Rechtszekerheid over latente ruimte

Er is veel te doen over latente ruimte in een vergunning . SSC heeft uitgezocht waar jullie rechten liggen als het gaat om latente ruimte.
Rechtszekerheid over latente ruimte

Bronen

Rechtszekerheid over latente ruimte
stikstofclaim.nl
Stikstofclaim: Latente ruimte van boeren kan niet zomaar worden ingetrokken
veld-post.nl

Deel dit topic

John Spithoven

Reacties

+6
John Spithoven
Ik wil dit persbericht bij jullie onder de aandacht brengen. Hier staat zeer relevante informatie in.
+2
robbies
@John Spithoven de provincie Brabant saldeert naar hartelust met bedrijven waar al meer dan 3 jaar geen vee meer gehouden wordt. Dat is een mooi precedent
demelkboer
@robbies blijkbaar mag je dus als veehouderij je stal meer dan 3 jaar leeg laten staan zonder dat de vergunning vervalt
robbies
@demelkboer zolang Brabant dat doet mag het wel
BertK
@John Spithoven Dit geldt voor de boer, maar ook voor industrie etc met latente vergunde ruimte als ik je goed begrijp?
+1
John Spithoven
@BertK Ja, maar wel vergund onder een Nbw of Wnb . Er moet een passende beoordeling zijn geweest.
+2
Willem123
@John Spithoven goed bezig
Klussera
@John Spithoven en nb vergund onder pas na juli 2015?
+1
Mkl87
Bij ons is in 2015 een NBW vergunning verleend door de provincie Noord-Brabant voor onbepaalde tijd. Dat staat expliciet zo vermeld.

Verder is mij nog steeds niet duidelijk wat nu latente ruimte is. Wel vergund, maar niet gebouwd of wel vergund en gebouwd, maar geen vee?
+2
John Spithoven
@Mkl87 In de uitspraak van de Raad van State in 2014 (RVS:2014:1211) wordt daar geen onderscheidt in gemaakt.
Vevo
@Mkl87 onlangs op prikkebord ook de vraag gesteld. Gaan we uit van gemiddelde bezetting of 1 dag in t jaar stal vol? En in het geval van 2 stallen, 1 voor de zomer en 1 voor de winter. Moet je dan bij 50 koeien een nb hebben voor 100 koeien totaal verdeeld over 2 stallen. Een gegeven antwoord was: er wort uitgegaan van gemiddelde vee bezetting. In dat geval bied uitschaten bij 3e of op 2e ivm in weide periode kansen. En als ik meer stal ruimte heb gebouwd om bij calamiteiten meer vee te kunnen houden en binnen m’n vergunde ruimte wil blijven. Bij de MKZ was er bijv een vervoerd verbod. Is die ruimte dan latend of noodzakelijk voor m’n bedrijfsvoering, ook bij calamiteiten? Kortom latente ruimte is een vaag begrip. Weide is vergunnings vrij, aldus minister. Kan ik met een mobile melk wagen oneindig vee houden ? Vragen vragen
slagakker
Mij is het zo uitgelegd: stel je hebt een NB vergunnining voor 200 koeien en 140 jongvee. Je hebt een stal staan die INGERICHT is voor 130 koeien en 140 jongvee je hebt er gemiddeld 90 koeien en 60 jongvee gehad.Bij verkoop N rechten gebeurt dan het volgende: 200 koeien min 130= 70 koeien dat is latente ruimte(niet verkoopbaar). Echter jongvee heb je stalruimte voor 140 dat is leidend. Dus samenvattend in dit voorbeeld de stalruimte is leidend dus N voor 130 melkkoeien en 140 stuks jongvee van dat totaal wordt dan nog 30% gekort voor natuur. Als je dan in bv in 2013 een emmisie vloer gelegd hebt van 9 kg en nu blijkt dat die vloer toch niet zo goed was en nu dus 12 kg zou zijn is de 12 kg leidend dus gunstig voor verkoop.Een blijvende boer in dit geval heeft dus een vergunning voor 9 kg en nu blijkt dat het 12 kg is en heeft dan feitelijk een gat van 3 kg. Wij zijn gestopt en op deze manier wordt het bij ons uitgevoerd.
cs-agrar
Quote Reactie van @slagakker:
200 koeien min 130= 70 koeien dat is latente ruimte(niet verkoopbaar)

lijkt mij wat vreemd, je hebt vergunde NB voor 200, dus die ruimte kan je verkopen, wat ze daarna mee doen zoeken ze maar uit. Dat is toch meest logische?
slagakker
@cs-agrar Wat niet gerealiseerd is en wel op de vergunning staat ben je kwijt. Zo is het hier in Brabant .Mijn N hebben ze zo uitgeteld en staat nu te koop. Door deze hele brij van regels houdt ik nog iets minder dan de helft over van mijn NB vergunning om te verkopen. Kan het niet leuker maken.
Vevo
@slagakker De niet gerealiseerde ruimte is toch altijd als pot stal weg te schrijven in een werktuigen loods. We leggen er allemaal wel eens een zieke koe in t stro neer of zo. Dus heeft die loods af en toe emissie en dus vergunningsplichtig dus is de ruimte gerealiseerd( wel ff zo in de vergunning aanvragen)
cornelissen
[quote="@Vevo" p="1966227"] wel ff zo in de vergunning aanvragen)

En dat is niet gebeurd en ergens hindert dat ook niet, want het is zo ie zo op de locatie te alle tijde (zoals het nu is) bruikbaar.
Als handelswaar is niet gerealiseerde latente ruimte niet bruikbaar, staat hier ten minste in Friesland duidelijk in de verordening bij extern salderen .
En voor@ cs-agrar, ik persoonlijk heb er minder moeite mee, hou niet zo van "lucht" als handelswaar, geldt ook
fosfaatrechten. Eenieder ,die het nodig heeft moet er kosteloos over kunnen beschikken, maar de realiteit is anders
+1
slagakker
@Vevo Het moet op tekening en in de vergunning staan dat er vee inzit. En dan gaan ze uit van het aanvraag moment van de NB vergunning. En je kunt wel zelf wat willen verzinnen maar neem van mij aan dat het zo zit.
John Spithoven
Nog even ter verduidelijking.

Bij extern salderen ( verkopen) is alleen dat deel van de vergunning te verkopen wat gerealiseerd is, staat in de beleidsregels.
Voor het overige is latente ruimte zoals het omschreven is in ons persbericht.
slagakker
@John Spithoven Juist zo is het in Brabant ook.
Jawis
@John Spithoven en van wie is de latente ruimte dan? Of bestaat die dan niet?
John Spithoven
@Jawis Van de vergunning houder.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vergunning geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!