Kabinet gaat ingrijpen bij boeren: ’vergaande maatregelen’ in zicht

Nederlandse boeren kunnen op korte termijn te maken krijgen met ’vergaande maatregelen’ vanuit het nieuwe kabinet. Dat gebeurt omdat de waterkwaliteit in een aantal gebieden niet goed is en de Europese Unie als gevolg daarvan onze mestregelgeving (de zogeheten derogatie) dreigt in te trekken.

Deel dit topic

Reacties

+4
George
Ja hoor de boeren moeten eraan.
Porky
@George had jij het anders verwacht dan? Rutte mocht blijven zitten in ruil daarvoor mogen de "communisten" nu de boeren stand uitroeien, hoop Eén ding wel,en dat is dat de burger niet vergeet wie de oorzaak is van de schaarste/onbetaalbare voedsel
cjw73
@George dat zeggen ze niet direct. Moet ruimte komen voor huizen en vliegtuigen op een zo goedkoop mogelijke manier.
+3
vrije boeren
Laat ze eerst maar een komen met een oplossing voor de overstort op de riolen
Porky
@vrije boeren dat steld niets voor , daar kunnen ze geen schuldige v aanwijzen, wijzen naar een boer en zeggen dat is een vervuiler is veel makkelijker.
kletspraat
@vrije boeren en al die ganzen die het water vol schijten is ook goed voor de waterkwaliteit
wolfje
Als bioboer heb ik 1 keer de gangbare sector geholpen aan de derogatie middels het fosfaatstelsel. Ik hoop dat ze daar in den haag hun verstand gebruiken want het lukt ons geen 2x.
ik weet dat we elkaar in de sector nodig zijn, maar het is nu eenmaal zo als het is, Bio heeft geen derogatie.....
cornelissen
Quote Reactie van @wolfje:
b ik 1 keer de gangbare sector geholpen aan de derogatie middels het fosfaatstelsel.

Had dat maar niet gedaan, want als grondgebonden uitbreider met onomkeerbare investeringen op de peildatum heb ik zelfs s na alle verloren procedures grond moeten verkopen om rechten te kopen.
Boerbakje
@cornelissen En straks bij geen derogatie fosfaat teveel en grond te weinig?
cornelissen
Quote Reactie van @Boerbakje:
fosfaat teveel

fosfaat teveel?? Kan ik niet geheel volgen . Grond te weinig heb je gauw met voor mij nu ca 200 kg dierlijke stikstof kg per ha, maar ruim een kwart miljoen euro uitgeven om 30 koeien met wat jongvee te melken is ook sterk kostprijsverhogend. Kun je beter wat mest afvoeren en misschien kun je op dat gebied ook nog iets efficiënter, daar kijk je nu niet naar om.
En wat belangrijk is , de chantage op derogatie gebied door de overheid aan voornamelijk lto is er dan niet.
Hoewel dan zullen ze mogelijk wel wat anders verzinnen om lto aan een halsbandje te houden.
Melkboer16
@cornelissen ojee wat erg.
Ik zou in jouw geval alvast een 🪦 kopen dan kan je het daar alvast inbeitelen.
+3
jerseys
@wolfje kul argument aangevoerd door de biologische sector. In de biologische veehouderij wordt elke koe voor 96,1 kg stikstof aangeslagen ongeacht productieniveau of ureum. Dit is ongeveer 6000kg melk bij 20 ureum in de gangbare veehouderij. Mijn inziens heeft de bio sector zijn eigen derogatie altijd al gehad door middel van lagere mestproductie normen.
bio boer
@jerseys voor mij maakt weinig verschil zit op tabel 6 daar ook ongeveer net als vele anderen biologische boeren maar de tijd veranderd wel ook biologische boeren gaan gemideld meer krachtvoer voeren en zijn er ook die 8500 kg melk per koe melken daar past die norm niet bij om de infrastructuur steets beter wordt is kracht voer gemaklijk beschikbaar in verschillende soorten dan was in 1998 nog niet zo wat daar nou precies de reden voor was dat we vaste norm hebben is niet helemaal duidelijk volgens mij was het uit de gesachte van gelijk speelveld met de rest van europa destijds er wordt elk jaar gesproken om die norm lostelaten uiteindelijk gebeurt het toch net niet kwestie van tijd
Bartlehiemboer
@wolfje Heb wel veel Gansen/eenden door de mooie (natte) weilanden
BertK
Waterschap geeft hier aan dat de (oppervlakte)waterkwaliteit verbetert. Wordt dit dan landelijk of gebiedsgericht beleid?
+5
kanniewaarzijn
Het is juist tot tranen toe roerend hoe het kabinet opkomt voor de sector 😁 : Allerlei ingrepen om te bewerkstelligen dat er meer mest op het land gereden mag worden. Wat een kolder allemaal. Ga er maar vanuit dat die "vergaande ingrepen" gaan plaatsvinden in gebieden waar men andere plannen heeft. Alles is tenslotte geoorloofd voor dit hogere doel.
matt
@kanniewaarzijn Ga er maar vanuit dat die "vergaande ingrepen" gaan plaatsvinden in gebieden waar men andere plannen heeft
Net de kamerbrief gelezen,als nederland kan aantonen,dat ze hele gebieden
“Leeg ruimt” is de derogatie gered.
Hoe toevallig 😀)
achterhoeker2
Derogatie is schijnbaar heilig, die zelfde derogatie heeft ons in deze situatie geholpen
+1
matt
@achterhoeker2 onjuist
De kaderrichtlijn water,moet toch opgevolgd worden.
Of er nu wel,of geen derogatie verleend word.
+2
Jeroen745
De normen voor waterkwaliteit in Duitsland liggen hoger, duits water wat hier de grenzen over stroomt voldoet al direct niet meer aan de Nederlandse norm. Dit weten ze in Den Haag natuurlijk al lang, maar nu kunnen ze ons weer mooi wat regels zoals meters brede bufferstroken, extra rustgewassen of zelfs een teeltverbod opleggen
Bartlehiemboer
@Jeroen745 Als je het debat hebt gevolgd ( gisteren ) verwijst Rutte voor o.a. stikstofnormen steeds naar ons buurland Duitsland. Zou raar zijn als dat nu ineens niet gebeurt.
hans1980
Wij houden de eer aan ons zelf en stoppen op eigen regie
Het is niet DE reden maar helpt ons wel keuzes te maken om te stoppen
Bartlehiemboer
@hans1980 Ik heb u er al eens eerder om gevraagd. Misschien dan via een PB? Jullie stoppen met het bedrijf of stoppen met de derogatie?
ceessie
Is het niet linksom dan maar rechtsom, de agrarische sector moet op de knieën. Alles wordt aangegrepen om ze van alles en nog wat te beschuldigen. Schandalig hoe de agrarische sector in de hoek wordt gezet door de politiek. Staan ze er in Den Haag ook wel eens bij stil hoeveel werkgelegenheid er met deze sector verband houd?
laatste strijder
Las en hoorde de laatste jaren alleen maar dat juist de oppervlaktewaterkwaliteit verbeterd is , waar komt deze draai dan nu weer vandaan ? (Wéér een stok erbij !) ....of gaat t om grondwater danwel drinkwater-wingebieden ?
Spuit11
@laatste strijder Deze draai moet worden gemaakt omdat het stikstof verhaaltje niet snel genoeg uit kan worden gevoerd. Dan de boeren maar op de knieën dwingen in die regio's waar men ze zo graag weg wil. Dat zullen ook wel de gebieden zijn waar de waterkwaliteit slecht is. Er zal vast wel een corrupt lab om te kopen zijn die een gewenst rapport uit wil draaien.
Koeien boertje
@Spuit11 en laat toevallig de slechtste kwaliteit rond de steden liggen waar ze willen bouwen
+1
bio boer
@Spuit11 even monster potje vol pissen 😁
laatste strijder
@Spuit11 Als we nu nog geen milieucrimineel zijn worden we t nooit meer 😜
+2
Vdejong
Mensen, sterkte de komende tijd
Erco
@Vdejong de soep wordt nooit zo heet gegeten als dat ie opgediend wordt 😉
vrije boeren
@Erco vertel dat maar s aan de boeren die diep in de stront terecht zijn gekomen door de fosfaat ellende
+5
nitevd



Geesje maakt even de locaties inzichtelijk waar de waterkwaliteit niet voldoet. Men meet voornamelijk in het (vuile) westen en schuift de schuld doodleuk in de schoenen van de boeren in het oosten. Het is weer niet anders dan met stikstof.
Sjon
@nitevd bij dit “onderzoek” hebben inwoners zelf een potje vol geschept ergens uit een sloot. Dat kan je toch nooit een goed onderzoek gaan noemen.
Bartlehiemboer
@nitevd Toch heel vreemd. Zie een groot rood ruit boven onze boerderij....We zijn al jaren biologische boer. Kan ook niet bedenken wie daar dan wel moet zitten... vliegveld Leeuwarden dan misschien? Kan me niet voorstellen dat ze die gemeten hebben dat komt ze niet uit.
Zwaagdijk
Raad dat dan de Wieringermeer schoon is. En bij Andijk vervuilend
demelkboer
Eén van de nieuwe derogatie voorwaarden is dat je nog maar maximaal 170 kgN uit dierlijke mest per ha mag aanwenden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , waterschap en waterkwaliteit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0