Fosfaat uit fosfaatbank in 2023 beschikbaar

Zie boerderij,nl

Deel dit topic

Reacties

+5
Noorderling
Naast de Groningse versterkingsloterij, de groen economisch herstelfonds loterij, derogatie loterij krijgen we de fosfaat loterij, wat een droevenis. Pas dan tabel 6 aan en laat iedereen een 5 koeien extra melken. Op zo'n lot is niet te anticiperen behalve gokken.
+1
bio boer
Dus ze blijven gewoon 😇
Elvis
@bio boer ja, maar de derogatie niet
KOC1981
@bio boer Dat was ook het eerste wat in mij op kwam. Wat wel zorgt voor extra vraagtekens is de volgende zin in de kamerbrief:
Verder zal het kabinet, conform het coalitieakkoord, een transitie starten om te komen tot grondgebonden melkveehouderij. De contouren van deze aanvullende aanpak zijn in het gesprek met de Commissaris op hoofdlijnen toegelicht

Ik dacht dat ze de regeling grondgebonden groei afschaften/afgeschaft hadden?
matt
@KOC1981 ja maar komt iets voor in de plaats,iets met %aandeel grasland.
Daar is toch al over gecommuniceerd dat ze daar aan werken.
T60401
Zo proberen ze vooral de jonge boeren een straatje in te leiden waar geen weg meer terug is. Je moet grotere milieu inspanning doen dan op grond van de Europese regels nodig zijn om in aanmerking te komen. In eerste instantie zal het nog wel redelijk te doen zijn. Na vijf jaar nieuwe ronde dan blijkt dat je je bedrijf zo ingericht hebt dat je niet meer zonder deze rechten kunt. Duim schroeven worden verder aangedraaid. je moet mee er is geen weg meer terug of het is stoppen.
bio boer
@T60401 sa ook niet te springen om deze gratis rechten als het kan koop ik ze zelf
Noorderling
@bio boer met die gratis rechten geld verdienen om ze zelf te kopen. Allee gaat het totaal niet werken, als je besluit 1januari 2023 te kunnen groeien en extra melkvee gaat insemineren, melkt dat rietje pas rond oktober 2025. Zit de periode er al weer bijna op. Geeft alleen een boost aan jongvee opfok, scheelt dat je dan melk hebt om te betalen in plaats van extra voorfinancieren.
bio boer
@Noorderling als je wat kan leasen zonder afrooming scheelt al mooi is dat dit jaar al ?
Noorderling
@bio boer dat is eenmalig 100 kilo?
Dat is als je net een melkklasse omhoog of omlaag gaat, structureel kun je daar niets mee, als verleaser zet het ook geen zoden aan de dijk.
Elvis
@Noorderling
Quote:
2013
Quote:
2025

levensduur gaat wel aardig zeker
Noorderling
@Elvis
23, foutje
+3
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
als je besluit 1januari 2013 te kunnen groeien en extra melkvee gaat insemineren, melkt dat rietje pas rond oktober 2025.

Dat is wel erg traag zaad dat van jou! 😁
+1
matt
@T60401 als je grond bewerkt diede staat in eigendom heeft gekregen,door
Loterijgelden,en belastinggelden.
Dan ja dan kom je in aanmerking,voor fosfaat wat de overheid gratis in handen heeft verkregen.
Dan kan je als modelboer als een soort bonus voor de staat,gaan rondbazuinen,dat het huidige landbouwsysteem niet klopt.
cornelissen
@matt Allemaal heel treurig, maar de sector heeft zelf gevraagd om de fosfaatrechten. En toen is er ook al genoemd ,dat de fosfaatrechten onderhevig zullen zijn aan politieke willekeur. Desondanks hebben ( naar verluidt) een aantal lto rs een lintje aangevraagd voor K.Romijn ,wat hij natuurlijk uiteraard van de overheid gekregen heeft en hij was er ook nog erg blij mee ook.
+3
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
de sector heeft zelf gevraagd om de fosfaatrechten

Er is niet zo veel mis met fosfaatrechten. Het is enkel dat ze jou niet pasten. Mij passen ze prima en ik denk genoeg meer met mij. En ik ben ook op papier grondgebonden itt 2015 toen ik het op papier niet was.
Noorderling
@pieta
Welk voordeel zie je in fosfaatrechten ten opzichte van verplicht grondgebonden zijn, al dan niet inclusief melkveefosfaatreferentie?

Wat schaarsere grond, je huidige fosfaatrechten optellen op de grondprijs zou ca 10 a 15.000euro zijn per hectare, deze is belastingvrij waar je over fosfaatrechten de helft mag aftikken en afhankelijk bent van politieke willekeur.
Had ik toch echt liever grondgebondenheid, wanneer je fosfaatreferentie meeneemt doe je ook geen huidige situatie tekort en kan deze mest beschikbaar blijven voor akkerbouw.
Melkboer16
@Noorderling je naam zegt dat je uit het noorden komt. Jullie passen de fosfaatrechten niet maar dat was met melkquotum idem! Zuiden en oosten kunnen met fosfaatrechten ook uit de voeten. Persoonlijk ben ik nu wel weer tevreden met de fosfaatrechten.
Blijft hier geen melkveehouder meer over.
Ook al wordt de melk 0,60€ dan nog halveert het aantal hier de komende 5 jaar en dat was de afgelopen 5 jaar ook al zo
Noorderling
@Melkboer16
Hier stoppen ze ook netzo hard of emigreren. Wat helpen rechten om boeren boer te laten blijven, ook niks.

Stoppers cashen fosfaat en blijven op hun grond zitten in plaats van grond verkopen. Komt koeien, mest, voer grond alleen maar weer verder in onbalans en komen er weer allerlei constructies om dat in de lucht te houden. Het lost niks op en levert niks op, voor niemand op de lange termijn.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Welk voordeel zie je in fosfaatrechten ten opzichte van verplicht grondgebonden zijn, al dan niet inclusief melkveefosfaatreferentie?

Begrenzing aantallen.
+1
klant
@T60401 stoppen? na 5 jaar gratis rechten kun je ze dan wel kopen toch.
T60401
@klant De Nederlandse veehouderij is er kampioen in om nauwelijks belasting te betalen. Voor die extra opbrengsten van die gekregen fosfaatrechten wordt binnen no time weer een extra lening afgesloten. Naar vijf jaar gaan de rechten terug naar de overheid en zit de veehouder nog met de kosten opgeschept. Enigste oplossing is weer gratis rechten binnen slepen. Maar de randvoorwaarde zijn dan weer aangescherpt.

De overheid zorgt er voor dat veel melkveebedrijven een weg inslaan waar ze diep in hun hart eigenlijk niet willen zijn.
Noorderling
@T60401
Je kunt er je cashflow mee opbouwen, je moet immers van insemineren tot dat je melkt en geld binnen krijgt 3 jaar wachten. Met 5 jaar heb je al 2 jaar melk en zou je al een flink deel hebben kunnen sparen om de rechten te kopen waarvoor je dan al vee hebt. Dat rekent even makkelijker dan 2-3 jaar voorfinancieren.

Wat ik alleen niet begrijp is de uitleg erbij. We moeten ten koste van (bijna) alles krimpen voor duurzaamheid en noem het hele riedeltje maar op. Nu zou groei in aantal stuks vee, fosfaatproductie en daarmee ook stikstofproductie en emissie opeens wel een oplossing zijn?
We gaan dus rechten doordraaien met opkoopregelingen, en gaan ze uitdelen aan wie in het straatje past van LNV. Daarmee wordt schaarste gecreëerd en komt niet alles op de markt wat in een vrije markt zou gebeuren. Wordt er een flinke wig gedreven in de Nederlandse melkveehouderij, buigen of barsten en heeft niets met de markt en marktvraag van doen. De consument heeft een keus, gedwongen elkaars markt kapot melken gaat niemand wat helpen.

Ik zou best volledig grondgebonden willen zijn, hoe meer grond hoe beter, als dat maar het meeste oplevert. En daar loopt het vaak bij spaak. Je blijft als ondernemer compromis sluiten tussen willen en kunnen en ten koste van wat je iets wilt. Bij de een is dat wat meer dan een ander. Als ik morgen meer kan verdienen met bio schakel ik ook wel om, de praktijk weerbarstiger.
tuk tuk
Fosfaat rechten zijn schaarse rechten. Dus iedereen mag mee dingen naar die rechten
Twentsch Land
Kan maar zo dat een ieder mee mag dingen.....staat wel los van voorkeur voor wie.

@tuk tuk
tuk tuk
Farma_boerke
Op basis van eerste voorstel krijg je ze in bruikleen en wordt je geen eigenaar. Na X jaar inleveren en eigen kopen, opstarthulpje
T60401
@Farma_boerke Fosfaat is exit. Las ergens dat normen aangepast worden dat dan een gemiddeld bedrijf vijf koeien meer kan gaan houden. Grondgebonden groei wordt afgeschaft aldus schouten in de laatste dagen. Nu gaat de minister fosfaatrechten uitdelen. Reken maar niet dat je er iets mee opschiet ze laten de melkveehouderij echt niet groeien. Komt iets anders aan wat beperkend is maar wat.
Melkboer16
Eigenlijk moet je die gratis rechten niet eens willen. Betekent gewoon dat grondgebonden niet genoeg verdient om ze zelf te kopen.
+2
diekman
Geen verdeeldheid. iedereen 8% of zoiets terug totdat de fosfaat bank leeg is. Hoe simpel kan iets zijn
sjuu
Geef mijn 8 % dan eerst maar eens terug.
richard-de-wolff
@sjuu ben ik daarna aan de beurt?
+2
sjuu
Prima dat ze afgenomen zijn, maar als ze gaan uitdelen word ik pislink.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN