'Wie het stikstofprobleem oplost, kan alle duurzaamheidsproblemen aan'

Als je de stikstofproblematiek kunt oplossen, kun je ieder duurzaamheidsprobleem oplossen. Ga maar na, het teveel aan stikstof komt voort uit de belangrijkste menselijke drijfveren: voedsel, energie en transport. Stikstof speelt een belangrijke rol bij alle milieu- en klimaatproblemen die we kennen: aantasting van bodem, water- en luchtkwaliteit, afname van biodiversiteit, invloed op menselijke gezondheid, landschap, klimaat en tot slot afbraak van de ozonlaag.

Al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw weten we dat we in Nederland een stikstofprobleem hebben. Door stimulering van de export van landbouwproducten, de goedkope invoer van organisch materiaal zoals soja en door de infrastructuur zoals de Rotterdamse haven en transport naar het achterland is de productie van dierlijk voedsel rap gegroeid. Ook het steeds groter gebruik van kunstmest heeft hieraan bijgedragen.

Deel dit topic

Reacties

BertK
Valt nog te bezien of er een stikstofprobleem is zoals omschreven. Waar vocht is en bijvoorbeeld vlinderbloemigen een kans krijgen, verrijkt de natuur zich met als gevolg op termijn meer stikstof in water en bodem. Deze stikstof is niks anders dan een bestanddeel van plantaardige groei. NOx van fossiele herkomst is in veel sterkere mate gevolg van verstorende activiteiten door de door overmatige consumptie gedreven mens en is veel onnatuurlijker.

Extra depositie versnelt de natuurlijke processen alleen maar.

Fosfaat is een heel ander verhaal, dat zit niet in de lucht en daar wordt mee gesleept.
j h p
@BertK Het bijzondere hiervan is dat de reactieve stikstof van vlinderbloemigen en NOx uit verbranding allebei afkomstig zijn van lucht stikstof N2, maakt het stimuleren van vlinderbloemigen nog meer bijzonder.
kanniewaarzijn
Deze kwast moet je niet serieus nemen.
j h p
@kanniewaarzijn Doet ie zelf al genoeg.
DJ-D
nu.nl/economie/6178634/…

Erisman benoem je deze voertuigen ook nog even? In de modellen zijn ze niet van betekenis, maar in het echt....
+2
nescio
Wat een poppenkast. Nog een rekenmodelletje erbij en de 'stikstofbelievers' volgen weer braaf in het gelid. Deze lnv trekpop komt weer eens met Cees Veerman op de proppen als landschapscommissaris. Onder wiens regie in 2004 velen N2k gebieden zijn aangewezen en daarna werd hij voorzitter van NM. 1 pluspunt: als het nu niet lukt stop ik ermee, zegt Erisman.
Jan-T
Die 25 Miljard moet toch op.
Daar willen diverse adviesbureaus wel aan mee helpen leeg te maken hoor.

De Agrariërs interesseert ze niets.
Als karweitje maar betaald wordt.

En als het betekend dat hun klein kinderen geen eten meer hebben of een groot te kort.
Zover kunnen we niet voor uit kijken hoor.
Tien jaar vooruit kijken waar we over tin jaar willen staan is nog heel ver weg???
+1
Grasbaal
Meten is weten:

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN