​Minachtende toon over kalverhouderij op departement Rutte

De WOB-verzoeken die deze week naar buiten zijn gekomen, laten zien dat ambtenaren op diverse ministeries weinig vleiend over de veehouderij praten. Een mail van een topambtenaar op het departement van premier Rutte over de kalverhouderij is het meest stuitend.

Uit de WOB-verzoeken blijkt dat Haagse ambtenaren op diverse departementen ongewenste en waarschuwende informatie over de stikstofproblematiek weglaten en keuzes meermaals op emotionele gronden baseren zonder een feitelijke onderbouwing. De e-mailwisseling op 9 februari 2021 tussen een hoge ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en een rijksambtenaar (een maand vóór het uitlekken van de scenariostudies over de kalverhouderij) laat aan duidelijk niets te wensen over. De mailwisseling ging over de Onderbouwing Langetermijnverkenning Stikstofproblematiek. Zonder verder commentaar volgt hier de mail:

Quote:
"Een ding mis ik nog steeds in de hele discussie en komt nu ook slechts heel zijdelings ter sprake. Ik snap de regionale insteek. En dat moet ook. Maar tegelijkertijd kun je ook de vraag stellen of alle deelsectoren in de landbouw even goed scoren in de MKBA. Op dezelfde manier als Lubach (terecht) vragen stelt bij de maatschappelijke meerwaarde van datacenters waar niemand werkt, die ook geen diensten leveren aan de Nederlandse samenleving, maar die wel zeer veel elektriciteit gebruiken met als gevolg dat wij miljarden subsidies uitgeven om aan duurzame energieopwekking om aan onze EU-verplichtingen te voldoen. Dat kan niet positief scoren in een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Hetzelfde vraag ik mij af bij de kalvermesterijen. Wat is de meerwaarde van deze sector voor Nederland als we de kalveren uit heel Europa hier naar toe halen; de weinige kalverhouders al decennia nauwelijks iets verdienen; en we de output tegen bodemprijzen exporteren en het verdienvermogen te gering is om zelfs maar minimale dierenwelzijnseisen te stellen. Tegelijkertijd legt de sector wel beslag op stikstofruimte die in andere sectoren veel productiever kan worden aangewend. Zou het ook niet redelijk zijn om een keer de vraag te stellen voor welke toekomstbestendige sectoren / activiteiten we de schaarse milieugebruiksruimte in dit land willen inzetten? Zou dat ook niet een vraag kunnen zijn waar we de discussie moeten beginnen. In plaats dat we met eindeloos subsidie-pleisters plakken, sectoren in de lucht houden waarvan je je echt kan afvragen of ze toekomstperspectief hebben."

Deel dit topic

Reacties

+2
Klavertje
Wat is de meerwaarde van deze sector voor Nederland als we de kalveren uit heel Europa hier naar toe halen?
Risico op ziektes importeren is te groot.
BertK
@Klavertje De meerwaarde zou moeten zijn dat we het gier beter en duurzamer doen dan in het buitenland. Laat zien. Niet alleen van Drie verder omhoog in de Quote 500 helpen, iedereen op een goede en eerlijke manier een boterham, anders idd maar een paar bedrijven minder als slaaf voor het grote geld!
+2
Porky
@Klavertje wat denk jij wat v ziektes er met de import van fruit e.d meekomt in die zee boten? Wat denk jij wat v ziektes al die trek vogels bij zich dragen? En nu ff lekker racistisch, wat denk jij wat al die "geluks/asiel zoekers " v ziektes met zich mee dragen, als wij/jij naar bepaalde landen gaat moet je jezelf eerst laten vaccineren, maar zij mogen hier zomaar "binnen lopen". En volgens jou heeft de kalverhouderij gn meer waarde , denk dat heel veel mensen hiermee toch hun brood verdienen, mesters, transporteurs, stal in richters, slachters enz enz, en dat afgeven op v 3 is ook een oud versje, v 3 SR heeft de kalverhouderij zo,n beetje op poten gezet, wat had een kalf opgebracht zonder die houderij? En ook niet zeuren over de kalver import, want hier is geen melk koe / vaars meer te koop , dus komen ze volop uit het buitenland, en dat zou dan wel mogen?
+1
Hooibaaltje
@Klavertje Daar gaat het niet om. Die meneer Rutte trapt een hele sector de grond in. Schandalig!
Dit gun je de collega's kalverhouders niet .
Zo gaan ze dus met de landbouw om, volgende keer weer een ander het pispaaltje.
+3
Hans van Bergen
@Klavertje In Veldhoven heb je asml. maken ze machines voor export. Nutteloos dus. Dan heb je nog daf. ook al zinloos. Alleen maar trucks die int buutnland files gaan veroorzaken. Kan tata staal ook gleik dicht. Net als philips heiniken vdl
Klavertje
@Hans van Bergen virusvrije export is prima
+4
labella
Wees blij dat er nog kalvermesters zijn, als ze alleen nog de Nederlandse rommel mochten mesten waren ze al lang gestopt.
Klavertje
@labella Bangmakerij
Maakt geen indruk
+1
Melkboer16
@Klavertje moet jij eens uitzoeken hoeveel melkpoeder die kalversector consumeert! Er komt zo 3 cent van jouw melkprijs uit de kalversector.
En als ze de kalveren niet meer afnemen dan krijg je hier Deense toestanden.
Vraag een geitenhouder eens hoe jaloers die zijn op de melkveehouderij dat die de kalveren voor een redelijke prijs en op korte termijn na de geboorte kwijt kunnen
Klavertje
@Melkboer16 Poeder is rood bakje
+5
Melkboer16
@Klavertje een groot gedeelte van de melkprijsstijging komt toch uit de rode bakjes. Fabrieken met veel basiszuivel kunnen nu ook weer meekomen met de melkprijs.
Het domste wat je als melkveehouderij kunt doen is je collega’s in aanverwante sectoren een mes in de rug steken.
Overheid is begonnen met de vossen en chinchilla’s te verbieden, de nertsen heeft iets meer moeite gekost en daarbij is zelfs een politicus omgelegd.
De varkens hebben al behoorlijke klappen gehad en als collega’s zoals jij zulk soort uitspraken doet over onze hardwerkende kalverhoiders zijn zij de volgende.
Jij bent 57 nu, er staan ook boeren van 27 met alle energie van de wereld en enthousiasme klaar om jou productie over te nemen.
Klavertje
@Melkboer16 AVP of MKZ krijg je gratis
de Tank
@Klavertje zonder poeder wordt een ander bakje rood
+4
@Klavertje jij bent geen melkveehouder en ne hebt geen fluit inzicht in markten. Kalverhouderij is onmosbasr in de melkveehouderij keten
Noorderling
@jan-cees-vogelaar
Nog wel, kwestie van tijd dat we het zelf mogen opknappen. Eerste maand transportverbod is het eerste zetje, dan lukt de rest ook wel zelf.
Porky
@Noorderling van Drie is niet voor niets in het buitenland aan het bouwen en mesterijen aan het opzetten.
Klavertje
@Klavertje Nee ik ben geen melkveehouder meer dat wel circa 40 jaar geweest en ben nog steeds via mn buren/vrienden die melkveehouder zijn en via andere werkzaamheden betrokken bij de melkveehouderij.
Vertel wat voor werk doe jij ??
Klavertje
@jan-cees-vogelaar Data analist
+2
Melkboer16
@jan-cees-vogelaar helemaal mee eens Jan Cees alleen zijn er veel kortzichtige melkveehouders die nooit verder komen als prikkebord en alleen van het erf afkomen voor een bakje koffie en de schaal met hapjes bij een vergadering
cornelissen
Quote Reactie van @Melkboer16:
en alleen van het erf afkomen voor een bakje koffie en de schaal met hapjes bij een vergadering

Maar daarom hoef je nog niet goed te praten en/of weg te kijken, omtrent de MKZ uitbraak in 2001, want volgens mij komt dat toch van de import kalveren en dat heeft de sector veel geld gekost plus schade in de publieke opinie.
+1
Hans van Bergen
@cornelissen was er ooit mkz dan en waar was die dan
Melkboer16
@cornelissen die sector heeft jou en ons ook veel opgebracht. Over MKZ kan @JanCees je alles vertellen maar het gaat mij te ver om die helemaal naar die kalversector te schuiven. Weer een q-koorts geval en hup dan moeten de geiten het in jou visie ontgelden zeker?
Solidariteit met de andere landbouwsectoren vind ik van levensbelang voor de agrarische sector.
Maar ja jij bent alleen maar bezig met je eigen misgelopen fosfaatrechies en wie dat allemaal gedaan heeft.
cornelissen
Quote Reactie van @Melkboer16:
Maar ja jij bent alleen maar bezig met je eigen misgelopen fosfaatrechies en wie dat allemaal gedaan heeft.

Wat een onzin, ik breng alleen onder de aandacht de MKZ in 2001,zonder nou een oordeel over de kalversector uit te spreken.
Melkboer16
@cornelissen ah kijk, het is nu onzin! Gelukkig maar dat je er overheen bent.
cornelissen
@Melkboer16 Ik meende ,dat dit over de kalversector ging en dan denk ik aan de mkz, zonder een oordeel uit te spreken
Porky
@cornelissen Jahwe dat doe je wel, jij geeft de import kalveren de schuld , en nu zeg je ik beschuldig de kalver sector niet, wel reëel blijven en niet draai konten
Porky
@cornelissen "volgens jou komt dat door import kalveren"? Waar baseer jij dat op? Beste man er is noooooit MKZ geweest, Eén grote leugen die ontzettend veel leed heeft veroorzaakt, en waarbij duizenden dieren onnodig de dood zijn ingejaagd.
cornelissen
Quote Reactie van @Porky:
volgens jou komt dat door import kalveren"? Waar baseer jij dat op?

Uit berichten uit de toenmalige media, voor de rest weet ik het ook niet, alleen dat het erg veel geld gekost heeft.
Wel weet ik ,dat er toen ook gerechtelijke stappen zijn gezet door individuele veehouders om ontruimingen tegen te houden, maar zonder resultaat om ontruimingen tegen te houden.
Maar nu hoor ik dus hier ,dat er nooit MKZ geweest is.
Porky
@cornelissen en " nu hoor je het pas hier dat er nooit MKZ is geweest" ?waar het jij de laatste dik 20 jaar onder gelegen?
cornelissen
Quote Reactie van @Porky:
en " nu hoor je het pas hier dat er nooit MKZ is geweest" ?waar het jij de laatste dik 20 jaar onder gelegen?

Enigszins gemist, ik heb ook met tegenzin een aantal jaren de sterk verhoogde heffing voor het diergezondheidsfonds betaald. Een waarschijnlijke collectieve actie (rechtsgang) om deze heffing niet te betalen heb ik gemist ,anders had ik mij er wel bij aangesloten. Nu zal alles wel zijn verjaard.
Noorderling
@jan-cees-vogelaar
Dit is het begin, van het einde...
nieuweoogst.nl/nieuws/2022/…
+5
Erco
@labella ga toch weg met je Nederlands rommel, nu heb je het vast over de kalfjes die je zelf met de handelaar meegaf? Dan moet je nog niet meteen iedereen over 1 kam scheren. Er zijn er genoeg die het beter doen dan jij deed
+1
grös
@Erco
Verschil is gewoon dat in Nederland wel IEDER kalf word grootgebracht en mee genomen, in het buitenland ruimen ze die 'mindere' kalveren meteen op.. Transport kost ook geld. Maar goed, groot deel van de melkveehouders heeft ook wel eens Duitse koeien aangevoerd.
Erco
@grös ja weet je waarom..omdat die achterlijke melkfabrieken er.zelfs een bonus (sigaar uit eigen doos) aanhangen aan oa kalversterfte. Kom je te hoog uit mag je met je veearts om tafel een plan maken. Als het structureel is snap ik t maar het schiet z'n doel voorbij. Laatst toch maar n kalfje laten euthanaseren met te kromme pootjes en te zwakke achterhand. Voor de handel toch niet gewild maar als ie voor niks mee had gekund had ik toch getwijfeld
+6
Tommie1
Veel industrie produceert ook niet voor alleen de Nederlandse markt...........
+3
kanniewaarzijn
Die minachting geldt in Den Haag niet alleen voor de kalverhouderij, maar voor de hele landbouw.
Weidezicht
En hoeveel subsidie gaat er naar de kalverhouderij? Krijgen die uberhaupt subsidie?
verwijderd
Melkboer16
@labella kalversector wil juist zwartbonte of bb vaarskalveren. Fleckies en bb zijn te duur.
90 % blijft toch Holstein,
+1
grös
@Melkboer16
Ik lever liever een fleckvieh af als een HF-je, zijn ook een boel kalverhouders dus ook een stel die wel van die witte dikkoppen wil hebben. Net als INRA95, de meesten kennen het niet maar de veehandelaar heeft er wel een adresje voor.
grondlozeboer
@grös komen die kalveren er wat vlot af?
+1
grös
@grondlozeboer
Jawel, maar zwaar kalven is hier sowieso niet zo'n item.
Melkboer16
@grös idd bij afleveren is het leuk maar uiteindelijk fok je een kalf om later te melken en dan is Holstein toch superieur.
Heb van alles langs zien komen van ZRB tot MB en van Jersey tot Fleckies.
Uiteindelijk bleken alleen de importeur er beter van te worden.
Jerseys hebben nu de tijd mee maar als ik nu kijk welke extreme gehaltenverervers er op de Holstein stierenkaart staan dan is dat maar tijdelijk.
BB is ook leuk af en toe een duur kalf maar de langere draagtijd snoept al een groot gedeelte van dat geld op
de Tank
Quote Reactie van @Melkboer16:
langere draagtijd

iets later droogzetten
+1
Noorderling
@Melkboer16
Goedkope kalveren zijn altijd te duur.
Zorgen voor uniformiteit is de kunst, dan kun je ergens op sturen en verbeteren.
Net als een dierentuin in je stal als melkveehouder ook niet werkt. Pluimvee, varkenssector en akkerbouw doet niet anders dan lijnenteelt. Als rundveehouderij doen we maar wat.
richard-de-wolff
@Noorderling wat is je advies?
zonnebloempje
@Noorderling uhm die doen juist geen lijnen teelt maar hybrydes / kruisingen enkel selecte groepje ouderdieren zijn zuiver maar bij varkens kippen etc word alles gekruist..... Lijnenteelt komt juist voor bij melkvee met name Holstein....
Noorderling
@zonnebloempje
Moet je wel zuivere lijnen hebben om de kruising te maken, en die lijn is er nagenoeg niet. Behalve dat overal wel Oman, Goldwyn en shottle bloed te vinden is, maar dat is juist eerder een belemmering in plaats van voordeel.

Kruisen levert met melkvee alleen maar meer spreiding op, omdat de genenpoule veel te divers is.
de Tank
Quote Reactie van @Melkboer16:
Fleckies en bb zijn te duur.

komt dat omdat ze ze niet willen hebben?
Bekkink
En wie zijn die tobambtenaren???
Ff de koelkast leeg halen😂
+3
Klavertje
Sinds 2020 ziet Royal GD een duidelijke stijging in het aantal leptospirose-besmettingen in Nederland. In 2020 zijn 12 besmettingen vastgesteld en in 2021 waren dat er 7. In de jaren daarvoor deed zich slechts sporadisch een uitbraak van leptospirose voor. Bij de recente besmettingen is de oorzaak in de meeste gevallen te herleiden naar aanvoer van buitenlandse runderen.

Nederland is een van de weinige landen in de wereld met een ‘leptospirose-vrij’-dierziekteprogramma. Alle aanvoeren uit het buitenland zijn een risico voor insleep van leptospirose. Het advies is om runderen uit het buitenland altijd te laten onderzoeken door Royal GD via een ELISA-test.

Daarnaast is ook één-op-één transport naar Nederland belangrijk. Ook tijdens transport kan nog een besmetting plaatsvinden. Het is raadzaam om runderen uit het buitenland eerst vier tot zes weken in quarantaine te plaatsen en aan het einde van de quarantaineperiode te laten onderzoeken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij en kalverhouderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0