Gevecht om ruimte of om macht

Quote:
Als we niet meegaan en blijven praten, doet de rest van de samenleving het wel zonder ons.

Door Rudie Freriks

Het gevecht om de ruimte in Nederland is officieel geopend. Aldus het hoofdredactioneel commentaar afgelopen week. Dat gevecht is natuurlijk al veel langer gaande, maar met het nieuwe kabinet gaan we wel een nieuwe fase in.

Er moet geluisterd worden naar de boeren, kunnen we links en rechts optekenen. Dat gebeurt volop. Van geen minister een paar kabinetten terug naar elf ministers die zich op een of andere manier bezig mogen houden met landbouw. Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voedsel schreef er een beschouwing over. Dat kan nog een leuke machtsstrijd worden. Waar houdt stikstof op, begint het klimaat, beïnvloedt dat de waterkwaliteit en maken we dat passend in de ruimtelijke ordening?

Intussen gaat er om de haverklap een groep boeren met de trekker naar Zwolle, Assen of weet ik veel waar. Ik zit me soms al af te vragen waar ze nu weer voor of tegen zijn. Het trekt ook nul aandacht van de landelijke media. Hooguit de regionale pers wijdt er een klein artikeltje op de binnenpagina aan.

Worden deze boeren gebruikt als pionnen in een machtsspel? Ze zien dat zelf niet zo. Als je met hen in gesprek gaat, zie je boeren met passie voor hun vak die zich bedreigd voelen in hun bestaan. De een is klem komen te zitten vanwege de fosfaatchaos, de ander zit tegen een Natura 2000-gebied aan enzovoorts. De verhalen zijn bekend en mogen gehoord worden. Maar hoe krijgen we deze mensen mee in de veranderende wereld? Hoe betrek je hen bij de komende gebiedsprocessen?

Niet door te dreigen met rechtszaken tegen boeren die het lef hebben om mee te praten in gebiedsprocessen. Ik snap niet hoe je zoiets bedacht krijgt. Het gaat je dan niet om de inhoud, maar puur om de macht. Blijkbaar moeten enkele ego’s zich op deze manier laten gelden ter meerdere eer en glorie van henzelf. Bah, wat slecht.

Er moet met boeren gepraat worden in plaats van over boeren. Dat betekent voor mij dat we mee moeten praten in de gebiedsprocessen. Dat is hartstikke lastig en taai werk. Daar moet je in gesteund worden. Als we niet meegaan en blijven praten, doet de rest van de samenleving het wel zonder ons. In het gevecht om de ruimte vind ik het bar slecht om onderling te gaan vechten om de macht.

Rudie Freriks

melkveehouder in Luttenberg

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

jan 10
Zit geen woord spaans bij,tis 10 stappen te ver als collega.s bedreigt worden met gerechtelijke stappen omdat ze hun voeten onder de tafel schuiven bij gebiedscommissies.
cornelissen
Ik weet het niet ,maar zeer slechte ervaringen met het 'meepraten" van lto 2012-2015 met als gevolg het fosfaatdrama e.e.a. onder leiding van de "onnozele en leugenachtige K.Romijn. Inderdaad is lto er in 2012-2013 met het meepraten er in geslaagd ,dat de politiek geen wettelijke maatregelen nam in het kader van grondgebondenheid maar de gevolgen waren voor sommigen desastreus. Hadden ze maar niet meegepraat.
+1
Twentsch Land
Schrijver heeft gelijk dat bij niet mee onderhandelen het wel voor je wordt gedaan .... probleem is over het algemeen het clubje/personen die graag mee willen onderhandelen, hun ego is nogal eens belangrijker dan het belang behartigen wat ze horen te behartigen.
Vdejong
@Twentsch Land ja daar zijn sommige mensen erg goed in. Zichzelf profileren
Albert Altena
Het is net als bij veel besturen.
De richting is al bepaald maar ze moeten nog een kop van Jut hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0