Henk Staghouwer beëdigd als minister van Landbouw

Henk Staghouwer is maandag officieel beëdigd als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Groningse ChristenUnie-politicus maakt hiermee nu officieel deel uit van het kabinet Rutte IV.

Bronen

Kabinet beëdigd, bordesfoto gemaakt, nu tijd voor portefeuilleoverdracht
trouw.nl
Een bordes vol vrouwelijke ministers, maar deze Gelderse politica was de allereerste
gld.nl
Henk Staghouwer beëdigd als minister van Landbouw
rtvnoord.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

jan 10
Ik hoop dat hij goed luistert naar wat de meerderheid van de boeren wil,dat is geen opoffering van de boerenbedrijven die al honderden jaren op de zelfde plek boeren ,voor natuur.
+1
Kars
@jan 10 kabinet Kaag 1 is dit.
Waarom denk dat 50/50 verdeling man/vrouw. Dat is toch D66 gezeur.
Rutte zit er puur voor zichzelf op dit moment nog.
Ze zullen snel boeren willen opruimen past d66 wel goed.
cornelissen
@Kars hoorde hem op de televisie, hij sluit niets uit, want de landbouw loopt tegen zijn grenzen aan. Persoonlijk lijkt het mij grondgebonden produceren duurzaam ,dus ik kan het niet geheel volgen
bio boer
@cornelissen de nederlandse landbouw is niet grondgebonden we importeren veevoer en exporteren dierlijke mest
BertK
@bio boer en we maken volop gebruik van kunstmest omdat dierlijke mest niet de ideale samenstelling heeft. Voor de stikstof kunnen we de dierlijke mest wel gebruiken. Voor andere componenten als fosfaat misschien ook, maar niet op dezelfde plaats. Met bewerkte mest (scheiding van N en P) is er nog heel veel mogelijk, maar dat bewerken staat niet iedereen aan en werkt kostprijsverhogend.
bio boer
@BertK dan nog importeren we mooi dotje veevoer
BertK
@bio boer Toch groeit dat ook op grond en wel op plaatsen waar dat beter gaat dan hier. Hier benutten we het zo optimaal mogelijk, consument zit meest niet zo heel ver weg. Zuivel uit Zuid Amerika is ook een beetje vreemd om hier naartoe te halen.
bio boer
@BertK we consumeren maar 20% van onze zuivel dacht ik maar melkvee houderij met 2 koeien per ha is het probleem niet hoe wel ik de steets hogere input niet wenselijk lijkt geeft exstra milieu druk laaste 5 jaar is de gemidelde productie nog flink opgeschroefd in melkquotum tijd was 8000 nog gemideld nu gaat al richting 10.000 kg gaat mij meer om intensive veehouderij op deze schaal waar ik op doel dat ook nog geconcentreerd op paar plaatsen
+2
Kars
@bio boer produceren we thee, koffie, olijven, tropische vruchten, soya enzo?
Elk land in de wereld produceert wat ze beste kunnen en waar klimaat, grond en kennis is van de teelt. Door handel wordt dat verdeeld en zo heb je gevarieerd voedselaanbod.
En aangezien hier dichtbevolkter wordt zal de import alleen maar toenemen.
Daarbij een product uit buitenland wat hier bewerkt wordt is ook een NL geproduceerd product en telt bij de export.
Die cijfers mogen wel eens beter bekeken worden en onderverdeeld in bewerkt en doorvoer en geproduceerd en doorvoer.
BertK
@Kars Cijfers zijn idd misleidend, begreep eerder dat iets van 90% binnen duizend km blijft. Om na te kijken. In Nederland is het buitenland dichtbij.
BertK
@bio boer Dat roept idd vragen op, Kars maakt ook zinnige opmerkingen hierover.

Als ik varkens hield in een verouderde stal in zo'n gebied zou ik toch goed kijken welke kansen er zijn of komen.
Boertjebastiaan
@bio boer de Nederlandse landbouw is wel grondgebonden. We importeren restproducten (soyaschroot en raapschroot)en laagwaardige voedingstoffen (voertarwe-gerst en mais) en exporteren hoogwaardige voedingstoffen(zuivel en vlees en aardappel producten).
De tekorten in bodemvoedingstoffen die met de export van mest gebeurt worden aangevuld met kunstmest. Als de akkerbouwers ook derogatie krijgen en 90% van de toe te dienen bemesting met drijfmest afdekken, dan is er een mesttekort.
+3
Kars
@cornelissen en jij denkt dat grond gebonden het ze om te doen is?
Waar draait de het hele circus om, stikstof, wegen, woningbouw, industrie, recreatie en natuur?
Niet om grond gebonden landbouw. Om de landbouw grond te ontnemen.
Boerbakje
@Kars En ome Klaus niet te vergeten!

google.com/search/…
Marco de 1ste
Slaghouwer heeft groningse aardbevingslachtoffers gepiepeld. Ipv dat hij toen het veld moest ruimen krijgt nu als dank uit Den Haag, een ministerspost.
Op landbouw nog wel, belooft niet veel goeds. Met de geramde provinciehuisdeur nog in gedachten.
+2
Twentsch Land
Niet alleen Henk ... heb het idee dat ver weg de meesten van het nieuwe kabinet de neus dezelfde kant uit hebben staan.

@Marco de 1ste
+5
matt
@Twentsch Land daar zijn ze op geselecteerd.
+1
Willem123
@matt KLOPT
Raben
@Marco de 1ste de subsidie chaos in Groningen is ie ook mede verantwoordelijk voor , eerst meegewerkt aan deze ramp en later met ondertekening van een brief op bestelling de aardbeving gedupeerden uitgeleverd aan den haag , met die gedachte kun je wel vanuit gaan , dat de landbouw ook uitgeleverd gaat worden .
+1
Albert Altena
@Raben En nu ter compensatie kan iedereen 10.000 euro subsidie voor o.a. zonnepanelen.
Ook voor inwoners die helemaal geen schade hebben.
Ik zou zeggen.
Werk eerst de schade gevallen af.
Raben
@Albert Altena precies . dit had veel anders gemoeten , ergste schade gevallen volle mik en dan afbouwen naar gelang de schade , nu hebben zelfs mensen vet geprofiteerd die geen schade hebben en niet echt in het gebied wonen , want dit was een compensatie voor versteviging die er niet meer gaat komen , ze hadden dit zo nooit mogen ondertekenen en elke bestuurder was er nog trots ook op het resultaat , en nu doen de bestuurders alsof ze zelf slachtoffer zijn van Den Haag .
toon-hurenkamp
Bio boer... komen
die producten dan niet van landbouwgrond ? En of komen die uit de lucht vallen ?
bio boer
@toon-hurenkamp van grond buiten nl zelfs buiten eu het is wel beetje uit het lood geslagen hier dan bedoel ik niet zo zeer de melkvee bedrijven met 2 melkoeien per ha meer de intensive regios met kippen en varkens
robbies
@bio boer wat is uit het lood geslagen? 80% van het varkensvlees wordt binnen 500 km afgezet. De rest gaat naar China, omdat we hier geen varkenskoppen eten
+2
Albert Altena
Ik weet het niet met deze man.
Als bij de introductie aan hem gevraagd of Nederland het tweede exporterende land moet blijven moet hij daar toch direct op antwoorden met dat deze cijfers toch vooral tot stand komen door doorvoer.
Er staat voor cacao producten vier miljard op de exportstaten, maar we verbouwen zelf geen enkele boon.
+2
BertK
@Albert Altena Hij zal zich nog moeten inlezen, dossierkennis heb je niet van de ene op de andere dag. Daarom vertrekken na max. vier jaar weer naar een andere stoel, anders weten ze te veel. Die ene uitzondering heeft regelmatig 'geen actieve herinneringen' aan een onderwerp zodra hij iets had moeten weten.

Kritisch blijven is noodzaak!
Albert Altena
@BertK Zo krijg je dus steeds een minister tegen landbouw ipv. voor landbouw.
robbies
Quote Reactie van @Albert Altena:
Als bij de introductie aan hem gevraagd of Nederland het tweede exporterende land moet blijven moet hij daar toch direct op antwoorden met dat deze cijfers toch vooral tot stand komen door doorvoer.

We hebben zelf ook jarenlang geroepen dat we de tweede grootste exporteur zijn van de wereld.
robbies
Quote Reactie van @Albert Altena:
Als bij de introductie aan hem gevraagd of Nederland het tweede exporterende land moet blijven moet hij daar toch direct op antwoorden met dat deze cijfers toch vooral tot stand komen door doorvoer.

We hebben zelf ook jarenlang geroepen dat we de tweede grootste exporteur zijn van de wereld.
+1
BoerBart
@robbies Misschien moeten we nu vaker roepen: Dat we slechts voor 60% van de Nederlanders voedsel produceren.
Dus als je een muur om Nederland zou zetten, dan sterft 40% een hongersdood.
bio boer
@BoerBart we zouden kunnen verbreden nu zijn we gefocust op melk kippen vlees eieren varkensvlees aardappelen uien kalfsvlees tomaten bloemen zijn onze grootste landbouw exsport producten?

En wat zijn onze grootste inport producten die we hier in theorie ook kunnen produceren
Bijvoorbeeld rundvlees waarom inporteren als we de kalveren nou opfokken tot roodvlees dan zijn we dat zo zelf voorzien verwacht ik 🤷‍♂️

Soja teelt heeft ook potentie alleen kunnen we niet concuren met Zuid-Amerika dus zou nedersoja gewoon duurder moeten worden betaald bio is vraag naar nedersoja voor menselijke consumtie wordt 1000 euro per ton geboden las ik een agrifirm boekje

Zo kunnen we toch wel meer lokaal produceren wat we nu inporteren zo zijn we minder afhankelijk van buiten af
Raben
@bio boer het telen van soja valt in Nederland niet mee , weet niet eens of het project van agrifirm nog leeft qua teelt .
bio boer
@Raben grootste probleem is nog dat saldo gelijk aan tarwe is helemaal niet aantrekkelijk om het te proberen met extra teelt risico
Albert Altena
@bio boer €1000,- voor de olie. voor 20 % dus
bio boer
@Albert Altena nee de hele boon volgens mij voor soja melk gebruiken ze ook de heleboon dacht ik gewoon malen water erbij beetje suiker en je hebt sojamelk zo ze dat bij onze boerderij uitleggen
Soja olie is de goedkoopste plantaardige olie de reststroom maken de prijs
BoerBart
@bio boer
Als er een denkbeeldige muur om Nederland staat, kan je ook geen veevoer of kunstmest importeren. Mede daarom zal 40% verhongeren.
+2
bio boer
@BoerBart ja dat denk ik ook als er niks meer in de haven binnen komt er snel minder melk zonder grondstoffen zou de melkproductie halveren alle varkens en kippen hebben geen voer meer
Albert Altena
@robbies Ja?
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , natuur en staghouwer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!