Onderzoekers zien 'dubbele klimaatwinst' door plantaardig dieet

Een hoofdzakelijk plantaardig dieet kan leiden tot dubbele klimaatwinst, stelt een groep internationale onderzoekers van onder meer de Universiteit Leiden. Vlees eten veroorzaakt een relatief hoge CO2-uitstoot. De winst zit echter niet alleen in het vermijden daarvan. Landbouwgrond die niet meer nodig is om dieren te laten grazen en veevoer te verbouwen, kan voor een deel worden teruggebracht tot zijn natuurlijke staat. Planten en bomen die er dan op groeien, nemen koolstof op.

Bron

Onderzoekers zien 'dubbele klimaatwinst' door plantaardig dieet
dvhn.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+5
T60401
Ze vergeten nog een punt van winst. Door het plantaardig dieet leeft men korter. Dat is tenminste een co2 reductie. 😄
+1
Kars
Deze bijdrage is mede mogelijk gemaakt door industrie, weg en vliegverkeer?
Met bomen planten op landbouwgrond kunnen we de industriële vervuiling compenseren. Dat is de insteek van dit verhaal. Daarmee kunnen goedkoop door blijven vervuilen. En hoeft de mens zijn luxe leven niet aan te passen.
Hiermee kunnen we de normen van klimaatdoelen halen. We offeren gewoon de veehouderij op. Paar boompjes platen en dan kunnen we door fokken als mensheid en volop reizen en consumeren.
Zo zwart wit oplossing.
George
Quote Reactie van @Kars:
Daarmee kunnen goedkoop door blijven vervuilen. En hoeft de mens zijn luxe leven niet aan te passen.

Vindt je? Als je niet meer kunt vreten wat je wilt is dat een luxe leven?
Kars
@George voor jou en mij niet. Maar het gaat sommige erom dat hun vliegschaamte niet meer erkend hoeft te worden. Want ik eet geen vlees dus ik mag 25 keer vliegen per jaar.
Die kant gaan we op. Je eigen co2 pas. Dan worde (niet gerigistreerde) zwarte koeien nog duur 😜
George
Quote Reactie van @Kars:
Want ik eet geen vlees dus ik mag 25 keer vliegen per jaar.Die kant gaan we op. Je eigen co2 pas. Dan worde (niet gerigistreerde) zwarte koeien nog duur

Ik hoop t niet , een co2 pas die zeker gekoppeld wordt aan de corona QR code. 😄
+1
Kars
@George nee ik hoop ook roodbonte koeien 😂
+1
producent
@George
En al eens in Leende wezen eten.

WAAROM GEZONDDORP?
Uit onderzoek (bebright 2016) bleek dat de Leendenaar niet zo goed scoorde op het gebied van gezondheidsrisico. Zo was bijvoorbeeld het percentage mensen met overgewicht (BMI >25) 48,7% tegen 43,6% landelijk.

DÉ BELANGRIJKSTE BOODSCHAP
Eet ECHT voedsel, vers en zo veel mogelijk onbewerkt, zo veel mogelijk lokaal/regionaal en met de seizoenen mee, geen geraffineerde suikers, weinig koolhydraten, gematigd eiwitten, ruim natuurlijke vetten.
Eet wanneer je trek hebt, totdat je je verzadigd voelt. Dus niet persé 3 hoofdmaaltijden per dag en al helemaal niet ook nog eens verplichte tussendoortjes.
Geen calorieën tellen, geen voedsel afwegen. Als je de goede dingen eet en de ongunstige dingen weglaat uit je voeding, gaat je hongergevoel veranderen en kun je na enkele weken
gezonddorp.nl/voeding/voedingsadvies/

WAT ZIJN DAN DE GOEDE DINGEN?
Wat is de basis van je dagelijkse voeding
Volop groenten, vers of vers ingevroren, met de seizoenen mee. Vooral groenten “boven de grond” (blad- en stengelgroenten) bevatten weinig koolhydraten. Groenten onder de grond (knollen, bollen, wortels) bevatten meer koolhydraten, evenals peulvruchten. Groenten uit de zee (zeekraal, zeewier, algen, kelp) bevatten veel belangrijke mineralen zoals bv jodium.
Vlees, vis, eieren en volle zuivelproducten voor noodzakelijke en veilige dierlijke vetten en eiwitten. Inclusief orgaanvlees zoals lever en niertjes (véél vitaminen en mineralen). Avocado, olijven, noten en paddenstoelen leveren goede plantaardige vetten en/of eiwitten.
Volle zuivel zoals verse (ongezoete) slagroom, crème fraiche, sour cream, volle yoghurt, volle kwark, hüttenkäse en alle soorten volvette kazen (bij voorkeur rauwmelks, geen light/mager/halfvol of 20+/30+).
Echte boter (roomboter, liefst grasboter), ghee (geklaarde roomboter), kokosolie, palmolie, palmpitolie en ossewit zijn goede bronnen van belangrijke verzadigde vetten, mogen ruim gebruikt worden en zijn de meest geschikte vetten voor verhitting zoals bij bakken, wokken, frituren.
Olijfolie (koude eerste persing = extra vierge) volop gebruiken als koude dressing, verrijken van gerechten of eventueel om gerechten in te sudderen op lage temperatuur.
George
Quote Reactie van @producent:
En al eens in Leende wezen eten.

Die zitten daar ook in Lock down en is ook alles gesloten . 😂
Dus vluchten we nu heel af en toe naar het beloofde land. Dat is gelukkig dicht bij.
+1
producent
@George
Daar hebben ze wel een dieet van dierlijke producten.
George
Quote Reactie van @producent:
Daar hebben ze wel een dieet van dierlijke producten.

Dat wel maar ook daar luisteren ze naar Mark en Hugo en houden ze alles dicht wat niet essentieel is.
sorry

wimpie61
Gelukkig heb ik de langste tijd hier gelopen
Als je op den duur alleen nog maar van dat koeien voer mag vreten
Niet meer onbeperkt vlees bij de Wok geen bbq
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vlees , veevoer , landbouwgrond , verbouwen , dieren , grazen , eten , bomen en koolstofrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!