Lely stuurt minister Van der Wal open brief

In het Financieel Dagblad van vandaag staat een open brief van Lely aan minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. Daarin nodigt het bedrijf de minister uit voor een gesprek over hoe met evenveel koeien en boeren de stikstofuitstoot toch terug gebracht kan worden.

Bron

Lely stuurt minister Van der Wal open brief
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
diekman
Wordt een rode bedoeling.
+2
jg
Wie zegt dat het aantal melkkoeien en boeren gelijk moet blijven ?. In het belang van Lely ?
+1
Melkboer16
@jg wil je de sector overeind houden dan zal deze gebaar zijn bij een redelijke omvang!
Zijn genoeg jonge boeren die wel denken dromen en doen.
+1
jg
@Melkboer16 Prima , 20 % kleinere melkveesector is geen probleem.
Porky
@jg jij praat makkelijk, dus of er een stikstof probleem is of niet, als het 20% minder moet ,zeg jij; doe maar , jij legt gelijk de kop op het blok ,nou als ik hangen moet dan wel als laatste maar zeker niet bij de eerste
+1
Porky
@jg niet altijd zo negatief denken en zeiken, ze DOEN tenminste iets, komen niet zoals sommige melk fabriek en met een of ander dom regeltje of eis.
+2
jg
@Porky Melkfabrieken maken jouw marge , stikstof apparaatjes niet.
Erco
@jg ja die wel. Nu wij nog
demelkboer
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
+1
jan 10
We moet blij zijn met dit soort uitvindingen,dat bedrijven blijven zoeken naar verbeteringen is ook in het belang van elke boer.
Uitkopen van boeren is een heilloze weg,want het zijn allemaal aannames,op die manier boeren wegkopen is duur en er komt nix voor terug.
Stel dat de auto industrie nix zou doen dan zou die ook moeten verdwijnen,maar dankzij vernuftige verbeteringen aan de motor met nieuwe technieken (denk aan hybride motor)blijven we rijden.
+3
-Jan-
Quote Reactie van @jan 10:
met nieuwe technieken

sjoemel sjoemel software
+11
altijdbeter
Is niks anders, dan over de rug van de boeren nog wat hoger in de Quote 500 proberen te komen.

Dat er hier op dat prikkebord nog een partij sukkels zitten die dat niet snappen, is al erg genoeg.

Is gewoon zwaar kostprijsverhogend en dat kunnen we in Nederland gewoon niet meer erbij hebben.
+2
huub
@altijdbeter precies! Al die emissiearme vloeren hebben ook niks opgeleverd.
+2
Sjaakiee
@huub bomvloeren
+4
pieta
@huub Melkrobot heeft mij toch heel wat gebracht.
BertK
@altijdbeter kostprijsverhoging om te mogen blijven van de roverheid. Leuk voor Lely dat zij een oplossing kunnen bieden, maar er zijn er meer.
+7
nescio
@altijdbeter Lely praat ons een stikstof probleem aan omdat ze daar zelf baat bij hebben
grös
@nescio
Zo'n 70% subsidie mogelijk op voerrobot, omdat ie elektrische is.
+1
de Tank
@altijdbeter of het over jouw rug is ben je zelf bij, daarnaast is Lely er voor Lely, niets mis mee.
+1
ted9
@altijdbeter Wat je leest is dat er in de melkveehouderij amper een inkomen word verdient. Het bijzondere is dat er dan een grote groep boeren met een jasje aan loopt van een bedrijf dat ze maandelijks een factuur van onderdelen waar ze 200 procent op pakken en uurlonenen waar een die zelfde boer 2 dagen voor loopt.
BertK
@ted9 Niet best als je daar twee dagen voor lopen moet.
grös
@ted9
Er zijn altijd industrieën die er brood in zien en met oplossingen komen, was met de emissie-arme vloeren ook zo. Maar een koe kan ook wat vaker het gras zelf uit de wei halen en daar bemesten, dat staat haaks op Lely z'n oplossingen, daar draait alles op staal elektriciteit, behalve de bus van de onderhoudsmonteur.
Jan-T
Quote Reactie van @altijdbeter:
zwaar kostprijsverhogend

Dat het kostprijs verhogend is daar hoeven we niet lang over te discussie over te voeren.
Maar als de overheid wel vele miljarden wil besteden bij het verjagen van agrariërs.
Die ook nog groene natuur weilanden in het bezit hebben dat vind ik erg.
Maar dat als er bedrijven willen stoppen en de overheid kan ze opkopen. dan hoeft dat geen probleem te zijn. die is ook goed en ter verbetering voor de opbrengst prijzen in de sector.

Het word wel een probleem als iemand vanachter het bureau gaat zeggen jij bent overbodig, en nu wieberen.

Dan kies ik toch voor de lely methode met zonnepanelen waarbij de overheid 80 t.m 95% subsidieert?
+1
Albert Altena
Eén ding moet duidelijk zijn in deze materie.
Per SALDO doet landbouw het altijd goed.
Alles wat dus verminderd wordt brengt ons in een negatief saldo.
Er dus zelfs minder uitgestoten wordt dan dat er door voedings gewassen opgenomen wordt.
Nevergiveup
Het gaat Lely ook om grote subsidie potten natuurlijk , dan moet je goed slijmen bij fe minister , mes snijdt aan twee kanten , over de rug van .... Juist !
+2
Melkboer16
Lely doet tenminste wat. Wij hebben geen robot maar wel zo’n stalverzorger en als er iets is wat zijn geld dubbel en dwars waard is dan is het dat.
Ik blijf er bij dat we de huidige omvang van de melkveehouderij overeind moeten houden. Het lijkt hier met @jg nu weer voorop wel een stelletje potverteerders aan het worden. Krijgen de komende tijd een aantrekkende melkprijs waarmee we de sterke kostenstijging weer weg kunnen poetsen.
Tis wel jammer dat velen het vak niet meer leuk vinden schijnbaar.
Denk ook eens wat voor een voorrecht u heeft, eigen baas zijn en zelf op je eigendom passen.
Er zijn er genoeg waar 67 de einddatum is en dan maar blij moeten zijn met de AOW en een pensioentje wat amper aan de inflatie bijhoudt.
jg
@Melkboer16 Waarom zou de huidige omvang overeind moeten blijven ??
Porky
@jg wat is daar mis mee dan? Hoeveel % minder koeien zijn er in de afgelopen pak weg 20 /25 jaar ? Verklaar jij dan eens waarom het nog minder moeten worden? En waarom dat 20% minder in jou ogen geen enkel probleem is,? Je praat als een ambtenaar of een flat bewoner van 10 hoog die niks met de agrarische sector heeft.
jg
@Porky Kostprijs lager en opbrengsten hoger .
jan 10
Quote Reactie van @jg:
Kostprijs lager en opbrengsten hoger .

Voor een enkel jaar ,daarna heeft de kostprijs de opbrengstprijs weer ingehaald.
Maar wel stuk omzet kwijt,die komt niet vanzelf terug.
Noorderling
Quote Reactie van @jan 10:
aarna heeft de kostprijs de opbrengstprijs

Dan bekijk je het op inidividueel niveau, een kleinere melkplas wereldwijd laat wel zien dat de melkprijs nu 10cent hoger is dan een jaar geleden. Het ultieme is dat jij als enige iets kunt leveren wat een ander niet kan.

De kaasschaafmethode doet iedereen pijn en lost niks op, maar als een boerderij verdwijnt door stadsuitbreiding, waar diegene goed bij boert, moeten die koeien dan perse ergens terug komen omdat anders de kostprijs van alle boeren stijgt?
jan 10
Quote Reactie van @Noorderling:
Dan bekijk je het op inidividueel niveau, een kleinere melkplas wereldwijd laat wel zien dat de melkprijs nu 10cent hoger is dan een jaar geleden. Het ultieme is dat jij als enige iets kunt leveren wat een ander niet kan.De kaasschaafmethode doet iedereen pijn en lost niks op, maar als een boerderij verdwijnt door stadsuitbreiding, waar diegene goed bij boert, moeten die koeien dan perse ergens terug komen omdat anders de kostprijs van alle boeren stijgt?

Hoge prijs lokt productie uit,gaat ook nu weer gebeuren ,daarna zakt de melkprijs weer.(dus het leuke duurt altijd maar even,maar dat wist je al::😀 )Rechten van verkopende of stoppende boer gaan altijd naar collega,wel min 20 %,dus daardoor wel krimp.Maar je zult als boer altijd moeten groeien om in de pas te lopen met kostprijs stijgingen,zowel hier als in new zeeland of de states.
Noorderling
@jan 10
Normaliter wel, maar de krachtvoerprijzen zijn ook sky high, zelfs met deze recordprijzen daalt de melkproductie in de usa, terwijl deze afgelopen jaren keihard gegroeid is.
Het gaat nu niet slecht, maar we verdienen ook niet 10cent meer dan een jaar geleden wat de melkprijs gestegen is.
Ik zie nog niet direct gebeuren dat dit extreem veel extra productie uitlokt op korte termijn, daarvoor is kunstmest ook te duur. dat kan nog wel eens een lagere opbrengst opleveren voor oogst 2022 doordat iedereen een 100kg minder strooit. Dat gaat aantikken over duizenden danwel miljoenen hectares.
Voor de zomer gaat de kunstmest niet noemenswaardig dalen, bij een dalende prijs gaat iedereen wachten en komt de vraag helemaal stil te liggen, blijft men met wat tot dusver geproduceerd is zitten en moet er geld bij. Dat gaat niet gebeuren.

In Oost europa, inclusief oost Duitsland stopt melkvee in zulke jaren met hoge graanprijzen, geen arbeid en door verouderde inefficiënte bedrijven is er ook bijna geen andere optie, stoppen er zo weer een heel aantal met melken. Volop graan en je kunt bijna 500-1000ha per persoon bewerken.
Verwacht dat oogst 2023 op zn vroegst een kantelpunt zou kunnen zijn, die kan wel eens heel hard zijn, zon jaartje valt toch altijd weer tegen.
jg
@Noorderling Aan fosfaat en voer ben je de melkprijs al bijna kwijt , meer melken vergroot alleen de kans op daling van de melkprijs.
+1
Melkboer16
@jg tja dat was met het melkquota ook zo. Toch zijn de overblijvende bedrijven verviervoudigd in melkproductie. Grondprijs is ook verviervoudigd dus er is ook ergens geld verdiend.
Jij hebt al lang geleden de moed opgegeven want het zou nooit meer goedkomen toch?
Maar toch boer je nog steeds en je lijdt geen dag honger.
George
[quote="@Melkboer16" p="1966720"]eigen baas zijn en zelf op je eigendom passen.Er zijn er genoeg waar 67 de einddatum is en dan maar blij moeten zijn met de AOW 😂
jg
hans1980
Is toch niet nodig als Tata steel verdwijnt scheelt dat 350 mol en kan iedereen blijven boeren
Vdejong
Lely stuurde mij warme sokken🤔
Jan-T
Of lely dit nou voor zichzelf doet dat kan zo zijn.
Maar ze steken wel hun nek uit, en dat ze de discussie aangaan wat goed is voor de sector en het stikstof gedoe vanuit den Haag.

In Den Haag hebben ze een dubbele agenda die niet te vertrouwen is.
Want elk grijs bouw werk neemt groene natuur in.
Dit betekend dat de landbouw niks fout doet maar wel geslachtofferd word.
+1
Nevergiveup
@Jan-T Een probleem wat er niet is kun je niet oplossen , ook Lely niet.
Ton_Deere
Lely ziet gewoon geld. best logisch zijn ook ondernemers....
+1
de Tank
@Ton_Deere dat zijn ondernemers bedoel je
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , natuur en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!