Stalverlichting

Voor onze nieuw te bouwen stal ben ik aan het oriënteren voor stalverlichting. De keuze is reuze.

We willen een MDV stal bouwen en daarvoor zijn de richtlijnen voor klimaat minimaal 100 Lux op vloerniveau en bij dierwelzijn zou je voor minimaal 120 Lux punten krijgen. Als je bedrijven een lichtplan laat maken vinden ze dat al snel te weinig natuurlijk, want die verkopen liever voor minimaal 150 lux of meer. Daarom hoor ik graag jullie ervaringen.

Zijn er mensen met bijvoorbeeld agrilight LED's of soortgelijke systemen en zou je deze weer hetzelfde installeren of zou je gaan voor LED lampen van de bouwmarkt met een simpele tijdschakelaar?

Deel dit topic

Reacties

albert1
Heb in 2015 gekozen voor enkele led tl buizen van 25 watt(150 cm lang), koste inclusief armatuur rond de 40 euro per stuk. Tot nu toe nog geen omkijken naar gehad. Voordeel mooie spreiding van licht tov een rij grote lampen.
Nick83
@albert1 ik heb Philips led lampen, 14,7 watt, 2500 lumen. Die geven een berg licht.

technischeunie.nl/product/prd1894063873/

15 euro per stuk.

Op deze site staat hoe je lumen naar lux om kunt rekenen:

lampdirect.nl/blog/lumen-lux-waarde/

Als je dus 1 lamp van 2500 lumen hebt hangen per 10 m², dan heb je 250 lux. Per 20 m² is dan dus 125 lux. Als ik het zo goed begrijp.

Ik heb er hier 4 hangen per spantvak van 3,30 meter. In deze behuizing:

technischeunie.nl/product/prd1894703854/
komelker 2
.
+1
cjw73
@komelker 2 niet iedereen heeft de loterij gewonnen.
+1
Frans1
@komelker 2 kun je goedkoper de plaatselijke installateur vragen is bij mij de ervaring.
IJsseldelta
@Frans1 Engeldot. Kan het ook wel eens scherp.
Herbert
@Frans1 bij de Wildkamp moet je flink zeuren, maar als bedrijf kun je dan forse vaste korting op al je rekeningen krijgen.
+1
Frans1
@Herbert destijds eens prijs gevraagd voor tyleen, was bij wildkamp 3x zo duur als bij de lokale installateur. Als je zo hard moet zeuren🙄 ging om een aantal volle rollen. Ze hebben veel, maar heel duur.
Ook armaturen en toebehoren, bestel het maar gewoon plaatselijk
jan w
@Frans1
Vroeger was de Wildkamp goedkoop. tegenwoordig niet meer. Alleen het is wel eens makkelijk omdat ze heel veel verschillende dingen hebben.
Jean-PierreK
Wij hebben gasontladingslampen in de nok en hoog tegen het dak van de stal hangen sinds tien jaar. Er zijn al verschillende lampen van kapot geweest (zowel peer als armatuur). De hoogfrequent tl buizen die even oud zijn zijn bijna allemaal nog in tact.

Bijkomend probleem van die lampen in de nok is dat ik er niet bij kan. Dus hebben we een hoogwerker nodig. Die laat ik niet voor één enkele lamp komen...
Edvof
@Jean-PierreK ik heb de gas ontladingslampen vervangen voor led-corn. Voorschakel apparatuur er tussenuit knippen en voeding rechtstreeks op de lampfitting aansluiten. Nieuwe plexiglas kap erover en kan er weer 15.000 branduren tegen aan. Kosten 110 euro per Armatuur
Noorderling
Quote Reactie van @Edvof:
Kosten 110 euro per Armatuur

ledhandel24.nl/p/230v-led-highbay-ufo-150-watt/
Kosten 135euro per stuk, mag je 45% van de winst in mindering brengen, ook voor je overige gemaakte kosten zoals tijd en hoogwerker huren, die ben je toch nodig. Ben je voor 100-110euro netto ook klaar per lamp met 5jaar garantie.
grös
@Noorderling
Philips 24.000 lumen, 99 euro:
lightexpert.nl/led-high-bay-200w-150lmw-4000k-ip65…

Ook meer licht per watt.
Wat is de ideale lichtkleur voor in de stal 3000 4000 5000 k?
T60401
@grös zou 4000k nemen
grös
@T60401
Volgens de Belgen tussen 4000 en 6000K, 5000 het best:
rundveeloket.be/vraag_antwoord/…
Nick83
@grös 4000. Geen 5000. Dat is blauw licht. Ziet er niet uit.
Binnen in huis gebruik je 3000 of 2700 ofzo. Dat is mooi sfeervol geel licht. In de stal 4000.
Mkl87
@grös Ik heb deze nu 1 besteld van 150W voor in de huidige stal om eens te proberen hoe dat eruit ziet. Heb 6000K besteld, dit zou het dichtst bij daglicht moeten komen.
+1
grös
@Mkl87
Ik ga er eerst ook 1 bestellen, mijn stal is de nok 6 meter hoog 25br 35 lang, misschien dat er daar een stuk of 3-4 ga hangen en bij de buitenste rij nog wat TL led's .
JappieJo
@grös ik heb ook een nok van ca 6 meter ik heb er nu 5 led schijnwerpers van 20watt ingedaan kosten 5 jaar terug meende ik 40 per stuk, doen het allemaal nog.
+2
JappieJo
@JappieJo geven mij genoeg licht

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

grös
@JappieJo
Lijkt best, heb bij het jongste jongvee 1 zo'n ding van 50watt hangen, degelijk :
sandervunderink.nl/osram-ledvance-floodlight-led.h…
JappieJo
@grös ze zijn er ook in low Bay is voor de plattere stallen!
grös
@JappieJo
Ja high bay is 120 graden, maar hogere graden of op "low bay" is er weinig te vinden
Noorderling
@JappieJo
Heb je daar zelf geen last van dat ze zo fel zijn en laag hangen?
Vind in lage stallen lichtverdeling met wat meer tl bakken beter en minder storend als je rond kijkt.

Heb highbay op 8meter hangen, lager zou ik ze eigenlijk ook niet willen hebben.
JappieJo
@Noorderling alleen als ik er recht in kijk, en dat doe ik dus niet meer 😅
ErikSmale
@Edvof Led-corn lampen in agri-light armaturen?
Die lampen geven 25-30.000 lumen af, Led-corns vind ik niet boven de 6000.....
Edvof
@ErikSmale ik heb geen Agrilight maar van Hagroproducts. Wel in lumen achteruit gegaan, deze lamp heeft 13.000 ipv 20.000. En ook hier 5 jaar garantie.
lampdirect.nl/osram-parathom-hql-led-e40-90w-840-3…
theo-lamers
@Edvof Voorschakel apparatuur er tussenuit knippen en voeding rechtstreeks op de lampfitting aansluiten.
Waarom moet dit er tussenuit?
Herbert
@theo-lamers die verbruiken anders alsnog stroom zonder dat ze nut hebben. +/- 20 watt per voorschakelblok.
grös
@Herbert
Is bij de TL-buizen ook zo, gelukkig zijn de armaturen hier zo oud dat ik ze gewoon helemaal moet vervangen voor Led armaturen of die led bay's is ook nog een optie.
Mh12
Hier vorig jr hele bedrijf alles vervangen door led....... kon veel armaturen laten hangen. Waren nog goed. Dus alleen buizen. En effe aan laten passen door elektricien. Is 2 dgn bezig geweest.

Waren ook al dotje tl buizen kapot. Dus werd her en der donker zat. Nu hele bak licht. Hoeveel weet ik niet..... maar kostte totaal 3000 euro....... en alles laten doen
Mkl87
@Mh12 In de bestaande stal hebben we ook telkens kapotte TL buizen vervangen voor LED buizen. Werkt mooi inderdaad. Voor de nieuwbouw denk ik eerder aan high bay lampen omdat deze op een meter of 6 komen te hangen
T60401
@Mkl87 hier van de zomer alle oude tl bakken er uit. waren allemaal 2 keer 36 watt. deze vervangen voor deze lampdirect.nl/philips-coreline-wt120c-led-armatuur…
verbruiken 43 watt en geven licht voor de oude 2 x 58 watt. kom op 80 lux. Kan duidelijk zien dat mijn energie verbruik gedaald is. laatste maanden 500 a 600 kw in de maand minder dan de jaren er voor. Let bij aanschaf op branduren. deze gaan 50000 mee maar zijn ook die maar 30000 uur mee gaan.
jan w
Bij TL verlichting moet je meerdere rijen hangen en ook lager, anders komt het licht niet "aan de grond" Je krijgt wel een mooie verdeling.
Met high-bay is het het mooiste als je ze aan een buis hangt die aan de ene kant schanierbaar maakt en aan de andere kant de lamp en een kabel die via een katrol of iets naar boven kunt trekken en zo ook kunt laten zakken dat je er makkelijk bij kunt voor onderhoud.
jan w
@jan w
Wij hebben zelf een oude stal, dus die is laag en daar kom je niet weg met highbay lampen. Daarom rijen ltl lampen erin gezet. Dit op een hoogte van ongeveer 3 mtr. en elke 6 mtr. een rij. een 1"buis door de stal opgehangen en daar de tl's aan. Elk spantvak (3.30 ) 2 lampen van 120 cm.

HOFTRONIC™
LED Waterproof fixture IP65 120 cm 6000K 18 Watt 2340lm 130lm/W
21,95
Incl. 21% VAT
Mkl87
@jan w Het is wel een simpele en relatief goedkope optie, alleen mogen ze inderdaad niet te hoog komen te hangen. Deze zou ik al snel 25 nodig hebben en dan is het denk ik makkelijker om voor 6 (of 😎 high bay lampen te gaan. Qua lampen iets duurder, maar uiteindelijk met installatie (materiaal en tijd) zal het elkaar niet veel maken
slagakker
Heb 400 watt agrilight lampen (natrium lampen) volgens lichtplan. Te weinig licht gaat je al snel geld kosten. Als hier de lampen aan zijn is het hetzelfde licht als buiten. Ook een klok opzitten gaat op licht/donker sensor aan overdag(meestal rond 4 uur s middags) en gaat om 23.00 uur uit dan gaat de nachtverlichting aan(rode lichten). sMorgens om 6.00 uur gaan de gewone lampen weer aan tot de lichtsensor buiten bepaald dat ze uit gaan. Zeker voor de tocht zou ik niet bezuinigen op licht. Laat je goed voorlichten.
Mkl87
@slagakker De LED lampen die ze nu hebben zijn 240W en dimbaar. Met een regelkast en een lichtsensor wordt bepaald hoeveel de lampen bij moeten lichten voor de gewenste lichtintensiteit. Deze gaan dus langzaam mee aan of uit naar gelang het buiten lichter of donkerder wordt. Ze bieden ze aan met 100.000 branduren, maar 5 jaar garantie. Vind jij dat rode licht een echte toevoeging?
slagakker
@Mkl87 De koeien hebben dan snachts net genoeg licht en zelf ook als je snachts eens een keer op stal moest zijn. Dus ik zou het nu niet anders gedaan hebben. Zitten ingebouwd in de agrilight lampen.
Kars
Ledhandel24.nl daar heb ik ufo ledlampen besteld. Zijn ook meest favoriete bestelde daar.
Geven bak licht.
Zelf allemaal aangesloten en aangepast.
Een elektricien bel worden die lampen men te duur. Simpel 230V kan elke boer aansluiten
Mkl87
@Kars Die zag ik ook inderdaad. Wat heb je eraan aangepast?
Kars
@Mkl87 aan de lampen niks. Daar zit meter snoer aan. Gewoon 230v stekker aangezet.
Waar eerst TL rechtstreeks verbonden waren, heb ik stopcontact tussen gezet en verdeeldozen vernieuwd die tussenzat. Dat was kort van de jaren stallucht
Nu kan ik ze stekker uit trekken en van ketting halen en heb ze beneden.
Verdeeldozen en stekkers heb ik bij elektramat.nl besteld. Kost allemaal geen drol da spul.
Kars
@Mkl87 heb ze nu 1 jaar hangen. Geven goed licht, waar TL veel meer last heeft van vuil op de lamp, dat ze minder licht geven, hebben deze lampen daar geen last van.
sjuu
@Kars komt veel licht uit ja, maar zijn wel 200 watt.
Realisme
Halstraler Agri bevallen mij zeer goed.
dorpsrandhoeve
valk-agro.nl/products/

Die gaan enorm lang mee, en geven een enorme berg licht.

Voordeel is ook dat ze makkelijk te monteren zijn met 2 klemmen.
slagakker
Ik heb ook nog een stal met gewone TL . Nu hoorde ik dat je daar ook leds in kunt zetten maar dat je dan iets uit de bestaande balken moet verwijderen. Weet iemand of dit kan of ervaringen mee en zou je zoiets dan zelf kunnen.
matt
@slagakker zoiets staat allemaal op you tube
cjw73
@slagakker gemakkelijk kan je de starter eruit halen en bij de led tl zit een vervangend ding die erin kan en dan kan de led erin. Ben je iets technischer dan kun je binnenin de draden even los halen en op 1 van de 2 uiteinden zetten. Want led zit rechtstreeks op 240 en heeft maar aan 1 kant van de buis voeding. Voordeel hiervan is dat er ook geen spanning meer op de voor condensator staat. Heb zelf nu 1 kant van de stal gedaan, stuk meer licht dan de oude tl buizen.
Erco
@slagakker ik heb gewoon n dummy ipv de starter erin, zit er bij. Led starter noemen ze die. Kosten 317 euro ex btw voor de hele stal. 20 tl buizen. Even hoogwerker geleend voor n doos gebak en opnieuw aftanken van de heren die hier wat stormschade aan m’n windbreekgaas kwamen herstellen en n zaterdagochtendje werk
Erco
@Erco lampdirect.nl
cjw73
@Erco dan blijft er spanning op de condensator staan en das 20% van de stroom behoefte
+1
Erco
@cjw73 leuk klusje van de zomer dan 😉
sjuu
Heb alle TL armaturen leeg gehaald en voorzien van een ledbuis, 12.5 watt 120 cm lang 6000 k Philips. Bij de technische Unie € 10 per stuk
+1
Cowboy3
@sjuu Je heb de verplichte elektro keuring nog niet gehad zeker.
aan
@Cowboy3 De keurmeester heeft bij mij alleen even door de deur gekeken en is niet eens in de stal geweest, er miste een bolletje op de lamp in het toilet.
cjw73
@Cowboy3 hoezo wat moet die er van melden.
Cowboy3
@cjw73 Hier bijna alles LED in nieuwe armaturen, behalve in melkstal nog een 20 tl tjes.
Wilde deze vervangen door LED in de oude armaturen, advies was eerst ff laten keuren voor de verzekering.
Elvis
@Cowboy3 koppelbare waterdichte tubes kosten bijna niks meer
sjuu
@Cowboy3 ? Zonder problemen goedgekeurd, wat is volgens jouw het probleem dan. Het brandgevaarlijkste onderdeel is verwijderd.
schoppenboer
Ledlichtdiscounter:

LED TL buis 120 cm - 18W vervangt 36W - 6000K 865 daglicht wit ML032305 12x 21% €4,45 €0,00 €53,40
LED TL buis 150cm - 24W vervangt 58W - 6400K (865) daglicht wit ML032374 12x 21% €9,95 €0,00 €119,40
Herbert
@schoppenboer belangrijkste is de lumen. Zit nog wel een beetje verschil in per led tl
JappieJo
Armaturen zijn hier ook op, ik vervang alles voor deze
Geven dubbel zoveel licht dan die oude 150 cm tl buis van 65 watt

(klik om te vergroten)

+1
T60401
@JappieJo goedkoop maar denk dat je beter een paar centen meer kunt betalen. lampdirect.nl/philips-coreline-wt120c-led-armatuur…

verschil : 20000 uur tegen over 50000 uur
48 wat 3840 lumen tegen over 42.9 wat 6000 lumen. is de helft meer licht voor minder stroom
geweldenaar
@T60401 ik zet heel grote vraagtekens bij de levensduur van led.
Reken maar na 50.000 uur is de hele dag aan en dat 6 jaar lang, zolang bestaan die led-buizen helemaal nog niet. Bij mij ging de eerste al na 1 jaar kapot.
Mkl87
@geweldenaar volgens een vertegenwoordiger van led verlichting branden ze in stallen zo tussen de 2500 en 3000 uur per jaar.
cjw73
@geweldenaar ze bestaan zeker wel langer hoor. Heb in 2015 al gekocht. En 1 ervan staat altijd aan en brandt nog steeds. Geloof zelf dat uit en aan doen de levensduur fors korter maakt.
T60401
@geweldenaarDie lampen die ik in de link aangeef hen je 5 jaar garantie.
JappieJo
@T60401 eerst deze doos maar leeg maken😅.
Ik vond ook nog een lichtplan van agrilight van dik 10 jaar oud, moesten 22 in van 250watt.
Wil er nu 20 hangen in is mij licht genoeg.
T60401
@JappieJo Ik zou ze in de afvalcontainer gooien 😎
om die 6000 lumen te halen moet je 1.56 lampen die jij hebt ophangen. kost 74.9 watt aan stroom. Dat is 32 wat meer. a 20000 uur. is 639 kw. wat kost stroom van daag de dag? 30 cent inclusief energiebelasting? verschil 200 euro aan stroom 😮 🤔
JappieJo
@T60401 is ook geler licht en ik lees 57 watt. Ik heb de eerste nu 3 jaar hangen en zie geen verschil in lichtsterkte met 1 die nu een halfjaar hangt. Tl neemt snel af
T60401
Quote Reactie van @JappieJo:
is ook geler licht en ik lees 57 watt.

waar haal je 57 watt vandaan? en geler ben ik geen fan van.
JappieJo
@T60401 staat in de tekst eronder

(klik om te vergroten)

klaasvogelzang
Hier 1 kant vervangen door armatuur en led. heb ze bij intoled weg. heb net weer 25 stuks besteld. kosten momenteel into-led.com/nl/… € 14.83 per stuk incl buis. 2000 lumen per stuk. een armatuur per vak. Voor dat geld kan er ook wel 1tje extra in. Het lichtplan is een mooi excuus om veel licht te verkopen voor veel geld. De TKT ligt op 418 dagen en we hebben meer last gehad van het slechte weer van vorig voorjaar en zomer dan te weinig licht op stal.
Herbert
Hoeveel lux hebben jullie op borsthoogte dan? Met deze app kun je het zo meten play.google.com/store/apps/…
Ik zit rond de 50 met gewone tl verlichting.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's klimaat , ervaringen en dierwelzijn geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!