Goed nieuws uit assen?

Boerenactie FDF in Assen lijkt groot succes‘Geen gedwongen onteigening van boerenbedrijven in Drenthe’

17 januari 2022AssenDrenthereageer

De actie van Farmers Defence Force (FDF) maandag in Assen lijkt een groot succes te zijn geworden. „We hebben de toezegging gehad van de gedeputeerde dat er geen gedwongen onteigening van boeren zal plaatsvinden, voordat de stikstofdepositie van alle bedrijven in beeld is gebracht.” Aldus woordvoerster Sieta van Keimpema van FDF.

Van Keimpema verklaart de positieve houding van de provincie Drenthe onder meer door wat het WOB-verzoek van Greenpeace vorige week allemaal boven tafel heeft gebracht. „Dat was pure misleiding en de betreffende ambtenaren zijn ook door het Planbureau op de vingers getikt. Ik werd er helemaal koud van hoe boeren waren neergezet."

Jumo in Beilen

Vanochtend trokken boeren met zo'n twintig trekkers naar het provinciehuis in Assen. Aanleiding was een hoorzitting is bij de provincie Drenthe over het distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Beilen. FDF wilde dat het distributiecentrum een natuurbeschermingsvergunning aanvraagt, die nodig is voor bedrijven die stikstof uitstoten en daarop vervolgens ook handhaaft.

Eerst meten

Volgens Van Keimpema is door de onthullingen na het WOB-verzoek duidelijk geworden dat er nu eerst gemeten moet worden van wie de stikstofdepositie in een bepaald afkomstig is en welke gebiedsgerichte aanpak daar op moet volgen. „Dat hebben ze in Drenthe heel goed begrepen en ik hoop dat die houding in de rest van Nederland wordt overgenomen.”

Gastvrij onthaal

Van Keimpema vertelt dat de sfeer in Assen vanochtend beduidend anders was dan die in Zwolle, vorige week. Boeren protesteerden toen tijdens een hoorzitting tegen het besluit van de provincie Overijssel om niet te handhaven op een Natuurbeschermingsvergunning van het distributiecentrum van Jumbo in Raalte. „Daar kregen we heel veel tegenwerking. In Drenthe werden de boeren ontvangen met koffie en koek en werd meteen een livestream georganiseerd. Dat gaf de boeren een heel goed gevoel. Dat was vorige week in Zwolle wel anders.”

Deel dit topic

Jawis

Reacties

robotmelker
Handhaving op de NB vergunning is het beste wat Nederland zal overkomen! Een berg grijze stikstof weg een een bergje groene stikstof opgeruimd!
cornelissen
@robotmelker Dus voor de pas melders ,het advies van JC. Vogelaar opvolgen en het zelf regelen? Of wachten op een wettelijke regeling?
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onteigening , stikstofdepositie en farmers defence force geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!