Illustratie van: Lucas Ensing

Friso Van RFC

Wat gaat het opleveren. 2 miljard ?

Deel dit topic

Reacties

KOC1981
En wat gaan we er dan mee doen?
vraag 1, is het verstandig ja/nee om er geld van te maken?
vraag 2, indien vraag 1 = ja, waar investeren we die centen in?
enkele opties?
* aflossen LO-vrij, hybride, overige schulden
* investeren in lokale markten/merken/overnames
* investeren in nieuwe markten
* uitbetalen
Twentsch Land
Die laatste hoeft voor een redelijk deel nog niet zo verkeerd te zijn.

@KOC1981
+1
pieta
@Twentsch Land Bij 10 miljard liter per jaar bij RFC is het 20 cent per liter. Dus voor eenieder 20 cent per liter. Ik wil ze wel op mijn rekening hebben.
+2
Noorderling
@pieta
En het was ieder jaar 2 tot misschien wel 5cent, omdat er gaten gedicht werden met het friso geld. Doe mij dat dan maar in plaats van 1x broekplassen, ook dat wordt vanzelf weer koud.

Als we echt een coöperatie van toekomstig stoppers worden hoor ik het graag gauw, trekken we het geld er uit, 5cent oprotpremie en na mij de zondvloed.
+1
pieta
@Noorderling Als dat nog steeds zo was zou ik tegen verkoop zijn. Ik ben nu ook tegen verkoop tenzij ze de opbrengst overmaken naar mij (mijn deel).
puddingbroodje
@pieta Als het door de winst gaat dan eerst deel in de dode hand. Daarna de rest op rekening, behalve de leden met uitgestelde betaling. Maar eigenlijk hoort RFC het te herinvesteren in rendabele markten zodat ze er op termijn veel beter voorstaan, en gelijk wat coöperatieve problemen oplossen zoals bv de ledenobligaties vrij deze hoeven we dan zelf iig niet meer op te kopen, maar met het percentage in de dode hand is dat nog steeds een flink bedrag. Het friso merk in is vooral afhankelijk van china en dat is en blijft een risico vol gebeuren.
pieta
@puddingbroodje Ik denk dat ik zelf het geld beter kan gebruiken dan wat er bij RFC mee gaat gebeuren. Vandaar dat ik het dan graag op mijn eigenrekening krijg. Gaat denk ik zeker niet gebeuren overigens.
familie pelle
@pieta
Quote:
. Ik wil ze wel op mijn rekening hebben.

De statuten zijn volgens mij aantal jaren geleden aangepast waardoor eventuele verkoopwinsten van meer dan 100 miljoen niet uitgekeerd worden aan de leden.
robbies
@familie pelleandersom. tot 250 miljoen boekwinst hoeft de ledenraad er niks van te vinden
familie pelle
@robbies
Quote:
. @familie pelleandersom. tot 250 miljoen boekwinst hoeft de ledenraad er niks van te vinden

Nee, bij een Boekwinst Van ten minste 100 miljoen euro kan worden besloten om dit bedrag niet mee te nemen bij de winstverdeling.
robbies
@familie pelle oh ja, die was er ook nog
+1
puddingbroodje
@familie pelle terecht! als ik grond van huis verkoop koop ik er grond bij huis voor terug (zo mogelijk) ik koop er geen nieuwe auto van of ga er niet van naar curacao. Overigens staat er volgens mij niet dat het niet door de winst gaat maar dat het bestuur hierover kan beslissen.
familie pelle
@puddingbroodje
Quote:
. terecht!

Ik geef ook geen waardeoordeel ofwel? Maar ik zie hier de nieuwe trekkers al besteld worden en wil aangeven dat dat wat voorbarig is.
puddingbroodje
@familie pelle ik vind het heel terecht! Het geld kunnen we allemaal wel gebruiken....
+9
frank post
@KOC1981 nou heb ik 0 inzicht in de cijfers van rfc maar het komt toch een beetje over als de boer die grond verkoopt
+3
robbies
@frank post ik denk dat RFC best wel zonder Friso kan. Voegt nu ook niet veel toe aan de winst en gaat maar een zeer beperkt aandeel ledenmelk in. Daarnaast blijft het merk gewoon bestaan. Als er geen andere melkverwerker instapt, kan het nog steeds vanuit RFC melk gemaakt worden.

Ik ben alleen een beetje bevreesd voor de bestemming van het geld bij een eventuele verkoop. Ik heb het net als Piet liever op mijn rekening.
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
Piet liever op mijn rekening.

vraag er is om
+1
KOC1981
@frank post Zo voelt het voor mij ook.
Als je het met grond wil vergelijken, denk ik dat je vruchtbare grond van weleer, door een beslissing van de lokale overheid, niet meer hetzelfde opbrengend vermogen heeft. Ze hebben het waterpeil flink verhoogd en ze hebben je toegangsweg afgesloten. En dat daarom de vraag zich aandient wat zijn de kansen voor de komende 10 jaar?
Wordt het waterpeil terug verlaagt en gaat de weg terug open zodat je binnen afzienbare tijd terug op het oude komt?
Welke investering is nodig om, met het hogere waterpeil en het aanleggen van een nieuwe toegangsweg, toch nog een fatsoenlijke teelt/rendement te halen?
Kunnen we samenwerken met de buurman, zodat we kosten kunnen delen voor aanschaf van machines die kunnen werken op grond met minder draagkracht en de aanleg van de nieuwe weg?
Of zijn er kopers voor de grond (die misschien meer invloed hebben op het waterpeil en langs de andere kant van het perceel al over een toegangsweg beschikken)?
+2
Noorderling
@KOC1981
Je kunt je afvragen waar die berichten van bloomberg vandaan komen als de analyse of niet gemaakt is, of nog niet gedeeld met de leden. Men zegt dat die nog niet klaar is en daarom nog niet gedeeld.
Waarom zet je dan al iets in de etalage als je de waarde en kosten/baten analyse nog niet eens klaar hebt?

Zelfde als het ledenaannamebeleid, de conclusie staat nagenoeg vast, maar over de voorwaarden is nog geen woord gerept. Het een hoort bij het ander, en dat mis ik in elke discussie. Waarom, hoe komt iets tot stand en welke overwegingen zijn er nog meer.

Er worden plannen gepresenteerd, 1 weg en alternatieven zijn er niet. Rode bakjes, volumeregelingen, derogatie maar vooral de gebalanceerde groei is echt een brevet van onvermogen geweest. Bij besluitvorming was al duidelijk dat deze per direct overbodig zou zijn.

De reactie hierboven van @pieta geeft wel het sentiment aan. Geef mij het geld maar contant, vier ik er wel een feestje mee omdat het vertrouwen er blijkbaar niet is dat iemand anders er wat slims mee doet en meer geld van maakt. Er besluit weer een ronde positief kritische leden die door willen op te stappen en we slaan weer de afslag van uitdrijvende boeren coöperatie in, terwijl we op de kruising ook andere keuzes hadden met zelfs tussenwegen.

independent.ie/business/farming/…
De strijd om melk is pas net begonnen. Bij elke misstap raken we weer honderden leden kwijt, doe aub de goede dingen, leg overwegingen ook bij de leden uit en besluit daarop keuzes te maken. En doe niet zoals nu een (slecht) plan vaststellen, met angst een nog beroerder scenario schetsen en ons daarbij als makke schapen bij elkaar proberen te houden. Daarvoor is de wereld anno 2022 veel te open en transparant.
KOC1981
@Noorderling Men zegt dat die nog niet klaar is en daarom nog niet gedeeld.
Waarom zet je dan al iets in de etalage als je de waarde en kosten/baten analyse nog niet eens klaar hebt?

Dat klopt dus niet, zoals ik in mijn vorig antwoord probeerde te duiden. heb je 3 smaken: 1) we investeren zelf in de uitbouw van Friso, maar de kosten gaan voor de baten uit met alle risico's vandien en willen wij als leden dat geld investeren??? 2) we zoeken een partner zodat we kosten kunnen delen, synergievoordelen benutten. 3) we verkopen.
Voor opties 2 en 3 heb je wel een andere partij nodig, en om er voor ons een aantrekkelijke deal van te maken liefst meerdere kandidaten. Hiervoor zal je dus wel wereldkundig moeten maken dat je eventueel iets wil. Dat is wat er gebeurt is.
Vraag is, stel optie 2 is het beste scenario met een geschikte kandidaat, Hoe zie jij dit dan qua communicatie? Moet dit voordat de deal gesloten wordt langs een volledige ledenronde met alles openbaar hier op prikkebord, boerderij en boerenbussines.nl,... Dan denk ik dat de deal al afspringt alvorens ze gesloten kan worden.

Wat betreft je opmerking over gebalanceerde groei geef ik je 100% gelijk. Had nooit zo gemogen. Op dat moment hadden we volgens mij financiering aan de kg melk moeten koppelen ipv 2 x een ronde van onrust onder de leden.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @KOC1981:
Hoe zie jij dit dan qua communicatie? Moet dit voordat de deal gesloten wordt langs een volledige ledenronde met alles openbaar hier op prikkebord, boerderij en boerenbussines.nl,... Dan denk ik dat de deal al afspringt alvorens ze gesloten kan worden.

Er is wel zoveel tafelzilver verkocht waarmee de resultaten (kunstmatig) opgekrikt zijn, dat bij mij het blinde vertrouwen er wel af is. Grootste aandeel bestuursleden heeft het de afgelopen 8 jaar ook laten gebeuren, daarbij verwacht ik geen koerswijziging.

Na mij de zonvloed, zolang het me nog geen melkgeld kost blijf ik lid. Als er geen wederkerigheid in de financiering gekomen zou zijn waarin de inleg nooit groter kan zijn dan de winst werd de keuze niet lastiger gemaakt. De coöperatie verder uithollen is me verder prima, het moment dat er vlak daarna nog een grotere club vertrekkers komt zou ik niet uitsluiten.

Hoeveel miljoen euro is er wel niet verdampt met Borculo? Aalter verkocht. Mozzarella fabriek in Bree was een kat in de zak. Ondertussen huren we een fabriek van DOC en Aware, kopen melk terug van boeren die vertrokken zijn, aware en vreugdenhil staan nog bij RFC fabrieken te lossen bij boeren die onlangs vertrokken zijn en 15cent meegenomen hebben, die wij weer in mogen leggen. Het kan verkeren.

Maar door toekomstige winst, vandaag te cashen moeten we het straks volledig met basiszuivel gaan verdienen op de Europese markt. Kan een keuze zijn, maar welke strategie gaan we uitvoeren hoe we dat hele circus in de lucht houden in een markt, waar de afgelopen 10 jaar geen euro is verdient, wat is daarin veranderd dat dat komende 10 jaar wel gaat lukken? Die omslag heb ik niet gezien.

Comunicatie hebben we onszelf aangedaan door de hybride lening, dat er eerder geen winst gevoelige info met leden gedeeld mag worden. Hier is bij besluitvorming nooit over gerept. Het is dan ook niet zo dat het het bestuur net niet uitkomt.. Op basis van wat kan ik nog wat vinden?
Het blijft gissen en raden, verbanden vinden en je conclusie trekken. En dan gek vinden dat leden argwanend worden?
Met het aangaan van die financiering is een fundamenteel onderdeel van vaarwel gezegd, transparantie.

Ik zie mezelf nu als investeerder in een particuliere onderneming, waarbij ik niet bij m'n geld kan. Wat ik tegen attema zeg heeft evenveel effect als dat ik het tegen anker zeg, precies niks. Niet dat ik het voor het zeggen moet hebben, maar de structuur is voor de bühne.
+2
hypotheekboer
@KOC1981 @Noorderling Bij de belangstellenden zit schijnbaar een grote Chinese partij. Dat kan mogelijk weer deuren openen. Buitenlandse zuivel heeft een goede naam in China, maar als je zaken wil doen in China heb je een lokale partner nodig. Is met Huishan de eerste keer niet goed uitgepakt. Daarna is het Chinaverhaal in het slop geraakt met daar overheen de onlusten in Hong Kong en sluitingen van grenzen door corona. We zullen ons daar overheen moeten zetten, anders heeft Friso straks helemaal nauwelijks waarde meer. Je hoeft ook niet met de eerste de beste Chinees in zee te gaan. Een Ausnutria met nu Yili achter zich heeft het bijvoorbeeld goed opgepakt. Hopelijk vindt RFC nu een betere partij om een partnerschap mee aan te gaan en daarmee gelijk intern wat orde op zaken te stellen.
frank post
@KOC1981 om in de vergelijking met grond te blijven…..het heeft meestal alleen zin als je grond dichter bij huis kunt krijgen of veel betere grond. Ik lees nog niet dat rfc een andere fabriek op het oog heeft.
KOC1981
@frank post Ze zullen net als iedere multinational een lijst hebben van bedrijven met potentie. Maar zonder centen is het moeilijk handelen. En iedereen spreekt nu alsof het al verkocht is. Dat is tot op de dag van vandaag niet. Zelf zie ik liefst een samenwerking ipv verkoop. en dan zijn er helemaal geen centen om iets anders te kopen.
jan w
Quote Reactie van @KOC1981:
* uitbetalen

Uitbetalen doen ze nooit. Als ze Friso verkopen, dan zien wij als melkveehouders denk ik weinig van terug. Daar zorgen ze binnen RFC wel voor. de melkveehouders krijgen alleen de marktconforme melkprijs.
+1
weurding
@jan w als ze er tekorten mee opvullen komen ze het (eerst nog) niet bij de leden halen, dus indirect heb je er voordeel van 😅
diekman
@KOC1981 bij cashen is dat 181000 per bedrijf.😀🤔
Vario512
Voor welk bedrag staat Friso momenteel op de balans?
puddingbroodje
@Vario512 Dat zal waarschijnlijk niet zoveel zijn! Friso is een eigen opgebouwd merk er zijn geen grote aankopen voor gedaan.
Jawis
@Vario512 taxatie 2.000.000.000
+3
BertK
Waarom zou het voor een ander meer waard zijn dan voor ons? Met andere woorden, waarom zou een ander er meer winst mee kunnen maken? Betaalt die minder voor de melk? Doet die het beter?
Boertje25
Als je er nu vanuit gaat dat het allemaal naar l*lkoek projecten en wat verweggistan investeringen waar de mensen geen geld hebben om melk te kopen, kan het uiteindelijk alleen maar meevallen:)
altijdbeter
Dat Friso verkopen is gewoon noodzakelijk. Net zoals al die andere mooie merken en fabrieken die de laatste twee jaar verkocht zijn. Veel meer van waarde is er niet meer, dus dan het kroonjuweel (tot een paar jaar geleden) er maar uit.
Opbrengsten nodig om gaten te vullen etc. en een beetje herinvesteren.

Dit betekent ook dat toekomstige resultaten van RFC steeds meer afh. worden van de binnenlandse markt of dichtbij Nederland gelegen markten.
Dus steeds grotere invloed van grote retailers etc. op beleid RFC.

Maak je borst maar alvast nat voor de extra eisen die gaan komen
laatste strijder
Babyvoeding zou een fundamentele zekerheid moeten zijn bij RFC , ivm de wereldbevolkingsgroei , nu dreig je nóg meer aan de goden overgeleverd te worden , RFC brokkelt steeds verder af .
Jawis
Hoop dat ze het op juiste manier herinvesteren...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's friso en rfc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN