Bekritiseerd Aerius-model zeven dagen buiten gebruik

Aerius Calculator, het instrument dat wordt gebruik op de stikstofdepositie te berekenen op Natura 2000-gebieden bij toestemmingsverlening, krijgt op donderdag 13 januari de jaarlijkse update. Hierdoor is het een week buiten gebruik.

Deel dit topic

Reacties

+1
Nevergiveup
😲😱

Raar , als een computer model al zoveel jaren gebruikt word om beleid op te maken , en nu dan een week offline terwijl er ook een test omgeving is om het model te valideren ,(lees te manupileren) zegt eigenlijk al weer genoeg. Het anti boeren algoritme ff maximaliseren ...
+2
BertK
@Nevergiveup Dat optimaliseren kun je toch ook in een testomgeving doen?
Noorderling
@BertK
dat ze dat nog niet hebben gedaan, hoe lang is de nieuwe versie al wel niet uitgesteld?
BertK
@Noorderling Was het de vorige keer ook een week buiten gebruik?
+1
Druk
@Nevergiveup
Alles even in lijn brengen met het nieuwste coalitieakkoord.
Er moet ten koste van boeren grond komen voor al hun plannetjes.
+1
JohnDeere7serie
Achter de schermen kunnen ze dan kijken hoe de NB van schiphol en de andere 3 vliegvelden eruit rolt, bij geen groen licht kan het nog ff bijgeschaafd worden.
Weidezicht
@JohnDeere7serie zou iemand dan nu vandaag nog ff met oude versie de berekening kunnen maken vior de vliegvelden, en dan over een week met de nieuwe? Dat is onbegonnen werk zeker.
Willem123
@JohnDeere7serie goed bezig
Weidezicht
@JohnDeere7serie oeo, dat is een hoop leesvoer.
demelkboer
Deze update geeft een enorme voordeel aan alle producenten van nox en dus een enorm nadeel aan producenten van nh3. Nh3 slaat bijna allemaal neer binnen 1 km en voor 99.99% binnen de 25km. Nox verspreidt veel meer als een deken en over hele grote afstanden. Heel veel slaat neer buiten die 25 km. Zolang je niet meet reken je al deze nox buiten de modelen.
BoerBart
@demelkboer Toch klopt je verhaal niet. Aerius had NOx op 5 km afgekadert staan. Nu gaat ie naar 25. Dus dan zou er juist een toename van NOx zijn..
+1
j h p
@BoerBart Die 5 km gold toch alleen voor (snel)wegen?
BoerBart
@j h p ja klopt.
+1
John Spithoven
@BoerBart Alleen bij verkeer was er in het verleden een afkapgrens, depositie werd met ander model berekend, SRM2.
Dus niet met Aerius.
demelkboer
@John Spithoven de lang gerekte verspreidingskarakteristiek van een weg met auto's is heel anders dan die van een emissiepunt zoals een schoorsteen.
John Spithoven
@demelkboer Zie in afbeelding hoe depositie bij gelijke hoeveelheid N zich onderling gedraagt( NOx of NH3) over verschillende afstanden.

(klik om te vergroten)

demelkboer
@John Spithoven er waait heel veel NOx in hogere lucht lagen de grens over naar het buitenland, eigen zou je NOx doe nu valt onder "buitenland" weer deels bij onze industrie kunnen op tellen om dat dat industrie nox is die in het buitenland niet wordt mee gerekend. Ergens komt die nox weer op de grond als depositie.
John Spithoven
@demelkboer We weten het niet.......er wordt geen depositie gemeten 😁
demelkboer
@John Spithoven het nadeel van meten is dat er ook resultaten uit kunnen komen die je liever niet ziet....
spotmelker
@demelkboer als je maar weet wat je meet en het niet weer via een model omrekent naar (on)welgevallige uitkomsten.
demelkboer
@spotmelker precies , meten is weten. Maar als het rivm het dan weet weten wij het ook . en das niet handig als dan de uitkomsten wat tegen vallen voor de BV Nederland
+1
spotmelker
@demelkboer dat bedoel ik niet, dergelijke metingen zijn niet alsof je ergens een thermometer in steekt en afleest. Daarvoor zijn er tegelijkertijd (te) veel variabelen.
Nevergiveup
@demelkboer wat is dat is , de waarheid mag boven aan staan
@John Spithoven stel je nu eens voor dat juist Nh3 tot grotere hoogte komt en naar buitenland gaat en juist nox eerder naar beneden komt
Gerrit v Schaick
@jan-cees-vogelaar uit nieuwsgierigheid. Hoe moet ik deze dia uit de wob rijmen met het UVA onderzoek? Wat meten jullie precies?

(klik om te vergroten)

+2
John Spithoven
@Gerrit v Schaick Gerrit, op de foto staat de COTAG meetmast. Deze mast zou droge depositie moeten meten. In werkelijkheid meet deze mast luchtconcentraties op verschillende hoogten. Alleen met bio monitoren kun je groei waar nemen dus N depositie.
demelkboer
@jan-cees-vogelaar stikstof oxiden zijn zwaarder dan ammoniak zouden dus eerder neer dalen. Echter stikstof oxiden komen uit verbranding en dus zijn ze warm. daar door komen ze sneller in hoger luchtlagen en zijn ze foetsie. Op zich zou een koe met een afterburner een technische oplossing moeten zijn in de BBT, dan gaat die ammoniak ook hoger de lucht in
Coen
@jan-cees-vogelaar , rondom onze stallen groeit alles altijd veel beter dan verderaf van de stallen.

kijk vooral eens bij de stallen uit de IntensieveVeehouderij, daar groeit alles enorm goed dus ga daar eens meten.
+1
BertK
@Coen Probleem is eigenlijk niet wat dicht bij de bron terecht komt binnen een paar honderd meter (op uitzonderingen na), maar juist al die kleine beetjes die ver weg pas de grond raken.

Overigens is het voor mij nog een vraag in hoeverre NH3 en NOx onderweg reageren met andere stoffen in de lucht. Je gaat dan mogelijk weer heel andere conclusies trekken. Zeker is wel dat niet alles wat als AxBy de lucht ingaat ook zo op de grond komt. NH3 reageert bijvoorbeeld graag met ozon tot N2 en water. Helaas is de ozonconcentratie laag en de kans daarop dus klein.
+1
bio boer
@Coen bij onze kippen stal pak gras al 20 jaar niet bemest 😎
cs-agrar
Quote Reactie van @Coen:
rondom onze stallen groeit alles altijd veel beter

en tot hoe ver van de stal? een 30-40mtr houd het al goed op
Willem123
+2
nitevd
@jan-cees-vogelaar Dit is eigenlijk wel de verwachting want NH3 (s.m. 0,76 kg/m3) is veel lichter dan lucht (s.m. 1,29 kg/m3) en NO2 (s.m. 1,97 kg/m3) een stuk zwaarder. Dus als de lucht niet vochtig is stijgt NH3 naar de stratosfeer en zakt NO2 naar de grond. Het bewijs hiervan is smog in de steden als het droog is en niet waait.
Willem123
@nitevd Goed bezig
BertK
@nitevd Hangt een beetje van het weer af toch?. Hebben we een hittegolf dan is er weinig vocht in de lucht en stijgt het door, hebben we een plensbui dan ligt het meteen op de grond. Beiden schijnen steeds vaker voor te komen, dus ....
Met mistig weer als vandaag zonder wind komt het amper de stal uit.
+6
nitevd
@BertK De mate (en locatie) van depositie NH3 is idd sterk afhankelijk van de luchtvochtigheid. Verder is onbekend in hoeverre NOx en NH3 in de atmosfeer met elkaar reageren, zoals in een SCR katalysator van een dieselmotor, waar NH3 en NOx reageren tot H2O en H2. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat uitruil van NH3 voor NOx middels extern salderen tot meer stikstofdepositie in natuurgebieden zal leiden, ondanks 30% afroming. Dan heb ik het niet eens over smog/fijnstof. We weten het simpelweg niet, dus hoe kun je ook zonder deze kennis of referentieMETING überhaupt een verbetering aantonen in 2030 of 2035. Het klinkt allemaal als een heel ondoordacht plan.
Dit soort zaken zal wetenschappelijk onderzocht/aangetoond moeten worden alvorens er 25 miljard belastinggeld in gestoken wordt. Gestoken mag van mijn part worden gelezen als verbrast als Aerius niet overboord wordt gekieperd.
+1
demelkboer
@nitevd laat er maar niet te veel scheikunde formules en rekenen op los: het gaat helemaal niet om stikstof. Het gaat om grond. Ambtenaren zijn overwegend links of centrum links. Die vibden het verfoeilijk dat 66% van Nederland eigendom is van een kleine groep grond bezitters. Die vinden dat datvan iedereeen is
spotmelker
@nitevd naast de fysieke luchtsamenstelling, turbulentie enz en de vraag die je al stelt over reacties tussen ammoniak en NOx zitten/komen er nog veel meer reactieve stoffen in de lucht. Dat maakt een wetenschappelijke link tussen bron en depositie schier onmogelijk. Het zal nog wel een poosje bij alfa = wensdenken blijven.
j h p
@nitevd Je bedoeld denk ik N2 ipv H2?
nitevd
@j h p Klopt, moet N2 zijn
hypotheekboer
boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
geeft mooi weer hoeveel verdeeldheid er is onder verschillende overheidsinstellingen over Aerius en stikstofmaatregelen en de tunnelvisie onder ambtenaren.
matt
@hypotheekboer onafhankelijkrapport van ABDTOP consults
Met rob van lintin de gelederen 🤔))
hypotheekboer
@matt Wiens brood men eet, diens woord men spreekt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstofdepositie en aerius geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0