Zuivelsector presenteert klimaatneutrale stal

De Nederlandse zuivelsector heeft een klimaatneutrale stal ontwikkeld. Het prototype werd vrijdag tijdens de Grüne Woche in Berlijn gepresenteerd aan Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Onze Verslaggever Schreef:

> De Duurzame Zuivelketen is een initiatief van de
> Nederlandse Zuivel Organisatie en LTO Nederland.
> Zij willen in 2020 energieneutraal zijn. Andere
> doelstellingen zijn 30% energiebesparing en een
> reductie van de uitstoot van broeikasgassen met
> 30% ten opzichte van 1990. De Nederlandse
> zuivelsector draagt voor 6% bij aan het overschot
> op de Nederlandse handelsbalans.
Van deze doelstellingen had men beter een te verwachten neveneffect kunnen maken. Een dergelijke strakke inkadering kan wel eens heel belemmerend en contraproduktief werken. Het is net als gezondheidszorg, het doel moet zijn deze te verbeteren waardoor de levenskwaliteit toeneemt en als neveneffect een hogere gemiddelde leeftijd gehaald wordt. En niet via wat kunstgrepen andersom.
gerrie-hul
Spotmelkerkan het van lto en en n z o geen afleiding zijn om de andere problemen te ontlopenom maar te zwijgen over de dubbelle petten
anonymous_8
Ben je soms niet zo'n LTO-fan?
gerrie-hul
Marcster gezien hun dubbelle petten niet
anonymous_8
Aha ok. Dus je bent wel voorstander van krachtenbundeling door boeren in een standsorganisatie..
anonymous_105
Noem eens voorbeelden. Dat is beter dan zomaar wat te roepen.
Coen
dirk schopt tegen alles wat maar enigszins op LTO betrekking zou kunnen hebben
paul1
ik dacht dat we voor weidegang gingen ?
Farmer_
Met zonnecollectors op het dak.
marco1
Ik ben totaal niet verrast dat wederom gelden van de produktschap zuivel naar weer een kansloos project van de LTO gaat. (mompelt iets over dubbele pettten en inteelt-bestuur).
frank b
Idd. Laat NZO en LTO zelf lekker klimaatneutraal zijn. Proberen wij nog een paar cent te verdienen.
jan zonderland
Quote: "Doelstelling is dat melkveebedrijven en zuivelondernemingen in 2020 energieneutraal zijn. Dat betekent dat de sector alle benodigde energie zelf opwekt."

Ik dacht dat iedereen de doelstelling had om een boterham te verdienen maar dat is kennelijk bijzaak aan het worden.
Hoef je ook niet zo duurzaam te zijn van zolang zal het dan niet meer duren.
Kortom: luchtfietserij!!!!!!!!!!
BTW die Bleker mag wel een beste vent zijn maar hij mage wel eens een goeie kapper opzoeken en een stropdas omknopen.
frank b
Jan Zonderland Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> Ik dacht dat iedereen de doelstelling had om een
> boterham te verdienen maar dat is kennelijk
> bijzaak aan het worden.

Joh, heb je het door? Imago is beter dan verdiensten, dus als de heren hun ego kunnen vergroten over onze rug, gaat dat ook zeker gebeuren
josl
jan, het is je niet kwalijk te nemen dat je vanuit canada niet van alles op de hoogte bent.
wees gerust, energieproductie moet ( en zal worden) eerst renderen al dan niet met subsidie en dan is energieneutraal een bijkomend voordeel wat een goed argument is om juist medewerking van de overheid ( regelgeving, subsidie) te verkrijgen.
Grasbaal
In Duitsland worden duizenden tonnen dieselolie verstookt om grote hoeveelheden snijmais van de ene deelstaat naar een vergister in een andere deelstaat te verslepen. Dit is dus klimaatnegatief.....
anonymous_78
>>In Duitsland worden duizenden tonnen dieselolie verstookt om grote hoeveelheden snijmais van de ene deelstaat naar >>een vergister in een andere deelstaat te verslepen. Dit is dus klimaatnegatief.....

het is heel veel luchtfietserij , neem nou de spaarlamp , bespaart energie , kost extra om geproduceert te worden en moet bij het chemisch afval om verwerkt te worden en zo gaat het met heel veel alternatieve energiebronnen of ze zijn te duur om op eigen kracht rendabel te worden .
frank b
Maar het geeft een goed gevoel, dus gebeurt het. Schijnt dat een Jeep Wrangler 4.0 liter in totaliteit (incl fabricage en slopen) minder vervuild als een hybride met zijn fijne accu's. En zo houd je de economie draaiende.
Farmer_
Misschien gaat de jeep niet zolang mee, heb 2 jeep grand cherokee's gehad, zuipen en 2 nieuwe motor's in de ene in 2 maanden, nooit meer.
anonymous_78
>>Misschien gaat de jeep niet zolang mee, heb 2 jeep grand cherokee's gehad, zuipen en 2 nieuwe motor's in de ene in 2 >>maanden, nooit meer.

en je rijstijl is wel goed ?
Farmer_
Mijne wel, mijn vrouw moest alleen iets meer op de lampjes van het dashboard letten toen, nu weet ze het, lampjes branden = opletten.
Wimsumar
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> opletten.

Beste Farmer: En zo snel mogelijk naar huisdoorrijden?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2011 17:13 door Wimsumar.
frank b
Zo hou je de economie ook draaiende
Wimsumar
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> In Duitsland worden duizenden tonnen dieselolie
> verstookt om grote hoeveelheden snijmaiste verslepen.

Beste Co Scholten: Nou en?
De teler verdient er aan, de loonwerker/tranporteur/handelaar en vergister verdienen er ook aan omdat in het Duitse energieprijzensysteem de kosten worden doorberekend aan de eindgebruiker
cs-agrar
zou Co inzetten op het klimaat/energieverhaal in deze?
Wimsumar
Beste C.S.-Agrar: Het alternatief in Duitsland is bruinkool.

Bruinkool ligniet lekker in het 'klimaatverhaal': [nl.wikipedia.org]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2011 12:52 door Wimsumar.
cs-agrar
Klopt Wim, dat is zo. Ik bedoel, Co wil de richting op van: er wordt al heel wat energie verstookt voordat er ook maar ergens energie voor terugkomt, en zeer waarschijnlijk meer energie in, dan uit. het is tenslotte niet alleen bijv diesel welke verbuikt wordt, ook deze diesel is met energieverbruik ontstaan. Daarbij is de hele vergister-installatie ook met behulp van energie omgezet vanuit grondstof tot aan de technische installatie welke het na na montage is.
De vergister moet bij levensduur al deze "ontwikkelingsenergie", en daar bij ook de "afbraakenergie" als technische levensduur op is, ook terug zien te winnen, dan pas wordt een installatie richting klimaatneutraal.
Wimsumar
Beste C.S.-AGrar: Inderdaad. Wat mij betreft kunnen ze/we ook beter de energie steken in ehhhhhhhh,..........uitkerncentraleshalen.
Maar evenzogoed, wij melkveehouders hebben ook niet bepaald een overtuigend klimaatverhaal, om van de financiele onderbouwing maar te zwijgen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2011 13:12 door Wimsumar.
cs-agrar
nou ja , als volgens, ik meen, groene rekenkamer berekend is dat (produktie)grasland 30x meer CO2 omzet dan bos, dan zijn we al een heel eind toch?
Vraag me dan ook af hoe bijv autofabrikanten, of algemeen industrie, het energieverhaal rond gaat rekenen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2011 13:18 door CS-Agrar.
frank b
Die betalen gewoon de onderzoekers en beleidsmakers en kopen het voor een schijntje af
Wimsumar
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Vraag me dan ook af hoe bijv autofabrikanten, of
> algemeen industrie, het energieverhaal rond gaat
> rekenen.

Beste C.S.-AGRAR: Men koopt wat CO2-rechten in Verweggistan en berekenen de kosten gewoon door in het eindprodukt.
Autofabrikanten pakken het trouwens wel leep aan tegenwoordig: steeds vaker wordt de onderdelenproduktie uitbesteed en assembleren ze alleen maar hiermee de milieuverplichtingen bij de onderdelenfabrikant neerleggend.
cs-agrar
Jan, alles met een stropdas liegt
brabo
Onze Verslaggever Schreef:
-------------------------------------------------------
> De nieuwe stal is voorzien van zonnepanelen en
> biovergisters waarmee melkveehouders energie
> kunnen leveren aan zuivelfabrieken of woonwijken.

Toch wel jammer dat ze niet gelijk inspelen op de laatste ontwikkelingen. Ze praten nu weer over biovergisters terwijl deze helemaal niet zo klimaatneutraal zijn.
Ik zelf heb veel meer vertrouwen in de laatste ontwikkeling: de mestraffinagge. Hierbij komen perfecte eindprodukten uit die goed te gebruiken zijn als alterantief voor kunstmest, en je houdt ook nog voldoende energie/gas over om voor je eigen bedrijf meer dan zelfvoorzienend te zijn.
tok
Ik vind alles best, als er maar geen landbouw producten in gaan. En als het echt klimaat neutraal gaat, waar komt dat subsidie geld vandaan is dat wel klimaat neutraal gewonnen?
brabo
dat is nou net het probleem van al die vergisters, daar gaat een heleboel goed voer in, waar je alleen maar concurrentie van hebt als je buurman toevallig zo'n ding heeft staan. Zonder subsidie kan geen enkele vergister uit, maar ze verzieken wel de voer en grondmarkt in de buurt.
Met zo'n mestraffinage hoef je helemaal niets toe te voegen, als draait op zichzelf. Er zal heus wel subsidie bij te pas komen om de eerste in het land verkocht te krijgen, maar na verloop van tijd zal de verwachte aanschafprijs wel gaan dalen en dan kan iedere veehouder met zo'n ding finacieel uit de voeten.
anonymous_8
Ja zou mooi zijn als het zo gaat werken. Is nu nog een beetje afwachten natuurlijk..
tok
Het is alleen voor boeren die veel grond over hebben maar ja die hebben weer geen mestprobleem. Hier in de buurt schieten ze ook als paddenstoelen uit de grond.
Er moet enkele duizenden hagoed voer in, kan toch niet goed gaan.
brabo
daarom dus ook mestraffinage: die zijn bedoeld voor boeren met een mestprobleem
Maar ja afgelopen week wel gemerkt dat er ook streken in het land zijn waar men onder intensief iets heel anders verstaat dan dat wij gewend zijn
Wimsumar
Beste Brabo: Laat A.U.B. bij de evaluatie van uw studiereis wederom duidelijk naar voren komen dat eerst winst, inkomen intensief moet zijn alvorens dit begrip op bedrijfsomvang en aantallen produktie-eenheden los te laten.
cs-agrar
Heb ook meer het idee dat produkt aanpaasen naar gebruik meer toevoegt dan extra produkt gebruiken om iet te bereiken.
anonymous_42
meisjes met hoofddoekjes
anonymous_42
nog een duurzame melkprijs ,dan is alles ok
paul1
je bespaard dan wel geen energie, maar wel de (bruin) kool en de geit.......
Grasbaal
Paul Verkleij heeft met zijn oom een bedrijf in het Zuidhollandse Hazerswoude-dorp. Ze melken 130 koeien, zijn actief lid van FrieslandCampina, doen mee met het project merkmelk en hebben een mening over goede bedrijfsvoering en duurzaamheid.

Video: [www.ophetland.tv]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stal en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN