij , behalve waar vroeger de steenfabrieken stonden , en ook dat wordt al zelfs gehuurd voor pootgoed , en blijkbaar is hier geen poterboer tevreden met zijn areaal , want ze willen allemaal meer .
Noorderling
@Raben
Zo zijn er ook weer een aantal bollenboeren uit Noord Holland die tulpen langs de kust gaan telen.
Alles op de dieplader en die 2uur rijden is voordeliger dan met je buren strijden voor hetzelfde stukje grond, onder druk wordt alles vloeibaar.
Raben
@Noorderling Klopt , land is daar kapot en zoeken vers land
Zwaagdijk
@Raben onzin. Er is bij ons gewoon grond tekort. En bolleboeren verdienen geld. Die planten tegenwoordig in Zeeland achter Groningen. En al
Jaren in de Flevo en de Nop. Sommigen experimenteren in Denemarken. En er wordt al pittig gebouwd in Polen. Afstand is geen probleem. Maagdelijk goeie gronden die zijn spaarzaam.
bio boer
@Raben dar verwacht ik ook denk dat je nergens iets vind van onder de 65000 euro dat is het westen van friesland geen zware klei zonder akkerbouw
+1
Bartlehiemboer
Wij hebben toch met zijn allen het plaatje van Nederland gezien.
Boeren moeten komende jaren verkassen naar het Noorden.
Onze reactie was meteen al dat de grondprijzen dan gaan stijgen.
Dat er opkopers tussen zitten geloof ik meteen. Goede investering
ted9
@Bartlehiemboer Aangezien jij van plaatsjes kijken houdt. Heb je vast ook wel gezien dat je over tien jaar je spuit niet meer mag gebruiken. Kijken of er dan nog akkerbouw mogelijk is.
Vdejong
@ted9
Quote:
. spuit niet meer mag gebruiken
dat zal de wereldbevolking helpen😁
mrpieter
Met grote verbazing de genoemde prijzen gezien.
Bij ons in omgeving Breda wordt de prijs enorm opgedreven door boomkwekers die allemaal uitbreiding zoeken. Grond met mogelijkheid tot containerveld word helemaal duur betaald. De kwekers hebben al een aantal goede jaren gehad dus zijn ook bereid veel te betalen voor de uitbreiding.
Spantenknooier
Kun je zien hoeveel er verdient word in de landbouw😃
Erco
@Spantenknooier ja maar niet in elke tak 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN